Varenie

Nech žije pekáč!

vcelka - fotkavcelka, 17. októbra 2010

"Tak tento pekáč s Tescomy zaručene vydrží nie dva roky záruky, ale minimálne desať, mladá (stará, milá, osvietená, skúsená... prívlastok podľa fantázie výrobcu a obchodníka) pani... len s ním treba šetrne zaobchádzať, žiadne ostré nástroje a žiadne škrabľavé hubky..." Nuž tak som sa s ním nežne mojkala, hoci vyčistiť ho od pripečených kúskov kurčaťa bolo často nad moje sily i skúsenosti. Vydržal nejakých sedem mesiacov, potom sa začala vrstva teflóniku (?) odlupovať a bolo po ňom?
"Tento pekáč vydrží aj skúšku ohňom, teda trúbou..." vraveli zase o inom pevnom pekáči. Ano, len s tým detailom, že deklarované rozmery nezahŕňali bočné úchytky, takže sa mi do trúby nezmestili. Chceli sme ich doma trolinku ohnúť, aby sa dvierka trúby dali zatvoriť. Ohnutím... ani neviem ako... musel materiál popraskať a v tých ani lupou neviditeľných praskancoch sa usadila hrdza. Pochovali sme ho!
"Tomuto nerezovému pekáču nevadia ani ostré predmety, neoľutujete..." kto by sa teda nedal zlákať na novotou svietiacu kuchynskú pomôcku... Škoda však, že sa v ňom jedlá dusia a nepečú. Teda presne tak, ako som to predpokladala a predavač ma uistil, že nemám pravdu. No... tento sme nepochovali, ale robí sa v ňom len krkovička, ktorej dusenie neprekáža. A teraz je každá rada drahá, aký pekáč na (dobré) pečenie sa osvedčil vám, milé Varešuľky a Varešníčkovia?

@zareaguj


Diskusia k téme

46 komentáre k článku
pekne si to napísala @vcelka obchodníci (reklama) nás mnohokrát presvedčia o tom, že daný predmet má vlastnosti, ktoré v skutočnosti nemá ani náhodou. A keď reklamuješ ešte ti budú tvrdiť, že to neodborným zaobchádzaním, čiže našou vinou.... Aj ja mám, mala som zopár nielen pekáčov odložených, pochovaných, jeden celkom zdarne slúži na chalupe ako miska pre psa, druhý ako miska pod kvetiny, hoci škoda vyhodených peňazí.... Ja mám už asi 25 rokov veľký liatinový pekáč s pokrievkou je hlboký takže sa v ňom upečie aj celá (menšia) hus. Na pečenie mäsa iný nepoužívam. Prakticky na ňom nie je jediný škrabanec, to sa ani nedá poškriabať, je v podstate nezničiteľný, aspoň neviem čo by som musela robiť aby som ho zničila. Môžem ho drhnúť hoci aj oceľovým kartáčom, je veľmi ťažký, masívny, veľmi dobre drží teplo, čiže aj šetrí energiu... ja som s ním veľmi spokojná.
@evusik , a videla si niečo podobné niekde v obchode, myslím teraz v tejto modernej vesnirnej :-) dobe?
Mne sa osvedcil, mam ho uz 16 rokov a bola to kupa storocia.Je sice tazky ako cert,ale stale je ako novy,neodlupil sa,ani neposkriabal.Kupila som v KNM,je liatinovy a smaltovany,ja sa v tej povrchovej uprave az tak nevyznam,peciem v nom od masa az po kolace,dala som mu zabrat,hlavne v prvych rokoch a uz vtedy stal okolo 680 sk,ale bez neho by mi v kuchyni nieco chybalo.Vela veci sa mi aj nevydarilo,ale ten PEKAC ano.
J asom prišla už o tri pekáče s tefl. povrchom, ale asi je rozdiel medzi teflónom a antiadhéznym povrchom. Dokonca jeden už po prvom použití neodolal - normálne som prstami zachytila odlupujúcu sa vrstvu " teflónu", alebo čo to bolo a pekne sťahovala, úplne, ako keď si potiahnete opálenú pokožku, a on sa vo veľkých kúskoch odlupoval. Tak to som ešte nevidela.
@vcelka v obchode nájdeš takéto pekáče a hrnce určite, len je to taký vyšší level čo sa týka ceny, už keď som ho ja kupovala pred 25 rokmi bol vzhľadom k našim zárobkom drahý a ja som si ho kúpila len preto, že sa mi veľmi páčil a oplatilo sa, neľutujem :-) skús sa pozrieť na tieto adresy
 www.superdeal.sk/liatinovy-pekac---obd--znik.p1787200.ht...

 www.najnakup.sk/Porovnaj_zapekacie-nadoby_NONAME-Liatin...
@evusik ja som dostal nedávno 2 staré, poctivé, liatinové hrnce a som s nimi na výsosť spokojný! (Guláš z neho je niečo úplne iné ako z obyčajného) Chcel by som si kúpiť aj taký pekáč, no neviem, môže ísť do rúry aj s pokrievkou?
Mám presne taký , aj vekovo, ako Ti opísala@evusik a nedám naň dopustiť....rada kupujem aj kadejaké novinky, ale tento liatinový pkáč by som za nič nemenila....
@marianne ďakujem, ja som dostal hrnce bohužiaľ bez pokrievok ale aj tak som ich už vyskúšal aj v rúre, s alobalom a bolo to výborné, len sú malé a také kura sa tam nevmestí. Takže idem napísať Ježiškovi... :-))))))))))))))))))))
@altyn , a vieš aj Ježiškovi poradiť, kde to má hľadať? Kde sa kupujú také dobré pekáče, v hypermarketoch alebo nejakých špecializovaných obchodoch? Ja práve chcem, aby ten pekáč bol aj dosť široký, nielen dlhý a vysoký.
@vcelka popravde ešte neviem, no bývam v Petržalke poblíž TPD (tovar pre domácnosť) a tam majú všetko možné a tak sa pozriem najprv tam. A ak to nebudú mať, tak tam majú dobrých predavačov a už mi nie raz dobre poradili, tak možno poradia aj teraz. Ak zistím čo a jak, dám vedieť. :-))))))))))))) (samozrejme dám vedieť Ježiškovi... )
Mam jeden antikorovy z zepteru,ale stale sa vraciam k dvom starym pekacom co som dostala este ako svadobny dar.Su to stare dobre smaltovane pekace .Tazsie sa umyvaju,ale nic sa z nich neolupuje,takze mozem pouzit aj trebars ocelovu kefu.:-)
@vcelka , s tymi pekacmi je to naozaj tak ....Ja som si tiez pred rokmi /snad 25/ kupila liatinovy pekac s pokrievkou-vo vnutri ma taky modry smalt - je tazky "jak das":-))) ale odsluzil si uz statocne dlhe roky a este sa stane mozno predmetom dedicstva :-)Vtedy ma stal asi 1/4 platu ale vyplatil sa . @evusik ma pravdu , ked chces nieco kvalitne co dlho vydrzi , musis do toho aj investovat . Ale ked je kvalitny , je to dozivotna investicia .
@altyn ja mám pekáč s pokrievkou, ktorá je tiež z liatiny takže samozrejme môže ísť do trúby. Čo som pozerala na internete tak sú so sklenou pokrievkou, ktorú možno použiť na servírovanie. je to efektné, ale asi by som si to nekúpila, čo keby som ju rozbila? Ináč som na internete našla úplne fantastický ale stojí 170 € čo je ozaj pálka. Treba sa asi viac pohrabať na internete a pohľadať aké sú možnosti.... a potom napísať Ježiškovi.
Pozerám @vcelka ,že si z Bratislavy a ja som v Prahe, v Ikei videla sadu SENIOR ,liatinovú.Pravdou je,že bližšie som sa nepozrela,lebo mám.Mrkni sa,príležitostne.Cena :50€.
@evusik , ďakujem, pozrela som si to, ale tie rozmery mi nevyhovuju. Nehľadám pekáč na veľkú hydinu alebo kusisko bravčoviny, ale povedzme na koláče, na kurča so zemiakmi alebo plnkou okolo (my zvykneme vždy dávať plnku okolo nie dnu kurčaťa). Ne zapečené cestoviny, na fašírku pečenú v pekáči. Nepotrebujem ani uši, ktoré mi pekáč vlastne skracujú. Som zvedavá, čo v TPD objaví @altyn.
@v čelka ja na takéto účely používam zapekacie misy, keramika, porcelán, jenské sklo dobre sa udržujú, nepoškriabu sa a nie sú tak cenovo náročné. Mám rôzne veľkosti a dobré je aj to, že v nich možno rovno servírovať. Dokonca mám aj silikónový štvorcový pekáčik. Je vysoký 10cm a veľmi dobre sa v ňom robia francúzke zemiaky.
Maďarský email (nie internetový :-)) ... nemá s tým niekto skúsenosti? Sú rôzne kvalitatívne stupne?
Hmmmmm. tie riady, čo spomínala evušik, sú stále k dostaniu, no sú o 300% drahšie ako pred 30-imi rokmi:-) Vtedy celá súprava stála 550Kčs a doteraz ich používam. Sú neuveriteľne supiš. Čierne zvonku a tmavomodré vo vnútri. Ešte ani jeden kus som nemusela vyhodiť. Oplatia sa ti kúpiť aj teraz, za euráče, ver, budeš spokojná :-)
1x malusa
ja si myslím, že určite, dcéra má podobné (hnedé) sú dva a dajú sa použiť buď ako dva pekáče, alebo ako pekáč a vrchnák a veľmi si ich pochvaľuje a ten červený s kvetinkou je rozkošný :-)
@vcelka , taky smaltovany pekacik, ako je na tom tvojom linku mam tiez, len v inej farbe. Mam ho este po babke, takze je tiez uz dobre stary. Nic mu nechyba. Na lasagne, na zemlovku, pecene kura, zapekanu cestovinu...A tiez mam aj rozne porcelanove, keramicke, sklene nadobky... A aj rimsky hrniec, ale s tym este velku skusenost nemam, len chlieb som zatial v nom piekla, ale budem aj maso...
@vcelka mám pekáče od : smaltované , tupperware má rozmer pre menšie porcie čo pre nás dvoch stačí , železný pekáč zvonku čierny a zvnútra fialový , liatinový (MIELE), každý pekáč má aj pokrievku , smaltované pekáče majú tiež vrchnú časť , mám so všetkými pri pečení len dobrú skúsenosť , ale v každom pekáči sa mäso ináč pečie , napríklad v tuppervare pekáči mám pečené mäso za kratší čas do mäkúčka upečené , v železnom sa tiež výborne pečie hlavne sa tam zmestí viac mäsa v liatinovom sa tiež upečie do mäkúčka a hlavne chrumkava , má výhodu pri umývaní , stačí po upečení naliať do pekáča horúcu vodu , nechať chvíľu postáť , vyliať a vyutierať papierovou utierkou , dať do umývačky. Na buchty a kysnuté koláče používam už len plechy . Každá gazdiná prejde rôznymi skúškami nervov , ako píšeš pokiaľ nájdeš svojho obľúbenca "pekáča ", môj názor treba zachovať pevné nervy a trpezlivosť.  varecha.pravda.sk/recepty/moje-plnene-kura-fotorecept/547...
presne ten isty problem som mal so "suplatami silikonu" barzjakymi plastikovymi cudnostami.
pred par rokmi som sa pleskol po vrecku a tento pekac ma prezije ,
je hlbsi s pokrivkou ale je pomerne tazky.S platne do rury.Inac ten modro cierne mame doma v Blave a mama ich stale pouziva.

 www.lecreuset.co.uk/Product-Range-uk/3-ply-Stainless-Steel/...


Ja tiež používam veľký liatinový pekáč, ktorý mi slúži už 30 rokov.Tiež veľmi rada používam sklennú misu. Rada v nej pečiem, lebo môžem sledovať ako sa postupne pečie jedlo, alebo mäsko v rúre. Tiež používam, klasický hlboký pekáč /sú vlastne dva/, ktoré sa dajú na seba, samozrejme ten vrchný dnom hore!!!/ha,ha/. Ak chcete, aby sa jedlo nepripieklo na dno pekáča, tak dávam na spodok obyčajného pekáča alobal, ktorý potom vyhodím a pekáč zostane čistý.
ten modro cierny riad je uzasny, sice mi lame ruky ale nema chybu.
No, ja by som rada, keby mi niekto poradil, kde sa to momentálne kupuje. A prispejem svojou troškou, na veľké mäsá je super ten môj nerezový pekáč. Tam sa to trochu akoby dusí, resp. mäso je šťavnatejšie a mäkšie. Prikryjem na hodinu alobalom, potom odkryjem a pečiem ďalej. Takže na takéto varenie-pečenie vám to viem všetkým odporučiť, umýva sa to ľahko, resp. tomu pekáču je úplne jedno, či naň vezmem majzlík. Dokonca ani nečernie. Ale koláč, prípadne jednoduché zemiaky s kurčaťom sa tam neupečú, naozaj iba dusia. Problém sú uši tých pekáčov, ja ich nepotrebujem, zbytočne mi uberajú zo samotného pekáča. A samozrejme, Murphyho zákony; keď už aj uvidím pekáč, do ktorého by som išla (teda do jeho kúpy samozrejme), tak má určite o 1 cm viac, než sa mi zmestí... :-(( Čakám, či nenapíše niekto so skúsenosťami s tým maďarským emailom... To je také obdĺžnikové s nezaoblenými okrajmi, tmavosivé a bielymi frckami pofŕkané ako od maliarov. Predávajú ich aj jarmočníci. No ale opäť Murphyho zákon... odkedy som sa rozhodla, že ho kúpim a vyskúšam, odvtedy som ho nevidela. Kvôli nemu som išla na Dni zelá do Stupavy. Inokedy to predávajú aj štyria jarmočnícvi, tak v tomto roku len jeden a zdalo sa nám, akoby to bola len amatérsky vyrobená napodobenina.
@vcelka keď je to ten čo píšeš , z toho materialu mám z maďarska väčší kastról , robievalla som v ňom tarhoňu , ale nie je to terno , naspodu sa mi v ňom spravil škralup , neviem či si si pozrela link čo som priložila ku koment , tam mám plnené kura , robievam hydinu dala som na varechu pečenú kačicu , karé , sviečkovú , jednoducho mäso na aký koľvek spôsob , nájdeš v mojich receptoch , možno uvidíš či by sa ti hodil . Ja som s tým pekáčom MIELE spokojná , určite ma prežije .
@jerica , ten link sa nedal otvorit, resp. napisalo HOTOVO a strana prázdna. Ale išla som cez Tvoje všetky recepty a našla to. Ešte som taký pekáč nikde neregistrovala, kde si k nemu prišla?
No, ja som mala podobnú skúsenosť s panvicou - tiež nám ju obchodník opísal - vyzerala dobre - no nám sa už po týždni začala olupovať...našťastie nám ju vzal späť a vrátil peniaze, a doonca jednu novú nám daroval:) Ja používam pekáče zo skla, rímsky a Tupperware - nedám naň dopustiť.
@vcelka ja som ho dostala od detí, ale keď máš čas pozrieť KDE predávajú MIELE , mala by si ho dostať . Ja som s ním spokojná , také jednoduché a dobré pečenie v ňom nemá chybu o čistení ani nehovorím, poprosím ťa vykrížikuj tam ten príspevok s tým linkom. ďakujem :-))
Téma pekáče, je zaujímavá, každý má nejaké skúsenosti. Ja tiež mám dobré skúsenosti zo smaltovanými plechmi, ktoré mám už dlho. Veľa tiež používam jenske sklo, keramické zapekacie misy, ale musím vám povedať moju skúsenosť z riadom EURULUX. V jednom obchodnom dome bola prezentácia tejto firmy a hoci nemám rada tieto prezentácie, pristavila som sa. bolo to zaujímavé a dosť ma to oslovilo.Vzhľadom k tomu, že sa nerada rozhodujem spontánne, a cena jednotlivých hrncov, panvíc a pekáčov bola vysoká, odišla som preč. O dva dni som sa znovu pristavila , zmapovala, veľkosti ,tvary, ceny a zasa odišla. Doma som si to rozobrala , poradila sa s manželom a nakoniec som išla a kúpila jeden univerzálny hrniec aj pekáč a musím povedať, že som urobila veľmi dobre je to skvelý riad, odolný, vhodný na šporák aj do rúry, dokonca sa dá v ňom upiecť koláč aj na plyne /na šporáku/. proste paráda. Ak máš záujem bližšie ssi to pozrieť orvor si www.wsinternational.cz a klikni na EUROLUX
Ja som si kúpila pred 10 rokmi v Poľsku antikorový pekáč. Pečiem v ňom krkovičku, bôčik, kura, kačku... Len sa mi nezmestí do nového sporáka (5 ročného). Je dosť vysoký. Voda sa z neho neodparí. Veľmi si ho chválim, až na to, že sa vždy, keď ho používam, opálim. Je to na spôsob, ako som videla v Tescome. Má aj rošt. Takže sa mäso nepripáli o spodok.
Tie liatinové s modrým smaltom som chcela aj ja,ale zdali sa mi drahé.Tak som si kúpila pekáč smaltovaný,vlastne dva ten jeden je o chĺpok menší a používa sa ako pokrievka.Robím v ňom všetko a som nadmieru spokojná.Mám ich už 50 rokov a ďalšie pekáče a nádoby mám zo simaxu/nemecký/ pekáč oválny s pokrievkou a mala som dva kastrole s pokrievkou,tie sa dajú použiť ako samostatné zapekacie misky,ale o jeden som prišla pri druhom varení keď som pridala studenú tekutinu.Rozlomil sa mi na polovicu a samozrejme všetko sa rozbehlo po kuchynke.Odvtedy som si dávala pozor a mám ich od roku 1961.Mám aj iné aj novšie,ale vždy sa vraciam k mojej klasike.
Tak som sa konečne dostal do TPD a bohužiaľ liatinové hrnce nemajú :-((( Alééé... na samom vrchu je predajňa Makro a tam mali liatinové ktoré sú vnútri smaltované (modré) (39EUR). A majú z toho istého materiálu aj pokrievku. Takže @vcelka aspoň Vám ušetrím cestu. :-)))
@altyn , vďaka, aké sú veľké, s ušami alebo bez a hlboké či plytšie? Makro je aj na Starej Vajnorskej, zaskočím.
@vcelka sú hlbšie a s ušami. Možno na Vajnorskej budete mať ešte lepší výber lebo tu sa pred nedávnom sťahovali a ešte nedoplnili sortiment, proste majú menej na výber.
Musím sa pochváliť, včera sa mi podarilo kúpiť cez bazos super liatinovy 6 l pekač. Majiteľ ho chcel najprv vyhodiť, vraj po starých rodičoch, potom mu nejaký známy poradil že nech ho skúsi predať. Cena bola 10€! Takze som nelenil a hneď sa skontaktoval, našťastie to bolo 5km pd nás takze som hneď sadol do auta a fičal pren... no čo vam poviem, výborná kúpa! Preto rádiom sledovať aj inzeráty, tieto riady sú neznicitelne takze sa oplatí kúpiť aj staršie.


@kimlo (19.7.2020 13:30)
Super koupě! Mám též celou sadu, maminka také. Jak píše Afi, aj naším sadám je přes 30 rokov. Za ta léta co v nich vařím, peču, tak když používám tento velký pekáč na pečení, trochu přejedu vnitřek kouskem sádla. Skvělá vychytávka, nemusím pekáč potom pracně drhnout. Neznám lepší nádobí. Jen je trochu těžší. Cenově ti vyšel náramně!