Varenie

Indukčka

hltavec - fotkahltavec, 30. januára 2013

neviete mi niekto poradiť, aké hrnce apanvice sú najvhodnejšie na indukčnú platňu?? pretože niektoré idú lepšie, niektoré horšie a niektoré vôbec... podľa čoho to funguje??

@zareaguj


Diskusia k téme

helica
Na indukčný varič pasujú iba klasické smaltované hrnce a panvice. Nádoby z nerezu, liatiny (kukty) ani teflónky Ti fungovať nebudú. K variču by si mal mať malú magnetku, ako test, keď táto chytí na nádobu, pôjde aj v nej variť. Inak veľmi doporučujem zakúpiť si v TV-schope platničku na indukčné variče. Táto funguje a môžeš použiť hocakú nádobu. Stojí cca 10 euro. Sama ju používam na chate. Inak niektoré panvice keramické, už majú takúto vrstvu vo svojom dne zabudovanú. Len sa treba predavačky spýtať, či má túto vlastnosť.
marianne
@helica to popisala vyborne,mne funguje aj liatina.Mam dva liatinove hrnce a vari sa vyborne v nich az nato,ze zu dost tazke....
babidka
Zaujimave - mojej dcere "idu" aj nerezove hrnce okrem Zepter a aj liatinove panvice a hrnce .
radox1
liatiny a smalty su vodive,cize maju feromagneticke dno.zial som bol nuteny prejst na indukciu,ale na plyn nema.mam kombinovanu dosku-2 sklokeramika a 2 indukcia,pricom sklokeramiku vobec nepouzivam.
rulik
nevidím dôvod prečo by nerezový riad nemal fungovať na indukčnej platni,jedine že by bolo na spodku napálené zbytky a tie by spôsobovali, že sa nedotýka, v článku som teraz čítal, že všetky nerezové,liatinové a smaltované riady sú vodivé a teda vhodné, len sa očakáva asi čistota dna, ktoré robí ten dotykový spoj,preto Vám ani utierka ked Vám spadne na indukčnú platňu nezdorí, lebo nevodí el.pr. o sklokeramike to neplatí
kimlo
Pri indukčnom ohreve nehrá čistota dna a vodivé spojenie žiadnu rolu, dno riadu je aj tak od cievky izolované, a tá ktorá ho zohrieva svojim magnetickým poľom. Podmienkou je aby dno nádoby bolo z vodivého materiálu v ktorom vznikajú vírivé prúdy, a nerez takýto materiál je..
zinnajdha
počula som, že indukčný varič šíri okolo seba ľudskému zdraviu škodlivú energiu a teda škodí asi ako mikrovlnná rúra. Viete o tom niečo viac ? Treba sa indukčnej platni vyhýbať ?
45678
@rulik a veru nefunguje :-))mám skúsenosť osobnú, že na indukcii kvalitný nerezový riad nefunguje, ani Winston, ani Zepter :-(( s inými nemám skúsenosť.
@zinnajdha načo sa tým zapodievať, či je to škodlivé?..v prvom rade by sme mali odložiť mobilné telefóny a utekať od počítačov a uchýliť sa najlepšie do džungle, tak nie je elektro-smog :-)
tothka
Na indukčnú platňu potrebuješ špeciálne riady, myslím okrem liatinového a aj smaltovaného. Keď by si si chcel kúpiť nerezový riad musí mať špeciálne označenie o vhodnosti pre indukciu - je to obyčajne špirála a je to aj v popise tovaru uvedené. A viac krát tu spomínaný Zepter už dnes tiež ponúka riady vhodné na indukciu, len si treba priplatiť, ako vlastne na všetky indukčné. Je to dosť veľká investícia, ktorá sa ale vyplatí. Ja mám indukčnú varnú dosku na 230V, má síce iba tri platničky, ale pre moju domácnosť je dostačujúca a keďže bývame v činžiaku, nechcela som zbytočne prerábať prívod elektriny alebo zbytočne preťažovať sieť.
ajuschka
hladaj take ktorym na dne drzi magnetka ;)
ja chodim po obchodoch s magnetkou v ruke