Rôzne

Fazole z Maroka

mijaita - fotkamijaita, 26. júna 2012

Prosím o radu, jak zacházet s těmito fazolemi, ví někdo? Jsou k dostání i v některých obchodech u nás. Když je namočím a uvařím, slupka zůstane napořád nepoživatelná. vařené vyloupat je trest. ale líběj se mi a jistě se neprodávají jen tak !
Věřím, že někdo poradí a třeba i co z nich ?


@zareaguj


Diskusia k téme

margaretka28
Toto je foto od @babkamt ,takto vyzerá mladý zelený bôb,má jemnú šupku a chutí veľmi dobre,z takého suchého som ešte nič nerobila a ani neviem či sa to dá,ale ak je to naozaj tá fazuľa z Maroka,sama som zvedavá čo ti poradia.
2010
Myslim ze sa volaju ful po arabsky , robia sa v tlakaci cca 15 minut aby sa ta supa uvolnila.



irenaw
vyzerá mi to celkom ako bôb, ktorý má môj muž rád len tak uvarený posolený šúpať a jesť. ako maškrtu. mne nechutí ani nevonia a tá šupa je naozaj strašná...video vyzerá dobre, ale aj ten bôb je asi iná odroda alebo úprava. vyzerá akoby bol rozdelený na polovice a hlavne bez šupky. ten náš vyzerá presne ako foto č.1 v diskusii :-(
alena45
@mijaita , je to fakt bôb, bežne pestujem, dávam za hrsť do fazuľovej polievky, variť treba toľko čo veľkú fazuľu, potom je aj šupa požívateľná. Ale predtým samozrejme namočiť, čo najdlhšie, kľudne aj 24 hodín. Inak sa uvarené pretlačené používajú namiesto gaštanového pyré. Ale to som ešte neskúšala. Googli recepty z bôbu a určite niečo nájdeš. To nie je fazuľa.
mijaita
Souhrnné podškování všem. Obávám se, že je to tak nehorázně usušené, že to neuvařím. Ano, namočené snad dva dny, když je vnitřek uvařený na kaši, šlupka je tvrdá. prodávají to v arabských ochodech a já to v Maroku koupila, nedalo mi to. Čerstvý bob bude asi někde úplně jinde chuťově i co do vaření, že?
Tak abych to hned nevyhodila, uvařím ještě jednou a zkusím to prpasírovat. Rozhodně už je nekoupím. Přesto by mě zajímalo, jak to ti Arabové dělají, když nedělají jen kaši. To v tom mmnožství přece loupat nemůžou!? Jinak boby já ráda, snad někdy tyhle vyzkouším i čerstvé.
alena45
čerstvý bôb je uvarený za pár minút a chutí dobre, ale inak ako tento Tvoj asi dosť prestarnutý.
Skús rozmixovať uvarený na hummus.
kucharka100
@mijaita ten bôb je už dosť usušený, nechala by som si ho ako semienko k budúcemu roku na sadenie a sadí sa skoro na jar, ako aj hrášok. Mlladé lusky sa vylúpu a mladučký bôb uvarí v troška osolenej vode. Naša rodina to miluje za čerstva, kým sú bôby mäkké a zelenej farby ako na obrázku troška vyššie.
evanaaa
Tuším má @kucharka100 pravdu a je to určené nie na varenie, ale na sadenie. Skús to teda zasadiť, keď príde čas ( alebo už teraz?).
Ináč, podobné pyré robievam aj ja, ale z fazule, len trochu hustejšie ako je na tom videu od @2010.
mijaita
@evanaaa , oni to prodavaji na jidlo jak v Maroku, tak u nas! To neni mysleno na pestovani, proto shanim co s tim oni delaji!? Zkusim to propasirovat. Dam pak vedet !
seanka
U nás sa varený bôb jedáva na Veľký piatok ako pôstne jedlo. Iba uvarený čistý bôb, trošku osolený a môže sa zapiť kyslým mliekom. Varí sa tak isto ako fazuľa, kým nezmäkne, aj šupka je jedlá. Ja ho zvyknem robiť aj ako hlavné jedlo, uvarený dám na cibuľový základ s paradajkovým pretlakom, ako prílohu ryžu.
mijaita
@seanka , mila odpoved, dekuju i tobe. Ja teda ty potvory suchy jeste jednou namocim a budu je varit a varit, co ta slupka udela. Ale dva pokusy selhaly. jednou byla uvnitr kase obalena nepozivatelnou slupkou a podruhy nebyla kase, ale vyloupat to neslo i kdyz vnitek by mi chutnal.
Ty varis tyhle susene? Jak dlouho ?
seanka
@Mijaita , nemám čas varenia stopnutý, proste ochutnám. Varím suché bôby - tento rok z vlaňajšej úrody.
astheart
Hehe, je to bob. jednou jsem se také napálila. Kamarád z Anglie mi přivezl semena jejich "fazole". Já je zasela a čekala. Úroda byla veliká! Barva světle zelená a tvar jako ten na obrázku. Zkusila jsem to uvařit podobně jako hrách. Polévka byla dobrá, jen jsem ji musela rozmixovat právě kvůli té tvrdé slupky. Maminka se mi smála: "Houby fazole! Je to bob!".
mijaita
@astheart vypada to krasne, dekuju, urcite vyzkousim . Tobe se podle toho zadarilo? I tak jsou tam krasne recepty! Urcite ti napisu jak jsem dopadla ! :-)
astheart
Fava beans jsou úžasné, když se správně uvaří. Mají máslovou chuť. Teď už to umím, ale ten první pokus byl úděsný, lol!
mijaita
Prave tu koukam na jedno video, oni ty suseny loupou, tak to teda nebudu, to uz mam za sebou. Tohle pujde do zeme, koupim loupane !
Tenhle recept je moc pekny a jeste kdyz pises jak jsou dobre, tak jo, vyzkousim. Ale definitly neloupu ani tri hodiny nevarim. Uz mam jasno !




astheart
Až je vypěstuješ, vyloupej si je podle videa a pak usuš.
astheart
Já ty mladé neloupu, pokud dělám polévku. Jen je rozmixuju a dá se to. U sušených nevím, jestli se ta slupka dá jíst.......
mijaita
mam jen kvetinac, musim podsunout kamoskam se zahradou ! Mozna uz je ale dost pozde.
astheart
V květináči to asi nepůjde...... Zahrada, někde kolem plotu, pnou se nahoru.
astheart
Už je letos asi fakt pozdě. Dej si do Googlu Jak pěstovat fava beans?. Je tam spousta návodů.
astheart
Ještě něco o bobech:
Boby (Vicia faba), anglicky se nazývají Fava beans, arabsky fůl.

Boby patří k luskovinám, jsou jednou z nejstarších kultivovaných plodin. Jsou nedílnou součástí kuchyně Středozemí. Po celý rok se používají hlavně hlavně sušené, na jaře čerstvé. Číňané je pěstovali už před 5 tisíci lety.

Jeden hrnek sušených bobů obsahuje 511 kalorií, 39 g bílkovin, 2,3 g tuku 87 g karbohydrátů, 37 g vlákniny, 154 mg vápníku, 10 mg železa, 1 593 mg draslíku a 20 mg sodíku.

Zdroj:  www.malvaj.websnadno.cz/Spravna-vyziva.html...
margaretka28
@mijaita , tento rok už bôb nesad,počkaj na jar,najvhodnejší je marec,zasej husto vedľa seba,bôb ide dosť do výšky,tak aby sa mohol jeden o druhý opierať,polievaj a dávaj pozor či ho necucajú vošky,lebo tie ho ľúbia,potom treba striekať,ja pestujem každý rok a taký mladý je asi najlepší.Tak veľa úspechov.:-)