Varenie

Pokazený lekvár

luss44 - fotkaluss44, 10. septembra 2013

Robila som manželovi dia lekvár jablká-hrušky, spôsobom ako robím
rôzne lekváre už roky, len bez cukru a s tekutým dia prípravkom. A
dnes ma čakalo v komore nemilé prekvapko - všetky poháre
vykysli... Neviem kde sa stala chyba, vlani som podobne robila dia z
iného ovocia, dokonca muž si robil aj z paradajok dia lekvár a všetky
sú ok, len tie tohoročné jablkovo-hruškové takto dopadli. A to mali
skvelú chuť... škoda, čo už. Kde som urobila chybu, bude to v tom
že jablká sú háklivé na zaváranie?

@zareaguj


Diskusia k téme

radost
áno..jablká a hrušky sú citlivé...aj mne začal kvasiť vianočný slivkový-nemal pleseň-znova som varila a odparovala-až je hustý-asi sekerou ho budem rúbať..:-)tak dúfam-že teraz mi vydrží...
ak nemá pleseň-a zistíš na začiatku-skús znova odparovať...škoda vyhodiť...
irenaw
@radost to naozaj? ja žijem v tom, že nič sa ľahšie nazavára, ako jablká. nastúhať, natlačiť do fľaše bez cukru a sú v pohode. síce vyváram poháre aj vrchnáky a všetko krátko sterilizujem, ale sú bez cukru aj bez konzervantov. mám ich niekdey aj viac rokov a sú ako čerstvé. mne sa nedarilo zavariť čisté tekvicové pyré, všetky vykysli. a tak už len mrazím.
radost
@irenaw
máš pravdu..aj ja to tak robím..ale spomínam si-kedysi za mlada-som robila jablkovo hruškovú marmeládu-a chytila mi pleseň..
neviem-prečo..
tekvicu uskladňujeme v suchej panelákovej pivnici až do jari...takže nespracovávam..svokra ju zavárala-strúhanú...
irenaw
@radost to iba z maslovej robím pyré do koláčov. nechcelo by sa mi pred pečením 2 hoďky babrať s tekvicou. na jeseň upečiem naraz 2 plné plechy a mám na celú zimu. na jedenie tiež nechávam celú. myslím oranžové tekvice, také svokra zavárala? nevieš, prosím ťa, ako?
radost
@irenaw
svokra ešte žije-92 rokov-ale 150 km vzdialená..viem-že tam bol aj ocot..nastrúhaná tekvica..viac neviem-ja som to nerobila..skús tebe známy nálev soľ a ocot...
irenaw
@radost veď v tom je problém, že ja chcem čisté neochutené pyré. aj tak ti ďakujem za odpoveď, pekný deň a svokre veľa zdravia :-)
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Preto sa lekvar kazí,lebo jablká a hrušky sa nesmú miešať..veď už príslovie nemiesaj jablká s hruskami to napovedá :-)
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@irenaw moja mamička zavara tekvicu takto: nastruha a posoli,nechá postáť a potom mierne vytláča a dá do pohára ,zatvoriť a sterilizacny proces najskôr 10 min.nechá v hrniec a na druhý deň 10 min. Od zovretia.dáva do niektorých rovno aj kopor nič sa nepokazi.vyskúšajte malo aby ste presvedčili:-)
irenaw
@lba ďakujem za tip, vyskúšam túto jeseň. Ak to vyjde, budem rada, predsa len v komore mám viac miesta, ako v mrazničke ;-).