Zdravá výživa

Pre @Raduza a @Sjuzan.

evanaaa - fotkaevanaaa, 29. decembra 2011

Ešte v januári pridala @klaura recept na domáce BB keksíky, kde
som v komentári spomenula, že mi stačí nahradiť cukor sladidlom,
aby som si ich mohla upiecť. Pod mojim komentárom boli ďalšie a
v jednom z nich sa ma @Raduza pýtala, aké sladidlo a v akom
množstve používam. Tiež @Sjuzan spomenula, že mad asi
vynechá, lebo syn má diabetes. Keďže som sa k receptu viac
nevrátila, ( čo je škoda), neodpovedala som, preto to robím
aspoň teraz, dúfam len, že tie, ktorým to adresujem si to nájdu.
Takže - sladidiel je veľa druhov a ja skúšam, ktoré mi vyhovujú, a
je ich viacej. Používam tekuté, najmä do tekutín a aj pri pečení,
potom tabletky, tie najmä do čaju, kávy alebo pri zaváraní a
sypké na pečenie a sladenie. Njviac pri pečení využívam Sorbity -
Sorbit s pomerom 1:1 a Sorbit potravinársky, potom je ešte
podobný, no ten nemám., ale jeden z nich je v pomere 1:4 , kde
sa lyžica sladidla rovná štyrom lyžiciam cukru , dva sú na pečenie,
sladenie a zaváranie a jeden je len na sladenie, terba sa podívať,
ktorý je na čo. Mávajú ich v Kauflande a v Bille. Okrem nich mám
aj prírodné sladidlo Xylitol ( viď www.xylitol.sk) ale ten je drahší,
priniesol mi ho na objadnávku kuriér, tak si ho šetrím, chráni aj
zuby pred kazom a dosť sa podobá cukru. No a v ČR sú k
dostaniu tiež sladidlá. Dobrý u nás je aj Korunný cukor pre
diabetikov ale neviem, kde ho majú ( treba sa podívať aj do
Predajní zdravej výživy). A potom sú sladidlá rastlinné - stévia a
ešte jeden druh, ale tie už sa na všetko využiť nedajú.
Ak chcem piecť podľa receptu kde je cukor, tak buď dám
podobné množstvo alebo kombinujem viac druhov a -
ochutnávam. Mne sa stále zdá, že to mám málo sladké. Treba
dávať pozor na pomer sladidla a cukru uvedený na obale.
A ešte niečo: med môžte nahradiť umelým, pre diabetikov,
kupujem ho tiež v Kauflande,vyrábajú ho Nemci : Diät-Sirup,
chuť aj konzistenciu má úplne ako med, ja ho dávam aj do
marinád, je to sklený pohár 225 g a stojí približne 2 al. 2,50 eur.
Aj "nutela " je tamtiež dia, podobná gramáž a približná cena. Ozaj,
zabudla som na fruktózu -Ovocný cukor, ten kombinujem so
Sorbitom. Pozor na sacharín, nie je vhodný na tepelné
spracovanie, lebo zhorkne. Neprichodí mi na um, čo by som ešte
spomenula, tak zatiaľ len toľko, dúfam, že to adresátkam a aj
iným pomôže . Ja by som tiež rada privítala rady a skúsenosti
diabetikov - varecháčov, nech sa niečomu priučím, zišlo by sa mi
vedieť o sladení viac. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Mala som priateľa - diabetika od mladosti (20 r.) si pichal inzulín. Len kvôli tomu sme chovali kozy a mal vynikajúce výsledky. Robota bola jeho koníčkom, nikdy som ho nevidela zaháľať ešte aj v zime dotiahol do kuchyne drevo a vyrezával postavičky (no a mňa išiel šľak trafiť - všade piliny). Jedol všetko s cukrom, ale malé porcie, pravidelne 5 x denne a ešte o 22.00 hod. malý kúsok chleba so salámou, aby mal hladinu cukru ustálenú počas noci, aby ráno nemal problémy s nízkym cukrom. Už ale zomrel vo veku 80 rokov. Lekárka povedala že to kozie mlieko je na cukrovku vynikajúce.