Varenie

Popraskany chlieb

vilo66 - bez fotkyvilo66, 10. júna 2016

Dobry den peciem chlebik podla roznych receptov ale vzdy mi velmi popraska na vrchu j ked ho narezem ,vie mi niekto povedat dovod dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Ako dlho ho necháš kysnúť po vytvarovaní? Mne sa osvedčilo uložiť ho na plech a nechať podkysnúť najmenej 20 minút a až potom vkladať do rúry. Ak vkladám do horúceho pekáča, tiež ho nechám vytvarovaný podkysnúť rovnaký čas a ak aj praskne tak len trošku, asi 1-2cm na jednom mieste.
nyja

Nepíšete, aký chlieb to pečiete... Kváskový chlieb (ražný kvas) musí kysnúť dlhšie a čím dlhšie kysne, tým lepšie. Obvykle pri jeho pečení v rúre slabo vykysnutý chlieb praská. Preto je dobré ho aj narezať na viacerých miestach, aby sme uľahčili únik pary a chlieb nepraskol tam, kde nechceme. Kvasnicový chlieb mi teda fakt ešte nepraskol, takže presne neviem. Ale po vykysnutí a stočení cesta do bochníka ide kysnúť ešte do ošatky a tú dávam do mikroténového sakla... Tam to dlho netrvá, takých 20 - 25 min iba, kým sa vyhrejee rúra. Pečiem na 250°C/ 15 min so zaparením (v spodnej časti rúry pekáčik s vodou), potom znížim na 190° , rúru vyvetrám a pečiem ešte 30 min. Potom vypnem a chlieb nechám ešte 5 min v rúre. Vyberiem ho, postriekam zvrchu, zospodu a nechám ho vychladnúť. Tieto na fotke sú kváskové...


discovery
O chlebe je dobre pdf:
 www.primat.cz/moje-materialy/detail/265495?seoId=czu-...

alebo na google hladat "vyroba chleba" a primat_cz, da sa precitat z cache.
K praskaniu korky pisu:
- nizka zapekacia teplota,
- prudke pecenie.
Podla mojich skusenosti chlieb praska ked nie je dost vykysnuty.
Ale mne spravidla praskne aspon trochu, niekedy si vystaci s narezanim a vyplni rez.