O Varecha.sk

Plesen

bejbynka - bez fotkybejbynka, 10. augusta 2013

Ahojte žienky
Chcela by som sa spytat ze preco sa mi robi plesen na jahodovom džeme? Dva mesiace zavarane.Niekto s tym ma skusenost?
Dakujem :)

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
nechcem podceňovať čistotu produktu pri spracúvaní, ale jahody sú tiež dosť háklivé na poškodenie alebo hnilobu, dokážu pokaziť hodne roboty,nepíšem to rád , ale tu asi pomôže chémia aj ked ju nemáme radi,niekedy sa jej proste nevyhneme

rulik
chcel som tým povedať, že teraz už nič, plesnivé vyhodiť, poháre poumývať a použiť na iné predukty, v budúcnosti na to pamätať
radost
@bejbynka
to si zistila na 1 pohári..či všetky?ak jeden-tak môže byť nebadaná nečistota-baktéria-na viečku..či hrdle pohára...
ak všetky..nuž..žeby jahody boli na vine?
ak si dodržala doporučovaný postup-nemalo by sa to stať na všetkých pohároch..
za desaťročia varenia džemov,lekvárov...sa mi to tiež-zriedkavo-stalo...
arasidka
a preto ja i lekvár sterilizujem, dávam ho do pary na 5- 7 minút pomalého varu, aby som mala istotu, že viečka dobre chytia. Ja nikdy nepoužívam okrem cukru nič, žiadne urýchľovače.
bejbynka
Chvalabohu nie všetky poháre iba jeden dva.Lenze aj marhulový som taky našla s plesnou.Pohare aj viecka som vyumyvala v teplej vode so saponatom.
rulik
@bejbynka tak hľadaj chybu niekde v technologickom postupe, lebo ked sa pleseň vyskytla na dvoch rôznych veciach, musí byť niečo zlé spoločné, porozmýšľaj čo si robila rovnako pri oboch receptoch-čo by mohla byť príčina, takto bez popisu receptov sa ťažko radí a hľadá chyba
aroooo
Nepíšeš postup varenia, ja varím lekvár tradične s riadnym cukrom a hustý, že sa robí "cestička",nesterilizujem a zatiaľ sa mi takéto nestalo, rôzny želírovacií cukor nepoužívam, tam sa mi zdá krátka doba varenia a je riedky....
gubics
Nestačí umyť poháre v teplej vode. Ja ich dávam 2 x do umývačky riadu na najvyšší teplotný stupeň, prvý krát, keď použité poháre a viečka odkladám na nasledujúci rok a druhý krát pred opätovným použitím. Kým som nemala umývačku riadu, tak som ich vyvárala vo veľkom hrnci, alebo naplnila vodou a šup s nimi do mikrovlnky na dobu, pokiaľ sa v nich voda prevarí, tak môžeš mať istotu ,že sú sterilné. Takto vyčistené poháre poukladám na čistú vyžehlenú utierku na pulte vedľa sporáka. Aj v tej najčistejšej kuchyni je toľko choroboplodných zárodkov ,že niekedy nám celodennú prácu zničí.
(vyžehlenú utierku preto, lebo horúca žehlička tiež zničí prípadné choroboplodné zárodky) Neberte to prosím tak, že poučujem.
katamailka
bejbynka, najskôr budu problémové viečka.. mne s stalo, keď som hľadala príčinu, zistila som, že na jedných viečkach je ta guma nalisovaná krivo a teda aj keď som inak mala všetko O.K. pohár poriadne zatvorený nebol. potom som ich skúsila nanovo, ale len tak, a už bolo viditeľné, že to je príčina.
babidka
Mne sa to nestava odkedy sterilizujem flase v mikrovlnke . Predtym som vsetky lekvare a dzemy vzdy sterilizovala , posledne roky vsak uz nie . Hned ako vriacu hmotu nalejem do pohara , zavieckujem a prevratim hore dnom .Myslim , ze ten vriaci "asfalt" neprezije ziadna spora plesni :-) Ak vsak uz pliesen mas , postihnuty dzem vyhod . na tvojom mieste by som dodatocne presterilizovala vsetky flase z tohorocnej davky . Pre istotu .
samanka
@bebynka nie sme dokonalí, tak často ani naša práca nie je. Zaváram už roky a niekedy sa niečo pokazí, niekedy nie. Tento rok som z prvej úrody zavarila maliny a 2 poháre mi vykvasili. Ostatné sú v poriadku. Predvlani z dvadsiatich pohárov jahodového lekváru jeden chytil pleseň. pripisujem to skôr chybnému viečku, než nejakej nečistote. Vlani som zavárala hrušky, poctivo som ich máčala v kyseline citrónovej, aby nezhnedli-3 poháre navrchu zhnedli. Netreba sa preto trápiť....