Varenie

Domáca šunka

gittka - fotkagittka, 4. apríla 2010

má niekto skúsenost s domácou šunkou?mám na nu formu,len nemám osvedčený
recept.manžel by chcel zajačie mäso a bravčový bôčik,len nevieme pomer.dík za všetky
rady:-)

@zareaguj


Diskusia k téme

cistinka
pozri toto....robila som podľa toho a vydarila sa celkom fajn:
 www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/vite-jak/2736-...


Lenže to bolo len raz...zajačie mäso je dosť sladké a bôčik do šunky nepatrí....Zvolila som inú variantu:
Podobným spôsobom som pripravila mäso aj s bôčikom, lenže nakrájala som to na hrubšie pásiky. Zo zajačieho orezu som spravila ochutenú kašičku ako na klobásy, jemne rozkutrovanú a pikantne ochutenú...to nechaj na manželovi. Rozložila som striedavo pásy zajaca a bôčika, potrela tou kašičkou a spojila ako rolku. Tú som previazala špagátikom a dala po troch dňoch jemne vyúdiť......bola to gurmánska lahôdka
honestka
Kazdu "domacu sunku" ktoru som doteraz jedla sa velmi rozpadavala a nedla sa vobec krajat na tenucke platky. Vobec nedzri pokope a vacsinou to boli take uvarene rozpadnute kusky...
janadelfi
Myslím, že pomer mäsa nieje najdôležitejší, ale postup..... a ingrediencie.
honestka
mozno, ze raz to teda skusim, hoci tu dostanem celkom kvalitnu sunku...dakujem Janka!
gittka
cistinka,on ju chce len preseba a zo samého chudého mäsa mu nechutí,že je moc suchá!tak chce skúsit nejakú inú
cistinka
jaj tak....chápem, len nech to v tej forme poriadne stlačí, aby sa mu nerozpadla :-) držím palce!
veronika353
My už dlouho děláme šunku z králičího masa a z vepřového plecka v poměru 1:1.Maso nakrájíme na kostky 4 cm,potom ještě promeleme mlýnkem jen přes šnek a potom dobře zpracujeme rukama,aby se to maso lepilo a spojilo se.Podobný recept je na "Vareche", jestli chceš, tak Ti dám ten náš.Zkoušeli jsme jen z králičího masa, ale šunka byla suchá a rozpadávala se.Dáváme i rychlosoľ, není to moc zdravé,ale nejíme to každý den.
bozulka
Presne tak som robila šunku ako dala doporučenie @janadelfi ,to je veľmi dobrá šunka ani sa mi nikdy nerozpadla.Ja som formu nemala a ani nemám.Varievala som v umelých mliekových flašiach,len to bola trošku drina natlačiť mäso do flaše.a tiež som varila šunku v sáčkoch na tlačenku.To bolo v časoch,keď formy na šunku nebývali.
dada777
Ja som robila šunku v sáčkoch na tlačenku. Použila som 1,5 kg bravčového pliecka, ktoré som nakrájala na menšie kusy a pridala som 25 g rýchlosoli a čajovú lyžičku cukru. Miešala som to rukou skoro 1/2 hodiny, aby sa rýchlosoľ dostala dobre do mäsa. Potom som to nechala stáť v chladničke viac ako 12 hodín a natlačila som mäso do vrecka na tlačenku. Bála som sa, že sa to bude rozpadávať, ale bola som milo prekvapená. Šunka je výborná a dá sa aj úplne natenko nakrájať a drží pokope. Varila som ju vo vode tak 2,5 hodiny a dávala som pozor, aby voda neprišla do varu. Výsledok ma veľmi milo prekvapil.
brigita
Naozaj nezáleží na surovinách ale ako to vypracuješ.Ja som robievala šunku zo zajaca v pomere1:1, dávala som zajaca bravčové pliecko,alebo pekne prerastený bok, rychlosoľ trochu bieleho korenia a nornálnu soľ. Zajaca som krájala na pásy asi 2x2x10 cm a bravčové som mlela na jemnejšie, Najskôr si vypracuj dobre bravčové a potom ukladaj do formy postupne. musíš ju dobre zavrieť a ponoriť asi 1 cm od vrchu do vody.Treba pridať aj trocha studenej vody a veľmi dobre vypracovať rukami , lebo čím viac to rozmiesiš, tým to je lepšie a lepšie potom chutí. Musíš ju ale nechať odležať v chladničke a nie hneď po vyrobení dať vari, a variť musíš viac ako dve hodiny, ako tu už písali , ale tak aby bubliny išli hore ako by sa im nechcelo.Ešte ti poradím ,že je dobre urobiť si bravčový prát a plniť to až na druhý deň, aby sa rychlosoľ dostala všade , bude potom pekná , krajšia ako z obchodu, Vyskúšaj, určite budeš milo prekvapená. Jedla ju aj moja krstná čo tvrdí že zajačinu cíti na kilometer a nechcela prekelt zo zajaca ale na zajačej šunke nepoznala z čoho je , je to naše rodinné tajomstvo. lebo okrem nej to vie celá rodina.
gittka
dakujem všetkým za rady.dúfam,že sa šunka vydarí.
pivonka
Recept na domácu šunku je pre mňa to pravé orechové, zvlášť, keď je tak dôkladne vysvetlený. Vracia ma do čias, keď sa šunka robila z mäsa. Som taká prieberčivá, alebo je na tom niečo pravdy, že v tej kupovanej je plno sóje, želatíny a bohviečoho ešte?
gogogo
Párkrát som urobila šunku z diviny, je veľmi dobrá, myslím, že miesto diviny sa môže použiť i zajačie mäso. Tu je:
1,30 kg diviny/jelenie/, 0,30 kg bôčik, 3 dkg soli, 1 malá lyžička rýchlosoli, 1 veľká lyžička práškového cukru. Mäso naklepať na rezne, tie potom pokrájať na rezance. Premiešať a zatlačiť do mikroténového vrecka - 7 dcl pohára alebo formy / vrecko skrútiť, aby nevytiekla šťava/ a nechať odstáť 24 hod. Variť 2 hod. pri 80 stupňoch. Opatrne so soľou, aby nebola šunka veľmi slaná.
evasik
Vie niekto poradiť, kde sa dá zohnať zajačie mäso okrem marketov?
dodo46
Zajac sľubil , že bude darovať svoje orgány . Treba vydržať.