Zdravá výživa

Polenta

micanela - bez fotkymicanela, 25. júla 2013

Prosim viete mi niekto napisat ako chuti polenta? A je lepsie kupit muku alebo instantnu polentu /teda neviem presne co to je ale vraj existuje/ - priznavam, ze miesat nejaku kasu pol hodiny sa mi naozaj nechce. Dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

kimlo
Ja som ju teda osobne nechutnal ale kamoška mi hovorila že chutí hrozne...
frezia
Dobre urobena polenta chuti vyborne. Pochadza zo severneho Talianska. Uvari sa husta kasa z kukuricnej muky,necha sa vychladnut,potom sa vytvaruje nieco ako nasa knedla,pokraja sa na platky, opecie sa na panvici do zlatova a posype sa oprazenou cibulkou a slaninkou. To je len jedna varianta. Polenta sa pouziva na rozne sposoby,ako hlavne jedlo ,aj priloha.
irenaw
mne sa zdá taká neutrálna, asi je to celé o dochutení. samotnú sme nikdy nemali. zapekaná na spôsob nákypu, prekladaná mletým mäsom alebo dobrou klobásou a opečenou cibuľou veru nie je zlá. ale nechutí mi tá klasika, uvariť, rozotrieť, vychladnúť, pokrájať a opiecť na panvici. a zrejme som polentový ignorant, lebo som skúšala aj takú, čo sa varí pol hodinu, aj 10 minútovú aj 3 minútovú a tá najkratšia vyhráva ;-)
rea1
jasné, že vyhráva instatná - som síce kašojed ale zároveň lenivec. najviac mi chutila len normálne uvarená, ako keď sa robí krupicová kaša, len, samozrejme, na slano a po zhustnutí sa na tanieri uprostred urobila jamka, do nej sa dalo maslo a celé sa to posypalo nastrúhaným syrom. kvôli chuti sme ju varievali v mlieku, nie vo vode. bola to rýchla a dobrá večera či raňajky. alebo s klobásou či párkom (ešte keď to boli jedlé "mäsové výrobky", nie ten dnešný blaf) a šalátom aj sobotňajší obed.
natba
polenta pod nazvom mamaliga je takmer narodne rumunske jedlo. ako uz spominane bud oprazene na oleji, alebo zapecene (tam kde my pouzivame zemiaky na zapecenie, oni daju polentu) alebo ako priloh...ale najviac mi vzdy chutila mamaliga s bryndzou a slaninkou. Taka stredne-husta kasa a navrchu presne ako nase bryndzaky:-)
tapaska
kup si instantnu, ak mas normalnu daj namocit do studenej vody a urob kasu...podla bavodu skratis dobu pripravy, vsetky ponukane recepty od zucastnenych su dobre, ja mam rada nasladko plus maslo plus cerstve ovocie plus med, ako u nas krupica, ale kazdy ma rad nieco ine...
nbert
Polenta velmi pripomina krupicovu kasu len je hustejsia. Chut ma taku neutralnu-trochu mliecnu. Ked som ju videl niekde niekoho pripravovat tak vzdy do nej davali vela masla, potom sol a korenie. Moze sa dochutit vyvarom, aromatickym korenim. Potom sa vyleje na plech s papierom na pecenie, rozvnomerne sa rozotrie, necha vychladnut nakrajat na porcie. Potom sa na pleji oprazi zo vsetkych stran kym chyti zlatistej farby, potom sa dokonci v trube.
nadia56
@micanela , instantnu nie, hoci je varenie rychlejsie ale ved varis pre seba, pre svoje zdravie, tak preco uz predupravene suroviny, kup si kukuricnu muku a uvar podla receptu, dochut podla seba a sama uvidis, ci ti bude chutit, kazdy mame ine chute, daj vediet ako to dopadlo, pekny den ti zelam:-)
huck
Polenta je kasa z kukuricnej muky. Ale tu existuju kategorie podla toho ako je mleta muka - hrubo, stredne, alebo jemne. Gazdinky vidia v tom velky rozdiel v kvalite palenty (kase). Polenta sa moze pripravovat na mlieku , hlavne pre deti ako u nas znama krupicna , potom klasicka priprava na slano s roznymi billinnymi prichutami , zalezi k comu ju podavame . Polenta s klasickej muky sa vari (v slanj vode) dlhsie za neustaleho miesania, podla moznosti v medenom kotliku. Instant palenta je obicajne mleta na hrubo (krupica) alebo stredne mleta. Vari sa kratsie , kedze je uz predvarena. Palenta je velmi zdrava, neutralna priloha k roznym jedlam z masa, ryb, vnutornosti, pecenym domacim klobaskam z kyslou kapustou, gulasom apod. Ked nam palenty ostane nazvys , tak ju este za tepla , prelozime do napr. podlhovastej plast. nadoby a odlozime. Neskor ju mozeme pripravit tak, ze ju nakrajame na cca 1 cm hrube platky a opekame na horucom oleji popripade teflonovej panvici a mame chutnu prilohu k inemu jedlu s chrumkavou korkou . U nas ju casto pripravujeme s omackami. Inak Plenta je naozaj velmi zdrava , hlavne co sa tyka traviaceho traktu. Volaju ju "metla" na vycistenie criev. Inak su lekari, ktori pred ultrzvukovou kontrolou abdomenu doporucuju dietu v ktorej doporuju den pred prehliadkou konzumavat porciu palenty s hovadzim gulasom. O palente by sa dalo toho este strasne vela pisat... S palentou som sa "zoznamila" uz ako dospela po vydaji - v kuchyni mojej svokry.
huck
... zabudla som zdoraznit, ze jedlo s prilohou polenti (palenty) vobec nie je to prave ak ho nedochutime ( neposypeme ) kvalitnym struhanym parmezanom! :)
majsterka
Polenta v našej kuchyni známa ako kukuričná kaša,je chutné jedlo ,všetky tie predošlé komentáre k príprave sú pravdivé - mamaliga sa varí v Rumunsku,polenta v Taliansku aj Rakúsku,posypaná parmezánom chutí výborne.Opečená na troške masla alebo na oleji je dobrá príloha k mäsitým jedlám.V Slovenskej kuchyni sa pripravovala na slano - poliata praženou cibuľkou ale aj na sladko - poliata medom ,rozpusteným maslom a posypaná škoricou
jac37
Já si pamatuji jako dítě na "mamaliga cum lapte" teda na mamaligu s mlékem. V mém rodném kraji se mamaliga uvařila jako dobře známá krupičná kaše, která se na hlubokém talíři zalila mlékem.
janger
Kukuricnu krupicu mozes pripravit aj inak, velmi jednoducha priprava, ani nemusis dlho miesat.
 varecha.pravda.sk/recepty/pekacik-z-kukuricnej-krupice-fo...

Nedavno som robila znovu, ale napln v pekaciku bola zase trosku ina: kocky vyprazenej slaninky, cierna fazulka, cervena paprika, jarna cibulka, kocky tvrdeho syra. Velmi chutne jedlo. Kukuricna muka, krupica je dost neutralnej chute.