Včera som piekla marhuľový koláč podľa receptu. Bola udaná teplota - 180 st., aj čas
pečenia, 20 minút. Viem, že niekedy sa nedá riadiť tým, čo je napísané, ale aspoň je tam,aj
keď len orientačne uvedené to, čo niektorým začiatočníkom pri pečení pomôže, ale aj tým
pokročilejším. J a som piekla asi 35 minút, ale mohla som aj dlhšieaby bol koláč dobre
prepečený, alebo potom zvýšiť teplotu a dodržať udaný čas. Preto je dobré tieto údaje
dávať, najmä pri už overenýchn receptoch. Ale chýba mi aj ďaľší, dosť dôležitý údaj, aj
keď sa nezdá až tak dôležitý, a to sú - rozmery plechu alebo nádoby, či ako by som to
nazvala, v ktorej sa má piecť. To som ja nevedela odhadnúť ( koľko toho cesta bude) , tak
som si pripravila dva plechz, nakoniec som ymes vyliala do toho menšieho, ale nezaškodilo
by, keby bol aj ten o niečo menší. Oprava - plechy a zmes. Preto by som prosila, ak budete
ukladať recept, aspoň približne určiť jeho rozmery. Ja viem, málokoho napadne pred
pečením plech omeriavať, najmä skúsené gazdinky to nerobia, ale ak predsa, mnohým by
to pomohlo. A bola by som vďačná aj v mojom, aj v ich mene. A zvedavá, ako sa na to
pozeráte vy.
protože mám plynový sporák bez označení teploty.
U plechů je to taky sporné. Já to trochu odhaduji podle množství
surovin. Někdy dokonce peču stejný zákusek jednou na větším
plechu a mám potom nižší zákusky, jindy na hlubším a menším
a mám vyšší zákusky - to podle nálady nebo potřeby. Někdy naliju
testo do dortové formy a těsta je moc, tak vytáhnu ještě další
dortovou formu a upeču 2 korpusy. Někdy je i jinak naplním
a ozdobím a mám 2 zákusky z jednoho těsta.
Treba do koláča pichnuť ,špjlou, alebo ihlicou - ak po vatiahnutí je suchá koláč je upečený, a tiež keď sa oddeľuje cesto od bokov plechu