Rôzne

Pšenično-špaldový zemiakový chlieb

ajanka - fotkaajanka, 18. januára 2014

piekla som minulý týždeň a asi preto, že mi nekysol v ošatke ale iba v miske, tak sa mi na plechu rozlial a bol nízky. Neviem ako ho mám piecť.

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
ked robis chlieb a chces ho mat makky a okaty, treba mat redsie cesto, to vsak nedrzi tvar, preto treba pouzit nie plech, ale nadobu s vyssimi okrajmi a primerane velku, aby sa cesto nemalo kam rozliat
aspon ja mam taku skusenost, ak ma iekto lepsi tip, budem rada :-)
ajanka
cesto chutí výborne, ale ten tvar...no hrôza
babidka
Ak pridavas do cesta zemiaky , cesto vzdy zredne a treba s tym pocitat . Pridavaj mernej vody , urob cesto hustejsie aby po zrednuti nestratil celkom formu .Nikdy nepeciem chlieb z takeho riedkeho cesta na beznom plechu . Skus ho upiect v ovalnom pekaci /napr. v miske z jenskeho skla/ alebo v rimskom hrnci . Na zaciatok daj /asi tak na 15-20 min/ co najvyssiu teplotu asi tak 230az 250°C aby sa skoro utvorila pevna korka .Az potom zniz teplotu na 180°C a dopec chlieb pomalsie aby sa dobre prepiekol.
eviana
Aj špalda je trošku potvorka, zvykne sa potom cesto rozliať. Ja odborník na chlebíky až tak veľký ešte nie som, ale toto viem od kamošky, ktorá je chlebový macher, že so špaldou opatrne.