Varenie

Ochutená masť

alena45 - fotkaalena45, 1. septembra 2015

Občas si v markete kúpim masť s pažitkou, cesnakom a škvarkami, takto v lete mi to veľmi chutí na chlieb s rajčinou. Tak som si povedala, že vyskúšam si také spraviť doma a mám slaninu, aj pažítku, cesnak samozrejme, ale neviem, ako správne postupovať.
Keď som si prečítala komentáre k receptu na vytápanie masti, zistila som, že už to je veda a kde ešte poriešiť bylinky.
A tak sa pýtam, už ste také robili ? Poradíte mi ?

@zareaguj


Diskusia k téme

tiginko
ja osobne by som tie prísady zamiešala do tuhnúcej masti, keď už nie je horúca, ale ani úplne vychladnutá. Samozrejme len v množstve, ktoré sa v krátkom čase skonzumuje. So zomletými oškvarkami vydrží samozrejme dlhšie
alena45
@tiginko , aj ja si to tak predstavujem, dokonca budem musieť tú tuhnúcu masť premiešavať priebežne, aby boli bylinky rovnomerne.
Dúfam, že ešte niekto príde s praktickými vychytávkami.
radost
ja robím iba s cesnakom..cesnak prelisujem alebo pomeliem a zalejem ešte tekutou-nie vriacou masťou..robím to zjari-keď už náš cesnak začína strácať na kvalite..takto ho uchovám..použitie:ako nátierka..do gulášu..proste všade tam-kde sa masť a cesnak hodí..
1x manya
viera1
Robievam si masť s viedenskou cibuľou,ale s pažítkou/bylinkami by som bola opatrná,lebo tie musia byť absolútne suché a zaliate tak,aby netrčali nad hladinou.
alena45
Poobede sa do toho pustím, tak stále dúfam, že má niekto skúsenosti s bylinkami. Zatiaľ ďakujem za komentáre.
mijaita
A proc nepouzijes cerstve na namazany chleba? Ja bych se bala do sadla dat snitlik, je to cibulovina a rada kvasi. Ale asi bych to vyzkousela v mensim mnozstvi sadla. Pridala bych trosku soli. Cibuli pokud das, dej urcite hezky pomalu osmazenou, dozlatova!
alena45
no je to pohodlnejšie mať to pokope a v tej kupovanej masti mi vadia tvrdšie kúsky škvarkov.
1x stefik
radost
ALENKA
však si škvarky pomeľ najemno a zalej masťou..pomer si zvoľ dľa seba..i to v zime -nepravidelne-robievame..
ešte dľa @mijaita zalievam medvedí cesnak-ale maslom..iné skúsenosti nemám..
alena45
ďakujem za link, podľa názvu by som ho nenašla, kedysi som ho tu videla, ale vtedy ma to nezaujalo. Chute sa menia...
rulik
masť urob tak ako tu mal @kimlo a potom do už skoro studenej masti primiešaj tie bylinky alebo cesnak, ale ako bolo povedané vyššie, urob len toľko, čo sa v nejakom primeranom čase skonzumuje
alena45
nakoniec som to urobila tak, že som do vriacej masti zamiešala kmín, soľ, cesnak a pažítku, škvarky boli malé, tak som ich nesekala na menšie, a nechala stuhnúť. Neviem, či sa masť môže zraziť, ale proste nie je hladká. Dnes som si ju dala na chlieb a bolo to celkom dobré, hoci tá kupovaná je lepšia.
Takže už nebudem vymýšľať, len občas dostanem nápad a ten nevyjde. Stáva sa.
Ďakujem všetkým za rady.
zdezda
Zo sadla ( ktore je na vnutornostiach ) sa pecu sadelniky ( kolaciky ) na Zahori, zo slaninky, spod koze, su skvarky a mast. Ja pouzivam mast, na ktorej sa supis vysmazia rezne, alebo tiez z nej robievam natierku. Do chladnucej masti dam nakrajany por a susenu, ochutenu, zeleninovu zmes. Parkrat premiesam a necham ztuhnut. Je to fajnota :-) Oskvarky zjeme osve.
alena45
@zdezda , pór mi nenapadol, môže byť tiež dobré. Už je masť pár dní v chladničke, každý deň si dám na chlieb a chutí mi stále viac.