Dobry den peciem chlebik podla roznych receptov ale vzdy mi velmi popraska na vrchu j ked ho narezem ,vie mi niekto povedat dovod dakujem
@zareagujDiskusie
- Petitdejeuner: Cesto na zdobenie chleba 0 zatiaľ bez komentárov
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Máj 2024 32 najnovší komentár dnes 10:57
- Ivkatoth: Swiss krem 1 najnovší komentár 1. mája 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 80 najnovší komentár 3. mája 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2024 109 najnovší komentár 2. apríla 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Máj 2024 32 najnovší komentár dnes 10:57
- Cesminaz: Obľúbené miesta a zaujímavé jedlá 205 najnovší komentár 5. mája 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 80 najnovší komentár 3. mája 2024
- Ivkatoth: Swiss krem 1 najnovší komentár 1. mája 2024
- Martamm: Odšťavovač 29 najnovší komentár 25. apríla 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 33 najnovší komentár 3. mája 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Máj 2024 32 najnovší komentár dnes 10:57
- Ivkatoth: Swiss krem 1 najnovší komentár 1. mája 2024
Zážitky
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Ako si doplniť energiu rýchlym snackom 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Strava po športe večer 0 zatiaľ bez komentárov
- Janger: Sledovať líšku v nore... 240 najnovší komentár 10. apríla 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
- Stefanm: Opitá vianočka . 14 najnovší komentár 20. júna 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Makovec z acidka s ríbezľami +fotopostup
- Torta s lesným ovocím a lemon curd
- Segedínsky guláš s hovädzím mäsom +video
- Obrátené jahodové koláčiky z lístkového cesta +video
- Taštičky so slivkovým lekvárom a s orechom podľa herečky Evy Pavlíkovej
- Chlieb vo vajci s krevetami a avokádom +video
- Pečená ryža s mäsovými guľkami +fotopostup
- Makovec z acidka s ríbezľami +fotopostup
- Medové rezy s karamelovou plnkou +fotopostup
- Jablkové kocky z lístkového cesta s pudingovo-smotanovým krémom +fotopostup
- Rascová polievka s vločkami, zeleninou a vajíčkom
- Veterníky s jogurtovým krémom a malinami
- Ostré mäso na hriankach +fotopostup
- Banánový chlebík
- Krtkova torta na plechu VIDEO
- Vanilkové lístkové tyčinky s tvarohom VIDEO
- Domáca Sacherova torta VIDEO
- Šľahačková bublanina s rebarborou a jahodami VIDEO
- Jednoduchá biela veľkonočná polievka VIDEO
- Kokosové ježe s lekvárom VIDEO
- Ako si doma čistíte varešky? Doprajte im dlhý kúpeľ a budú ako nové VIDEO
- TOP rebríčky: Najlepšie recepty uplynulého mesiaca, to je doslova koláčová žatva! Pozrite sa, aký koláč zabodoval na celej čiare
- Takmer bez práce: Stačí len vymiešať a upiecť. 10 receptov na koláče z jednej misy
- Plný hrniec: 10x výdatný fazuľový guláš. S mäsom alebo aspoň s dobrou klobáskou
- Obohaťte repertoár: V chladničke kuracie prsia a v hlave otázka, čo z nich zase navariť. 10 receptov, ktoré vám našepkajú...
- Jemné cesto, chutná plnka: 8 variácií na obľúbené pité. Upečte si klasické jablkové, ale aj hruškové, makové, orechové či perníkové
- Aj na viedenskú roštenku: Ako pripraviť chrumkavú restovanú cibuľku a 11 jedál, ktoré sa bez nej nezaobídu
- Malá zmena s veľkým efektom: Ako jesť zemiaky, ryžu či cestoviny a nepribrať? Spravte s nimi túto jednu vec
Nepíšete, aký chlieb to pečiete... Kváskový chlieb (ražný kvas) musí kysnúť dlhšie a čím dlhšie kysne, tým lepšie. Obvykle pri jeho pečení v rúre slabo vykysnutý chlieb praská. Preto je dobré ho aj narezať na viacerých miestach, aby sme uľahčili únik pary a chlieb nepraskol tam, kde nechceme. Kvasnicový chlieb mi teda fakt ešte nepraskol, takže presne neviem. Ale po vykysnutí a stočení cesta do bochníka ide kysnúť ešte do ošatky a tú dávam do mikroténového sakla... Tam to dlho netrvá, takých 20 - 25 min iba, kým sa vyhrejee rúra. Pečiem na 250°C/ 15 min so zaparením (v spodnej časti rúry pekáčik s vodou), potom znížim na 190° , rúru vyvetrám a pečiem ešte 30 min. Potom vypnem a chlieb nechám ešte 5 min v rúre. Vyberiem ho, postriekam zvrchu, zospodu a nechám ho vychladnúť. Tieto na fotke sú kváskové...
www.primat.cz/moje-materialy/detail/265495?seoId=czu-...
alebo na google hladat "vyroba chleba" a primat_cz, da sa precitat z cache.
K praskaniu korky pisu:
- nizka zapekacia teplota,
- prudke pecenie.
Podla mojich skusenosti chlieb praska ked nie je dost vykysnuty.
Ale mne spravidla praskne aspon trochu, niekedy si vystaci s narezanim a vyplni rez.