Varenie

Keď sa lepia formičky na medvedie labky

danenka - fotkadanenka, 28. novembra 2010

Dnes som zahájila vianočné pečenie, ako prvé som začala medvedie labky, aby zmäkli do Vianoc. Tak hrozne sa mi ale lepili formičky, ledva som to dopiekla. Vôbec nerozumiem tomu prečo, niektorý rok idú samé vyskočiť po upečení z formičky a niektorý ako tento, sa lepia. Máte niekto na to nejakú fintu ?

@zareaguj


Diskusia k téme

babav
Cesto ,ak pouzivas maslove ,musi byt studene ,inac sa bude lepit.
Ja ho vzdy po zarobeni necham na pol hodinu odstat v chladnicke ,tak nemam problem s vyklopenim po upeceni.
danenka
@babav mala som ho v chladničke viac ako hodinu, ale asi aj to bolo malo, teraz som nad tým premýšľala a mám taký pocit, že vtedy keď si ho zarobím deň vopred a robím ich až druhý deň sa mi nelepili. Máš pravdu to cesto musí byť poriadne stuhnuté. použila som Heru, nie maslo, ale to je asi jedno.
altyn
Aj ja som použil heru a recept od @sovky a labky vypadávali samé. Ale počul som aj to, že ak sa formičky umývajú v saponáte, tak sa lepia. Neviem čo je na tom pravdy, ja som mal formičky požičané a opláchol som ich len vodou a boli stále "mastné", tak možno aj to hrá svoju rolu...:-)))
danenka
@altyn aj to s tým saponátom mi hovoril práve môj manžel, že o tom niekto hovoril v telke a ja umývam formičky v saponáte, asi na tom niečo bude, teraz sme ich umyli len v teplej vode, takže uvidím nabudúce, ale zasa až o rok :)
dorisa
Ja som raz tak aj zahodila medvedie tlapky aj s formičkami. Odvtedy sa bojím ich piecť,ale kamoška mi dala iný recept, tak už sa na druhýkrát neprilepili.
zdenuschka
Aj mne sa raz prilepili, odvtedy robím tak, že do formičky pred naplnením dám trošku hrubej múky... a už sa nikdy nelepili. Vyčítala som to dávnejšie na nete, pomohlo.
dobizu
@danenka , my ich zvykneme pomocou pierka vymastiť olejom, ale kolegyňa používa rozpustený stužený tuk - Ceru, tým vytrie formičky a nikdy sa jej vraj neprilepili. Skús...
babi
Ano formičky treba pierkom vymazať a potom sa nelepí
kucharronald
Chcel by som sa ešte spýtať...kedy je najlepšie piecť medvedie labky na Vianoce? ďakujem
kucharronald
ďakujem :) Takže o týždeň ich pečiem :)) Formy som našiel doma, dúfam, že s nimi nebudem mať problémy. Recept pečiem podľa @sovka62 :)
frezia68
@danenka :niekedy vôbec nedávam cesto ztuhnúť a formičky pravidelne vyumývam v saponáte a používam bez vymastenia,vždy vypadnú,niekedy trocha poklepem...ale ten kúsok cesta pomúčim(pogúľam v dlani v múke a tak roztiahnem vo formičke) robila si tak?Ešte sa mi nestalo,že by nevypadli.A vždy používam Palmarín,tak nech sa vydaria.
marikasu
Ja som medvedie labky nepiekla už pár rokov dozadu, pretože pri poslednom pečení som nimi búchala do kadečoho a tie potvory nie a nie vyskočiť z formičiek. Tiež ich umývam v saponáte a cesto som nemala vychladené. Tento rok ich vyskúšam podľa Vašich rád a ak zas nevyskočia, tak mám obavy, že skončia ako dorisine :-))
hubarka35
no ja radšej labky ani už nerobim,a radi ich máme doma,no vždy nech robim čokolvek,akolvek sa mi lepia a som z toho až zufala....asi mám recepty zlé,neviem,a babke našej sa nelepily ani mamine....no oželiem ich...
yana
Sovka pisala, ze netreba velmi spekulovat a byt super moderna, ale zarobit cesto rukou a nie v masine. Konecne sa neprilepili, len neviem ci vydrzia az do Vianoc.
kuchticka
Medvedie labky som uz upiekla a ulozila. Nidy sa mi nelepi cesto na formicky od tych cias, co ich po upeceni ocistim papirovym obruskom. Ked mi tam niekedy ostanu omrvinky, mam na ne extra kupeny makky zubny kartacek, tym ocistim omrvinky a potom iba vyutieram. Ostanu trosicku mastne, ale to je prave ochrana pred lepenim cesta na ne.
danenka
@frezia68 , ja tiež umývam formičky po pečení v saponáte a nevymazávam tukom a vždy mi same vypadávali po upečení, ani som nerobila to že pomúčiť a tak natlačiť do formičky, ja neviem čo sa stalo tento rok, ale chuťovo sú dobré len som sa s nimi natrápila a nie sú pekné sú také "strapaté" :), ja pečiem z Hery
remcula
Nikdy nevymazávám formičky, ale používám Heru. Másel je tolik druhů dnes, že člověk neví, kolik je v něm vody a to pak může způsobit lepení. Taky je opravdu důležité to těsto mít přes noc v lednici. Taky jsi mohla mít málo vyhřátou troubu, ale jestli ti to dělalo u všech plechů, tak fakt nevím..
remcula
Dala bych tady recept na medvědí tlapky, ale určitě je tady máte. Mi se aspoň nelepí.
bozulka
Ja si robím cestá naraz všetky druhy,mám ich v chladničke a postupne už iba pečiem.Používam Heru alebo maslo min.82% tuku.Formičky nemažem,umývam v saponáte a nanajvýš klepnem a vypadnú bez problémov.Keď nestihnem upiecť druhý deň vôbec nevadí,cesto v chlade vydrží aj niekoľko dní.
danenka
@remcula len daj recept, treba vyskúšať, mám vytlačený od sovky62 aj ten skúsim niekedy
sovka62
Pečiem podľa receptu, ktorý som pridala, formičky nemastím, cesto nechladím ani neobaľujem v múke a formičky umývam v saponáte. Pri tom množstve tuku čo je v ceste jednoducho musia vypadnúť prakticky samé. @Danenka , nemiesila si to cesto príliš dlho? Lebo v tomto prípade je menej niekedy viac, ja ho miesim len toľko, aby sa suroviny spojili, niekedy v nich dokonca vidím malé kúštičky Hery, ale to nevadí, tak to má byť.
vikinka19
Ked som na prve Vianoce tu v Irsku piekla medvedie labky tiez sa mi tazko vyklapali, prisla som na to, ze je to mukou. Niet nad muku z "CS";) este ze tu mame aj cs obchod, alebo dovezieme muku z domova. Mam formicky uz velmi stare, este od mojej prababicky, su uz take zasle, vypecene...ja ich umyvam aj v saponate, alebo len oplachnem vodou, tak si nemyslim, ze toto je problem, ale vzdy ked uz mam zarobene cesto a dam ho do chladnicky, tak formicky idu do rury a riadne ich vypeciem, necham vychladnut a potom hoci aj na druhy den ich naplnam a labky skacu skoro same von;)
dobizu
@kuchticka , ďakujem, nestíhala som, len som sem občas nazrela, ale mala som toho trošku viac a keď som nemusela, do PC som radšej nepozerala, stačilo mi pracovne a už sa to začalo odzrkadľovať aj na zdraví (problémy s krčnou chrbticou)!!! Ale už je to trochu lepšie, tak si to spolu s vami vychutnám!!! :-)
danenka
@sovka62 nie nemiesila som dlho cesto, veď už toľké roky labky pečiem a toto sa mi stalo druhýkrát za tie celé roky, dnes som piekla medovníčky a tie sú fajné a mäkučké hneď po upečení, mám recept z varechy
lumilka1
danenka,nemusiš mastiť formičky,keď z cesta urobiš guličku a tu namočiš do muky
martahu
JA sa tiež pripajam a pridavam recept na medvedie labky ktorý mám od mojej mamičky ktorá 17.novembra oslávila 96rokov a je stále čiperná,tak ten recept:25dkghl.múka,15dkgmaslo alebo Hera,7dkgpra cukor,10dkgorechy,1plkakao,pol.prd,1vajce,1hodvchlade.
julica
my robime presne ako @lumilka1 , vypadavaju potom lahucko a namocit gulicku cesta do muky je stotinova zalezitost
marienka44
@martahu , v Tvojom recepte chýba mlety hrebicek, aspon 4 ks. Bez toho nie su medvedie labky, tym su typicke, pripadne skorica práskova.
hubarka35
Urobim podla teba @martahu a tvojho receptu labky,verim že sa mi už po vašich radách nebudu lepit,a babičke prajem vela zdravička...
danenka
včera som upiekla medvedie labky podľa sovka62, namiesto Hery som použila maslo a vyklápali sa jedna radosť nie ako tie minulý rok, dobrý recept sovka62, už ležia v krabici na balkóne, aby boli na Vianoce "tak akurát" :)
bedomedo60
ahijte ja nenatieram formičky ale robím casto deň pred pečením uložím do ľadničky a tieš namočím v múke a nevadí v čom sú formičky umyté a vyklopnú sa perfektne a bez lepenia.Už mám hotové ale asi sa budú piect ešte jedna dávka lebo slniečka vnučky už skoro všetky spapali.Prajem nech sa Vám tiež vydaria
vnuciklaskamoja
Ja moc neverím tým zaručeným receptom na nelepenie cesta ,ale nedá mi aby som Vám nepovedal,že som práve dopiekol medvedie labky a po 4-5 zúfalých neúspešných rokoch s vyklopením z formičiek /50 rokov sa piekli bez problémov a myslel som si ,že budú na vine nekvalitné tuky/ vyskakovali teraz bez problémov ľahúčko.
Je jedno v čom ich umývate ,umývajte ich aj v kyseline ak Vám to nevadí ale urobte jediné toto: Formičku pierkom vymastiť a vysypať hrubou múkou,nemusíte cesto dávať do chladničky.
Som sám prekvapený, ako to išlo ľahúčko.