Rôzne

Mam velmi vela vajicok.

palokuchki - fotkapalokuchki, 5. októbra 2010

Chcela by som sa opytat na radu ako mozem uskladnit vajicka na dlhsiu dobu. Rozmyslala som, ze oddelim bielka od zltkov a zmrazim ich. Mate niekto s tym skusenost? Alebo ako to robite vy?

@zareaguj


Diskusia k téme

vybusna
mne ostava strasne vela bielkov, tie normalne zbieram do pohara a nechavam v mraznicke. mavam ich strasne vela a naraz prinesiem na slovensko aj 5 sedemdecovych poharov. spociatku som zakazdym, ako som vliala do pohara dalsi bielok, urobila na stitok ciarku, aby som mala predtavu kolko tam toho je, ale som s tym prestala....davam ich znamej cukrarke a ta to vie uz odhadnut od oka.....za odmenu vzdy vyfasujem na sviatky, nejaku cukrarsku vysluzku. co sa tyka zltok...tak to neviem.....
furdica
ja ked mam viac vajec tak narobim cestovinu do polievky ,alebo struhanku,ktoru použivam ako tarhonu robim to len z muky a vajec žiadna voda len sol primerane su to vynikajuce cestovinya dlho vydržia samozrejme sušené.ked ich struham tak ich premiešavam mukou aby sa nelepili ,potom ked su suche ich uložím do uzavretej nadoby ,pred použitim preosejem ,aby som sa zbavila pripadnej muky nalepenej na ne,alebo tenke rezance do slepačej polievky robim fantazie sa medze nekladu . kedysi sa vajcia davali do skla , ale nikdy som to nerobila ,len počula to bola akasi tekutina ,ktoru volali tekute sklo dodnes neviem čo to bolo ,len to viem že tie vajcia tam praskali a kazili sa ,to museli mat velmi tvrdu škrupinu,inak sa kazili Inak ked mi v zime zmrzne vajce ,necham ho rozmrazit,ono je puknute ked zamrzne-fyzika,rozpinavost tekutin- potom je bielok zakaleny a žltok taky flakatý ale konzumovat sa da do varenia.takže keby si to tak skusila uvidiš nič tym vajciam nie je len ta farba je ina
evusik
ja som kedysi, už je to aj 20 rokov, dávala vajcia do vodného skla. Dostať ho kúpiť v obchodoch s farbami (Drogéria). Do veľkých 5 litrových pohárov som naukladala vajcia a zaliala vodným sklom a musím povedať, že to nebolo vôbec zlé, ale tieto vajcia som používala iba na varenie jedál nie na pečenie koláčov a zákuskov. A pamätám si iba na jedno jediné pokazené vajce.
vybusna
@evusik
tak takto zaliate vajcia som videla raz vchladnicke a nesla som sa na to vynadivat....tiez somto videla ...pred 20 rokmi...a ty si to drzala kde?
evusik
mala som to normálne v komore na polici a fakt bolo pekné v tom pohári :-)
julica
Mamina dava vajcia do trojlitrovej flase a zaleje vapennou vodou. Neviem vsak, v akom pomere. Tieto vajcia sa nekazia
kuchticka
Dat vajcia do vodneho skla je jedna moznost. Tieto vajcia sa mozu pouzit iba na varenie. Druha moznost je narobit si vela cestovin do zasoby. Pouzit iba vajcia a muku, nakrajat rezance, fliacky a ine tvary, nechat vysusit a mas celu zimu z coho varit. Potom tie cerstve, ktorych nie je v zime zas tak moc, pouzijes iba do peciva.
braxi
Vajcia predaj susedom...ja kupujem od mojich susedov a som veľmi rada že mám domáce vajcia a oni sú radi, že si trochu vylepšia rodinný rozpočet...posúvam ich aj dcére a nikdy ich nie je dosť.
VYBUSNA-a čo robíš zo žltkami, ked máš strašne veľa bielkov?
samanka
@palokuchki keďže žiješ na farme, mal by sa tam nájsť aj jačmeň. Dlhé roky moja mama ukladala vajcia vo vrstvách do jačmeňa špičkou dolu, pretože sliepky koncom augusta prestávali znášať. Potom sa vajcia v čase "nedostatku" pekne z jačmeňa vyberali. Sem tam sa stalo, že sme našli aj pokazené, ale to bolo zo 100 možno 2 kusy. Alebo ako píšu dievčatá, do vodného skla. My sme mali tie vajcia uložené v špajzi.
okidli
oddelené bielky sa dajú úplne v pohode skladovať zmrazené, so žĺtkami je to trošku iné - musia sa najprv vymiešať buď so soľou, alebo s cukrom, podľa toho, na čo ich neskôr chcete použiť
iva2111
Taky mi zbývají bílky a taky je mrazím, pak z nich dělám výborné zákusky - štafetky.
Žloutky se samy mrazit nedají, po rozmrznutí jsou tuhé, už rozmíchat nejdou.....ale celá rozšlehaná vejce jdou mrazit a pak použít třeba na buchtu výborně - v nich žloutek už neztvrdne. Občas mívám v mražáku pár pytlíků s takto rozšlehanými vejci, s nálepkou o počtu vajec - na jakoukoliv litou buchtu nebo i těstoviny.
babidka
vsetky sposoby som odskusala a nieco sa mi osvedcilo , nieco nie . Okrem rezancov / kup si dobry strojcek na cestoviny, pojde ti to raz-dva/ , posuvania vajicok "dalej"/sestra ,susedka,kamaratky/ vajicka tiez mrazim .Cele nie - musim ich oddelit . Osobitne bielka - davam do malych plastovych krabiciek po 5 ks/ tolko zvycajne ide do rolad ci pusiniek/ a osobitne zltka .Tie uvarim v mikrotenovom sacku a odlozim . Potom ich pouzivam na jemno postruhane do pomazanok , do zemiakoveho cesta , do kysnuteho cesta . Uvarene a zmrazene bielka su ako guma , ale ked ich postruhas na jemno este pred mrazenim, tak sa tiez daju dat do pomazanok . Ja v jari davam kvociacim sliepkam vajicka vysediet a potom kuriatkam davam varene a postruhane vajicka ktore som zmrazila v case "prebytku" .
palokuchki
Velmi pekne vam vsetkym dakujem za rady. Bola som cely den vonku len teraz som prisla, tak vam hned odpisujem. U nas teraz zacala jar, tak sliepky nesu o preteky. Predavam aj rozdavam vajicka kde sa len da. Narobim tych rezancov alebo fliackov. Napeciem trochu zakuskov a tie tiez zmrazim. @ samanka, tu zacina byt dost teplo a bude uz len teplejsie, mohli by tie vajicka byt v takom teplom pocasi v tom jacmeni? @ babidka nam sa teraz liahnu husatka tak im tiez varime z tych vajicok. Zmrazim neake vajicka ako ste radili. Varechacky nesklamali. Vzdy su pripravene poradit. Este raz srdecna vdaka!!!
palokuchki
@evusik este som ti zabudla podakovat za tie informacie o vodnom skle. Skusim to tu zohnat a vejake vajicka tiez tak nalozim.
samanka
@palokuchki priznám sa, že vôbec netuším, ako teplo môže byť v Austrálii. Ale ak máš nejakú pivnicu, tam by mohli byť, lebo v pivnici nie sú veľké teplotné výkyvy. (sa mi tie ypsilony podarili, že?)
vybusna
@braxi

peciemv pekarni...vmnichove vobec nedostat klasicke rozky...a moj muz ich zboznuje, takze sa mi tie bielka zhromazduju...je pravda,ze ich uz tolko nemrazim, pretoze si robievame bielkovu prazenicul.
vini55
Máme sliepočky a význam staré vajce nepoznáme, opýtajte sa našich dvoch šarkanov- Lili a Johny. To s vodným sklom používala aj moja mamina, ale takú nutnosť nemáme. Buď mi, alebo šarkani, sem tam sa ujde aj sliepočkám.
julica
Ako som pisala, staci ti vapno a voda, to zozenies lahko. Ked u maminy zistim pomer, napisem.
julica
palokuchki, prepáč, trochu som sa pozabudla. Verím však, že ti ešte pomôžem. Mamina dáva vajíčka do trojlitrových fliaš. Do jednej takej naplnenej vajciami vsype dve polievkové lyžice vápna a zaleje vodou. Neviem však odhadnúť, koľko tej vody sa vmestí, možno máš podobné fľaše... To vápno sa usadí na dne, to však je dobre.
maminka mi vravela, že uskladnenie vo vápne uprednostňuje pred vodným sklom preto, že od skla vajcia "cítiť". Po tomto vápne sú dobré, bežne z nich pečieme na Vianoce, dávame do varenia... Babka kedysi spomínala nakladanie do popola, už o tom však viac nezistím... Hádam som poradila
julica
palokuchki, prepáč, trochu som sa pozabudla. Verím však, že ti ešte pomôžem. Mamina dáva vajíčka do trojlitrových fliaš. Do jednej takej naplnenej vajciami vsype dve polievkové lyžice vápna a zaleje vodou. Neviem však odhadnúť, koľko tej vody sa vmestí, možno máš podobné fľaše... To vápno sa usadí na dne, to však je dobre.
maminka mi vravela, že uskladnenie vo vápne uprednostňuje pred vodným sklom preto, že od skla vajcia "cítiť". Po tomto vápne sú dobré, bežne z nich pečieme na Vianoce, dávame do varenia... Babka kedysi spomínala nakladanie do popola, už o tom však viac nezistím... Hádam som poradila
aja1616
@palokuchki , teraz som sa náhodou prepracovala k tejto Tvojej diskusii. Ja som nakladala vajíčka podobne, ako píše @julica , ale ten prášok som kupovala u nás na Slovensku v drogérii - je to vlastne prípravok z vápna, priamo určený na nakladanie vajíčok a na ňom je aj návod, ako treba postupovať (pomer vody a prášku). Pamätám si, že obsah sáčku som rozmiešala s uvedeným množstvom vody vo vedre a týmto roztokom som potom zalievala vajcia uložené vo veľkom pohári a uzavrela som ho celofánom. Možno niečo také sa dá kúpiť aj u Vás. Takto naložené vajcia som používala aj na pečenie zákuskov, ale len do cesta. Do krému som ich nepoužívala. Bielok bol trochu redší, ale dal sa z neho vyšľahať sneh. Mám skúsenosť aj s už spomínaným, vodným sklo, ale ten prášok sa mi osvedčil viac.
evakosziklova
jeeej ja vidim ze vy ste z australie aka suhrta nahod ze ste uzivatel varechy tak ako ja ... zdravi perth western au
zolik
Táto diskusia je síce už dosť staršieho dáta, ale možno sa aktuálne niekomu zíde.
V pohári je 25 čerstvých vajec vo vodnom skle. Základ na nálevu je v pomere 1,125 L prevarenej vychladnutej vody a 125 ml prípravku vodné sklo. Čiže pomer 9:1. Skladovať mimo dosahu svetla pri 2-8C.