Rôzne

Ryža v parnom hrnci

andula69 - bez fotkyandula69, 21. júna 2011

Prosim o radu ako sa pripravuje ryža v parnom hrnci. Može byt v sacku alebo sypana. Dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

evusik
@andula69 ja som mala k parnému hrncu nádobu na ryžu a v návode popis ako ju pripravovať. Pravda návodu sa celkom držať nedá lebo veľa záleží aj od druhu ryže. Ja robím len sypanú a v podstate na hrnček ryže idú dva hrnčeky vody ale nie na každkú. V sáčku som ešte nerobila ale osobne si myslím, že by to malo ísť. Ja by som na tvojom mieste skúsila - ak nemáš nádobu na ryžu zober hociakú umelohmotnú nádobu ktorá sa ti zmestí do paráka a tú použi tak ako používaš hrniec pri varení sáčkovej ryže. Čo sa týka dĺžky parenia to by som nastavila asi o 5 minút dlhšie a uvidíš či treba pridať alebo ubrať.
nadia56
ryzu v parnom hrnci robievam casto, robim len sypanu, na jednu odmerku ryze dam dve odmerky vody, horucej,sol a dam parit, vascinou na 35 minut, obcas oskusam, ci je ryza hotova, popripade ju este necham dojst v parnom hrnci aj po jeho vypnuti, ryzu v sacku by som nevarila, naco vyvarat s jedlom umelu hmotu, myslim, ze to nie je zdave,
nech sa ti dielo podari a pekny den:-)
lucylee
Ako hovori @evusik , mala by si tam mat specialnu nadobku. Prave vcera som ju robila. Ja davam na 1 pohar ryze 1 1/4-1 1/2 pohara vody. Nesolim, iba dam parit, asi tak na 30 minut. Zalezi aku ryzu pouzijes. V navode na parak mam jednotlive druhy ryze a tam je aj pomer vody a ryze a cas.
dorisa
Ja mám parný hrniec, varila som na nom aj ryžu,ale nepamätám sa ako,a neviem, kde je(asi ho má dcera) Našla som aj návod nejaký,ale v angličtine(vtedy ešte nemuseli byť návody aj v slovenčine), takže si netrúfam radiť.Mám aj nádobu na ryžu, ale nejako by som si poradila, ved len skusiť treba. Na druhýkrát to určite vyjde.
tobias33p
Ahoj. Ja som skušal variť ryžu len raz tada v naparovacom hrnci.
trvalo to skoro dve hodiny a ryža stále nebola k jedeniu.
Hľadám návod na nete už asi 2 hodiny ale stále neviem ako nato.
Vite mi to niekto polopate vysvetliť?
Nemám špeciálny naparovací hrniec ale len obyčajný Borgoff nerezový hrniec a nad neho ten nerezový ako nadstavbu dierkovaný teda naparovací na to ide prikrývka. Do horného poschodia teda do naparováku dám ryžu, dole vodu asi do polovice. Ryža ostáva suchá až voda zovrie para prechádza ryžou. No ale prechádza asi 2 hodiny a nič. Kde robím chybu? Ďakujem pekne za radu.
evusik
@tobias33p návod ako variť ryžu v parnom hrnci máš popísaný v príspevkoch hore vyššie...
podľa toho čo píšeš robíš zásadnú chybu, že do horného oddielu dáš ryžu a čakáč, že sa spraví skutočne iba na pare.... ale takto to nefunguje. Ryžu musíš dať do nádoby, zaliať vodou a položiť na dierovanú nadstavbu, vodu naleješ pod ňu, zakryješ a necháš pariť. Podľa množstva ryže trvá príprava 30-40 minút.
Aj parné hrnce majú nádobu na ryžu, prípadne nádobu na zachytávanie šťavy z mäsa, ja mám aj podstavec na knedle, buchty, nádobu na prípravu teriny a pod.
1x sadell
tobias33p
Ako to myslíš na dierovanú nadstavbu? Ak dobre rozumiem najprv veľký hrniec s vodou potom ten dierovaný tam si dám zeleninku zemiaky a pod a potom dám ten plech do neho ryžu s vodou zarovno s vodou anechať tak pariť?
evusik
no, dáš si hrniec z vodou, nato dáš druhý dierovaný hrniec tam dáš zeleninu a potom dáš tretí dierovaný hrniec do neho vložíš nádobu (najlepšie plastovú, takú čo ide do mikrovlnky) a do nej dáš ryžu+vodu+soľ. Na 200g ryže cca 300ml vody. Zkryješ prokrievkou a necháš pariť. Ale pozor zelenina sa parí cca 10 minút, ryža cca 30-40 minút.
Ak máš iba jeden naparovací nádstavec potom by som dala najprv pariť ryžu a asi po 20-tich minútach by som pridala zeleninu, ak by sa zmestila a ak nie tak musíš pariť na 2x
tobias33p
No asi robím niekde chybu. Varím ryžu už hodinu a stále nie je hotová.
Dal som dole veľký hrniec s vodou ako zdroj pary. Ne neho hrniec plech do neho vodu s ryžou a na to ten dierovaný so zeleninou a zemiakmi. Asi je problém ten hrniec kde je ryža je to len nadstavba k tej sade.
Skús sa pozrieť na  www.berghoff.sk/?lid=1&mid=27...

je to tá misa kde je ten modrý platový kryt a pod ním je tá plechová misa do nej som dal ryžu s vodou a už sa paria asi 90 min ako minule a nič. Kde robím chybu?
evusik
a tá zelenina na vrchu sa spravila, alebo nie?
princím parného hrnca je v tom, že má dierované nádoby naskladané na seba tak, že para prechádza všetkými poschodiami a ak použijeme pevnú nádobu musí byť menšia ako dierovaná nádoba aby sa para dostala aj hore nad nádobu s ryžou
mám taký dojem, že v tvojom prípade nádoba s ryžou presne zapadá do nádoby s vodou a tým ju vlastne uzatvára ako pokrievka, para neprechádza hore nad nádobu s ryžou... skús menšiu nádobu a polož ju do dierovanej nádoby.... inak ma už nič nenapadá :-)