Rôzne

Fotka do komentaru

sovicka46 - fotkasovicka46, 20. januára 2014

poradite mi prosim, ako sa vklada fotka ku komentaru k receptu?
nevidim tam nikde moznost, ze vlozit foto....B-)

@zareaguj


Diskusia k téme

megdesign
Treba si foto "uploadnut" na niektory server - imageshack, imageupload....
Nasledne sa vytvori odkaz na uploadnutu foto a ten vlozis normalne do komentaru. Hotovo :)
martinis
Toto pridávanie komentárov mi príde dosť nepohodlné ... nepochybujem o tom, že ak by sa to zjednodušilo - bolo by podobné, ako pridávanie fotiek k receptom, tak by bolo omnoho viac spätnej väzby k receptom, čím by sa Varecha opäť skvalitnila. Uvažovali o tom admini ? A OT, dlho som nepočul o stave avizovaných foodblogov, bude z toho niečo ?
tinca
podľa mňa by vedľa komentu stačila ikonka vložiť obrázok,tak ako je to pri vkladaní receptu a bolo by bez problémov,každý nie je taký zdatný na PC,že si to vie uploadnuť
katka78
@martinis , @tinca bolo by to pre vás/nás jednoduchšie, ale pre varechu by to znamenalo zvýšené náklady. Aby sa dali fotky do diskusií pridávať spôsobom ako pri receptoch, znamenalo by to, nahrať ich na server varechy. To zaberá miesto = stojí peniaze (zvýšenie kapacity - investícia do hardware - prevádzka..).
Aj to je zrejme jeden z dôvodov prečo to takto momentálne nie je. Na druhej strane, na webe je veľa stránok, ktoré fungujú ako úložiská a tam si môžme svoje súbory (fotky, dokumenty, videá..) nahrať (uložiť, uploadnuť). Dá sa na ne zaregistrovať zdarma a ich priestor využívať. Sem potom stačí už len pridať link k obrázku uloženému na danom serveri a on sa zobrazí ako keby bol tu priamo. Pre varechu je to efektívnejšie, lebo náklady znáša prevádzkovateľ toho servera, kde je obrázok uložený. Čo celkom chápem a nerobí mi problém ukladať si fotky inam. Nie je to nič zložité, kto vie uploadovať fotky na varechu, nemalo by mu to robiť problém ani na týchto "úložiskách", lebo princíp je v zásade rovnaký: kliknúť na príslušnú ikonu (upload, odovzdať, nahrať, vložiť, prehľadávať...), vybrať fotku zo svojho PC a vložiť.
Stránok, kam sa dá ukladať je veľa, každý si vyberie ktorá mu vyhovuje. Tí, čo už majú napr. gmail (google) si fotky môžu nahrať tam (cez fotografie).
Nižšie zopár ďalších možností:
www.ulozto.sk
www.ulozisko.sk
www.skydrive.live.com
www.flickr.com
www.tinypic.com
.... tých stránok a možností je neskutočne veľa.

@tinca , @martinis toto samozrejme nie pre vás píšem, ale tak všeobecne aj pre iných som rozpísala, možno niekomu pomôže sa zorientovať. Ja teraz trošku viac učím s PC môjho ocinka (63) pracovať, predtým počítače nevyužíval a vidím podľa neho, že ide len o to veci zrozumiteľne vysvetliť a ide to. Len keď človek nie je na PC taký zbehlý, môžu sa mu zdať aj jednoduché veci komplikované. Ale je to len o tom nebáť sa skúsiť. Veď aj tu veľa starších varecháčok/čov začínali ako "PC analfabeti" a teraz veselo surfujú webom, editujú, diskutujú, pridávajú fotky, animácie.. Všetci majú môj rešpekt, učíme sa stále :-)
2010
@katka78 , sorry ja nie som tak naladeny na taketo vyhovorky z lenivosti, arogancie, ignorancie alebo lakomosti , moja mama odisla na dochodok v 1985 !!! bude mat v juny 85 rokov , ma smart mobile, tabletu a laptop, a robi vsetko poslednych 10 rokov... a zije na slovensku.
methi
Ja ich nahram na varechu ako novy recept, len bez popisu, ulozim ako skryty a potom si ho len otvorim, pravym tlacitkom klik na fotke, otvori sa mi menu, klik na copy image location a prilepim (klik prave tlacitko v okienku pre komentar + paste) do komentara. Stlacit pridaj a fotka je tam.
martinis
@katka78 čo do technických vecí máš pravdu, som si vedomý potreby serveru. Musím s Tebou však nesúhlasiť v tom, že je jednoduchšie obchádzať priame nahrávanie tak, že pobeží cez iné uploadovacie servery. Ak by takto redakcia rozmýšľala, potom vlastne ani nepotrebujeme priamo fotky k receptom - stačilo by miesto nich dať linky a nech si každý nahráva fotky k receptom, respektíve celé fotopostupy niekam inam. K prevádzkovaniu kvalitného portálu patrí aj istý komfort - nevravím, že na Vareche nie je, ale týmto by mohol byť opäť o triedu vyšší. Beriem, že za užívanie nič neplatíme, ale pri tom kvante receptov a fotiek ktoré tu už beztak sú, neverím, že sa nenájde priestor na ďalšie z komentárov. Obzvlášť nie ak Varecha spadá pod Pravdu, čo je spravodajský portál ktorý potrebuje niekoľko tisícok fotografií.

Nie je problém nahrať fotku ani v systéme, ako to funguje teraz, ale načo komplikovať veci, keby to šlo možno jednoduchšie ? Nie som zasa až taký informatik, aby som poznal podrobnosti, možno sa za tým skrýva čosi iné - práve preto by som bol rád, ak by sa admini vyjadrili, či by to možné bolo, alebo nie.
katka78
@2010 to je skvelé a obdivuhodné. Bohužiaľ si myslím, že na SK skôr výnimočné, hoci opak by bol úžasný. Už len z toho dôvodu, že bežný SK dôchodca smart mobil+notebook+tablet nevlastnia, veľa z nich má existenčné problémy, šetria na kúrení, strave atď. Ale to je o inom. Je super ak niekto tieto možnosti má, zdravie a zmysly mu slúžia natoľko, že sa aj vo vyššom veku môže vzdelávať, učiť, rozvíjať. Ja to len a len rešpektujem a budem šťastná ak to tak bude aj mne umožnené o pár rokov.
Čo sa týka výhovoriek z lenivosti, arogancie, ignorancie... beriem, lebo tiež takú skúsenosť mám. Ale netreba všetkých hádzať do jedného vreca, veľa je takých, čo sa učiť chcú, ale nevedia ako na to. Niekto je samostatný, vie si veci nájsť, naučiť sa sám, niekto potrebuje nasmerovať. Každý sme iný, tak sa to snažím brať.
@Mi ška, tiež som tak robila, mala som odložený jeden "recept" a v ňom som si ukladala takéto fotky (aj s linkom na recept, podľa ktorého som jedlo pripravila).
 varecha.pravda.sk/recepty/fotky/39549-recept.html...

 varecha.pravda.sk/recepty/fotky-ii/42489-recept.html...

Odkedy však zaviedli blokovanie receptu po 30tich dňoch mi to už nevyhovuje, lebo do starého sa dostať už potom nedá a otvárať si zakaždým nový je pre mňa neefektívne a hlavne neprehľadné. To mi už viac vyhovuje ak si uložím fotky na alternatívny server, mám ich v jednom priečinku (albume) pekne prehľadne a pokope, s uloženým linkom k originál receptu a vo veľkosti ako ja chcem, resp. daný server umožňuje (lebo varecha má obmedzenú kapacitu veľkosti obrázka, maximum je myslím úvodné foto). Ale to je už vec preferencií, komu ako vyhovuje.
@martinis rozumiem, ale nemôžeme porovnávať fotky k receptom a fotky k diskusiám. Varecha stojí na receptoch, teda chápem, že prevádzkovateľ investuje do možnosti pripájať k nim aj fotografie. Čo sa týka diskusií, tam už ich to možno až tak netrápi. Toto je len môj názor, stanovisko redakcie nepoznám, ale rada si ho prečítam ak bude :-)
evanaaa
Nie som až tak lenivá arogantná a ignorančná, len si neviem z prsta niečo vycucať len tak, potrebujem, aby mi to niekto aspoň raz ukázal alebo ma nejak navigoval aby som sa to naučila. Ja žiadne fotky pridávať neviem, nemám o tom ani zákl.znalosti a darmo by mi niekto tu hovoril, čo mám robiť, keď pre mňa sú niektoré výrazy "španielskou dedinou", hanba-nehanba. Je mi síce ľúto, že som tak pozadu ale zasa na druhej strane som rada, že viem aspoň to málo, aby som tu (na PC) nejako mohla fungovať.
2010
@katka78 , moja mama nevystudovala atomovu fyziku, ma len strednu skolu , je skoro 2 30 rano este robim zacal som o 9 rano, kazdy mame ine priority a vyhovorky.Vsade na svete sa da ked sa chce.
mery8658
Som na tak isto ako @evanaaa aj napriek tomu každý deň fičím na vareche a ešte radšej sa realizujem v kuchyni no a milé rada by som sa so svojimi skúsenosťami podelila so všetkými - bohu žiaľ neviem to /moja hanba/ Mne by vyhovovalo keby to v komentároch fungovalo ako na facebooku tam to ide jedným kliknutím. Už dávno som sa na to chcela spýtať adminov, či to nieje možne aj tu, ale som sa hanbila. Možno sa teraz admini k tomu vyjadria.