Varenie

Cokoladova poleva

babinka - fotkababinka, 15. decembra 2010

chystam sa polievat vianocne kolaciky polevou, ale vznikol mi tu jeden problem. Cokolada sa ma ohrievat so stuzenym tukom, ale ten u nas nie je dostat. Tak ked som robila mozartove gule, cokolada tuhla tak rychlo, ze skor to boli jezkovia, nie a nie to rozriedit niecim, co by to nahradzalo a zaroven aby poleva ostala leskla a aspon 5 minut ostala tekuta. Skusala som maslo, nepomohlo. Dnes planujem skusat s lyzicou oleja. Jedna sa mi o taku polevu, ktorou mozem zalievat a vsetko okolo bude pekne cokoladove (okrem mna, mojich prstekov). Kupila som aj kokosovy tuk, vraj 100% z medzinarodneho obchodu, ale netusim, ci to bude nieco podobne. A tu je tolko receptov, kde sa vsade ma dat ten pokrmovy tuk, ci Cera, Omega... Poradite mi? Dakujem :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

emica
20 dg cokolad 150 ml slahač smotanarozpustita mozes polievat akusky skus to olej len kapocku aby mala cokollada lesk
emica
sme rovnako stare si mojakrvnaskupina lebo ja som sa tiez prestahovala len za rieku Moravu a tiez mamproblem zohnat v cechach zlaty klas tak si ho nosim zo slovenska aj chleba si peciem doma nie v pekarnicke normalne v trube taky 2 kg ten cesky je ako plastelina no tak to veru jemusime si pomoct ako sa da prajem pekne sviatky
babi
@babinka skús túto, mám ju od jednej skvelej kuchárky a som s ňou spokojná: 14 KL prášk cukru 8 dobre plných KL vody uvariť do sklovita. potom pridať 8 KL kvalitného kakaa, vymiešať, chvílku povariť ,odstaviť a vmiešať 4 kopcovité Kl masla. Toto je poleva na drobné pečivo. Dobre sa s ňou pracuje , vyskúšaj
1x sovam
julica
lyzica oleja doda lesk, este lepsie bravcova mast. pridavaj a skusaj, sleduj, ako sa leje po lyzici, nesmie ostat lyzica len olejova.
babinka
vdaka za rady, najviac mi vyhovuje rada @babi , lebo som mala taku predstavu, ze to musim z kakaa uvarit a specialne mam holandske kakao... Skusila som opatrne z polovicnej davky, ale zda sa, ze nie je kavova lyzicka ako lyzicka. Kopcovite lyzicky praskovych zmesi som dokazala, ale ako dat kopcovitu lyzicku vody? Lebo to, co vzniklo bolo huste ako doma vareny slivkovy lekvar, pridavala som maslo a nakoniec zo dve lyzicky horucej vody, aby aspon trosku viac cokolada tiekla. Teraz skusam, ako rychle stuhne, ide to pomaly - ale snad s uspechom. Co myslis @babi , mozem pridat viac vody? Aby sa skutocne dalo aj zalievat ci namacat konce do cokolady? Tvoj recept si odkladam medzi svoje poklady /predsa som sa vratila k tlacenej podobe KK/, pretoze uz som v tom mala zmatok a odbiehanie k pc nie je dobra vec pri peceni. Takto si hned do receptu pripisem poznamku, ci to chutilo, ci som volaco zmenila. A vlastne vpredu mam vytlacene listy toho, co este budem robit - nepecene cukrovinky, ostatne uz lezi v skatuliach a zatial ich mam 12 druhov :-) Vdaka, @babi
babi
No to som ti tam zabudla napísať, že keď je hustá treba pridať tostupne podľa potreby hoúcu vodu, takže si postupovala správne. Ona potrebuje prošku dlhší čas na stuhnutie ,ale určite ti stuhne. Mne sa na nej páči to, že sa neláme a aj chuťove mi vyhovuje. Tá pani čo mi to dala, bola hádam pred 20 rokmi, bola už vtedy staršia a skvelá kuchárka. S tými lyžičkami máš pravdu, ale nabudúce už budeš vedieť aké asi majú byť. Nech sa ti darí
babi
Teraz som pochopila, že asi sme sa trochu nerozumeli, KL nie je kopcovitá, ale kávová lyžička . Prepáč neuvedomila som si to
1x arkana
babinka
@babi , pochopila som KL ako kavovu, ale v texte bolo aj to, ze kopcovite, tak sypke zmesi som davala kopcovito, len ta voda mi dako kopcom neisla... ale cokolada stuhla!!!!! tak uz len riedit a polievat, este raz vdaka :-)
babav
@babinka , ja cokoladovu polevu robim vylucne s maslom a este som nemala problem.Skus rozpustit "cokoladu na varenie" na vodnom kupeli a do teplej pridaj maslo.Odloz z kupela a miesaj zmes , aby sa maslo rozpustilo s teplou cokoladou .Mozes hned pouzivat na oblievanie rezov,alebo macanie kolacikov .Poleva bude tekuta dlhsie ako 5 minut.Obcas ,ked sa ponahlam ,necham cokoladu zmaknut v mikrovlnke ,ale opatrne,lebo sa lahko prepali
a do roztopenej primiesam maslo.
stefanm
...milá @babinka dám ti dva rady aby si vedela,že aj chlapi vedia variť a piecť!Za1.načo pečieš také koláčiky keď nemôžeš zohnať potrebné suroviny?Prehodnoť si vopred situáciu a až potom začni tvoriť.Teraz už je neskoro experimentovať s olejmi a pod!!!A za2.-vráť sa naspäť na naše krásne,chudobné ale poctivé Slovensko!My tu "Cery" máme dosť!! :)...Prejem ti veselé,slnečné,30stupňové(Celzia) vianoce a netráp sa,že sa ti nevydarili hladké "mozartove gule".Možno,že tie tvoje strapaté boli bližšie k originálu!Ktovie?(hlavne,že sa vydaril Mozart).
drquinova
milá@babav , aj ja tak robím čokoládovú polevu a ešte sa mi nestal
žiadny problém, dokonca pre pekný lesk je dobre dať za lyžicu oleja ( ale to podľa množstva čokolády-za 1 lyž. je asi na 400 gr. várovej čokolády. Prajem všetkým "varechárom " aby sa im koláčiky a zákusky vydarili a aby ich vo sviatočné dni v rodinnej pohode skonzumovali. Všetko naozaj dobré a pekné sviatky.
babi
@stefanm ty nemáš chybu, svoj humor by si mal ponúkať ako liek. Tečú mi slzy / zo smiechu/
babinka
humor tu je sucastou varenia, tak aj ja pridam - kym sme sa tu dohadovali, ako urobit a vylepsit cokoladu, v kuchyni sa potajomky viedol suboj - a vnucka vyhrala! Zjedla nestuhnutu cokoladovu polevu a nechala taky maly kusok, ktorym som par guliek natrela - a predstavte si, do rana cokolada stale lepi a lepi, aj ked je trochu obschnuta, tak skusim ako radi @babav , polevu s maslom - co doposial som tiez skusala a bola taka lepiva. Mozno treba dlhsie cakat. Prajem vesele pecenie - na slovensku, ako radi @stefanm , tam by som si mozno poradila. :-). A nie je tu v californii velmi horuco, dnes mame nieco 10 nad nulou, mozno ten sneh a mraz by bol prijemnejsi :-)
julica
@babinka , s pecenim mam dost bohate skusenosti aj napriek svojmu veku, preto ti radim, ak chces mat peknu polevu, nedavaj maslo, lebo ti cokoladu zakali. Ak chces lesklu, daj olej, jednoznacne
babav
@julica , neviem ake maslo pouzivas,moje nezakali a chut masla nemozno nahradit olejom.Este je dalsia moznost ,bola spomenuta aj na Vareche ,namiesto masla pouzit slahackovu smotanu.
julica
@babav , myslela som maslo obycajne, rovnako ani smetol nie, lebo maju v sebe mlieko, ktore sposobi zmatnenie. Chut masla mam v kolaci, poleva je dominantne cokoladova a ta sa pekne leskne po oleji alebo masti, vyskusaj najma na velkych plochach, napr. na povrchu rezov
marienka44
@Babinka , netazilo sa mi pre moju milú spoluvarecharku a zacala som hladat v mojich poznamkach v jednom bloku /rozne recepty z telky ap./ a tu je tzv. Parížska poleva zo slov. televizie STV 1, ktora sa vraj neláme: do hrnca dáme 125 g mlieka, 85 g smotany 1 poliev. lyzicu /PL/ práškový cukor a 1 PL medu. Zohrejeme, pridáme 190 g polevovej nalamanej cokolády. Zamiesat, hotovo! Prípadne zohrejeme na vod.kúpeli.
Ja som ju nerobila, treba vyskusat. Nech sa podarí.
babinka
@marienka44 - dakujem, ze si si dala tu namahu, sice je po vianocnom peceni, ale dobra poleva sa zide vzdy... opisujem si aj tvoju a najblizsie ju vyskusam, pretoze v KK vytlacenej uz som si urobila zlozku aj na polevy a tak tam dopisem kazdu, ktoru treba vyskusat a potom poznamku k tomu. Este raz vsetkym vdaka!
babinka
@honestka , v niektorej diskusii si pisala tiez o tvojej cokoladovej poleve - a ja to teraz zas neviem najst. Nemohla by si jej recept dat medzi recepty? Nech to mozem dat do KK, takto stracam prehlad - a este stale nemam spravnu polevu. Vcera som robila s maslom - a nie je ani leskla, a naviac, v teple sa roztapa, perniky s cokoladou nie je mozne drzat v ruke. A to uz jednu davku polevy zahustila smotana na cokopudingoneviemco (ale poctivo som ju zjedla) :))
honestka
@babinka : recept som pridala, takze ho najdes vzdy, caka na zverejnenie. Nech sa ti dari.pozdravujem.
babinka
este raz vdaka, to vies, ze sledujem dianie na vareche a nenecham si nieco take ujst :)))
sudoku34
babi...a je tá poleva aj na parížske rožky? ďakujem...
babinka
@sudoku34 ganache poleva nie je vhodna na parizske rozky, lebo nikdy nevytvori skrupinkovy povrch na cokolade. Ale priznavam aj ja, ze som stale nenasla taku, ktora je riedka a stuhne. Posledne parizske rozky sa mi nevydarili, planujem ine, ale ta poleva je pre mna strasiak stale
rulik
jedna dáva olej, druhá maslo, čert aby sa v tom vyznal, keď dám olej stuhne mi potom , nebude stále tekutá?asi dám to maslo
radost
@rulik
ja nie som cukrárenský expert..v poslednom čase robím ganache..ale -ked som dala trošičku oleja k tomu maslu-poleva bola lesklá..netuhla "nabeton"..dala sa dobre krájať..
kukulienka71
čokoláda na polevu je viac tekutá po roztopení, ak obsahuje čo najviac kakaového masla. Tie kvalitné na polevy ho majú okolo 37-38%. Tak treba čítať etikety:-) ja k roztápaniu pridávam pár lyžičiek mlieka, pretože čokoláda tuk v sebe obsahuje a ten aj potom stuhne. Ak robím polevu z kakaa, ohrievam kakaový prášok, trocha cukru, trocha mlieka a buď kúsok masla alebo lyžicu oleja, záleží od toho, či to bude na zákusok alebo na drobné pečivo. Ale sú tu dobré cukrárky, treba si vyhľadať ich recepty s polevami, iste tu nejaké sú.