Rôzne

Mušky na paradajkách

slnecnica1 - bez fotkyslnecnica1, 10. júna 2016

Ahojte Varecháči! Tu nájdeme vždy dobre rady a poradíte.Na paradajkách sa mi stále objavujú také malé čierne mušky. Striekala som to aj Karate, ale po necelom týždni sú znova. Nechcem to stále striekať tou chémiou. Nemá niekto skúsenosti s niečim iným? A ešte jednu radu prosím. Okrem iného sadila som aj šalotku a jedna je pekná a druha skrútená.Vie niekto poradiť? Ďakujem !

@zareaguj


Diskusia k téme

abdul
Odvar tabaku. 250 g tabaku v 3 litroch vody. Bežne možno ešte riediť, pri silnom výskyte priamo túto koncentráciu.
sovka62
V prvom rade sa dobre poobzeraj po záhrade a zisti, či sa ti nehemží mravcami. Tie s voškami spolupracujú, takže v prvom rade treba bojovať proti nim. Tabakový výluh zaberá, ale na zeleninu by som ho nepoužila, je vhodný na ruže a iné okrasné rastliny. Ak nechceš používať chemické prípravky, skús prírodný prostriedok Rock Effect. Striekať musíš tak, aby rastliny boli roztokom obalené (nezabudni na zmáčadlo), lebo účinok je mechanický a kontaktný. V preklade to značí, že zabije vošky, ktoré zasiahne. Obsahuje olejovú zložku a tá ich udusí.
Tak nech sa podarí.
slnecnica1
@Sovka62 (10.6.2016 12:38) Ďakujem za radu a chcem sa spýtať prečo nemôžem postriekať tým tabakom? O tých mravcoch máš pravdu snažím sa ich likvidovať, ale ako si sa mi to nedarí. Kúpila som aj BioFormaTox Plus s tým ich striekam a nemôžem ich zlikvidovať sú po celej záhrade. Tým prir.prostriedkom Rock Effect som tiež striekala a mušky sú stále.Ešte raz vďaka.

rulik
tabak sa na paradajky nehodí kôli smradu, ťažko sa ho zbavíš, ale na iné veci je dobrý, ja som mal na Ibičteku a použill som "BI 58 EC Nový" so zmáčadlom a je po voškách, sa mi zdá, že vošky sú larválne štádium tých mušiek
klukodvody
Růže a ostatní keře také stříkám tabákovou vodou, jen ten tabák dám do vody a potom nechám vyluhovat alespoň týden a potom postupně doplňuji. Nevoní to, ale pomáhá. No a asi Tě nepotěším, s mravenci bojujeme a oni neustále vyhrávají. Máme je na zahradě a nejde se jich zbavit. Na stromy jsme dali lepové pásy a oni potom stejně lezou po těch přilepených až si udělají cestičku.
1x vinica
jerica
S muškami bojujem už tretí týždeň, prežívajú aj po postreku, a dnešné ráno na listoch šalátových uhoriek, mám ďaľšie " utrpenie" denne striehnem na každú jednu nielen mušku ale aj burinu. Neviem čo robia poľnohospodári keď vedia vypestovať úrodu bez postreku, lebo nielen mušky ale ja mravce vedia strpčovať život rastlinám, samozrejme novodobý migrant slizniak je poriadny ničiteľ úrody. Dostala som radu , ale aj od mojej dobrej priateľky prípravok na likvidáciu mravcov, zatiaľ hniezda v skleníku sú zlikvidované, ale zas sa objavili na iných miestach, nič iné , zas sa popasovať , aby vôbec rastliny prežili aj s plodmi do jesene. foto, dnes na liste rastliny uhorky.


maska10
Pridam aj ja svoju skusenost so zihlavou.Namocim ju do vedra na 2-3dni,cim viac tym bude roztok silnejsi.A potom tou vymocenou zihlavou kropim tie napadnute rastlinky.Nie vsetky vykapu ale nieco to pomoze.Este som pocula (nemam to odskusane)ze ten tabak treba dat do plechovic na viacere miesta a zapalit a ten dym by ich mal vydusit,myslim v skleniku.
afataga
tak sa pridam aj ja do debaty, my tu mame asi niekolko milonov mravcov a to 4 druhy, kazdy meter mravenisko, neprehanam, to sa neda s tym bojovat, nikdy som nemala problem, az toho roku prvy krat vosky na majoranke, oni si ich tam tie mravce nanosia a potom sosaju tie ich vykaly, no mnam :-), chemiu som nechcela, lebo mam okolo same bylinky, nasla som na nete navod na cesnakovy postrek, 25 strucikov cesnaku olupat, tresnut po nich, zaliat litrom vriacej vody a luhovat pol hod., ja som nechala hodinu, precedit a striekta, pisali, ze kazde dva tyzdne, ale ja som striekala kazdy den a vyrazne to pomohlo po par dnoch, ale nie na 100%, uz boli vosky iba na vrskoch, tie som ostrihala, vyhodila a cele som to tym ekrazitom este poliala a zda sa, ze vybavene
jerica
@Afataga (11.6.2016 13:26)
Pozdravujem, ďakujem za radu, vyskúšam, čo sa "vyliahli" tie mravenčie potvory, som použila granule na mravce. Na listy vyskúšam tvoj cesnakový recept. Foto pri chodníku v skleníku, mravenčisko a mravce s krídlami . Tento rok je mravenčích migrantov toľko , že ani "kvóty" nepomáhajú :-)



jerica
spravila som cestičku, nasypala na mravenisko, netrvalo ani päť minút a bolo po mravcoch.


afataga
@Jerica (11.6.2016 15:59)

ahoj, to mas riadny kolchoz :-), ako sa vola ta vec, co si tam nasypala? Lebo ak je to nejaka chemia, ja to nepouzijem, mame tu vela hmyzu, vtakov aj jasterice a nerada by som to otravila, no ale ja som aj tak zvedava, kedy sa tam nastahuju ine mravce, o kvotach ich asi nikto neinfromoval :-)
inak som dnes zbadala vosky zas na ligurecku, idem asplikovat cesnakovy lektvar
radox1
@Jerica (11.6.2016 15:59)

fuha,to bude paprik a rajcin.v tom krasnom skleniku sa da hrat aj futbal.
jerica
@Afataga (11.6.2016 16:32)
tu je prípravok, dnes som bola doplniť zásobu, mravce sa fakt presúvajú aj cez hranice, takto im spravím granulový plot, žiletkový by nezabral, ten by podliezli.



jerica
@Radox1 (11.6.2016 16:34)

To bude samozásobovanie pre tri rodiny, rajčiny nielen na šmak, ale viac na šťavu , t.r. sme sadili len polovicu, druhá polovica je "čakateľ" že konečne sa nasadí facélia na zeleno hnojenie.
afataga
@Jerica (11.6.2016 16:48)

dakujem ti, dobra vila, nasla som na nete, ale nenasla som zlozenie a kedze to je Bayer, urcite je to chemia, ja to sem nedam, leitaju tu aj vcely, cmeliaky a pod., to im nemozem urobit, mozno ku skleniku by som to dala, nech mi nelezu dnu, ale vonku to nedam, to by som aj tak potrebovala toho aspon tonu :-), tu je to tak, ze my vlastne zijeme na mravenisku :-) a budme radi, ze nas este nezozrali :-)
slnecnica1
dakujem Vám všetkým za rady. Vyskúšam čo zabere okrem chémie. Škoda, že aj na mravce nie sú nejaké bylinkové postreky ako na tie vošky poliala by som s tým celu záhradu

45678
Pripajam sa svojou skusenostou..
Mravce likvidujem popraskom mletej skorice.Do kvetinacov polozim kusok celej..teda priviazem aby nebolo v mokrom.
Postrek na vosky,musky: 1liter vody 20cm vetvicka rozmarinu 15ks hrebicek varim 15 min. Vychladnute precedim dam do rozprasovaca a postrekujem .
slnecnica1
@45678 (12.6.2016 16:11) prášok do pečiva som skúšala, ale škoricu ešte nie
Aj za postrek na mušky ďakujem, vyskušame. Budú sa mať mušky a mravce pochlebe :-)
jaalenka
Ja používam na likvidovanie vošiek a molíc výluh z tabaku - ako písali už vyššie a osvedčil sa mi aj zápar zo štipľavých papričiek - hrsť rozdrteného čili čo najštipľavejšieho - zalejem 1 l vriacej vody, nechám vylúhovať a tým postrekujem týchto návštevníkov.
afataga
@45678 (12.6.2016 16:11)

ten odvar z rozmarinu a hrebickov mozes pouzit aj ako repelent proti komarom, ked das na stol hrniec s horucim odvarom, komare budu vasu terasu obchadzat a ked trochu vychladne, treba sa s tym napatlat, funguje to
afataga
@Jaalenka (15.6.2016 08:03)

toto by tiez mohlo fungovat, len ci nie je skoda tych chilli? :-), ja som skusala namrvene chilli aj korenie proti hrabosom, aby sa odstahovali, nepomohlo, dalsi rok zmenili destinaciu sami od seba
slnecnica1
@Afataga (15.6.2016 11:04) ten natura-rock-efect som skúšala tiež a tie mušky potvory sa tvárili ako nič. Dnes som to postriekala s tým odvarom z rozmaríne a hrebičkov uvidíme či zmiznú


junior
Proti muškám a voškám je najúčinnejší prášok z rozdrvenej tehly. Rozdrvíš tehlu na prášok a každej muške, alebo voške trošku nasyp do papule. Zaručene to pomáha, mám to odskúšané.
afataga
@Slnecnica1 (20.6.2016 22:43)

dakujem za info, ako som pisala vyssie, mozes to pouzit aj ako repelent. Ja zas hlasim, ze skorica funguje proti mravcom, prvy krat sa nam zacali tlacit do domu cez terasove dvere, tak som ku prahu nasypala skoricu a zrazu uplne zmizli, super napad
45678
Neviem preco nepresiel cely komentar!? Preto bol dalsi pokus...
jerica
@Afataga (21.6.2016 13:42)

Škorica mala úspech, mravce sa "šplhali na najvyšie " listy , mám aj uvarený postrek, ( rozmarín, klinček)už len postriekať, na to som zvedavá ako to zafunguje :-)
katka78
Tiež ďakujem za dobré tipy. Mne sa v minulosti podarilo zničiť vošky na estragóne silným výluhom kávy. Tento rok som všetku flóru z balkóna odniesla časť k rodičom a časť k nám na dom, lebo nám idú prerábať balkóny, no u rodičov sa mi na všetkom príšerne rozmnožili vošky a pribudli aj mravce. Chudery moje rastlinky. Vyskúšam škoricu, klinčeky aj rozmarín, snáď to pomôže.
afataga
@Jerica (22.6.2016 23:32)

:-))), ja som ku prahu nasypala a zmizli ako gafor, dnes som pocula v radiu, ze tabakovy vyvar: 1 cigaru alebo 15 cigariet vymrvit do litra vody a prevarit, ocedit a postrekovat, tak bud to pomoze, alebo sa z vosiek stanu zavislacky :-)
brigit
Neviem čo mi na to pomôže,sú to asi nejaké výšky,take som ešte nevidela,sú na paradajkách,kto mi pomôže ?


haji
@brigit (26.6.2020 09:46)
Je otázka jak s nimi chceš zatočit. Jestli bio/eko, pokus/omyl. Nebo chemicky - více varet. Pak je důležité vědět, zda je škůdce spojen s jinými rostlinami /marhula, brambora, růže apod/, s fotem se odebrat k odborníkům a podle rady vybrat postřik. Pozor, některé potvorky jsou přímo spojené s dalšími chorobami /plísně apod/. Přeji šťastnou ruku!
afataga
@brigit (26.6.2020 09:46)

Ja teda netusim co to je, ale skus bud jarovu vodu, alebo povarit 12 struckov pokrajaneho cesnaku + pol litra vody, varit 10 min. precedit, postrekovat. Popr. posyp mletym chilli, korenim a skoricou, ak teda nechces chemiu.
1x haji