Kuchyňa a vybavenie

Nová práčka

samuelson19 - bez fotkysamuelson19, 31. októbra 2011

Zdravím chcel by som poradiť pri kúpe novej práčky lebo naša 22 ročná Tamat 500 dnes oprala svoju poslednú várku bielizne, rozhodujeme sa nad týmito značkami: BOSCH, SIEMENS, AEG, ELECTROLUX, GORENJE.

@zareaguj


Diskusia k téme

kimlo
Môžem odporučiť prvé tri menované...
sany11
ja by som kupila BOSCH,je to kvalita ale su drahsie.
evanaaa
Aj mne po dlhých rokoch služby odišla práčka do dôchodku, bola zvrchu plnená,mala sklo na dvierkach, dala sa otvoriť aj počas procesu prania, čo bolo výhodou, novú - wihrpolku mi poradili priamo v predajni, neviem si na ňu zvyknúť, chýba mi to, čo som spomínala pri starej práčke. Aj keď je modernejšia, má aj viac programov, veľmi ich nevyužívam. Najlepšie je, zájsť do predajne, poobzerať si a vziať pár letákov a doma si v pokoji preštudovať. Pozerať na spotrebu vody a energie, to je dôležité a na užitočné funkcie, ktoré sa zídu.
evanaaa
A ešte - dôležitá je aj hlučnosť práčky, myslím tým údaj, lebo ja mám dojem, že moja nová je o niečo hlučnejšia ako bola stará, výhoda je však v tom, že mi netancuje po kúpelni. Mne ju poradila mladá predavačka, allle ja som chcela inú, ona mi zasa ponúkala Whirpol a ja som sa nechala presvedčiť, čo teraz aj trochu ľutujem, netreba si nechať nanútiť. Musela som si dať po pár praniach vymeniť nádržku na pracie prostriedky, lebo aviváž mi po naliatí začala pomaly vytekať.Asi sa potrebovali zbyviť starších typov, takže pozor, dať si poradiť ale nenechať sa ovplyvniť.
trencanka
Ak chces pracku na dalsich 20 rokov, tak jedine Miele. Predava Nay elektrodom a tusim aj Datart.
Z tych co bolo menovane, tak BOSCH alebo Siemens.
sovka62
Asi 10 rokov mám Bosch, zvrchu plnenú. Netreba predpierať, má program aj na ručné pranie, na menej či viac špinavú bielizeň, sama vie, koľko prádla som do nej vložila, takže na menej prádla spotrebuje menej vody, ja len prispôsobím množstvo pracieho prostriedku.
vini55
Pracujem v odbore a to, že by som si vyberal pračku podľa značky je dnes scesné. Najskôr si musím povedať, ako často budem prať, pre koľkých ľudí, akú vodu mám, či mám kde sušiť a mnoho iných faktorov a potom začnem triediť značky /značka je len odrazom ceny v poslednej dobe.../ Držte sa rozumu a až sa chcete poradiť, skúste sa ísť pozrieť do servisov čo sa najviac opravuje a dajte si poradiť od ľudí čo majú práčky v rukách každý deň. Značka je nič, ja mám pračku 12 rokov a technologicky ju niektoré značky len dobiehajú...
elekra
Sme s manželom dvaja, práčku som vyberala na malé množstvo prádla, úzku a plnenú spredu. Vyšla mi ARDO, som s ňou veľmi spokojná. Mám ju už pekných pár rokov, akurát pravidelne čistím filter a umývam nádržku na pracie prostriedky a aviváž. Pri otvorenej kúpelni sa neraz musím ísť pozrieť či perie, lebo ju nepočujem.
marianna76
Ja mám tento rok novú od AEG - Elektrolux, z hora plnenú, a nádobky s tejto značky sa dajú pekne vytiahnuť, umyť a vypláchnuť. Pračky od wirpulu majú dosť hvízdajúci motor.
babidka
Skus sa zamerat na prve dve znacky a porovnavaj .Ja mam osobne skusenosti s Whirpoolom a myslim si , ze je predrazena - a dost . Cena naozaj nemusi znamenat automaticky kvalitu .@vini55 ma pravdu ....Kamaratka robi vo firme ktora objednava opravarom nahradne suciastky a tak sa vvsetky radime s nou ake spotrebice mame kupovat :-) Ta toho naozaj vie vela.....
marikafil
Hlavne sa nespoliehaj, že dnes kúpená práčka vydrží zase 20 rokov - opravári by Ti vysvetlili, že aj oni potrebujú z niečoho žiť a výrobca zase potrebuje vyrábať - samozrejme čo najlacnejšie, aby mal dosť veľký zisk. Ja mám teraz Zanussi, zhora plnenú - som s ňou spokojná, jediná "oprava" zatiaľ spočívala v tom, že keď vytekala aviváž hneď po naliatí, bolo treba vybrať tie nádržky - my sme nevedeli, ako sa to robí, prišiel opravár, mrkol na práčku a povedal, že toto je super práčka, naučil nás vybrať tie nádobky a fičíme spokojne ďalej.
dorisa
Ja mám takú skúsenosť, že čím lepšia značka, tým poruchovejšie spotrebiče. Naozaj nezáleží na značke, ale na iných faktoroch. Spotrebiče sú už tak robené, že je tam elektronika a keď sa tá pokazí....zbohom. Ja mám pračku novú zhora plnenú, ešte v záruke Whirpool a už mi ju opravár bol opravovať, blbli kontrolky. Tiež si myslím, že všetky spotrebiče
dnes robia tak, aby sme si o 2-3 roky kúpili nové. Koncom roka skončí záruka...som zvedavá, či vydrží aj dlhšie!
pachola
za 30 rokov manželstva sme vymenili tretiu práčku a ostala som verná whirlpoolke z hora plnenej,periem dá sa povedať denne od monteriek, malých domácich kobercov všetko ,pri prvej bol iba raz opravár,lebo bola ešte v záruke,slúžila 13 rokov ,ostatné opravy urobil manžel
tinca
všetko je vec názoru a ako sa nám vydarí, ja mám Elektrolux,plní sa zvrchu /musela byť taká, lebo mám malú kúpeľňu/má kopec programov eko-program,jemné prádlo,syntetika, dokonca špeciálny program na riflovinu. Programy sú s predpierkami aj bez, nádobky na prach odnímateľné, čiže po každom praní si ich umyjem. Ja som nadmieru spokojná!
dada90701
A čo značka LG? Ja tam mám vybratú pračku F1280NDS. Má ju niekto? Páči sa mi jej bubon a jeho práca.
majo51
ja mam AEG 10r.a nemame s ňou vôbec nič a perieme aspoň 4 x do týždňa.
daniela1
Je nutné si nechať vysvetliť v predajni rozdiely. Ja som chcela kúpiť BOSCH, obzerala som a v predajni bola vedľa nej postavená Fagor práčka. Predavač mi otvoril obe, jedného typu, ukázal rozdiely - neboli žiadne. Fagor je vlastne Boschka, len ju vyrábajú španiely a je o 100 € lanejšia. Perie 3 roky bezproblémov. No dnes si treba zvyknúť, že už nám nič nevydrží 20 rokov.
daniela1
Aha, zabudla som : poučenie - platíš za značku -nie za kvalitu.
xara2
Mám Siemens a nie som spokojná....voda po praní ide rovno do sifonu, akože sitko ..o ničom....prádlo mi zapáchalo, lebo zle pláchala,dávala som opakovane pláchať, kým sme prišli na to, že žmolky mi zapchali odpadový sifón, ak je výpadok elektriny, nepokračuje v programe, ide od začiatku, nemá odložený štart...pred tým som mala Gorenie... tá odprala plienky a veci z dvoch detí dennodenne...mám ju 5 rok ,ale asi ju vymením, ale fakt neviem za akú, lebo odišla nám umývačka riadu , tak sme kúpili novú a tá veru tiež nie je progres....výrobcovia sa snažia predať , šetria kde sa dá....
jerica
neviem či si už kúpila práčku , ja som mala BOSCH-ku dva roky, pár dní po záruke odišlo na nej všetko , vytopila som kompletne celú pivnicu (mám malú práčovňu) a to deň pred odchodom na liečenie s mamičkou . Po návrate z liečenia som neváhala a kúpila novú Miele rok 1998 , od toho času periem s istotou , má všetko čo má mať moderná práčka , som veľmi spokojná má aj časový odklad prania.
No má aj také programy ktoré som doteraz nevyužila,prádlo dnes netreba vyvárať tak programy s vysokou teplotou a dlhým časom prania vôbec nevyužívam,výrobky Miele nie sú najlacnejšie ale mám istotu že po roku nebudem volať technika, prikladám linku:
 www.miele.sk/sk/domacnost/akcie_50531.htm...
janaalizibolenova
ja mam znacku Candy a som s nou velmi spokojna, ma vela programov a periem v nej vsetko!!!! periny ,vankuse, deky, bundy, vankuse z gauca, no proste vsetko, co sa mi tam zmesti.....mama , ked bola u nas, zasla nad tym, ako mam krasne ciste pradlo... vyperie dokonca aj malej veci, ktore su zaspinene od jedla...a to bez predpierania a na 40 stupnov....mozem len odporucat tuto znacku....
jamalinka
no ako čítam už som si myslela, že túto poslednú nikto nepozná. Je to fakt značka na uchmatnutie. Ja som dlhé roky váhala s kúpou automatiky (neverila som, že bude prádlo pekné biele). Kedže doba ide dopredu tak som sa aj ja rozhodla (ale to je už cca 20 rokov) poradila mi jedna známa túto značku. Môžem povedať, že prádlo bolo veľmi pekne vyprané, práčka stabilná a veľmi šikovná do kúpelne. Používala som ju asi 15 rokov. Potom sa naša rodina rozrástla a tak sme chceli kúpiť veľkú (Candy som vtedy nikde nemohla zohnať na veľké množstvo prádla), zase som sa radila a známa mi poradila ARDO aby sme poprali aj deky a dokonca periem aj koberce tkané. Kupovali sme so susedou v rovnakom čase ona kúpila inú, neviem už akú, ale už ju dávno vymenila a moja perie skoro permanetne a stále je prádlo pekne vyprané. možno mám len šťastie, ale ja verím, že je to aj o značke.
vladiss30
Prosim vas poradite mi? Mam pracku Whirpool bola uz 3 krat opravena este mam zaruku cca1,5 mesiaca ako je to potom ak sa pokazi aj na 4 krat?Je mozna vymena za novu alebo vratenie penazi?Velmi pekne vam dakujem za odpoved.
tyfany
Dobrý deň
Ja mám AEG a som celkom spokojná. Mať viac peňazí, tak kúpim Miele alebo Siemens. Skúste napríklad toto. Testy-spotřebičov Treba si vyberiete.
radox1
zabudnite na znacku.vsetky su robene na 4-6 rokov,preto razim cestu lacnej s dobrymi parametrami,cize spotreba vody a energie,plus otacky.oprava po zaruke je totiz casto nerentabilna.
kukulienka71
:-)), pekne pestré komentáre, značky tu len tak lietajú, neviem, či alebo na základe čoho si vyberieš... moja skúsenosť: Tatramatka mi šla bezporuchovo 16 rokov, ešte som sa jej nechcela vzdať, ale naši ma prehovorili, že už nie je moderná, mám ju vymeniť, tak sme dostali v r.2006 Whirlpool zhora plnenú, ide dobre, žiaden problém. Ale čo som prekvapená, u manžela sa perie dole v spoločnej práčovni, 3 byty, takže aj viackrát denne, je tam na výzor 30roč. práčka Zug Adora, perie úplne super čisto a voňavo, spredu plnená, velikánska. Určite by som chcela takú v budúcnosti.
radox1
na doplnenie:myslel som drahu znacku.kupovat pracku nad 600€ je vabank.susedovi odisla siemens za 900€ po 4 rokoch,oprava by stala 340€.mne odisla elektroluxka po 5 rokoch,ale ma to az tak neserie,nakolko stala nejakych 350.teraz mam gorenie A+++,1400 otacok za 290,ked odide kupim novu,ale urcite nie za 600 alebo viac eur.
dangovka
BOSCH, SIEMENS, AEG, ELECTROLUX, GORENJE
Ahoj,
troufám si tvrdit, že v pračkách se vyznám, spolupracuji externě se stránkou  nejpracky.cz
, která se právě pračkami a jejich testováním zabývá. V podstatě každá z těch značek má určitou charakteristiu - Gorenje jsou levnější, víc pro lidi a kvalitní, ale bez nějaké přidané hodnoty. Electroluxy nejsou zrovna nejkvalitnější. Osobně bych vybírala mezi Boschkami, které jsou kvalitní, spolehlivé a s velmi dobrými parametry, a AEGéčky, které vychází z testování naprosto nejlépe ;-) Kdybys chtěl mrknout, na stránkách najdeš žebříček nejlépe hodnocených praček, třeba to taky pomůže ;-)
petaq
@Radox1 (26.2.2016 11:40)

Dobrá pračka ide kúpiť od nejakých 200 do 400 Euro. Drahšie nie sú o toľko lepšie, aby to stálo za tie peniaze. Ale či neviete čo s peniazmi, tak vám v kúpe nikto nebráni. Odporúčam prečítať si  www.covybrat.sk/najlepsi-pracky/...
nech viete na čo sa pri nákupe práčky zamerať.
saraotal
teraz zrovna riešim podobny problem. Moja pračka mi vobec nezmyka a nakolko už ma niečo za sebou, rozhodla som sa, že si kupim novu. Viete mi niekto poradit kvalitnu pačku na 7kg pradla s digitalnym displejom? A samozrejme plnením zboku
sentosh
Dobrý den,

zajímaly by mě také vaše zkušenosti se značkami a zda se vůbec vyplatí se podle nich rozhodovat. Koukal jsem hodně na internet a v různých testech se ty jednotlivé značky dost prolínají:  www.arecenze.cz/recenze-pracek/...
např tady vede Samsung a Heuréka naopak LG a AEG. Podle mě nemá cenu se rozhodovat podle značek vůbec a brát jen podle parametrů, souhlasíte?
Díky.
okalalajna
@sentosh (8.7.2019 11:29)
Ano, v podstatě to tak je. Mnohem lepší je se zaměřit na konkrétní parametry než vybírat podle značky. I lepší značky mohou mít u svých horších modelů nižší kvalitu a naopak neznámé značky a jejich prémiové modely mohou být velmi kvalitní.