Varenie

Kuskus-poradíte?

tinca - fotkatinca, 31. januára 2011

V rámci vychádzky okrem goody-foody som si kúpila aj kuskus, ešte som to nerobila. Ale je tam prabiedny návod len že variť 6-7 minút, ani koľko vody ani nič iné. Niekto mi hovoril, že sa len zabarí. Prosím vás viacerí to robíte myslím, že naposledy aj @enerrgizer , poraďte mi jeho správnu prípravu. Mám 250 g balenie a pýtam sa variť, alebo len zabariť a koľko cca vody na toto balenie. Ďakujem pekne.

@zareaguj


Diskusia k téme

cinkla
Zakladny recept :Na 250 g kuskus 375 ml vody alebo mlieka, 1 cl masla, stipka soli (nemusi byt ),nechat zovriet, zamiesat, odstavit z ohna a 10 - 15 min. nechat stat pod pokrievkou.
Na sladko : Na 250 g kuskus , 300 ml vody, nastruhana kora a stava z 2 chemicky neosetrenych pomarancov, 20 g masla a 2 PL cukru (ja pouzivam hnedy ) , stipka soli (nemusi byt )- postup varenia rovnaky.
Je to na 4 porcie. A nech Ti to zachutna.
kucharronald
Daj do väčšej misky kus-kus, vodu nechaj zovrieť (o polovicu viacej, ako je kus-kusu), nalej na kus-kus, misku dobre zakry fóliou a čakaj 15-20 min. Pokrievku nesmieš otvárať :) A keď chceš, môžeš aj ochutiť, ale nemusíš...
2010
tinca, couscous nemusi byt len priloha k jedlu ale my robime doma takyto podobny salat, ako modernu verziu tradicnej arabskej kde sa pridavala varena zelenina.



lubjak
presne ako radi kucharronald,zalievam kuskus vrelou vodou,premiesam a necham vodu vsiaknut,je to priloha,ked pridas nadrobno pokrajanu paradajku,petrzlenovu vnat, trochu maty,cervenej cibulkyosolis, okorenis, ocitronujes,pridas polivovy olej vznikne tabbouleh ,salat na studeno
sovka62
Nakúkala som, ako varili kus-kus v Tunisku. Mali špeciálnu poschodovú nádobu. V spodnej časti sa varilo mäso (morčacie, posekané, dokonca aj s kosťami) a zelenina, osolené a okorenené. V hornej časti s dierkovaným dnom sa na pare varil kus-kus. Keď mali uvarené, na velikánsku misu vyklopili uvarený kus-kus, obložili mäsom a zeleninou a šťavu vyliali na kus-kus. Aj som rozmýšľala, že to skúsim, ale môj horný hrniec má také diery, že by kus-kus prepadol.
nadia56
ja robievam kus-kus velmi jednoducho, do misky nalejem prevarenu vodu, pomerne vela, osolim ju,pridam lyzicu oleja a vsypem kus-kus, zakryjem misku, nastavim si minutky na 5 minut, po uplynuti casu zoberiem sitko, zlejem kus-kus, trosku ho prevzdusnim vidlickou a mozeme podavat, vriacu vodu mozes ochutit zazvorom, cesnakom alebo prifarbit kurkumou,
pekny den vsetkym :-)
vladkaku
Kamoška z Toulues ma naučila tak, že do zovretej vody sypem kopček kuskusu, aby presahovala pyramídka vodu, štipka soli a masla. Riadne uzavrieť.Ten kopček sám padne. Po dokončení poliať trochou citrónu a semienami. Podávala to s kačacími prsiami na mede - také ?médium? - chutil mi kuskus. Francúzi to majú u nich vo veľkej obľube. Ja kačku radšej po našom :))