Kuchyňa a vybavenie

Pyrexove sklo

sylvinka - fotkasylvinka, 15. februára 2012

Pri upratovení maminej pivnice som objavila misy z Pyrexoveho skla.Sú síce čisté,ale také hnedé,akoby "zapečené". Skúšala som ich namáčať,čistiť Cifom-nepomohlo.Viete mi milí varecháči poradiť,ako ich vyčistiť,aby boli zase priesvitné?Je mi ľúto ich vyhodiť,lebo inak sú v perfektnom stave.Ďakujem za každú radu.

@zareaguj


Diskusia k téme

tothka
Vyskúšaj umývačku riadu, ak nemáš, možno ti niekto zo známych poskytne dve kocky do umývačky, tieto rozpusti vo vode napr. v dreze a skús v nej nechať odmočiť tieto pyrexové nádoby, možno to pomôže
rea1
mamine misy, viac ako 50-rocne, stale pouzivane a podla toho aj vyzerajuce som dala do umyvacky a nechala som ich tam umyt aj 5 - 6 krat. su priam vyglancovane. nikdy ich nicim tak nevydrhnes, ver mi. pokusala som sa o to poctivo a zbytocne. niekolkokrat strcit do umyvacky a zazrak je na svete. :-))
marcy
kým som nemala umývačku,tak som drhla drôteným uzlíkom a šlo dobre vyčistiť,teraz v umývačke je to perfiš :))
babidka
ja mam mamickine /60 r./ aj svoje "stare " iba 40.rocne pekace z toho skla a veruze sa nedaju uz celkom docista-docista umyt .Ani v umyvacke . Sklo trosku teplom popracovalo a ziskalo taky zltohnedy nadych . Nie , nie je spinave , nema pripeceniny , nie je poskrabane a stale ho pouzivame bez problemov - ale uz nie je biele ake bolo za nova . Opatrujem ho uz takmer ako relikviu :-) - mam novsie pekace aj misky z toho skla a su ovela lahsie , su aj menej narocne na umyvanie lebo su uplne hladke , bez akychkolvek ramikov ci priehlbiniek ...ale tie moje stare /vlastne i zdedene/ su predsa len najlepsie . Hoci uz tak krasne nevyzeraju....
viera1
V drogériách dostať také vankúšiky (soap pads),nasaď si rukavice,misu opláchni a môžeš drhnúť.Je to jemná oceľová vlna niečim napustená,má to taký ružový nádych a ide to s tým veľmi dobre.Dostať to aj v tescu v celofánovom obale alebo v modrých krabičkách (talianske).Vankúšik nemoč a nepoužívaj na teflón a na vnútrajšok smaltovaných hrncov.
elisticka
zaujimava diskusia... ja mma taky plech na pecenie asi 6 rokov a tiez je hrozny...a dufam ze sa dozijem umyvacky riadu ... no dakujem za radu @viera1 idem si to hned napisat do debilnicka a kupim si .....
jarunka
Tie vankusiky co @viera1 odporuca su velmi dobre, ja ich tiez pouzivam, ale skor mozno by pomohlo namocit ich do horucej octovej vody a nechat ich namocene az do vychladnutia. pocula som aj ze posypat ich jedlou sodou a dat do teplej truby. Niekto tak cisti aj trubu, ale skorej ich navlhcit.
kuchticka
Taketo "zapecene" pekace zo skla sa najlepsie vycistia same, ked ich posrtiekate sprejom, ktory sa pouziva na cistenie vnutorka rury ked uz ma nanos napacenin. Neviem ako sa mam presne vyjadrit k tej situacii, ked vam ruru vo vnutri ostrieka maso pri peceni a neda sa to normalne umyt. Ja ich postriiekam tym sprejom a dam do rury , ktoru tiez cistim zarovno. Zatvorim ruru a cakam kym sa vsetok zapeceny tuk zacne rozpustat, potom iba povytieram tu hustotu stareho tuku do handriciek ktore vyhodim, nakoniec poumyvam cistou teplou vodou a su ako nove. Tie spreje su dost drahe a nebezpecne ich dychat. Vzdy si nasadim masku ked sprejujem.
ajuschka
vdaka za dobre tipy, to znamena ze uz mam aktivitu na vikend :)
puntodadino
Ak mas niekoho v labaku,tak poziadaj ho o vycistenie pomocou chrom-sirovej zmesi.Ak ta to nevycisti-tak uz je na svete iba jedna moznost.Kladivo )) .Ale POZOR!! cistit by bo mala osoba znala a poucena!Chrosirovka spapa aj kosti ako lusk.
ainy
ja súhlasím s umývačkou, ale tiež kým som ju nemala kupovala som si codi energic (už som ho v nejakej diskusii spomenula). Je drahší, ale vydrží dlho a je vhodný na rôzne materiály, zapečené, zamastené...
 biocare.sk/eshop/produkt/codi-energic...

sylvinka
veľmi pekne ďakujem za všetky rady.Umývačku nemám,vyskúšam tie vankúšiky.