Rôzne

Pocta fašírke .

stefanm - fotkastefanm, 21. augusta 2013

Chceli ste niečo o mäse ! Hľadal som kompromisný prechod od bezmäsitého k mäsitému jedlu a našiel som ho vo "fašírke" . Urobiť dobrú fašírku je dobrá veda . A ja vám ponúkam pohľad na jej zrod v eseji priamo od nej . Od fašírky .


Bola som sviňa .
Teda jej časť , konkrétne kúsok svalu na jej pleci .
Keď ma môj Stvoriteľ kúpil , netušila som aké má so mnou plány .
To som si začala uvedomovať až u neho v kuchyni keď sme spolu s kúskom priateľa bôčika ležali vyumývane na doske kuchynského drezu .
Kým ma môj pán Stvoriteľ nežne krájal , spolu s bôčikom na malé , úhľadné kúsky a kruto odo mňa oddeľoval hnusné , mastné kusy a nepríjemné blany , stihla som sa poobzerať okolo seba .
Zbadala som nadrobno nakrájané , chvála Bohu , aspoň tri dni
staré rožky ,dva-tri vajíčka , cibuľu , milovaný cesnak , soľ a rôzne koreniny .
V tej chvíli som začala tušiť čo sa so mnou bude diať ! A dialo sa .
Stvoriteľ šikovnými , cvičenými ťahmi zmontoval môj obľúbený robot na ktorom nastavil nastavce na mletie a už to išlo .
Za mierneho pohmkávania stroja sa moje kúsky rýchlo premieňali na , ako ma v obchode volajú , "Mletý mäsový prípravok" .
Moje tušenie sa naplnilo . Všetky prísady môj Stvoriteľ zmiešal , jemne rukou prehnietol , a napriek mojím obavám , že na to zabudne , predsa len ma , takto obohatenú , prikryl nežne fóliou
a vložil do chladničky . Aaaaaaa .... ten pocit blaha , keď som si mohla oddýchnuť a aspoň pol hodiny spájať sa s mojimi prímesami , sa nedá opísať .
A potom to prišlo .
Už keď ma Stvoriteľ vybral z chladničky , vedela som , čo bude nasledovať . Vôňa pomaly sa pražiaceho oleja ma v tom utvrdila .A keď ma navlhčenými rukami začal spracovávať do okrúhleho ,
diskovitého tvaru a nežne ma obalil v jemnej strúhanke , bola som presvedčená , že moja životná cesta skončí na samom vrchole blaha .
A tak sa aj stalo . Vriaci kúpeľ v rozpálenom oleji ma dotvoril do požadovaného tvaru a chutí .
Verte mi , ani neviem aká príloha sa v ten deň v stánku môjho Stvoriteľa , ku mne podávala ? Či to boli zemiaky na kyslo alebo fazuľový prívarok , či vari zemiakový šalát alebo som bola , len tak , zabalená do alobalu spolu s kúskom chleba a kyslej uhorky roční 2012 a zúčastnila som sa výletu ?!?! Neviem !
Ale poviem vám jedno .
Svoju transformáciu zo svine na jemnú , lahodnú , chrumkavú – f a š í r k u – milujem !
Uvedomujem si , že nikdy neporazím , na stupnici obľúbenosti vyprážaných jedál , dvojicu : Viedenský alebo Parížsky rezeň ale syru sa určite vyrovnám a Čiernohorský rezeň alebo Kyjevský
kotlet určite porážam . Alebo sa mýlim ?

@zareaguj


Diskusia k téme

janazjarku
:-DDD milý Stvoriteľ fľasla mi slina na kláves aj keď som jasne nečítala veľa petržlenovej vňate asi sa to volá ostatné koreniny .-)
jana57
krásne spracovaný recept na fašírku :-)
evusik
že jakú chuť si mi narobil na fašírku s kyslým prívarkom :-) zajtra urobím...
irenaw
u mňa fašírka porazí akýkoľvek rezeň na celej čiare a o syre aj škoda hovoriť :-)))
zvoncek
nuž pre staršie ročníky,resp,pre tých s tretími zubami, niet nič lepšie ako fašírka, zemiakové pyré, všetky druhy prívarkov, všetky druhy kašičiek, pudingov
sovka62
U mňa odjakživa na prvom mieste fašírka, potom nasledujú rezne. A odkedy som na Vareche, pridávam aj trochu tvrdého syra a nevyprážam v oleji, ale fašíročky poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkám olejom, na celý plech stačia 2-3 lyžice a strčím do vyhriatej rúry. Božskééééééé.....
1x haji
rulik
Ďakujem Ti, ulahodil si môjmu srdcu.
hannah22
1* paráda, fašírka bude v nedelu ale už teraz slintám z toho oslavného eposu... :))
sovka62
@rulik , v mojej teplovzdušnej pri 160 st. niečo nad tridsať minút, záleží od veľkosti. Keď sa zvrchu červenajú, zvyčajne sú hotové.
bugout
@stefanm.... Už som to tu nie raz spomínal, fašírky je moje top jedlo. A k teoretickej otázke tu doplním, že pre mňa k nej patria kyslé zemiaky... A potom nasleduje ako písala @sovka62 rezeň...
1x haji