Rôzne

Môj prvý deň bez mäsa

sissi29 - fotkasissi29, 22. februára 2011

Keď sa ručička pomaličky blížila k hodine 12, pozrela som si na internete denné menu reštaurácií, kde obyčajne obedujem. Denné menu preto, lebo mám presne vymedzený čas na moju obedňajšiu prestávku a to je iba 30 minút.
Prvá reštaurácia nepripadala do úvahy, keďže jej denné menu neobsahovalo vegetariánsku variantu. Druhá mala vo svojej ponuke dukátové buchtičky, no ja som dnes vôbec nemala chuť na sladký obed. A dukátové buchtičky sú u mňa skôr dezert ako jeden z chodov hlavného jedla. Tretiu reštauráciu alebo skôr "gastro" som nemohla skontrolovať na webe keďže nemajú internetovú stránku. Tak som to teda riskla a zašla som tam. Na moje prekvapenie som bola milo potešená, keďže som si mohla vybrať z vegetariánskych variant ak sa to dá takto nazvať a to už je niečo, čo poviete?
A medzi čím som si vyberala? Vyprážaná brokolica, karfiol alebo šampióny, vyprážaný encián, volské oko s anglickou zeleninou alebo lievance plnené tvarohom a čučoriedkami. Lákavé aj keď nie veľmi zdravé, ja viem. Ulakomila som sa teda na vyprážaný encián s opekanými zemiakmi spolu s kapustovým šalátom. A ako mi chutilo? Zemiaky boli studené a sladké. Sladké asi preto, že do nich pridávaju cukor aby ostali krásne biele keď ich varia predtým ako ich upečú. A encián? Dobrý aj keď nie vynikajúci. No hlavne jedlý. ;-)
Tak moji milí, takto som ja prežila svoj prvý deň bez mäsa. ;-)

@zareaguj


Diskusia k téme

lucylee
To je problém našich reštaurácií-nemajú nijaké kvalitné vegetariánske jedlo! V ponuke je iba vyprážaný syr, vyprážaný encián, poprípade vyprážaný karfiol, vyprážaná brokolica, vyprážané šampiňóny, poprípade bryndzové, syrokrémové alebo tvarohové halušky bez slaniny, možno aj pirohy bez slaniny- a to je všetko. Je to otrasné-toto je varenie? Kde je fantázia, predstavivosť, čerstvé suroviny? Našťastie u nás v ZA je vege reštika a varia tam výborne! Používajú všetky vege produkty ako tofu, sója, tempeh, varia bez umelín, vegety a v jedle sú čisté, svieže chute, nezaťažené chémiou a olejom. Ale ak je človek odkázaný na servis klasických reštík, opakujem-je to hrôza! Asi ti neostane nič iné, ako si jedlá nosiť z domu....
katkat
toto ma hneva na restauraciach v BA(ktore su v mojej cenovej kategorii), ze poriadneho vegetarianske jedla sa clovek nedocka. Vzdy ma pobavi, ked chodim okolo jednej restiky pri mojom dome a na tabuli s menuckom maju kazdy den vegetarianske jedlo: salat...:)
julica
@sissi29 , veď som ti vravela: treba staviť na jedlo z domu, v reštauráciách (väčšine) sú sto rokov za opicami. ale na útechu vegetariánov, ani mäsové obedové menu nestoja zväčša za veľa :)
celeblith
Neviem kde byvas, ale ked to tak citam, tak nie sme na tom az tak zle (aj ked ja frflem). Moje miesto posobenia je BA- Patronka a tam prezijem aj bez masa, mame vysmazany bufet :), potom mame cinu, mame aj klasicku "zavodnu" jedalen, mame pizzeriu, kde maju aj menu, mame dve konkurencne takmer zavodne jedalne a este mame, fast food, ale to je len meno, lebo maju aj klasicke menu a robia skvele salaty :)
Tiez neviem ako tebe, ale mne sa nechce nosit si obed z domu, tak ti drzime palce aby si neumrela hladom ;)
nelus
Problemom slovenskych restauracii okrem slabej ponuky vegetarianskych jedal je aj varenie z polotovarov...je to velka skoda, rychlo uvarit bez troska fantazie. A to nehovorim o vyzivnej hodnote takehoto jedla, hlavne ked na obed treba doplnit energiu, ale nie je ani poriadne z coho, lebo v restauracii dostanete len zohriaty polotovar...
pyggie
U nas nieje v restauraciach problem len s vegetarianskou stravou. Skuste byt napriklad celiak, co ma aj bezlaktozovu dietu, nemoze soju, hydinu a ryby a zrazu zistite ze je neeskutocny problem sa niekde vobec najest... a nic proti salatom mam ich velmi rada ale aby si clovek v restauracii daval prevazne len toto :oD...