Kuchyňa a vybavenie

Na čem vaříte a nebo budete vařit?

haji - bez fotkyhaji, 2. mája 2022

Prosím, posdílejme, jak řešíte a nebo budete řešit energie a spotřebiče v kuchyni. Plyn/elektřina? Toť otázka?! Spletitá. A odpověď na ni je někde v mlze. Něco jako: Co bylo dřív, vejce nebo slepice? Určitě nejsem sama, kdo nad tím přemýšlí. Teda nad energiemi, spotřebiči. Prvenství vejce či slepice mě netlačí.

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
Zajímá mě váš názor, jak to cítíte, případně jaké kroky děláte? Víc hlav víc ví.
mijaita
@haji (2.5.2022 13:52)

Mám plynový sporák, nikdy jsem jinak nevařila a vyhovuje mi. Troubu teď používám jen v časech snížené sazby. Ušetřit se dá. Horší je el topení - přímotopy. Zima byla mírná, ale už s tím umím vyjít a opět topit jen v době snížené sazby. Je to poněkud vo@er ale co už, nic nenaděláme.
frezia68
@Haji : Som sama,uživím sa.Mám remosku,rúru elektrickú,ak nebude plyn a elektrickú dvojplatničku v zálohe.Sporák na plyn a tam varím rada.Ale ak vypadne plyn,tie dôsledky na našu ekonomiku nechcem vidieť. A neznášam zimu -studený byt,aký je aj teraz bez kúrenia. Prežili sme všeličo,len na vojnu sme už zabudli. Retardovaný mozog Putina si necený ľudský život,nerešpektuje uzavreté zmluvy...vojna na Ukrajine má neblahý dopad aj na našu ekonomiku. Niekedy myslím na atentát.....
evanaaa
Ja zatiaľ nad tým nijako nepremýšľam, no keď sa to tak vezme, šetrím už dávno, lebo varím aj na viac dní, sme tak zvyknutí, a plyn, či rúru len málo používam. Kúrenie si nastavujeme sami, ani v zime sme celý deň nekúrili, len v podvečer, ale už sa kúriť nemusí, tak je dobre. Ani TV nie je stále v prevádzke a tiež veľa nesvietime.....
farbuska
Sporák na plyn (veľmi mi vyhovuje), rúra elektrická. Mám aj starú, ešte socialistickú remosku, ktorá aj po tých rokoch stále bezchybne slúži. Uvažujem o zakúpení elektrickej dvojplatničky "do zálohy".
Kúrenie diaľkové. Žiarovky všetky LED.
Ušetriť energie nemám veľmi ako, lebo nikdy som nič zbytočne nemíňala...ani nie tak kvôli vlastným financiám, ale za všetkých vidím aj zbytočné plytvanie zdrojov a ľudskej práce. Nezáleží na tom, odkiaľ tie zdroje alebo práca pochádzajú. Moji starí rodičia a ich súrodenci prežili dve svetové vojny, poznali nedostatok. V dome sa nikdy ničím neplytvalo, na každú prácu sa hľadelo s úctou a všetko dobré sa prijímalo s pokorou a vďakou. Spomínam si, že takmer sme nemali smeti, lebo všetko sa spotrebovalo, použilo na iný účel, zrecyklovalo, opravilo alebo inak zužitkovalo.
Jedlá, ktoré sa dajú dobre mraziť, varím vo väčšom množstve, rozdelím na porcie a zamrazím. Aj na mrazenie však treba energiu, tak neviem, či tým šetrím.
Ak by bolo treba viac šetriť pri varení, tak by som zrejme viac varila jedlá, ktoré vyžadujú krátku tepelnú úpravu alebo ktoré netreba variť (šaláty, nátierky, jedlá typu čínskej kuchyne, a pod.)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Alebo pri najhoršom : za činžiakom do okrúhla sa uložia kamene, v lesoch je zvyškového dreva habakuk, nikto to už nechce, tak si uložíme drevo dovnútra kolečka kameňov, zapálime ohník a uvaríme. Aj tak sa dá.
Musíme myslieť optimisticky, nebojte bude dobre a variť budeme tak ako sme zvykli variť doteraz :-).
tomeska
Ja už dlhé roky varím na plyne. Aj piekla som na plyne, potom som vymenila sporák za kombi- plyn elektrika. Pred pol rokom som si kúpila kombi sporák s multifukčnou rúrou ,( čaká ešte nerozbalený,tak ako ho doviezli.) V dnešnej zaujímavej medzinárodnej situácii pomýšlam na to, že si zaopatrím klasický šporák na drevo. Prípoj v kuchyni je, tak nie je problém. No a ked' ani to, tak mám kotlík a trojnožku, tak budem varit' na dvore. Vrátime sa do praveku. Plevel na zahrade je podla všetkého každý jedlý a zdravý, tak čo.... Pevne však verím, že tak d'aleko nedojdeme, aby nám vypli všetku energiu.Na dedine sa človek prisposobí, ale čo v meste v paneláku. Tam si asi oheň na podlahe neurobí. I ked', dnes je všetko možné.....
Tak len dúfajme, že sa chytré hlavy umúdria a rýchlo spametajú, a dajú svet do poriadku.
zolik
@tomeska (5.5.2022 00:27)
Pekný príspevok. Svet podľa mňa už nebude taký aký bol ešte pred 2 1/2 mesiacom. Žiaľ.
Ja takto. Mám všetko na elektrinu, všetko. Podlahové kúrenie, ohrev vody, kanalizáciu (veľmi dôležité) a aj varenie a pečenie. Žalúzie a aj Markízu a aj dvere na garáž. Vypadne elektrina - som totálne nahratá. A to som si pred rokmi myslela ako som Eko uvedomelá. Jeden sa učí celý život a aj tak mu to jeden Debil a jeho armáda môže úplne postaviť na hlavu. Úprimne, neviem čo budem v takom prípade robiť. Asi už nič, keď už teraz Putlerove vojská bombardujú Zakarpatskú oblasť (ktorá patrila do územia Slovenska) a kde žije veľa Slovákov a je to len cca 80 km - slovom osemdesiat kilometrov od štátnej hranice SK. To ich tiež oslobodzujú?

siuuu
U nás sa odjakživa varilo na plyne. No vlastne odjakživa nie - ešte si ako dieťa pamätám, že babka varila na tradičnom sporáku na drevo, potom pribudla elektrická dvojplatnička. Ale mama varila vždy na plyne - a istý čas aj piekla, len v plynovej rúre sa veľmi nedarili koláče. Neskôr sa celoplynový sporák vymenil za plynový sporák s elektrickou rúrou. Ja varím iba na plyne a pečiem v elektrickej rúre - aj keď som dlho túžila (najmä kvôli ľahšej údržbe) po sklokeramickej resp. neskôr po indukčnej varnej doske, ale už sa mi nechce prerábať rozvody elektriny, tak zrejme zostanem verná plynovej varnej doske. A na pečenie by som teraz asi zvolila parnú rúru - najmä kvôli pečeniu kváskového chlebíka so záparou, pri ktorej sa zvyknú klasické elektrické rúry kaziť.
siuuu
Na terajšiu situáciu s energiami a všeobecne so zdražovaním všetkého v dôsledku vojny u našich susedov pozerám so smútkom v duši. My sme malá rodina a cez pracovný týždeň deň sa prestravujeme v práci, nevarím každý deň, spotrebiče frčia najmä cez víkend. Som prispôsobivý typ, ja osobne si vystačím s málom - inak sa ani nedá. Kúrime plynom, vodu zohrievame tiež plynom a neviem si predstaviť čo bude, ak plyn nebude. Určite sa nejaké náhradné riešenie nájde, ale je mi z toho všetkého naozaj veľmi smutno a dúfam, že situácia sa nejako stabilizuje, ale úprimne tiež neverím, že svet bude rovnaký ako predtým - v tomto som pesimista, a myslím si, s ohľadom na všetko (vojnu, klimatické zmeny, čerpanie zdrojov, spôsob života, ...), že dobre už bolo.
haji
@mijaita @frazia68 @evanaaa @farbuska @dr @tomeska @zolik @siuuu @mamec
Děkuji za vaše komenty, popis, zkušenosti, pocity a postupy.
Více méně jsme na tom všichni stejně nebo podobně. Dům má více možností, činžákový byt je více omezen. Ale všichni jsme závislí na trubce či drátu. Mám kombinovaný sporák - trouba elektřina, varná deska plyn. Plynem topí i centrální výtopna. Moc prostoru ke změně není. Ale i tak jsem si pořídila jednokolečkový vařič a varnou konvici /kterou jsem doteď odmítala/. O cenách plynu/elektřiny je škoda mluvit. Už před vzpomínanou poslední těžkou událostí, šly ceny obojí energie hezky nahoru - no jasné, auta na plyn a elektřinu to hezky rozpálila. Uvidíme co nám přinesou dny příští. Přes léto je to celkem brnkačka, ale v zimě to bude výzva. Zimní období nás prověřuje už pomalu tři roky. A tak si je dobré držet pěsti, přát si zdraví a sílu náročným obdobím projít. Držme se!
P.S. Mám bohatou knihovnu, o kterou nikdo nestojí. Jeví se mi, že je to dobrý základ, lesa nevlastně. Hlavně aby bylo co dát do kotlíku či napíchnout na klacek, nebo požvýkat kus lebedy. Toto je nadsázka, rejpalové prominou.
sovka62
Indukčná platňa, rúra elektrická, kúrenie plynom, vo väčšine domu podlahové pod keramikou, v spálňach radiátory. Teraz som vďačná, že sme sa rozhodli pre to podlahové, náklady sú oveľa nižšie, ako keby sme kúrili radiátorom.
Keby bolo najhoršie, odsťahovali by sme sa na chalupu. tam je sporák na pevné palivo, v izbách sú krbové kachle a hádam v šope vyhrabem aj petrolejku. Do hory máme pár desiatok metrov, asi by sme chodili zbierať raždie. Aj keď si to celkom neviem predstaviť. Najbližší obchod pol hodinu dolu kopcom a späť s nákupom (ak by vôbec bolo čo kúpiť) určite o polovicu viac, chodiť do kopca nám už veľmi nejde. Neradostná perspektíva.....
sovka62
@haji (5.5.2022 14:23)

Aha, knihovňa je dobrý nápad, tiež mám stovky kníh, ktoré zaujímajú len mňa. Ale asi by mi srdce odtrhlo, keby som ich mala páliť, veľmi ťažko by som sa rozhodovala ktorými začnem. Na druhej strane, keď ma nebude, asi aj tak skončia na skládke.
radost
@sovka62 (6.5.2022 08:21)

neradostná perspektíva na slovensku čaká všetkých
i tých tlieskačov mladých naivných-ktorí do kopca hravo vybehnú
bohužiaľ
pokojné dni všetkým želám
haji
@sovka62 @radost
Děkuji za komenty. Sovka milá, děkuji za vysvětlení, zkušenost s podlahovým topením kontra radiátor. Chalupa je dobrá alternativa. Ano, knihovna je dnes někde na dně žebříčku hodnot. I to je vývoj.
@radost , smutné celé. Poučení lidé odchází a nepoučení také. Hezky se tu střídáme a učíme se. Pokojné dny všetkým! Moudré přání, děkuji. Dovolím si doplnit: Plné lásky v přítomnosti všetkým!
tomeska
Problém vyriešený. Aspoň pre plynárov. Dnes prislúbili možnost' odberu plynu z Ruska do konca roku 2024. Pekný a kludný víkend....
haji
@tomeska (6.5.2022 23:23)
Uvidíme co z toho všeho vyleze. Různých vyhlášení a dohod už bylo a ještě bude mraky. Co týden, co den, co hodina, to něco nového a krkolomnějšího.
evanaaa
Len tak, mimochodom, k tým knihám: Keď som sa sťahovala, musela som knihy nechať v starom byte, a bolo ich veľmi veľa, čo sa dalo, som rozdala, ostatné som nechala novému majiteľovi, ktorý sa im potešil, len pár z nich som si mohla vziať, tie vzácnejšie. Ale oplakávala som ich dlho, ešte aj teraz po rokoch, keď si spomeniem. Takže spáliť alebo nejako zničiť knihy pre mňa neexistuje, a nie som sama. radšej budem mrznúť a variť na vatre, hehe :-) Ale ktovie......len dúfam, že taká situácia nenastane.
bugout
@kimlo (7.5.2022 18:09) Ani nehovor o troch pátračoch... A to nemálo ich mám pre istotu aj v elektronickej podobe, keby náhodu (len už neviem kde, musel by som hľadať)
bugout
@afataga Ja som mal prvú, kde boli tri alebo štyri príbehy, strašidelný zámok, zelené strašidlo, šepkajúca múmia a ďalej si nespomeniem... Teda nie ja mal ju brat ja som čítal až po tom 😂
sovka62
@evanaaa (7.5.2022 17:19)

Ved toto! Tiez mi je luto za kazdou knihou, napr. za tymi, ktore som pozicala a viac nevidela. Ja by ch bez problemov citam viac razy, niekomu je to divne,bale je rozdiel ak napr. Remarkovych Troch kamaratov citas osemnast rocna, alebo v tridsiatke. Ten pribeh vnimas inak, pretoze mas viac zivotnych skusenosti. Dufam ze to najhorsie nas obide, hadam uz konecne zvitazi zdravy rozum.
babidka
Ja som v tomto smere dost staromilka, pretoze som sa po nastahovani z panelaku do domu vratila k sporaku na drevo.Mam varnu platnu na plyn s 5 horakmi, el. ruru, integrovanu mikrovlnku s rurou na pecenie aj s grilom,horucovzdusnu fritezu ktora sa da vyuzit aj na sposob remosky.Okrem velmi horucich dni, ked sa naozaj neda kurit ani u nas....vyuzivam vacsinu roka na varenie ten sporak. Uvarim na nom naraz niekolko jedal, v rure peciem kolace aj chlieb.Je to pomocnik,ktory by som nevymenila za nijaky dokonaly sporak na akykolvek "pohon" s mnohymi vychytavkami.Dcera mala sklokeramicky a teraz ma indukcny sporak,naucila som sa varit aj na nich.Ale moj sporak na drevo je jednoducho TOP .
sovka62
@babidka (8.5.2022 10:43)
Máš pravdu, nad sporák nie je. Keď varím rovnaké jedlo na chalupe a doma, nikdy to nechutí rovnako. Zo sporáka je lepšie, kto nevyskúšal, neuverí. Uvažovala som o ňom aj ja, ale náš dom je dvojpodlažný a byt máme na poschodí. Vláčiť hore palivo sa mi zdalo neúnosné, tak som vzdala.
siuuu
@evanaaa (7.5.2022 17:19)

Ja som sa tiež vzdala kopy kníh, väčšinou také "teenagerské" čítanie spred niekoľkých desiatok rokov - našťastie som mala možnosť ich posunúť k ďalším čitateľom do obecnej knižnice.