Varenie

Orechy

furdica - bez fotkyfurdica, 28. novembra 2010


všetci vieme aka bola tento rok uroda . ani orechov nebolo dost a -vyschol- mi pramen .tak som šla a hladala po obchodoch. ved ake budu vianoce bez kolačikov z orechov? narazila som v jednom retazci na 250 gr. balenia orechov a mandlí. ku podivu mandle z Kalifornie boli lacnejšie ako orechy .baliaren bola ta ista firma -slovenska- neveriac kapitalistom kupila som jeden balik mandlí a štyri orechov. ved vianoce su len raz do roka. mandle su vyborné velke sladučke a už ich v obchode nieje . horšie dopadli orechy predpokladam zo slovenskych grutnov ,balene slovačou . Ake su? na nič a ešte na volačo -asi by mi to admin vymazal- Po dokladnej prebierke kde som vyhodila dužiny neskonzumovatelne-myslím tie časti čo držia jadro orecha aby bol na štyri časti , som vyhodila viditelne starte jadra potom chutovo nechutne jadra a ostalo mi asi 5 perc. odpadu . prvý, druhý, treti aj štvrtý balik orechov bol rovnaky odpad . takže sumarum .ak kupujete orechy balene po 250 gr v obchode od slov. firmy počitajte z 5 perc odpadom. A ešte volačo tie orechy musite dat presušit inak sa vam v mlynčeku nepomelu su morké neviem ako je to možne . netrufam si byt odporna a špekulovat ako čistia tie orechy . a prečo su asi tažšie

@zareaguj


Diskusia k téme

frezia68
Zlá skúsenosť :-(( ,ale po prvom balíčku si ich mala ísť vrátiť.Načo otvárať ďaľšie?Kupujem len na trhu a ochutnám-obyčajne sami núkajú okoštovať.V obchodoch predražené a riziková kúpa u všetkých orechov.Veľmi mám rada pistácie,ale keď vidím,ako sa v otvorených mechoch prášia....aj lekári upozorňujú.Mandle som ešte zlú kvalitu nekúpila.A mám skúsenosť v Kauflande pri reklamácii,bez problému vrátia peniaze.
altyn
Asi sme nekupovali v tom istom reťazci, lebo ja som kúpil v Bille (päť balíkov)150g balenie a som spokojný. Samozrejme že som tam našiel niečo čo tam nepatrilo (nebola to škrupina, ale tá vnútorná deliaca prepážka) ale bolo to len jeden kus na balík. Orechy boli suché, čerstvé a už som ich aj použil a všetko je O.K. :-)))))))))))
dorisa
Ja mám chvalabohu svoje vlašské orechy, nalupala som si ich ( v lete,spolu s opaľovaním) lebo su z r.2009,a sú perfektné, Teraz len vymýšlam, čo upiecť,aby sa minuli,ale su v chladničke a mrazničke. Tie mandle z Tecsa su vyborné,kupila som tri balenia, už som jedno schrumala a ešte lieskovce,tie zatial čakaju na svoj osud.(už nemaju ani jeden kus v obchode) Tak, hor sa do zhaňania receptov a možno už aj do vianočného pečenia.
nadine
Prosím Vás ako správne uskladňovať orechy?Ďakujem za tipy a srdečne Vás všetkých zdravím.
kucharronald
Orechy mi práve v piatok doniesol dedo. Je ich skoro 500g. Trošku som nechal na medovníčky, a ostatné som v mlynčeku pomlel a dal som ich do mikroténového sáčku. Dúfam, že ich dobre skladujem, ale aj ja uvítam super nápady na skladovanie :)
anina43
vylúpané orechové jadrá dávam do čistých suchých zaváracích 7 dl pohárov, zavíčkujem a sterilizujem. akonáhle dosiahneme v hrnci teplotu 100 st.C, vypnem a ešte 10 min. nechám tam. Orechy aj po 3 rokoch nezmenia vzhľad ani chuť. Tak isto zaváram i mak . nechajte asi 2 cm volný priestor pod víčkom. Namiesto orechov si môžete napražiť ovsené vločky, zomlieť a pridať do cesta. Tiež používam zmes pražené vločky a lieskové oriešky. pozor, treba miešať, aby nezhoreli a len do ružova .
dorisa
ALE,DOBRE JE ICH USKLADŇOVAŤ AJ V MRAZE?NIE? JA SA BOJIM STERILIZOVAŤ,ŽE SA MI" UVARIA"
babi
Ja som tento rok prvý krát sterilizovala ,tak ako@anima43 a ešte som potom flaše zabalila do alobalu, aby boli v tme. Tak mi to poradili, Aj keď som urobila 15 veľkých pohárov, nemám strach že mi nejak dlho vydržia, . Jednak idú Vianoce a orechy dávam aj dcére a neveste.
tinca
ja vylúpané orechy skladujem tiež v sklených šrob.pohároch a nesterilizujem a vydržia. Môžu sa skladovať aj v mrazničke. Ak mi zvýšia pomleté, tie držím v uzavretej dóze v chladničke.
helca103
ja skladujem očistené orechy v mrazničke a mám len dobre skusenosti. Je pravda že tento rok ich bolo málo preto som len rada že som si nerozdala všetky z minuleho roka.Sterilizovat som neskúšala bála som sa že budu uvarené.
mariaklara
nadine, neviem,či je to správne, ja to už 10 rokov robím takto:hneď po vylúpaní orechy vložím do mikroténového vrecka,zaviažem a minimálne na 2 dni odložím do mrazničky, (keď ich tam náhodou zabudnem, nič sa nestane)potom vyberiem z mrazničky,vysypem na plech a nechám voľne preschnúť,možno 2-3 dni,nakoniec preložím do 7 dcl pohárov, zavíčkujem.Pred pár rokmi som sterilizovala, asi 2 poháre mi zostali k roku a nebolo to už ono.Tieto zmrazené ma zatiaľ nesklamali,mám istotu,že sa do nich nechytia ani mole.Takto isto skadujem aj fazuľu.Treba vyskúšať.
garanco
Robím presne tak, ako @mariaklara , uskladňujem v pohároch od nescafé v tmavej potravinovej skrini, vždy vydržia - ak majú čas vydržať a nevyjeme ich napr. s jablkami pri večernom posedení.
akned
ja vylúpané orechy skladujem v uzavretej plastovej dóze v mraziaku.Veľmi sa mi to osvečilo.Večer ba niekedy až ráno v deň pečenia vyberiem z mraziaku, nechám 3hodinky postáť, pomeliem a zatiaľ bolo vždy všetko OK.
sovka62
Aj ja skladujem v mrazničke. Podľa Čistinkinej rady som si poodkladala prázdne obaly od trvanlivého mlieka, do nich vložím orechy v mikrotenovom vrecku (vojde ich tam asi pol kila) a tak poukladám do mrazničky. Vďaka tým obalom je priestor dobre využitý, vojde ich tam dosť. A meliem ich rovno z mrazničky, toľko, koľko potrebujem. Ani ručný ani elektrický mlynček nemá problém zomlieť ich zmrznuté.
jeka
ja orechy skladujem v mrazáku,pomleté v krabičkách od zmrzliny,mám ich asi dva kilá ,ale pôjdu do pečenia a očistené v uzavretej nádobe
zzdravo
my skladujeme vysusene orechy v platenom alebo papierovom vrecku na balkone (v takej vetratelnej skrinke). Pomeliem len tolko co potrebujem a ked mi nahodou zostanu pomlete, tak ich dam do mikrotenoveho sacka do spajze.
elisticka
ked mala dcera orechy tak sme ich dali do 7 dl poharov a k tomu trocha vanilkoveho cukru na plech do rury s vodou a na 100st som ich tam nechala 20 minut a su vynikajuce a tak sa mozu robit aj pomlete aj cele :-)vydrzia ak sa nezjedia aj 2-3 roky ... vyskusajte!!!
havino
hmmm, sranda, ja mám taký zvyk a mám ho od svojích rodičov a aj teraz tak kupujem z dolniakov, mám len vysušené orechy, vylúpané a skladujem v 3 L flašiach a to mám orechy ešte z minulého roka, inak všetci tak v mojom okolí skladujeme
furdica
dakujem pekne za napady.mali by si ich prečitat aj majitelia tej slov. firmy, ako skladovat orechy ,a nepredavat taky hnus. prečo som ich nevratila do obchodu?nemala som pokladničny blok.ale ked budem mat niekedy viac orechov iste si spomeniem na vaše rady.
julica
a nezdaju sa vam orechy z mraznicky napachnute? mne trochu ano, ale pravda je, ze ten masovy zapach vycitim na sto honov
elisticka
@julica preto zavaram orechy do flias lebo z mrazaka boli take no....vyskusaj ako to robim ja poradila mi to skusena cukrarka ktora to robi uz dlhe roky a chut jej kolacikov je super!!!
marsis
S orechami je naozaj občas kríž, aj keď ich napríklad práve nemáme doma, keď chceme čosi upiecť. Ale orechy sa dajú aj pomerne dobre nahradiť: na suchej panvici si opražíme pšeničné klíčky do farby bielej kávy. Pozor, musíme ich pražiť rovnomerne, teda bez prestania miešať, lepšie v menšom množstve naraz, asi za hrnček na bežnú veľkosť panvice. Ďalej ich používame ako mleté orechy. Sú výbornou pomôckou aj keď chceme ušetriť orechy, lebo ich nemáme dosť, teda nahradíme napríklad polovicu potrebného množstva opraženými klíčkami. Robím to tak pri pečení štrúdle, závinov alebo jablčníka. V jemných múčnikoch som to ešte nevyskúšala s plnou náhradou, no môže to tiež fungovať.
jarunka
Ja skladujem orechy tak ako havino, aj pomlete ak mi zostanu. Len tak v zavar. poharoch v spajzi. Vzdy su dobre.
julica
Vdaka @elisticka , urobim tak az nabuduci rok, tento rok sme v orechoch setrni, kedze je ich malinko, a kilo orechov zavart nebudem, do vianoc vydrzia v suchu a tme. Aspon bude viac mandlovych kolacikov, juch :)