Diskusie
- Kitchenguru: Kedy piecť vianočné slané pečivo? 0 zatiaľ bez komentárov
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár včera 12:49
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 170 najnovší komentár dnes 16:51
- Zuzanna17: Vianočné oblátky 6 najnovší komentár 11. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár 1. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 170 najnovší komentár dnes 16:51
- Mamka4: Kuchynské váhy 7 najnovší komentár včera 19:53
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár včera 12:49
- Helca103: lenivá štítna žľaza 43 najnovší komentár 19. novembra 2024
- Elalea: Jazvečia masť 29 najnovší komentár 10. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 120 najnovší komentár dnes 16:51
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár včera 12:49
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Orechový koláč s citronovo-žĺtkovou polevou
- Vajíčková nátierka so šunkou ideálna na sendviče +video
- Mrkvovo-cviklový šalát +fotopostup
- Indické Aloo gobi - karfiolovo-zemiakové karí s basmati ryžou
- Plnené žemle podľa Maroša Molnára
- Tvarohová žemľovka s opitými jablkami
- Jablkovo-hruškový crumble po brniansky +fotopostup
- Obrátené hovädzie rezne so syrom VIDEO
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou VIDEO
- Falošná držková z hlivy, polievka pre všetkých, ktorí sa hovädzím držkám vyhýbajú VIDEO
- Efektné kvetinky: Cesnakové hrianky, ako ste ich ešte nerobili VIDEO
- Banánový chlebík s brusnicami a bielou čokoládou VIDEO
- Nadýchané pivné cestíčko na vyprážanie rezňov, rýb, zeleniny aj húb VIDEO
- Pistáciová baklava rýchlo a jednoducho VIDEO
- Boli aj budú: 12 nesmrteľných retro zákuskov ako z cukrárne za minulého režimu
- TOP rebríčky: Najlepšie októbrové recepty, to je prehliadka koláčov. A tento vyhral na celej čiare
- Chutné spomienky: Lahôdky z bufetov a stánkov spred Nežnej revolúcie. Na tieto sme chodili pravidelne!
- Pečenie pre každého: 10 koláčov z kyslej smotany. Jednoduché rýchlovky z hrnčeka, aj kráľovské pre hostí
- Sacherka 8x inak: Upečte si slávny čokoládový dezert ako bábovku, muffiny, minitortičky alebo rezy
- Zahrajte sa na Pečie celé Slovensko: České koláče, pražské gule, slané torty. Upečte si ich aj vy, máme recepty, s ktorými všetko vyjde
- Prázdne regály: Aj vo vašom obchode chýbajú vajíčka? 10 koláčov, na ktoré žiadne nepotrebujete
Jablká sa pridávajú aj na džem z bazových plodov.
Rozvarte 2 kg nakrájaných jabĺk, prepasírujte, pridajte 1/2 kg cukru a 1 kg bazových bobúľ. Ku koncu varenia pridajte 1 lyžicu kyseliny citrónovej a 2 lyžice rumu. Takýto bazový lekvár veľmi pripomína čučoriedkový a navyše je výborný proti kašľu a nachladnutiu.
Len neviem, či sa to niekomu pozdáva, lebo sú tu aj odporcovia želírovacieho cukru. Je tam aj baz. odvar na akné,tinktúra na zapálené ďasná a hrdlo, na čaj pri prechladnutí , sirup proti kašľu a aj recept na bazovú limonádu.
1/4 kg bazového kvetu, 1 liter vody, 1 citrón, 1 pomaranč toto všetko variť 15 minút a nechať 24 hodín stáť.
Na druhý deň precediť, pridať 1 kilo a 20 dekov kryštálového cukru a variť do zhustnutia. Naplniť do výživových fľiaš.
Okrem tohoto si doma robím aj bazový sirup.
25 kusov bazového kvetu zalejeme 2 litrami vody, necháme stáť 24 hodín, potom precedíme a pridáme 2 kg cukru. Zohrejeme, aby sa cukor rozpustil a nakoniec pridáme 6 Dg kyseliny citrónovej.
To je celé.....naplníme do fliaš a pijeme riedený s vodou, alebo sódou. Vyskúšaj...uvidíš, mne sa osvedčilo. Dokonca robím aj sirup zo žihľavy, vždy na jar, kým je žihľava ešte mladá.
Už mám sirup narobený, aj bazu nasušenú, a teraz čakám na plody:)
tento robievam pre celú rodinu, je vynikajúci a hlavne iný. Voláme ho SBO, podľa prvých písmen, ale minulý rok som použila žlté mirabelky, tak ten sa volal MBO. Tej bazovej šťavy do džemu môže ísť samozrejme viac, aj ja dávam viac, ale v pôvodnom recepte to bolo myslím takto.