Rôzne

Kamilky

alena45 - fotkaalena45, 6. apríla 2011

Všimli ste si, že už skoro vôbec nevídať na dvoroch, popri cestách normálne kamilky (rumanček pravý), alebo harmanček, ako to kto volá. Tak som sa nahlas posťažovala minulý týždeň a jedna pani len tak zbla povedala " Veď si kúpte čaj a posejte !" Najprv som si myslela, že žartuje, ale potom mi došlo, že ak je bylina správne sušená, nie príliš veľkým teplom, tak to nie je zlý nápad. Mňa totiž prvé napadli nálevové sáčky, ale veď harmanček predávajú aj sypaný. Už ste niekto niečo také skúsili ?

@zareaguj


Diskusia k téme

kata50
Neskúsila, ale čo keď vyklíči ??? To by bola paráda.
budim
ja musim vyskusat repik, lebo ten tu vobec nerastie
arasidka
Dievačence, nie je problém, vypestujte si ho samé na záhradke, alebo vo väčšom črepníku, ja som si ich tak vypestovala. Vždy, keď rozkvitli, obrala som hlavičky, a na druhý deň ďalšie a potom ďalšie a bolo toho dosť na celú zimu. Popozerám, či v archíve nemám dokonca z toho záber, ako mám ten veľký črepník postavený v záhone medzi kvetinami. Takisto mám na záhrade v črepníku pažítku, a včera som sa potešila, lebo koreň záhradného šťavela je jak "živý". Aj som si zabudla tie prvé jarné lístky obtrhať, lebo ako som už písala, robím z toho po našom zvanú omáčku "šošku" , tak ako ma to naučila moja babka.
alena45
ja si to chcem posiať do bylinkovej záhradky, veď je to navyše trvalka, len proste vymizla. Navyše je to krásny kvietok a čerstvý čaj musí byť tiež vynikajúci. Tak ako aj vymizla nevädza, kúkol a pamätám si aj keď som chodievala k starej mame, tak hrádza pri Dunaji bola celá bielomodrá od margarét a neviedz.
marianna76
ja som siala harmanček raz.... ale radšej si kúpim sypaný,,.... je tam mnoho čiernych mušiek pod kvetmi a nechcela som to striekať, takže som z toho aj tak nič nemala, a oberať ich,... to by bolo nadlho a sypaný nestojí až tak moc...
kata50
@ara šidka, aj u nás voláme prívarok zo šťavela ( kvašné lístky) "šoška ". Robím ho rada a naučila som na tento prívarok aj vnúčatá. Prvý krát pozerali, že čo to zelené im idem ponúknuť a už som videla, že je zle...Tak som zahlásila, že je to " bylinkový dresing", a už to mizlo aj s dupľami. Máme tento prívarok radi. :-))
hubata
Neviem či ten kúpený harmanček nie je už vlastne mŕtvy keď ho sušia pri vysokých teplotách, ale skús:
Moja babina ešte pestovala na záhrade na čaj:
diviznu (kašel, priedušky), dobre sa oberá lebo je vysoká, prasličku, samozrejme žihľavu čo vydá za 10 lekárov, nechýbala baza (tam sa spotrebovalo všetko ešte aj to drevo), chodila som s ňou na myší chvostík, na jahodové a černicové listy, na jar na podbeľ, na skorocel, aj na šťavík. Kupované čaje sú čím ďalej tým drahšie a prečo si radšej nedať zdravší, čerstvý voňavý. Ale asi sa zhodneme všetky: nie je v zime nad šípkový ...........

-
marianne69
...poslednych 5 rokov som ho mala na zahradke,a darilo sa mu paradne a tento 6 rok mi zmrzol alebo co,ale nieco s neho este vykukuje a rasi,vzdy som pozbierala hlavicky ususila a bolo na cajik alebo ja ho rada pridavam do kupela,zviazala do gazy a zavesila pod prud tecucej vody spolu s ovsenymi vlockami,ziadna luxusna pena do kupela sa tomu nevyrovna,koza ako babetko,vycitala som to v nejakej starej knizke z kniznice:-)
hubarka35
Bylinkárky ešte nevymreli...ja tiež jaksa dá chodim na bylinky-podbel už mám,zbieram repik,skorocel,bazu,lipu,šipky,rebriček,žihlavu,listy jahod,malin,mátu,medovku,lastovičnik-pri nom pozor jedovatý-to do zmesy pre priatela na psoriazu,zemedym je tiež dobrý,materina duška aj tymianová,levandula mi moc nevonia ale mám vrecká medzi šatami proti moliam,ak mám viacej byliniek-robim vankušiky plnené bylinkami na dobru noc...to je vona ked ho mate pod hlavou-ako na luke plnej kvetov,byliniek.....a krásne sa zaspáva pri tom....a neboli vobec hlava-zobudzam sa svieža...
julica
Ja rumanček ešte vídavam na poliach, štrkovitých násypoch. No nepoužívam ho, raz som ho použila tak, že mi to bolo hrozne ľúto: priateľ bol po operácii kĺbu a keďže sa mu zle hoja rany, chcela som mu proces hojenia urýchliť a potrela som mu ranu odvarom z harmančeka. Hneď nato sme zistili, že je naň alergický, začala ho rana strašne svrbieť a poškriabať si ju nemohol, lebo mal ešte stehy... ach :( Takže pozor na alergikov :)
foska
Harmancekove semiacka sa daju normalne kupit ako aj ine kvietky ci bylinky, minuly rok som si tak dopestovala harmancek na zahrade. Mal aj cierne musky, ale oberala som kvietky, ktore na sebe musky nemali, mala som ho fakt vela. Spolieham sa, ze sa minuly rok vysemenil a porastie teraz pod stromami sam.
babidka
tiez som videla semienka harmanceka aj inych byliniek v obchode .skus sa pozriet po internetovych obchodoch . ja mam nastastie vsetky bylinky doslova pod nosom a tej najvyssej kvalite .Prve roky som bola stale z toho nadsena , teraz to beriem ako samozrejmost :-)
elekra
U nás na chalupe rastie na lúkach, ale už podstatne menej ako voľakedy. Lúky vždy zryjú diviaky a tým zničia korienky tráv a bylín. Aj "šóška" u nás rastie. Dcéra v Čechách má v záhrade bylinkové hniezda a tam si pestuje rôzne bylinky. Je to veľmi pekné a praktické.
lianka
Asi je to tým, že sa často kosí a v záhradkách zase často okopáva. Suseda mi vlani hovorila, že nemá kôpor. Ja keď kopem tak už poznám, keď schádza či je to harmanček, či kôpor a kde môžem tak tam ho nevykopem.
marcy
ja som si vysiala na záhrade koriander z vrecka,ktorý bol v obchode medzi koreninami na drvenie,nie siatie ....vyšiel nahusto :-))) aj bazalka,ktorej semená som si zamenila za kvetové.U nás ešte rastie medvedí cesnak,narobila som pesto ....naložené ,vykostené kuracie mäsko v ňom bez píniových orieškov po ugrilovaní malo famóznu chuť