Varenie

Prečo rady(i) pozeráte na televízne varenie?

zemo - fotkazemo, 20. októbra 2009

Ktoré je pre vás najlpešie?Už ste varili podľa ochrankyne zvierat pani Magálovej, ktorá ponúka aj mäso, a dúfam, že nebude z ľudí ? Máte dámy rady uja Angličana Floyda, aj keď pije pri varení, a vôbec sa tým netají? Obohacujú vás podobné TV relácie v kuchyni? A už ste niečo podľa TV varili, važené dámy, aj vy páni majstri domácich varešiek?

@zareaguj


Diskusia k téme

16 komentáre k článku
Jasne jasne, momentálne fičím na českých "chlapci v akci". Naposledy som videla diel, kde pripravovali jedlá priamo v arabskej reštaurácii a ich výtvory hodnotili arabskí kuchári. Tí dvaja "chlapci" vraj v Čechách spôsobili riadny rozruch a celkovo v krajine stúpol dopyt po takýchto kulinárskych programoch.... U nás niečo podobné chýba, čo je dosť veľká škoda.
No veľmi mi teraz nechýbajú, kluci sou teďka bez akce, sou slizký(to y je po česky, neopravovať!) Do Vianoc si ich kúpila v tejto relácii ako sponzor firma Ryba česká, či tak nejako podobne. Chodia od Šumavy až po juhočeské rybníky, predstavujú vytieranie sa kaprov a pstruhov, čo všetci poznáme ešte zo základnej školy. Ale čo je najhoršie, musia variť všetky recepty z rýb! Výsmechom kulinárstva a dôkazom, kam môže varechu zapichnúť nerozumný sponzoring, bola včerajšia relácia zo Šumavy.
Varili normálnu poliveku so sušenúho hrachu a prskli do taniera dva kúsky údeného pstruha. Za nimi stál ujko z tej firmy sponzora, pre tým im múdro vysvetľoval, ako a prečo sú české pstruhy najlepši na svete a teraz mu tu váru dali ochutnať. Že nech sa tvári nadšene. Dal si sústo, prhltol a zrazu bol strih. Nič nepevedal. Vlastne, čo by aj mohol, ako mal kúsok úcty k hrncu. Takže tak, všetko dobré sa raz skončí, aj Kluci v akci, ak sa neotrasú. Peniaze sú pre krásu varenia ako hovädzie zo svine pre vegánov:(
Opäť ma utvrdila aj blahoslavená ČT, že aj u nich, čo je dobré, to sa musí skur... Murphy nepustí.
Ale ešte, že tu máme STV. Stále čakám, kedy vytiahne staré relácie z čias socializmu, kde sa tiež pokúšali variť.
Kus žvanca sa zjavil vždy pri bohatej firme, ktorá si pzcvala hercov z Hlaváčkovhej relácie Vtipnejší vyhráva! Na STV zatiaľ neplánujú reprízu, Hlaváčka a spol. nikto zatiaľ ani v STV nešchce, ale z Novej Gunei skoro až Bissau sa ozval producent, ktorý u nás hľadá hercov, ktorých Jojka a Markíza nepotrebuje do seriálov. Má to byť bomba! Volá sa to Chutnejší vyhráva! A vraj na veku nezáleží, bude aj vývar!:::::)))))
Ak pozerám, tak väčšinou podľa nich nevarím. Často sú tam skvelé zeleninové jedlá a zrazu šup kus klobásy do nich. A moja mama vtedy povie: "Vidíš, s mäskom je to najlepšie." Alebo mám doma DVD Jamieho Olivera, ale to je tak akurát na komplexy menejcennosti.
Ty si v poriadku, žiadny komplex. Prezradím ti veľké tajomstvo. Briti vo futbale dlho vyznávali heslo nádherná izolácia. Boli presvedčení, že vedia hrať najlpeší futbal na svete. Čiže zbytočne, aby k nim na ostrovy chodil niekto hrať. Že aj tak prehrá. Prišli chlapci z guláš krajiny tu za humnami. Dali im takú nakladačku, že až hanba. A čo urobili Briti? Začali hrať aj na eur´pskej pevnine, prehrávali popri víťazstvác. Stále však stým, že oni sú najlepší a svetu dali futbal.
Takto presne je to aj s pánom J.O. Naozaj vie variť, kým neponúkne jedlo nielen zaplatenému komparzu. Mieša piate cez deviate. Všetko je v jeho poňatí unikátna gastrorevolúcia, ktorej tu ešte nebolo. Vychádza z výchovy v anglickej krčmovej kuchyni jeho otca, ktorú chce nainplantovať najmä talianskou kuchyňou. V živote som nevidel tie mrte bazaličky pchať do každého jedla, ako to robií tento chlap bez rozdielu, čo varí. Keď dostane záchvat Indie, tam všetko zase zasypáva zeleným koriandrom. A cudne pomlčím o vňati mäty piepornej, ktorú cpe úplne všade. Chápem, žei Angláni si bez tejto bylinky nevedia predstaviť ani čokoládu, ale do talianskej lazane...
Chlap má však dar od Boha. Charizmu, zaujímavú tvár a výrečnosť. Preto varí a zástupy ho žerú.
Keby ste si obdivovateľky podľa jeho receptov presne navarili, tak by sa už dávno ozvalo temné dunenie pred revoltou: To sa dá iba jesť, ale nám to nechutí!
Aby som však do neho toľko netriafal. Vážim si ho. Podobne ako rytier Don Q. de la M. začal podobne zmysluplnné ťaženie proti bežnej strave detí v školách na britských ostrovoch. Aby namiesto fisch and chips jedli niečo zelené. Trochu neuspel. Špenátr nemusí chitiť ani tým zeleným deťom z bežnej stravy.lKeby im však bylinku ponúkal v tvare klobúka Robina Hooda, tak by žal úspechy. Všimla si si: o brokolici ani krivej myšlienky!
Jamie Olivier má úspech preto, lebo Angličanky nevaria a nepečú a kupujú polotovary, preto robí osvetu, to my Slovenky nepotebujeme relácie o varení, lebo my doma varíme a pečieme, preto u Britov je to hit ale u nás iba rozšírenie počtu receptov
Tak takto som o slávnom britskom kuchárovi nikdy nerozmýšľala. Jeho reláciu som zvykla pozerať s mierne pootvorenými ústami, ale pri čítaní tejto eseje mi doslova padla sánka :D
Milá brokolica, so mňa nehovorila závisť šedivého vlka, len to už nie je o varení, to je bohapustý kšeft, tam sa nevaria papinky, tam sa pečú peňáze, peňeži a chrochtáče. Cukrkandl (inak prezívka ako hrom) to trafila presne po hlavičke - Jamie Olivier je relácie pre gazdínky v šzýle Snívajte s nami, Svadba snov a Pošta pre teba. Od reality na hony vzdialená!
Cukrkandl má určite pravdu...keď sme boli v Londone na dovolenke, išla som si v supermarkete oči vyočiť nad toľkými hotovými jedlami pekne zabalenými v niekoľkých vrstvách plastu. Úbohé anglické žalúdky a to už nehovorím o našej úbohej Zemi, ktorá sa s tým plastovým svinstvom bude musieť vysporiadať. Ale už to dorazilo aj k nám, minule som videla v chladiacom boxe hovädzie s haluškami... A rovnako ako Cukrkandl sa chcem zaradiť k Slovenkám, ktoré varia a pečú (hlavne to pečenie mi pripomína doslova alchýmiu)... :-)
pozerávam, ale nevarím podľa nich - sú buď príliš exotické s nezohnateľnými surovinami, alebo príliš náročné, alebo sa mi proste nepáčia (napr. jedlá od Jamieho mi všetky vyzerajú rovnako - akoby ich už raz niekto jedol)
vynimkou je relacia o peceni s Rachel Allen - zopar kolacikov som ochutnala a boli vynikajuce.
Ntreba trápiť internet vie všetko - nedeľa TV Paprika o 11.00 a 12.30. Pozitivny vysielací čas, už bude navarené, kuknem. Dám vedieť názor.

Pridaj komentár do diskusie: