Rôzne

Prozba o recept

azza - bez fotkyazza, 28. mája 2011

Prosím nemá niekto recept na džem z bázoveho kvetu?Bol by som vďačný . Vopred ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Džem z bazového kvetu asi neurobíš, jedine ak máš na mysli rôsol, alebo ja mám medzery v kucharčine?
sjuz
podľa mňa hej, ale je potrebné pridať jablká - kvôli pektínu, aby džem zrôsolovatel.
Jablká sa pridávajú aj na džem z bazových plodov.
sjuz
toto je z plodov:
Rozvarte 2 kg nakrájaných jabĺk, prepasírujte, pridajte 1/2 kg cukru a 1 kg bazových bobúľ. Ku koncu varenia pridajte 1 lyžicu kyseliny citrónovej a 2 lyžice rumu. Takýto bazový lekvár veľmi pripomína čučoriedkový a navyše je výborný proti kašľu a nachladnutiu.
sjuz
ale rôsol by som urobila z jablkovej šťavy, v ktorej by som lúhovala bazové kvety s kys. citr.
ernest
Tak toto je recept! Len toho rumu je tam určite máááááááálo
ancicka
Z bazového kvetu džem neurobíš!jedine tak sirup,ved džem sa robí zo zrelých plodov všeho druhu ................
sovka62
@sjuz , pridaj ten návod, prosím ťa, do receptov, aby sme si ho mohli uložiť do KK. V okolí chalupy rastie bazy na mraky, dnes sme tam boli, samé biele more. Na jeseň by som ten lekvár mohla spraviť. Kašlem v kuse, možno by trochu pomohol.
hubata
Veď teraz jablká nie sú, prečo mýlite @azza. Ale až odkvitne baza a budú plody na Záhorí známe ako "hular" - však @arasidka - vtedy si urobte zdravý bazový džem. Proti kašľu je tiež dobré usušiť plody bazy na čaj na zimu. Teraz si však urobte predsa čerstvú šťavu (rozmixovať bobule a precediť) doplniť troškou minerálky a osladiť. Zarobte do džbánu a pite čerstvé, veď teraz je čas čerstvého ovocia tak sa nadopujte vitamínmi a až tak zbytok usušiť na zimu alebo uvariť džem.
evanaaa
Ja mám práve pred sebou Rytmus života - Rodinné zdravie (asi špeciál) a je tam pár receptov z bazy, aj bazový lekvár, ale tiež z plodov: 1,5 kg plodov bazy dobre odstopkovaných roztlačíme a vo väčšom hrnci zmiešame s citrónovou šťavou ( 1 citr.) a želírovacím cukrom( 500g). Zmes privedieme do varu a za stáleho miešania varíme asi 5 minút. Keď džem pekne tuhne, ihneď ho odstavíme a plníme do pohárov.
Len neviem, či sa to niekomu pozdáva, lebo sú tu aj odporcovia želírovacieho cukru. Je tam aj baz. odvar na akné,tinktúra na zapálené ďasná a hrdlo, na čaj pri prechladnutí , sirup proti kašľu a aj recept na bazovú limonádu.
evanaaa
V spomínanam časopise je pekný článok o baze, návod na tinktúru na kloktania hrdla, nálev z kvetov na kŕčové žily a ešte viac dobrých rád na použitie kvetov aj plodov, a aj ,čo všetko obsahujú kvety a plody bazy (silicu, flavonoidy, rutín, a i.).
kucharka100
@azza , ak myslíš toto? ....skús: volá sa bazový med.
1/4 kg bazového kvetu, 1 liter vody, 1 citrón, 1 pomaranč toto všetko variť 15 minút a nechať 24 hodín stáť.
Na druhý deň precediť, pridať 1 kilo a 20 dekov kryštálového cukru a variť do zhustnutia. Naplniť do výživových fľiaš.

Okrem tohoto si doma robím aj bazový sirup.

25 kusov bazového kvetu zalejeme 2 litrami vody, necháme stáť 24 hodín, potom precedíme a pridáme 2 kg cukru. Zohrejeme, aby sa cukor rozpustil a nakoniec pridáme 6 Dg kyseliny citrónovej.
To je celé.....naplníme do fliaš a pijeme riedený s vodou, alebo sódou. Vyskúšaj...uvidíš, mne sa osvedčilo. Dokonca robím aj sirup zo žihľavy, vždy na jar, kým je žihľava ešte mladá.
arasidka
Dievčence, baza už kvitne, recepty sú báječné, niečo z toho "zrobím", a teším sa, keď baza dozreje a uvarím si moju aromatickú bazovú omáčku a k tomu čerstvý rožok. Škoda, že už nikto nevyrába báječné karlovarské rožky, tie som k tomu mala najradšej / no to sú také moje chute a spomienky na karlováky/.
arasidka
aj bazový lekvárik je báječný. Varievali sme ho len z bazy a cukru, ale to sa už škriepiť nebudem, či tam mama dala trochu tej citronády nejakej, alebo nie, musím sa jej spýtať / juj, len aby si spomenula !/
sjuz
my máme bazu na dvore, a každý rok si narobím sirup na zimu, nasuším kvety na čaj, ale aj nakladám sušené do vodky, a potom na jeseň a v zime každý deň jednu čajovú lyžičku. Je to fakt super. No a z plodov robím likér - je vynikajúci na trávenie, ale aj na nervy. chrbticu a kĺby. Vraj:)
Už mám sirup narobený, aj bazu nasušenú, a teraz čakám na plody:)
sjuz
a ešte upozornenie_ surové plody bazy sú vo väčšom množstve jedovaté. MUSIA prejsť tepelnou úpravou.
alena45
 www.labuznik.com/recept/slivkovo-bazovy-dzem-s-vlasskymi...

tento robievam pre celú rodinu, je vynikajúci a hlavne iný. Voláme ho SBO, podľa prvých písmen, ale minulý rok som použila žlté mirabelky, tak ten sa volal MBO. Tej bazovej šťavy do džemu môže ísť samozrejme viac, aj ja dávam viac, ale v pôvodnom recepte to bolo myslím takto.