Varenie

Listkove cesto - celozrnne

zzdravo - fotkazzdravo, 29. novembra 2010

Ahojte,

Chcem si vytvorit taky zdravsi receptik na buduci vikend, jedna strudlicka jablckova, druha
brokolicova.

Urcite ma niekto z Vas skusenosti s vyrobou listkoveho cesta z celozrnnej muky. Staci iba
nahradit muku mukou, alebo treba dako pomenit pomery?
Alebo ich radsej len zmiesat 1:1?

Poradite mi? Uz davno som listkove nerobila. Rozmyslam aj nad tym, ze by som spravila
strudlu z tahaneho cesta, len by som tam supla tu cel. muku.
Dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

bobarka
Neviem,či sa nemýlim, ale moje skúsenosti s celozrnnou múkou mi hovoria, že je dosť "suchá" a či by sa z nej dalo vypracovať štrúdľové cesto, ktoré by sa dalo vyťahovať. Možno má niekto inú skúsenosť.
helca103
myslím si ,že nič nepokazíš ani ked to naplníš do klasickeho ťahaného štrudlového cesta.Ved jablčka a brokolica su zdrave a toho cesta tam zase nie tak vela.....
evanaaa
Mám dojem, že na štrudlu alebo lístkové cesto sa celozrnná múka nehodí, ja s ňou občas robí. Cesto je tuhšie, tvrdšie, má štruktúru - obsahuje šupky(plevy), neviem, ako by sa ťahalo a ak sa pečú koláče, aj vtedy je dobré dať aspoň tretinu inej múky, normálnej.
...opr.- robím....
alexdidi
Myslím,že lístkové cesto,aj keby tam bola celozrná múka nebude nikdy zdravšie ako štrúdľové cesto,pretože je tam veľa masla.Nestretla som sa s takýmito cestami s celozrnou múkou.Určite by som na tvojom mieste robila štrúdľu zo štrúdľového cesta,či už domáceho alebo kúpeného.
2010
alexdidi, mas pravdu ta muka je to posledne na strudli , ale su to uplne orgie s maslom a kaloriami ( preto je taka dobra ked je klasicky spravena)....




alexdidi
2010,máš úplnú pravdu,ale by som si teraz pochutila....o.i.video mi pripomenulo,ako ešte moja babička hovorievala:"cesto musí byť tak tenko vytiahnuté, aby si cez neho mohla čítať noviny".....
zzdravo
dakujem Vam vsetkym, len sa bielej muke snazim vyhybat, a ked uz budem piect pre ostatnych, tak som to chcela trosku prerobit tak aby som aj ja bola spokojna. Na tu brokolicovu sa uz neskutocne tesim. Zatial som ju robila iba raz, rodinka ma podozrievavo sledovala, ako vzdy ked si vymyslam recept, ale potom zmizla rychlostou blesku. Tak ale v tomto pripade sa asi nebudem natahovat s tahanim, no neviem, uvidim.
zzdravo
Dakujem za video, pripomenut si ako natahovat je super. Aj tak, ujko ma 2x prekvapil. Prvy krat, ze na natahane cesto nakvapkal tolko masla/oleja? Ja nedavam, ani si nepamatam, ze by ma tak babka ucila. Druhy, ze nerozdelil jablcka po celom povrchu, ale vysypal na kopu a balil cesto do cesta. kolko ludi tolko chuti, kolko kucharov, tolko receptov...
zzdravo
Je pravda, ze nemam az tak vela skusenosti s cel. mukou, zatial som ju davala iba do takych liatych ciest, naviac sa mi osvedcila v kolaci, co ma cesto z jablk, orechov a muky.
julica
Keby si urobila listkove cesto bez tuku, to by "ozdravelo" omnoho viac. Ved kolko uz vlakniny navyse nazbieras v jednej strudli
zzdravo
julica, nie som si ista, ci v babkinom recepte tuk vobec je. Ale nie som doma, neviem si to overit. Nejde mi o vlakninu, skor o cukor/sacharidy, skusim to preratat, ked pridem domov.
julica
V listkovom ceste je velmi vela tuku, prave vdaka nemu sa listkuje: strieda sa tukova cast a viac mucna cast... Podel sa potom prosim so svojim vysledkom, zaujimalo by ma to.