Rôzne

Otazka

tkatka - fotkatkatka, 22. júna 2011

Chcem sa spýtať redakcie či sa nedá niečo vymyslieť na pravopis, lebo keďže pravopis neovládam tak dobre ako pečenie, tak by som poprosila či sa nedá niečo stým urobiť. Vopred ďakujem za odpoveď, a prepáčte za chyby!

@zareaguj


Diskusia k téme

tomas
tak myslím, že varecháči sú tolerantní, a varecha nie je o pravopise, ale o varení, a podstatné je jedlo, varenie a tie veci s tým súvisiace a nie pravopis
sovka62
@tkatka , za tvoje skvelé recepty máš jednotku a pravopis sa na Vareche neznámkuje. Tak len píš ďalej a prezradím ti, že trnavčania pretvorili Bernolákov návrh spisovnej slovenčiny z "Píš, ako počuješ" na "Píš, jak víš". Tak len pokračuj.
violetacamorova
Pravopis tu na vareche vôbec nevadí!!!! Ide o skvelé recepty.Takže sa nemusíš ospravedlňovať za chyby, aj keď aj tu sa nájdu rôzni ľudia.
3sandra3
@tkatka tvoje recepty máme veľmi radi,,, už niekoľko Tvojich som urobila....a teším sa už na ďalšie
dorisa
Presne tak, u tvojich receptov naozaj nesledujem chyby, ale krásne recepty.
evusik
veru... máš pekné recepty a to sa cení a hlavne vidno, že varíš rada .... keď si tvoji najbližší pochutia na nejakej dobrote, ktorú si pre nich pripravila, tak im je asi úplne fuk či si to pomiešala alebo pomiešála :-)))
babav
@tkatka , sivka a evusik to napisali aj za mna ,nedaj sa odradit
ani znechutit.Tvoje recepty su hodnotne , to je na Vareche
podstatne.Na tuto temu tu uz boli velke debaty ,treba s tym prestat
a pokusitelov ignorovat;-)
evanaaa
Tkatka, to " vymiešáme" je akoby tvoja značka ku skvelým receptom, ja keď som to videla napísané, nemusela som vidieť ani tvoju prezývku, hneď som vedela, že to je rcp od teba a začalo sa mi to páčiť. Horšie, ak by bola chyba v recepte, nemusel by dopadnúť dobre. Zatiaľ je to o.k.
altyn
@tkatka kašlať na pravopis ak sú recepty perfiš!!!! A tvoje sú, tak sa netráp... :-)))))
alexdidi
Nenechaj sa odradiť!!!....a prosím, obdarúvaj nás i naďalej svojimi perfektnými receptami......
danculka
Mne sa stalo zrovna včera,že som omylom napísala,,z",druhý pád a nie,,S" sied. a ,,varecháčka ma vysmiala,že to vie aj žiak 4 ročníka,to ma uplne odradilo,tak som jej napísala,aby sa nepokakala...
duschko
Tkatka, ked si sa naucila tak perfekte varit, je len otazkou casu, ked sa zlepsi aj tvoj pravopis. Pockaj, kym ti deti zacnu chodit do skoly a ked budes s nimi pisat ulohy a diktaty. Kazdemu sa prihodi nejaka ta chybicka, ale hlavne je, ze to ches riesit.
yanah
som veľmi rada, že sa k tejto téme vyjadril aj niekto z redakcie ... konkrétne teda @tomas ...
mata3636
keďže toto som "vyprovokovala" ja, tak ešte raz sa zapojím a potom už nikdy, neoplatí sa. môj komentár bol maximálne slušný, použila som slovo prosím, nechcela som Katku vôbec uraziť, tobôž ponížiť. napísala som to len preto, že Katka pridáva kopec receptov a mne prišlo správne ju upozorniť na chybičku, keďže recepty má pekne spracované, pofotené, tak aby to mala aj dobre napísané. toť vše
kata50
@tkatka , my sa zaujímame o tvoje recepty a nie o tvoje pravopisné chyby. Každému sa stane, či už v rýchlosti píše, alebo je pri práci niečím vyrušený, alebo jednoducho má "dvojku so Slovenkého jazyka" už v rodnom liste. Je to v pohode - netráp sa. :-)) Pekný deň prajem !
evusik
nedá mi neregaovať:
kedysi ma v jednom moje recepte upozornila varecháčka, že sa nepíše bombóny ale bonbóny. Viem, že je to tak, ale u nás sa vždy hovorilo bombóny a naša dcéra to vyslovovala tak, že to až drnčalo a vždy sme sa na tom smiali. To len tak na vysvetlenie, prečo som tam to bombóny vlepila. Priznám sa, že ma spôsob upozornenia na chybu zamrzel, hlavne preto, že pisateľka sa ani slovkom nezmienila o recepte. Nič nula, bodov, absolútny nezáujem. Keby napísala: tvoj recept sa mi páči... alebo tvoj recept sa mi nepáči... a potom by pridala, ale máš tam chybu.... to by som brala pretože tu ide v prvom rade o recepty a ak by sa zmienila o recepte potom by som aj tú kritiku pravopisu zniesla lepšie.
@mata3636 ty si sa zachovala presne rovnako, hoci píšeš, že tvoj komentár bol maximálne slušný, mne tam chýbalo práve to zrnko slušnosti: aspoň minimálne sa zmieniť o samotnom recepte, pretože o ten ide a nie o pravopisný diktát :-)
mata3636
@evusik , prečítaj si ešte raz môj komentár k tvarohovým guľkám s višňou. áno, nevychválila som ten konkrétny recept, napísala som všeobecne, že má Katka pekné recepty. málo? pre teba asi áno, pre mňa dostatočné, to je vec názoru. ja mám skôr dojem, že tu sú niektorí ľudia "nedoknuteľní", tu sa kritika nenosí, ani tá dobre myslená a slušne vyslovená. ja sa nestotožňujem s názorom, že nezáleží na forme / pravopis/, len obsah / recept/ je dôležitý. je alibistické vyhovárať sa, že toto je portál o varení a preto na nič iné netreba dbať. každý prejav je vizitkou človeka. a ešte na záver: ja osobne som radšej, keď ma niekto na chybu upozorní, ako keby som mala ostať v nevedomosti a ostatní by sa mi pochechtávali za chrbtom.
tkatka
Ďakujem všetkým za príspevky do tejto diskusie. Túto diskusiu som preto napísala. lebo ma už viackrát upozornili na pravopisné chyby a ja som to už dávnejšie chcela riešiť. Preto som napísla redakcií či by sa nedelo s tým niečo robiť. @mata3636 ma neurazila.
tkatka
@tomasa či sa nedá niekde nastaviť pravopis na internete? U jednej kamošky som videla keď píše niekam do kolonky nesprávne tak jej to podčiarkne, že je tam chyba. Tak ako vo Worde je kontrola pravopisu.
julica
Katka, keby si si chcela nejaké slovo overiť, vpíš ho sem, sú to lektronické slovníky  slovniky.korpus.sk/?...


Ináč ani word dobre neskontroluje, nedokáže rozlíšiť množné číslo pri príd. menách či zámenách a pod. Len sa neboj, najviac chýb vznikne vtedy, keď sa chce prejav priveľmi prešpekulovať :)
roiboos
O nič nejde Tkatka. Si tvorivá, šikovná. Pečieš a varíš s láskou. A to je najhlavnejšie. :-))
Nikto učený z neba nespadol. No, keď má človek záujem sa čo-to podučiť a skutočne to chce, nič mu v tom nebráni a je na tej správnej ceste.
Pravopis sa doučíš. Veď nerobíš "očokolné" tvrdky. :-))
Hlavne buď vždy vysmiata ako na fotke! To Ti dá do života viac, ako ovládanie pravopisu. :-)))
Tým nechcem uraziť. Ja sama mám k slovenčine blízky vzťah. A vôbec k jazykom. Dokonca ich aj študujem na VŠ.
Iba viem, čo je v živote dôležité. :-)))
Takže - Tkatka, smelo vpred a všetko sa Ti podarí. :-))
evusik
@mata3636 neviem kde si vyčítala, že recept treba vychváliť, nič také som nenapísala... napísala som len jedno- najskôr recept potom pravopis... a teraz tu prosím neriešme čo sú moje priority, stačilo by sa opýtať mojich dospelých detí .... stále si stojím za tým, že toto je stránka o varení, kuchár nemusí mať vysokú školu a aby som pravdu povedala mne to pripadá také nadradené - ja mám vysokú školu tak budem poučovať niekoho kto má "len" učňovku?
a to o tých nedotknuteľných som nepochopila
zemo
@tkatka Milá moja, Štúr takto písau a prd mu to pomohlo. Aňi variť na rozďjel od ťeba ňeveďeu, aňi sa jeho koďifikácja ňezachovala a hen ako ho vinášame od základnej školi do ňebjes. Vibodňi sa na pravopis, to je prežitok. Píš len ako ťi varecha k ruke prirástla :o)

evanaaa
Keďže Tkatka sa neurazila a ani Mata3636 to nemyslela zle, nemuseli by z nás byť inkvizítori, veď sme v demokracii a netreba niekoho ukrižovať za malú kritiku, ja by som tiež bola rada ak by som robila chyby, žeby ma na ne niekto upozornil ( nie kvôli Vareche, ale pre iné príležitosti). Týmto potom len odrádzame ľudí, aj keď to nemyslia v zlom.
sladkacokolada
Prečo už od včera mám taký dojem, že Katka túto diskusiu nezaložila kvoli sebe? Ja si vobec nemyslím, že ona má neaký problém s pravopisom a to, že jedno slovko, možno nárečové s ich Veľkého Baru sa niekomu nepozdáva, to predsa neznamená, že práve ona nepozná pravopis.Mimochodom boli tu pridávané dosť dobré recepty od neslovákov po slovensky s chybami a boli veľmi skritizované a to až tak, že milá varecháčka napísala, že asi bola chyba, keď sa sem prihlásila.Kritizujú vždy takí ktorí všetko vedia, všade boli a všetko jedli...
zzdravo
@tkatka tvoje recepty su skvele, co na tom, ze nie su pravopisne perfektne. A zase ich tam nemas vela, jedna - dve chybicky nikoho nezabiju, to nie je az take dolezite, dolezitejsia je tvoja vasen a kreativita pri vareni. :o)
tkatka
Ďakujem Vám všetkým za milé príspevky veľmi ma potešili. :)))))
hubata
@katka ja keď zbadám tanierik s kvietkovaným obrusom tak už viem že budem ukladať recept do KK a až tak ma pravopis nezaujíma. Chodí sem aj veľa varecháčov zo zahraničia, ktorí jednoducho nemajú slovenskú klávesnicu, takže sa tým netráp a vymýšľaj také dobré recepty ako doteraz.
zolik
ak mozem, pripojim sa tiez do tejto zaujimavej diskusie. Raz, uz dost davno nam nasa profesorka slovenciny na jednej nemenovanej bratislavskej strednej skole povedala ze, za 4 vie kazdy, za 3 lepsi student, za 2 profesor a za 1 len sam Pan Boh. Priklanam sa k nazorom od @ sladkacokolada @ tkatka @ hubata a @ zemo. Tiez mi ide len a len o dobre recepty (aj ked tam mam iba 1, ale dost som uz podla Vasich varila) a humorne pribehy (ktore citam skoro vsetky). Zijem vyse 20 rokov v zahranici a moja slovencina uz v poslednom case dost pokulhava (pokryvkava je asi spravnejsie) a niekedy ked musim napisat nieco uradne tak si cez mojich priatelov na Slovensku overujem ci tam mam spravne mäkke alebo tvrde i-y, spravny slovosled atd. pred tym nez to odoslem. Nemyslim si, ze v receptoch ako uz bolo v diskusii niekolkymi z Vas naznacene je prave pravopis podstatny, ale tiez sa priklanam k nazoru aj tych druhych, ze upozornenie na "hrubku" moze jeho pisatelovi v inych sferach, myslim tym, viazajuc sa na jeho profesionalny alebo sukromny zivot pomoct. Ja osobne, taketo upozornenia z Vasej strany uvitam. Zdravim vsetkych varechacov.
akeber
určite nie si sama... :)))) ý sem í tam hlavne že vieme variť a nepomrieme od hladu
evas13
Milá Katuška, tento problém som mala aj ja, hovorila som si nevšímaj si to, ale nátura zase niečo iné. Raz som našla stránku Google Chrome na lepšie zabezpečenie, tak som si to nainštalovala a na moje veľké prekvapenie mi to označí čo napíšem nesprávne. Tak že moja ak budeš chcieť choď do google zadaj si "google chrome" a môžeš si tento program nainštalovať. Pripájam sa k ostatným, tvoje recepty sú fantastické, práve jeden som dnes piekla od teba "Vareškový zákusok", ktorý patrí medzi naše najobľúbenejšie.
tkatka
@evas13 ďakujem pekne za pochvalu :))) za pomoc tiež ďakujem penke pomohlo mi to veľmi :))))))))
evas13
Katuška s radosťou som ti poradila to čo aj mne pomohlo. Pekné varenie a pečenie. Maličký je nádherný. :)