Robila som manželovi dia lekvár jablká-hrušky, spôsobom ako robím
rôzne lekváre už roky, len bez cukru a s tekutým dia prípravkom. A
dnes ma čakalo v komore nemilé prekvapko - všetky poháre
vykysli... Neviem kde sa stala chyba, vlani som podobne robila dia z
iného ovocia, dokonca muž si robil aj z paradajok dia lekvár a všetky
sú ok, len tie tohoročné jablkovo-hruškové takto dopadli. A to mali
skvelú chuť... škoda, čo už. Kde som urobila chybu, bude to v tom
že jablká sú háklivé na zaváranie?
ak nemá pleseň-a zistíš na začiatku-skús znova odparovať...škoda vyhodiť...
máš pravdu..aj ja to tak robím..ale spomínam si-kedysi za mlada-som robila jablkovo hruškovú marmeládu-a chytila mi pleseň..
neviem-prečo..
tekvicu uskladňujeme v suchej panelákovej pivnici až do jari...takže nespracovávam..svokra ju zavárala-strúhanú...
svokra ešte žije-92 rokov-ale 150 km vzdialená..viem-že tam bol aj ocot..nastrúhaná tekvica..viac neviem-ja som to nerobila..skús tebe známy nálev soľ a ocot...