Nápoje

Fatra, Santovka, Budišská, Šaratica - kde ste?

hubata - fotkahubata, 29. augusta 2011

Teraz ako udreli horúčavy sa viacej pilo a samozrejme že som striedala aj minerálky. Lenže som usúdila že nepijem minerálne vody - ale vodu. Každá minerálka má predsa iné zloženie a teda aj inú, svojskú chuť. Ale tieto čo my teraz kupujeme ju nemajú, hoci na obale je deklarované vynikajúce zloženie a keby bolo aj dodržané tak to spoznáme na chuti a aj po zdravotnej stránke.
Ak som si voľakedy dala za pohár Fatry, tak sa mi prešla záha, Šaratica mala typickú ostrú sírnu vôňu (vajcovka) a dobre prečistila čo jej stálo v ceste.
Minerálne vody sú naše prírodné bohatstvo, máloktorá krajina sa môže takým pochváliť - veď sú radi ak majú dostatok obyčajnej pitnej vody.

Zdá sa mi že niekto len zneužíva známe značky minerálnych vôd, ale vo fľašiach určite nie sú a my kupujeme za drahé peniaze - len obyčajnú vodu.
Máte podobné skúsenosti alebo sa mýlim?

@zareaguj


Diskusia k téme

jegor
Určite máš pravdu a ešte plastové flaše je to smutne .
ancicka
@hubat á,neviem ako iné vody,ale ked budeš piť Boldovsku,alebo Solvator,tak určite to nieje čistá voda.Tak isto aj Rajec.Treba si pozrieť aj vignetku.
evas13
@hubata určite sa nemýliš. Firmy aby zakryli nehospodárnosť, tak sa znižujú k nekvalite predávanej minerálky. Biznis je biznis.
bibia1
my frčíme na Mitickej, Magnezii a najviac milujem Korytnicu
nika60
My väčšinou Mitickú alebo prefiltrujem v konvici aj z vodovodu
eva53
ja som si za pár rokov našetrila na filtračné zariadenie vody do mojej novej kuchyne a konečne nevláčime plastové fľaše a neprodukujeme plastový odpad.Len som ostala šokovaná,ako vyzerá filter po 3 mesiacoch používania,samá hrdza. a to máme deklarovanú pitnú vodu výbornej kvality.Dovtedy sme kupovali patróny do filtračnej konvice,a v podstate sme tiež boli spokojní.
julica
Nedá sa súhlasiť, tak taká Fatra, tá je stále mineralizovaná až strach. Šaraticu si kúpiš v lekárni - zaječická hořká, tá ťa tiež prečistí, to sa neboj :) Ja fičím na Sulinke, má veľa Mg.
hubata
Tí čo tu ponúkajú prefiltrovanú vodu z konvice nepili v živote minerálku! Ja mám na mysli prírodné minerálky z hlbín zeme a nie zo sáčku a konvice. To si fakt chuť Šaratice, Fatry, Baldovskej, Korytnice asi pamätajú len tí čo ju naozaj pili neupravovanú v kúpeľoch? @julica : veď ja práve preto kupujem Fatru aby bola mineralizovaná, a nie aby to bola obyčajná bublinková voda a nemala v sebe žiadne minerálne látky!!! Čo je to Sulinka - neviem v živote som o takom názve prírodnej minerálky nepočula.
zzdravo
budisska je stale, predava sa v 0,7l sklennych flaskach, v obchode som ju davno nevidela, ale viackrat som ju zaznamela na skoleniach, zda sa mi, ze som ju videla aj v nejakom hypermarkete. mne doktor mineralky zakazal, mozem ich len vynimocne alebo v horucavach, takze vam ich zavidiiim
marula
@hubata , Sulinka je veľmi starý minerálny prameň a možno si toho ešte veľa nepočula.
hubata
No bohužiaľ @peter9766 nepodarilo sa mi tvoje odkazy otvoriť. Ostáva mi len konštatovať že za 50 centov pijeme obyčajnú vodu z vodovodu a naše minerálky ktorých sme mali asi 20 druhov, každú s iným chemickým zložením - niekto kradne. Tí čo mi odpovedali že si robia doma sami v konvici z prášku si aj uvedomujete čo pijete? Odpad z lekárni, ktorý sa nepredal ako výživové doplnky - v tabletkách! Pomleli, prebalili, urobili reklamu ........ Ja v tomto článku mám na mysli minerálne vody pochádzajúce z hlbín zeme, považované za prírodné bohatstvo.
ela77
Jarmilka, dávno som nebola na diskusiách, ale musím teraz na teba reagovať. My sme si zvykli ešte v Tatrách chodiť na kyselku do Smokovca a odvtedy ani nepijeme vodu z vodovodu. Teraz keď musíme chodiť odtiaľto z dolniakov, (kde som sa presťahovala ) na návštevu k synovi do Košíc, tak sme sa začali zastavovať v Tornali, kde sa dá načapovať, myslím, že je to Gemerka, oni ju z plničky púšťajú aj von pre ľudí. Ono je to tak s tými minerálkami, že ich veľmi nasycujú kysličníkom, preto to už nie je ono. Teraz sme mali príležitosť asi trikrát ísť popri Tisovci a tam majú prameň , voľá sa Šťavica. Je to tiež minerálka a fantastická, tak sme si povedali, že radšej si urobíme inú trasu a budeme chodiť na ňu. Ja viem nie každý má cestu okolo. Skúšali sme aj Korytnicu, ale sú tam biedne podmienky a ako to vyzerá s budovami bývalých kúpeľov o tom sa radšej nebudem vyjadrovať. Bolo mi na zaplakanie. Inak mám pocit, že Lubovňanka, je z nich ešte celkom slušná, poznám ju z kúpeľov z Ružbach. Ak budem mať príležitosť konečne na to stretko (čo sa mi zatiaľ nedarí) tak ti donesiem pravú z prameňa. Je to ale svinstvo, lebo mnohé tie prírodné naše pramene uchmatli podnikavci a ľudia sa k nim už nedostanú. Škoda inak pátrala som tu v našom okolí a tu nie sú žiadne pramene, akurát tak na záhorí je niečo, ale to sú také sírové vajcovky.
ela77
ešte musím pridať, nielen Lubovňanka, ale vlastne tá Sulinka ako píše
@peter9766 je tiež dobrá, a tá je myslím aj bez pridania toho kysličníku. Ale ono je to asi jeden prameň a pokiaľ si dobre pamätám, tak jeden z tých prameňov má niečo spoločné aj s láskou, tak tam aspoň domáci hovoria. Ako si písala o tej Fatre, tak ona bola kedysi jedinou minerálkou proti kyseline, ale ako to ide dokopy s tým CO 2, ktoré do nej pridávajú a znižovaním kyseliny teraz to mi nie je jasné.
janadelfi
Takže na Budišku v skle chodím do Kauflandu, majú tam aj Fatru a iné v skle. Mám dve prepravky, ktoré pravidelne vymieňam. Máme tu aj sklad s nápojmi, tam majú tieto minerálne vody bežne.
hubata
@ela77 - áno takéto minerálky som mala na mysli, takejto chuti sa voľakedy plnili do fliaš a predávali naozaj lacno (cenu ani neviem ako preložiť do €). Dnes som si kúpila Magneziu - ale s chuťou minerálky nemá nič spoločné: je to tak ako hovoríš samá bublinka, voda bez chuti a zápachu. Na Záhorí sú nejaké: v lete je voda studená, že sa nedá až piť a v zime sa z nej parí. Voľajú ich že artézske studne, len nikomu sa nevyplatí s nimi podnikať, lebo ich život je krátky a prameň zo dňa na deň jednoducho vyschne.
hubata
Bohužiaľ je to tak ako som si myslela: mladšia generácia považuje za minerálnu vodu to ak si ju sami z prášku vyrobia - doma. Starší si myslia že to čo je na fľaši je aj vo vnútri - a na toto spolieha výrobca, pretože pijeme obyčajnú vodu s natlačeným CO 2.

Jedine @ela 77 vedela čo som mienila týmto príspevkom povedať a fundovane mi odpovedala na otázku o našom prírodnom bohatstve, ktoré by malo patriť nám všetkým - o minerálnych vodách.