Rôzne

Čo s pripálenou bravč. masťou ?

riga - bez fotkyriga, 20. februára 2015

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Rodičia topili masť a až teraz pri použití si podľa chuti všimli, že je pripálená. Ževraj by sa mala dať napraviť pomocou mlieka, ale nevedia postup. Vedeli by ste mi prosím Vás niekto poradiť ?

@zareaguj


Diskusia k téme

gubics
Dá sa tomu aj tak pomôcť, že sa do toho nakrájajú očistené surové zemiaky, a prepečie sa s tým celé množstvo masti. Keby aj potom bolo cítiť, tak to treba zopakovať , ale použiť iné zemiaky. To isté sa robí aj s mliekom, neslobodno to piecť na prudkom ohni a treba pri tom stáť, a stiahnuť plameň akonáhle dosiahlo bod varu. Zemiaky do seba vtiahnu tú spálenú chuť.
gubics
Nemusí byť pripálená, ako keby sa v tom vyprážalo. Keď ho pripravovali nevedeli, že je to potrebné miešať, tak spodná vrstva sa prichytila o spodok nádoby. To nemusí byť v stave spálenej masti, (hoci to odtiaľ neviem posúdiť), a takú masť je možné použiť.
evanaaa
Asi bolo treba dávať lepší pozor, ak je masť pripálená, potom asi boli prihorené aj oškvarky a to už by sa dalo spozorovať, ak by to niekto občas pomiešal....no, ale čo už, možno rady zaberú. Ináč,mne sa raz stalo,že som síce dávala pozor pri vytápaní ale chcelasomvypečenejšie oškvarky a napokon boli prihorené a aj masť trochu tmavšia, ale ja som robila len asi z dvoch kíl slaniny a priebežne som ju odoberala, takže tú poslednú spálenú som tam nepriliala. A mlieko dávam ku koncu, mastička je pekne voňavá.
marienka44
Akvytápam slaninu, masť mám bielu ako padlý sneh. Treba dodržať postup: keď uznám za vhodné podľa vzhľadu, začnem s naberačkou odoberať masť cez kovové sito do pripravenej nádoby, až na spodu zostane len trochu masti a oškvarky. Potom prilejem trochu mlieka a vysmážam ďalej za účelom získania tmavších, ale nie zhorených oškvariek. Tie povyberám potom sitom a vytlačím z nich zbytkovú masť. Tá masť, čo ostala po oškvarkách ide do pohára a skonzumujem ju napr. do pagáčov, neiena varenie. Všetko robím v liatinovej veľkej nádobe s pokrievkou, ktorú odokryjem už na začiatku asi po 5 minútach, keď pokrájaná slanina napučí. Totižto úplne na začiatku vytápam s malým prídavkom vody.
1x hubata
hubata
Ak už nebudete naozaj vedieť čo s ňou, darujte mi ju: ja som ešte tak pripálenú bravčovú masť nevidela že by sa s ňou nedali omastiť napr. zemiaky. To by už musel byť u vás jedine požiar alebo to nebola slanina.