Varenie

Ćo tak vylepšiť pár údajov?

evanaaa - fotkaevanaaa, 25. júla 2010

Včera som piekla marhuľový koláč podľa receptu. Bola udaná teplota - 180 st., aj čas
pečenia, 20 minút. Viem, že niekedy sa nedá riadiť tým, čo je napísané, ale aspoň je tam,aj
keď len orientačne uvedené to, čo niektorým začiatočníkom pri pečení pomôže, ale aj tým
pokročilejším. J a som piekla asi 35 minút, ale mohla som aj dlhšieaby bol koláč dobre
prepečený, alebo potom zvýšiť teplotu a dodržať udaný čas. Preto je dobré tieto údaje
dávať, najmä pri už overenýchn receptoch. Ale chýba mi aj ďaľší, dosť dôležitý údaj, aj
keď sa nezdá až tak dôležitý, a to sú - rozmery plechu alebo nádoby, či ako by som to
nazvala, v ktorej sa má piecť. To som ja nevedela odhadnúť ( koľko toho cesta bude) , tak
som si pripravila dva plechz, nakoniec som ymes vyliala do toho menšieho, ale nezaškodilo
by, keby bol aj ten o niečo menší. Oprava - plechy a zmes. Preto by som prosila, ak budete
ukladať recept, aspoň približne určiť jeho rozmery. Ja viem, málokoho napadne pred
pečením plech omeriavať, najmä skúsené gazdinky to nerobia, ale ak predsa, mnohým by
to pomohlo. A bola by som vďačná aj v mojom, aj v ich mene. A zvedavá, ako sa na to
pozeráte vy.

@zareaguj


Diskusia k téme

24 komentáre k článku
@evanaaa , ktorý si piekla, od koho to bol recept? nebol to môj recept? Ja mám tiež s týmto problém, a tuším cistinka to tu už kedysi písala o týchto časoch pečenia, naozaj je najlepšie si to v rúre dostriehnuť, ja mám tiež rúru, keď mi nie vždy napr. piškótu upečie za rovnaký čas na tej istej teplote... a tak isto je to aj s plechmi na pečenie, vymenila som rúru a zistila som, že staré plechy do nej nepasujú a dokonca sú aj väčšie, už som si odskúšala, že ak chcem mať koláč rovnako vysoký, tak musím dať o 1/4 surovín viac.
máš úplnú pravdu, veľkosť plechu je dôležitá a niekedy sa nedá odhadnúť ani podľa množstva cesta. Mne napr. stačí ak je v recepte napísané napr. "dáme na veľký a hlboký plech" ale niektoré recepty, hlavne tie ktoré sú preberané zo zahraničných časopisov sú na menšie plechy a to by človek mal vedieť. Takže som zato, aby sa veľkosť aspoň slovne uvádzala. Ale ja som napr. piekla Eskymo rezy od @Klaury a ohľadne veľkosti plechu som mala pochybnosti, tak som sa spýtala a Klaura mi odpovedala a koláčik sa podaril :-)
@evanaaa tvoj problém je diskutabilný, koľko rúr, toľko dôb pečenia,laicky každá gazdinká si tú svoju najlepšie pozná. Ja evidujem veľké plechy hlboké a plytké, na ktorých pečiem len slané, v hlbokom kysnuté koláče a zákusky. Mám aj malé plechy,tie som kúpila vLidli, vzhľadom k tomu, že som sama a niekedy pečiem aj pre seba a to mám odhadnuté, že z pol dávky. Takže treba len skúšať. Súhlasím s @martinkou ani mne zo starej rúry nepasovali a dokonca ten hlboký nebol k novému sporáku, som si ho dokúpila a nakoniec sa mi nedá nasunúť, musím piecť na mriežke. Vieš merať plechy to sa mi zdá za vlasy pritiahnuté.
Když dávám recept na varechu, mám problém s uvedením teploty,
protože mám plynový sporák bez označení teploty.
U plechů je to taky sporné. Já to trochu odhaduji podle množství
surovin. Někdy dokonce peču stejný zákusek jednou na větším
plechu a mám potom nižší zákusky, jindy na hlubším a menším
a mám vyšší zákusky - to podle nálady nebo potřeby. Někdy naliju
testo do dortové formy a těsta je moc, tak vytáhnu ještě další
dortovou formu a upeču 2 korpusy. Někdy je i jinak naplním
a ozdobím a mám 2 zákusky z jednoho těsta.
vôbec nesúhlasím z názorom, že uvádzať velkosť plechu je za vlasy pritiahnuté a uvádzať teplotu a čas pečenia je zbytočné. Každá skúsená kuchárka má svoje recepty vyskúšané, môže s nimi experimentovať a robiť na rôzne spôsoby a hlavne vie ako ich má piecť. Ale zabúdate, že je tu veľa kuchárok - začiatočníčok. Pre kuchára začiatočníka napísať, že upečte do ružova musí byť nočná mora. Ja si na to veľmi dobre pamätám, bola som vďačná ak bolo v recepte napísané na koľko stupňnov treba nastaviť rúru. Samozrejme, že časom som prišla na to ako piecť, že v mojej rúre musím plech otočiť lebo v pravom zadnom rohu pečie slabšie, ale to už si vychytá každá kuchárka sama. Mali by sme myslieť aj na tie kuchárky, ktoré sa učia a ktoré sa možno hanbia opýtať. Ja keď som piekla chlieb v kruhovej forme, neváhala som ju odmerať, pretože je oveľa väčšia ako bežná tortová forma. Na obrázku to nevidno a keby to niekto piekol v bežnej tortovej forme, tak cesto naháňa po trúbe. Takže každá informácia je myslím si dobrá. A uviesť do receptu vetu "Pečieme na malom plechu" alebo "na veľkom, hlbokom" myslím je celkom normálne.
Tak teda porade: Martinka, ten recept bol v piatkovej Pravde,pod jednoduchým názvom- Marhuľový koláč s posýpkou. Nebol zložitý, podaril sa,len bol nižší, ale to nevadí, len som miesto cukru dala sladidlo a bol trochu sladší, mala som ho dať menej.Tinca, tiež máš pravdu, lenže ja až tak často nepekávam, obaja sme diabetici, recept si musím prispôsobiť a niekedy ma to preto nebaví, keby som piekla častejšie, už by som vedela. Tiež mám novší sporák, plechy nepasovali do tých, ktoré som vyberala, tak som kúpila taký, do ktorého mi viac pasujú a to je chyba, mala som radšej sporák prispôsobiť plechom a nie naopak. Mohla som ho mať modernejší. A pre Celku, niekedy síce uvádzajú pri plynovom sporáku, že treba piecť na druhom, treťom stupni apod., aj tak si to treba vedieť prispôsobiť, viem to z vlastnej skúsenosti. Chcela som len nadhodiť problém ale je na každom ako ho berie. A ďakujem za pochopenie. Tinca, budem skúšať, možno časom prídem na všetky tie " grífy". Ale musím asi viac pekávať.
Máte pravdu, je potrebné uvádzať tieto info. Ja som raz piekla z KK od p. Marienkovej broskyňové kocky a veru, keby tam bola info o veľkosti plechu, tak by som neupiekla placku a na nej polovice broskýň. Škoda námahy, lebo to cesto sa úplne stratilo. Teraz keď pečiem v remoske, je to super a ani s teplotou nešpekulejem, lebo tam je len jedna. Musím dávať pozor a častejšie pichať doň špajlou. Jediná smola je, že každý koláč vyzerá ako torta. Keby vymysleli hranatú remosku, tak mám vystaráno a trúbu nepotrebujem.
Verka1, nevadí, že máš všetky koláče do kruhu, hlavne že chutia, a iste rovnako ako hranaté. Prečo je v remoske len jedna teplota, to tam nevedeli vymyslieť termostat? Veď sa tam pečie, či varí viac druhov jedál s rôznymi teplotami.
Mám tiež novú el.rúru na plynovom šporáku.Zatial /2 roky/ nemôžem natrafiť ani teplotu ani čas.Už som si aj písala napríklad keď pečiem pizzu-tú robím často.Rovnaký plech,rovnaké množstvo ,teplota a čas nastavené rovnako.Keď sa spoľahnem na časomieru a teplotu tak je zle.Raz je málo upečená a už sa mi aj stalo,že išla čierna placka do koša.Tak neviem.Keď som dávala recepty,tak moje návody boli skutočne orientačné.Veľmi rada poradím a pomôžem vždy keď sa dá,ale aj tak sa musí každá gazdinka naučiť vlastnými skúsenosťami a niekedy aj chybami,ale hlavne nenechať sa odradiť neúspechom !!!!!!!!!!!
Ja som od dcery dostala na Vianoce novy plyn. sporak s el. trubou zn.Elektrolux. Stare otvorene plechy na rolady mi nepasovali, dala som si v Kovosluzbe odpilit za maly poplatok z tej otvorenej strany a uz su dobré. Jeden hlboky zo starej plyn. truby mi pasuje na rost.
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
Nie som kuchárka začiatočníčka, ale tiež mám radšej recepty, ktoré sú napísané "po lopate". Uvádzať veľkosť formy na pečenie nie je až taký zlý nápad, pri niektorých rceptoch mám ceruzou dopísané "piecť z 1 1/2
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
asi som stlačila enter, takže pokračujem, piecť z 1,5 dávky. Prišla som na to vlastnou skúsenosťou, lebo formy na pečenie sú rôzne.
Aj ja veru občas špekulujem na aký plech a to si dovolím tvrdiť, že nejaké skúsenosti už mám. A tiež je rozdiel či sa pečie v plynovej, elektrickej, alebo teplovzdušnej rúre. Vyskúšala som postupne všetky, v plynovej sa pečie rýchlejšie, ale niektoré koláče sa vysušia, elektrická pečie pomalšie, ale na koláče (hlavne kysnuté) je výborná a v teplovzdušnej treba teplotu nastaviť približne o 20 stupňov nižšie ako v elektrickej a čas pečenia skrátiť skoro o tretinu.
Marienka44, a ako ich vsúvaš dnu? Tá odpílená strana je vpredu, alebo na boku v drážke? Škoda, že som to nevedela skôr, ale aj tak, kto by mi to urobil. Elektrolux je dobrá značka, ja som pri kúpe zaváhala.
Sovka, teplovzdušná trúba, myslíš tým ventilátor v elektrickej, alebo extra rúru. Lebo ja sa bojím, že by mi to viac vysušovalo ako pieklo.
@evusik ,ale si ma riadne natrela, ďakujem:-), ale to mám merať plechy pri každom recepte?? A ešte raz napíšem je to za vlasy pritiahnuté, ak varím, fotím, ozdobujem,aby to vyzeralo super, pridávať zloženia korenín a ešte merať plechy kočky? ja si myslím, že skúsené gazdinky dľa množstva surovín to vedia odhadnúť,veď medzi tými plechmi nie zase taký rozdiel. A kto nie je istý napíše a poradíme. To je môj názor, ale sto ľudí, sto chutí..
Tinca, ani ja to nemyslím ako povinnosť uvádzať, kdo chce, uvedei, kto nechce nemusí, vlastne to nie je ani že " chcieť ", záleží na každom, čo k receptu pripíše, a ak dá naviac údaje týkajúce sa receptu, je to len k dobru. Prípadne, stačí len naznačiť.... .
napísalo sa tu už veľa názorov a musím súhlasiť, že veľkosť plechu,, je údaj ktorý bybolovhodné uvádzať, Jasné že nemusíš merať plech stačí napísať veľký, menší, tortová forky ,aj to by pomohlo. Čo sa však týka tej doby pečenia, tam už skutočne je to ťažké, lebo ako ste tu už mnohé napísali, každá rúra pečie inak. Ja mám však jednu radu neskúsenejším kuchárkam.
Treba do koláča pichnuť ,špjlou, alebo ihlicou - ak po vatiahnutí je suchá koláč je upečený, a tiež keď sa oddeľuje cesto od bokov plechu
Babi, tak, ako hovoríš. Ale tie stupne myslím tiež len orientačne, aby som nemusela po pár minútach zbytočne otvárať rúru - ak je napísané 40 min. a naopak, dávam si načas a má sa piecť le 15-20 min. Niečo síce ovládame, ale aj tak...
Ja si tiež myslím, že je dobré uviesť orientačne všetky údaje, ak sa to dá, aby si mal človek o čo oprieť svoje vlastné skúsenosti... Pečenie a varenie je hotová veda, experimentovanie - nie vždy so zdarným výsledkom...niekedy aj 100-krát odskúšaný a vydarený koláč podľa osvedčeného rodinného receptu sa na 101. -krát nepodarí!!!..., ale nás, milé varecháčky a milí varecháči, to predsa nerozladí, neprekvapí, naopak posilní o nové skúsenosti... a každý z nás má svoje finty, triky a každý z nás si pozná svoje náradíčko a nádobíčko najlepšie... takže aj recepty treba brať s určitou rezervou a upravovať si ich na svoje možnosti... Prajem všetkým čo najviac vydarených experimentov...

Pridaj komentár do diskusie: