Rôzne

Med náš zlatistý poklad :)

marcy - fotkamarcy, 1. júla 2011

minulého roku vďaka počasiu bolo málo medu.Tento rok som si do špajzky zaobstarala zásobu ( malinový + medovicový+lesný )... nie je to lacná záležitosť,ale investujem :-) nie som ochotná kupovať pančovaný v obchodoch ( nerobím si reklamu,včelari nie sme )

@zareaguj


Diskusia k téme

hortenzia51
@marcy máš pravdu minulý rok bola slaba znaška medu ,pretože často pršalo a včielky čo doniesly tak aj skrmily svoje potomstvo.... my máme doma včielky-ule..toho roku je ho neurekom dosť.. nerobim si reklamu ale tu na východe sa aj lacno predáva...
hubata
To je aký malinový med ...... s príchuťou?
babi
Máš pravdu, med je zlatistý poklad, často nedocenený. My každý rok kupujeme 20 l medu a veru ho aj skonzumujeme. Máme už roky svojmo včelára , ktorý na nás myslí a aj keď je ho nedostatok, on nám vždy odloží.
Lesný je najlepší, voňavý a v medovníkoch urobí zázrak.
arasidka
Práve včera som si všimla - predstavte si, na moje rozkvitnuté kvety na balkóne priletela jedna včielka - opakujem j e d n a v č i e l k a ! Dnes som počúvala - ležiac v posteli, hrdinne bojujúc s prechladnutím - v rádiu o problémoch, ktoré majú včeliari u nás i tento rok. Dostala som od rodiny jeden pohár medu. Znalci - vyjadrite sa - chuťove je dobrý , je ale bledý, akoby zmiešaný s maslom, dá sa síce rozotierať, nedá sa liať. Tak by ma zaujímalo, či je to starší med, ale tento nie je skryštalizovaný, ako bývajú staršie medy, je krásne rozotierateľný , fakt ako pomazánka s maslom. Je možné, že je téo nejaký druh medu, alebo čo ....... s takým medom som sa ešte nikdy nestretla.
alzbetka2
môže byť pastovaný, nie som včelárka, aj ja kupujem z dobrého zdroja a o pastovaní som si vygooglila...
ela77
@ara šidka, nemaj strach, med si dostala pravý. Už som tohto roku asistovala pri dvoch stáčaniach. Pravdepodobne je to medík zo znášky z repky olejky. Tento med je pri stáčaní tekutý, ale najrýchlejšie stuhne, preto sa aj hneď musí dávať do pohárov.. Je do belava nie do žlta a ako píšeš akoby maslový. Každý pravý med nepančovaný by mal zkryštalizovať. Len ostatné z iných znášok, kvety, agát, lipa a pod. tie sú inej farby a aj inak zkryštalizujú. ten bledý medík mám rada, práve pre tú jeho konzistenciu.
evanaaa
Taký med aj predávajú - v Kauflande majú medu viacej druhov, aj taký " maslový" , no ja si už na nich nepochutnám, musím sa uspokojiť len s umelou nahrážkou, ktorú miesto medu používam. Pritom mi zostalo ešte trochu v pohári od posledného razu, tiež kupovaný od včelára.
Arašidka, ty si čo robila - v chladnej noci preskakovala Jánske ohne ( boli už vôbec,)? Rýchlo sa uzdrav, najlepší lekár je Slnko, tak ho využi, ak bude pekne.
sovka62
@arasidka , to je pastovaný med, po vytočení sa vymieša a získa takú konzistenciu, ako keby bol zmiešaný s maslom. Aspoň máš istotu, že je pravý, falšovaný sa takto vymiešať nedá.
Ak nemáte istotu, či ste kúpili pravý med, môžte spraviť skúšku. Naberte ho na lyžičku a lejte tenkým prúdom do pohára so studenou vodou. Pravý sa na dne pohára bude ukladať ako stužka, falšovaný sa začne rozpúšťať už kým dotečie na dno.
hortenzia51
@arasidka. med,ktorý si dostala je repkový zmiešaný z agátom, no nemiešal ho včelár ale včielky urobili takú znášku--pretože naraz kvitol agát aj repka---agat pomalšie kryštalizuje a nevytvara také kryštáliky ako iné medy je taký maslový... tak možno máš aj čisto agátový.. podľa chuti by sa dál zistiť,, zisti len ten,ktorý sa tomu rozumie..
cistinka
Ja mám šťastie, že dostávam med od susedy...má úle a skvelý med. Denne si dám lyžicu medu hneď ráno...
arasidka
ďakujem vám za odpovede, fakt je dobrý a môj starký veru vravel, že je tuším z repky olejnatej s agátom.... Evička moja, dostala som to ako podarúnok od môjho syna. Možno ste to postrehli, ale minulý týždeň vnedeľu skončili MS v hokejbale v Bratislave. Môjho syna oslovili českí hráči, pretože prišli bez maséra a tak každý deň fúkal bibinky českých chlapcov. No a v nedeľu večer prišiel aj so zlatou medailou na krku - českí kluci sa stali majstrami sveta! No a nielen s medailou, ale od celkovej klimatizácii na štadione prišiel aj s bolesťou v hrdle a už to išlo, pár dní v posteli, iba dnes bol prvýkrát v práci. No a prečo by som to jááááá nedostala? Nále just - a tak už druhý deň mám oči akoby vyplakané a neustále utieram nos - už sa teším, ako ho budem mať krásne "ošmirgľovaný". Tak a idem spať, tak dobrú noc
evanaaa
Arašidka, ako si sa vyspala, už je lepšie? A leštila si si nos, aby si ho nemala draplavý? Ja som po každej nádche - nachladnutí mala pod nosom chrasty, ale aj na perách. Túto zimu, klop,klop, ( musím zaklopať) som ešte nachladnutá nebola, možno tie vitamíny čo som pojedla, horšie, že pri cukrovke už toľko toho ovocia naraz zjesť nemôžem.
arasidka
No veru, nosánek sa mi pekne zaokruhľuje,aj keď si ho natieram. Čím som staršia, tým som na ten nosisko háklivejšia, zodranú hornú peru a pod nosom tiež, aspoň týždeň s tým bojujem. Syn sa už vystrábil, ešte trochu odkašliava, mne je dnes o niečo lepšie, ale dzedko varil obed, upratoval, ja som celý deň ležala až na venčenie psa, to som musela absolvovať ja sama, tešila som sa na to, keď som sa vrátila, urobila som si vrelý kúpeľ a šup do posteli. Pritom som vôbec nemala zvýšenú teplotu, ani horúčku. Ale fazuľová polievka s klobáskou a zeleninou so "slížami" mi chutila, takže - uzdravujem sa , hurá!
marcy
maslom si treba noštek vymastiť aj z vnútra,chrastičky zmäknú a nenásilne odpadnú :-)
celeblith
@arasidka aj v pezinku na rinku predavaju taky med, pastovany z repky (ako tu uz napisali) je dobry na chleba, do medovnikov lebo sa nerozteka ale pekne sa da natierat :) a je aj lacnejsi. my kupujeme takyto a este na vianoce na oblatky lesny ak zostane alebo obyc. miesany, agatovy sa mi zda riedky. kupujeme v pezinku na rinku od vcelara :) obchodne medy maju nejaky divny puch. Som zvedava aka cena bude tento rok...
marcy
@hubata , je tmavej farby,hustý a medový :-DDDD včielky sa kŕmili na malinových kvetoch
pivonka
Tiež kupujem med od včelárov, ale minule som kúpila v Jednote. Na obale je regionálny pôvod Slovenská republika. Keďže nechcem robiť reklamu, tak iba toľko, že tam bolo uvedené, že sa jedná o med kvetový, názov firmy, meno včelára a jeho presná adresa.
pivonka
Ešte na upresnenie, bolo to zo žilinského, teda nášho regiónu.
julica
@arasidka , mas dobry med, ta konzistenci aje normalna, tvoria sa v nom male krystaliky, preto je taky. Skor vidim problem v tej svetlej farbe, cim svetlejsim, tym menej hodnotny. PS: vcelarova dcera
arasidka
med je na linke, každé ráno si dám za malú lyžičku, alebo si ním sladím bylinkový čaj na priedušky. Tento je fakt dobrý na chuť - je akoby pomazánka - s maslovou chuťou. A o to mi to viac vyhovuje, lebo nekvapkám dokola, aj keď si ho natriem na chlieb.
mariaklara
Ja mám tiež kamošku ( susedu ), čo má muža včelára. Mám stále chutný a kvalitný medík. Kupujem u neho med pre celú rodinu. Vlani pred Vianocami som si kúpila dva poháre v Tecsu, no poviem vám , " Nikdy viac! " To asi len okolo medu chodilo, potom som ho minula do perníkov.
kata50
@marcy ...mimo témy: Tie osie hniezda sa vydarili perfektne!!!!!! Až prekypujú z plechu. Teším sa spolu s tebou.:-)))
mariaklara
@marcy , odpovedám ti na ten cesnakový nápoj, tlak mám výborný a zobudím sa len raz v noci, keď musím ..., spím oveľa lepšie, o týždeň pokračujem v ďalšej dávke. Skús to aj ty, za pokus to stojí. Buď trpezlivá.
marcy
@mariaklara si ma potešila :))....vybrala som zo zeme akurát prvú vlastnú úrodu cesnaku ( je fialkovo-žilkatý ) aromatický,trošku sklovitý...tlak ja mávam nízky,až kolapsové stavy...dúfam,že mi ho nezrazí viac,ja sa len chcem vyspať v noci ,fňuk
marcy
teraz som si uvedomila ja,ja,ja.....no toto !?!....sama som prekvapená zo seba,zvyčajne bývam na poslednom mieste
zdenkas
mariaklara,spomínate nejaký cesnakový nápoj.Je to ten s citrónmi??? Ak áno a máte s ním skúsenosť???Pomáha??? aj ja chcem vyskúšať,len boli naň rôzne názory ,myslím tým aj dobré aj zlé,tak neviem.