Rôzne

Otázočka pre záhradkárov.

ancicka - fotkaancicka, 20. júna 2012

Dnes som pozberala hrášok a tam mi ostalo prázdné miesto.
Chcem sa Vás milý zahrádkari,varecháči spýtať čo teraz z tým prázdným miestom.
Uvažovala som,že dám tam jánsku mrkvu,ale aj by som ešte raz zasadila hrach.Hrach som takto na dva razy nesadila a chcela by som vedieť,aké mate s tým skúsenosti a či mi hrach vyrastie a dozreje.

@zareaguj


Diskusia k téme

alena45
Z hrachu už nič nebudeš mať, leda by sa ochladilo, rád klíči v chladnej zemi. A keby si veľmi chcela, tak by si sa nedopolievala.
Namiesto hrachu zvyknem posadiť ešte zemiaky, budú v septembri a treba ich prvé spotrebnovať, lebo sa budú tváriť ako nové a budú mať v sebe veľa vody. okrem toho môžeš posiať zelenú fazuľku, niektoré druhy kríčkovej fazule, a možno aj uhorky. Budú neskôr, ale stihnú dostať perenospóru, takže to je sporné. Ak máš prísun vody, tak aj cviklu, neskôr - v auguste veľkú reďkovku, čínsku kapustu. Dokonca aj karotka, nie mrkva by ešte dozrela, a ešte môžeš dať aj cukinu. Za týždeň je vonku a potom len polievať. Má rada teplo, tak hybaj na to !
klaura
@alena ti dala dobré typy ... z ďalšieho hrášku už veru nič nebude ... mám vyskúšané ... ja sadievam cviklu, čínsku kapustu ...
alena45
alebo si môžeš posiať "turecké klinčeky", neviem ako sa volajú, také voňavé farebné, na jar zakvitnú a budú kvitnúť dosť dlho a krásne. Taktiež si môžeš pomaly dávať zakoreniť jahody.
ancicka
Dakujem vám za dobré rady ,hlavne Alenke.Ja som aj vedela,že hrášok sa sadí do studenej zeme,ved ja som ho sadila ešte ked boli u nás mrazy,ale chcela som vedieť,ako by to bolo,ked by som ho teraz zasadila.
@Alenka ,ja mám posadenú všetkú zeleninu a na kvietky mám predzáhradku.Asi zostanem pri tej jánskej mrkve-karotke.
U nás sa činskej kapuste veľmi nedarí,lebo jeseň je u nás už chladná a hmlistá.Skúšala som aj to.
Dakujem ešte raz.
margaretka28
Ja tak ako @alena45 ,tiež som dala ešte zemiaky po hrachu aj bôbe,ale môže sa dať aj mrkva,moja babka vždy hovorievala,že koreňová zelenina sa môže siať až do Petra,Pavla.Alebo tie turecké klinčeky,sirôtky,či nezábudky,to sú všetko dvojročné ,takže na tej hriadke si ich len predpestuješ a potom vysadíš do predzáhradky,alebo kde chceš aby ti na jar kvitli.:-)
kuchticka
Teraz mozes siat i salat, ktory je na jesen. On v lete velke horka nema rad. Taktiez redkovku cervenu, cukety.
afataga
tak ja napisem uplny opak, moja mama vzdy sadila hrach dva krat na to iste miesto a vzdy dozrel, tak neviem...
evusik
u nás ešte hrach len dozrieva, ale hrach sadím tak, že ho na jeden deň namočím do vody a až potom sadím, veľmi rýchlo vzíde, možno by sa tak dalo sadiť aj 2x ale nemám to vyskúšané, tiež to asi závisí od polohy, ináč sa darí na juhu, ináč na severe...
ja teraz sadím druhý krát špenát, bielu reďkovku, šalát
alena45
@evusik , ja neviem odkiaľ je ancicka, problém je v tom, že hrach nemá rád takéto horúce počasie na juhu, skôr než dozrie, tak uschne. Minulý rok som sa mu v druhej sadbe venovala vzorne, ale bol dobrý len na suchý hrach, nie hrášok. Každý rok som ho znovu siala, lebo som chcela, aby deti mali, keďv lete prídu a nikdy z neho nič nebolo. Možno vo vyšších polohách by to šlo. Ešte tak 20 rokov dozadu bola tu na juhu iná klíma, častejšie pršalo a teploty neboli dlhodobo také vysoké a nefúkali ani také silné vetry, ktoré teraz všetko vysušujú.
anna123
Aj ja si myslím, že to závisí od polohy, pretože mne hrach len teraz dozrieva a druhý posadím, keď vyberiem cesnak.
marianna76
U nás tiež nie je druhý hrach dobrý.... dala som repu ale pre zvieratá, tiež som dala zopár semienok čiernej reďkovky, je dobrá proti kašľu v zime, nakrája sa a presýpa sa cukrom, aby pustila šťavu a potom sa tá užíva, ak by som mala viac miesta, tiež by som dala červenú repu. A ešte dala som na jeden riadok mrkvy Chamare , uvidím, to bolo pred pár dňami.... Tak nech sa darí aj tebe....
sovka62
Môžeš sadiť zemiaky, cviklu, čiernu reďkev (polievať, inak bude ostrá), bielu reďkve, napr. odroda Japana, celoročný šalát, napr. odroda Marschalus, pekinskú kapustu, alebo si môžeš vysiať niečo na zelené hnojenie, napr. horčica, facélia a po ich zapravení do pôdy získaš organické hnojivo.
Ak sa vám uvoľnia hriadky až v priebehu augusta-septebmra, vysejte ozimnú cibuľu (Augusta alebo Hiberna), alebo ozimný šalát (Humil) a na jar budete príjemne prekvapení úrodou (ak nebude extrémna zima, vtedy to nemusí vyjsť). V tomto termíne môžte vysiať aj špenát.
aroooo
ja zvyknem zemiaky,čiernu reďkovku,do kopčeka tú dlhú bielu reďkovku,ak vieš dostať planty neskorej kapusty... Z hrášku druhý krát sadeného po viacerých pokusoch som nemala nič, je horúco,vyrástok na 5-10 cm a ani nezakvitol a uschol, nemám možnosť polievania, a čo donesiem z diaľky za khrľu je na všetko málo
jeka
ja tvyknem posadiť uhorky nakladačky,ak nepríde daždivý Eliaš tak z nich ešte aj niečo zavarím.