Zdravá výživa

Maslo vs. margarín?

silvi - fotkasilvi, 26. januára 2013

chcem sa opytat si mate radsej maslo alebo margarin a co je
zdravsie pretoze ja si myslim ze tie estery a nasytene kyseliny v tych
natierkach nestaci opakovat a napisat ze obsahuje vitamin A a B, tiez
myslim ze priroda nam da viac ako chemicke tovarne. dakujem za
nazory

@zareaguj


Diskusia k téme

anina6
u nás tiež panuje maslo. Moja polovička nechce žiadne umeliny, keď natrieť chleba tak len s maslom alebo s domácou bravčovou masťou. Ináč ho dávam aj do krémov na zákusky, nátierky a niekedy aj zeleninku na masle opražím, ked robím zeleninovú alebo rascovú polievku. Do šalátov zase dávam olivový olej.
silvia68
Aj my jedine maslo a bravčovú masť. Masť používam na vyprážanie a do kysnutého cesta. Maslo na chleba, do zákuskov aj do cesta aj do krému. Ak bude niekto tvrdiť, že nie je cítiť rozdiel tak asi nikdy nejedol ozajstné maslo. V margarínoch je samá chémia, nikdy nebolo toľko rôznych chorôb ako dnes. Ľudia jedli to čo si doma vypestovali a boli zdravší.
rulik
bez toho aby som robil reklamu niekomu,jednoznačne liptovské maslo na chleba a do pomazánok a na vyprážanie, smaženie domáca masť vlastnými rukami doma usmažená, perfektný prebytok škvarky!
marika9
Doteraz som používala výhradne maslo a asi aj budem napriek mojej najnovšej skúsenosti. Tento týždeň som si vyložila večer maslo, aby mi zmäklo a aké bolo moje prekvapenie, keď ráno nebolo veľmi zmäknuté. Malo konzistenciu stuženého tuku .Mám silné podozrenie, že to maslo nebolo 82 %, i keď to na obale deklarujú, ale bolo stužené. Dá sa tu už niečomu veriť?
zuzik01
takychto diskusii uz bolo vela... tiez sa pripajam k zastupu varechacok - jednoznacne maslo a len maslo... a v rastlinnej forme jedine olivovy olej na studenu a ciastocne teplu kuchynu, pripadne slnecnicovy alebo sojovy olej ;-)
dorisa
Mňa naučila dcera na maslo, aj ked sa tazko roztiera...musím vydržať, priateľ,ten holduje margarínom,nemožem ho prinutiť jest maslo tak kupujeme oboje. Tiez mám aj 5l masti domácej bravčovej, to používam, ked sa minie olej..neviem prečo....nejako sme si od masti odvykli....včera som lokše robila,tak sa mastička hodila potom na opraženie slaninkyv s klobaskou k lokšiam. Doma musím mať vždy kvalitny olivový olej.
sovka62
Jednoznačne maslo a teraz sa chystám objednať 10 kg slaniny u mäsiara, ktorý predáva mäso výlučne zo slovenských chovov a je to na tom mäse aj poznať. Konečne chutí ako má.
Slaninu vytopíme v 20 l kotlíku, nechce sa mi s tým babrať po troškách.
2010
Ani jedno ani druhe, uz roky len suchy chleba ale o to viac vina :-) a virgin olivovy olej na varenie - na vsetko .
radost
...čia je to asi vina-že nechutí mi toho vína??? /čo sa tu chváli @2010 /...:-)
..ale starý-suchý-chlebík..rožok + mliečko z farmy= tak vždy mužovi volám...ešte daj mi!!!
tak to moja babka jedávala,ked som ešte bola malá..až teraz som tomu prišla na správnu chuť..:-)))
bambulka51
dobre som sa pobavila,ďakujem vám no a ja zasa som názoru že margarín -jednoznačne nie na chlieb deťom!!!!to sa len cez vojnu používalo/hovorievala moja mama/ ako deti sme mali domácu masť ! kým žila stará mama ,potom od mäsiara/aj keď bolo maslo ale naša mamina maslo nepoužívala .A margarín bol na pečenie.
2010
@radost , je to skor z nudze cnost, cim dalej si od strednej europy tym horsi chleba a ked je europsky tak je povazovany za luxusny vyrobok,
400 g chleba 4 ecka a na tie buchty- chleba skoda masla, takze casom sa znizila aj spotreba chleba.
frezia68
Keby môj "cholesterový" lekár vedel,že miesto tvrdo doporučovanej FLÓRY,používam len maslo,masť a olej olivový,slnečnicový a repkový.....to som zvedavá na výsledky :-(
astheart
Řepkového oleje bych se ani nedotkla! Je to nejhorší z rostlinných olejů.
radost
..a ja zas mým info od lekára-že repkový olej je teraz zdravší ako...je už novodobo upravovaný..tak-všetko sa mení..:-)
evanaaa
Tiež som čítala odporúčanie na repkový olej. Ale ja sa chváliť nrjdem, my jeme aj margaríny, nemám nervy čakať 10 min., kým mi zmäkne maslo, natriem si ním kúsok chleba a potom znovu do chladničky....atď. Mámnovšiu chladničku a veľmi mi mrazí, keď chcem, aby mi zmäklo mäso , musím ho z mraziaku preložiť do chladiacej časti aj 2-3 dni dopredu. Minule nám v čaji, čo som mala na samom vrchu, plávali kúsky ľadu. A ráno robím mužovi chlieb ( po inzulíne si zaje) a ak by som mala čakať na maslo, tak aj tých 10 m. je málo. Prešla ma trpezlivosť, kupujem Ramu a Delu, pokazené sa už nepokazí-:)))
nojaadka
No, ja by som tiež nebola až tak hrr proti repkovému oleju! Síce sa všade propaguje slnečnicový (repkový mám pomaly problém kúpiť!), ale slnečnicový má veľký nepomer medzi omega 3 a omega 6 (v prospech omega 6), čo nie je nič dobré pre naše zdravie.
A k pôvodnej otázke - jednoznačne maslo :-)
goralik
@evanaaa : chladničku si treba nastaviť na slabší výkon, ušetríte a nepomrznú vám tam veci.... čím novšia chladnička, tým je predsa väčšia možnosť regulácie teploty nie?
honestka
kto ma problemy s tvrdym maslom, skuste pouzit starodavnu techniku nasich babiek ked este namali chladnicky:
dajte si kusok z masla, /ktore pravdepodobne spotrebujete za par dni/ do nadoby so studenou vodou a solou a drzte na kuchynskej linke.
maslo je takto vzdy cerstve, akurat sa rozotrie, sol v nom necitit ale je potrebne vodu kazdy den vymenit aspon raz.
paploska
@evanaaa skús to ghee, nikdy nebude tuhé ako klasické a vydrží dlhšie. u nás doma máme len ghee, slnečnicový a olivový olej na denné použitie. potom nasleduje skvelý tekvicový, arašidový a ľanový (len na pitie) . Margaríny sú naozaj nezdravé náhrady masla :-((
broni
poznáte - aké sú tri základné ingrédiencie francúzskej kuchyne?

1. maslo
2. maslo
3. maslo

My máme neskutočnú spotrebu masla :o) ale taktiež používame aj oleje:
Hroznový - do koláčov pre antilaktozákov, do mrkvovej šťavy na rozpúšťanie vitamínov po organizme :o)
Olivový - studená kuchyňa
Repkový - na vysmážanie ;o) atď
Margarínom sa vyhýbame :o)

Len pre zaujímavosť
Napríklad RAMA, viete prečo sa tak dobre predávala? Lebo má veľmi silne energetický názov. Meno Rama pochádza z hinduistického náboženstva, kde sa spomína a ako siedme vtelenie boha Vishnu.
hltavec
rozhodne iba margarín na pecenie;
na varenie, tiez ale aj bravcový margarín, ktorý si robim doma lebo tu ho nekupim;
na slaty a studene jedla dobry a kvalitny ocot.

maslo som kupila raz, ked sme sem prisli a vsetkym nas ohurili a od vtedy nikdy viac, ani nekupujeme kupenske veci, v ktorych ich tu radi pouzivaju dokonca v ich "fajnovych kremovych zakuskoch a fondantom oblepenych tortach" . Pecieme doma aj sa stravujeme najradsej doma a vonku iba tam, kde vieme ako a z coho varia.
Horsie je to na vyletoch ale vzdy sa da vybrat nieco zdravsie-minutkove, ked casto sa da jedlo kupit to, ktore robia priamo pred nami....

maslo som kupila raz, ked sme sem prisli a vsetkym nas ohurili a od vtedy nikdy viac, ani nekupujeme kupenske veci, v ktorych ich tu radi pouzivaju dokonca v ich "fajnovych kremovych zakuskoch a fondantom oblepenych tortach" . Pecieme doma aj sa stravujeme najradsej doma a vonku iba tam, kde vieme ako a z coho varia.
Horsie je to na vyletoch ale vzdy sa da vybrat nieco zdravsie-minutkove, ked casto sa da jedlo kupit to, ktore robia priamo pred nami....
silvi
@hltavec tak s vama suhlasim iba ciastocne asi vdaka tomu ze som si vas text precitala dvakrat, som rada ze ste to na konci zrekapitulovali
majki555
Davnejsie som citala taky zaujimavy clanok o margarinoch. Pisali tam o tom, ze je to skoro "plast" tolko umeliny je v tom. Ako priklad uvadzali, polozit margarin na miesta,kde chodi zver,alebo domaci milacikovia. Vraj sa toho ani vyhladovane zvery nedotknu.
Vyskusala som aj svojmu zverincu ponuknut aj po zahrade behajucemu zvieratstvu na msku,ale margarin bol nedotknuty ani po par dnoch...
K teme: margarin nekupujeme,len klasicke maslo. Zial,ani to uz nie je to, co byvalo
daniela15
aj my sme vyskúšali všetky "odporúčané" margaríny, ale už nejaký ten rok používame len maslo, máme aj masť, ale nejako sme od nej odvykli, používam ju najčastejšie, keď varím kyslú kapustu, no a z olejov olivový a repkový, lebo som sa niekde dočítala, že podľa najnovších výskumov je z našich olejov najzdravší
vierutt
Jednoznačne maslo - na pečenie do krémov aj do cesta - pečivo má úplne inú vôňu aj chuť. Aj na chlieb, aj do nátierok. No a moju od detstva obľúbenú bravčovú masť - doma vytopenú, voňavú. Na prípravu mäsa je najlepšia. Z olejov olivový a slnečnicový.
gordonko
..no vetšina je za maslo , súhlasím snimi ,ale je tu druhá stránka veci - CENA .... nie každý si ho môže dovoliť ,alebo ináč povedané mnozí pozerajú aj čo so ešte môžu kúpiť a čo nie

.... vraj za komunistou bola vyhlásená súťaž kto dokáže do masla dostať čo najviac vody ,ale tak aby pri krájaní ,,neslzila,,

...a potom čo ešte dnes neni ,,priotrávené,, chemiou ??????
evanaaa
@goralik , ja mám chladničku na jednotke, menej sa už nedá ( 0 tam nie je) a chladničku na -18, skúsim dať na -17, uvidím.
@paploska , len neviem, kde by som stále zháňala ghee, doma som si skúšala spraviť a nepodarilo sa, po pár dňoch malo divnú chuť, aj vôňu, neviem, prečo. Možno ešte raz sa pokúsim a uvidím.
aretta
My doma zásadne iba maslo. A kedže pre môjho drobca ja to NAJ papaníčko "chlebinka s masielkom" , mám ho stále na kuchynskej linke a nikdy sa nepokazilo. Samozrejme, nie v lete ked je 40 v tieni :-) Bravčovú masť som skúšala vytápať, katastrofa. V Leviciach a okolí masť na topenie nekúpite. Teda ak nepočítam asi tak 1 cm plát.
enge149
najzdravšie maslo je z mlieka,je to bio produkt,do nátierk.masiel sa pridávajú umelé látky aditíva,napíšem k tomu článok,aby to všetci čítali.
darinocka
@evanaaa ,ahoj,ak ti môžem poradiť,maslo si narež škrabkou na zemiaky.Určite ju máš doma.Ja používam taký malý nožík,ktorý má priskrutkovanú "mierku" na šupku.Parádne sa s ním krájajú tenučké plátky masla ale aj tvrdého syra.Máš to kedykoľvek poruke,vyskúšaj.;*
silvi
@gordonko , v nowom targu si kup maslo priamo na trhu a ochutnaj ho ci tam uvidis vodu ja teda nie
janama
polské maslo by som si určite nekupovala...raz som sa nechala nalákať a potom som si z lupou prečítala,že bolo miešané z rastlinným maslom.Vačšinou kupujem slovenské alebo české maslá.
nazarboncuk
osobne, my používame iba maslo. kvalitné a nie veľa. margaríny nam nechutia