Rôzne

čerešne

majsterka - bez fotkymajsterka, 11. júna 2011

Dobrý deň Varecháči,prosím Vás poraďte - máte skúsenosť s mrazením čerešní?

@zareaguj


Diskusia k téme

enge149
čerešne sa dajú zmrazovať v pohode,umyť,dobre vysušiť a uložiť na nejakú tácku,pláto,plech,čo sa vojde do mrazničky tak,aby neboli na sebe,zamraziť na niekoľko hodín a potom vysypať do mraz.vrecka a hotovo!kedykoľvek sa odsýpu a použijú..takto sa dá zmraz.v´šetko ovocie..pekný deň s čerešničkami..mňam..
hubata
Ja čerešne najprv odkôstkujem: vložím ich do veľkej misy, napustím vody a pod vodou ich kôstkujem, aby mi to neprskalo kade-tade. Hádžem hneď do sita podloženého miskou a potom už len do igelitu a do mrazáku. Má to tieto výhody: nemám zafarbené ruky od ovocia, hneď sú aj vyumývané a zbavené prípadných obyvateľov, urobím si balíčky aké veľké chcem a na čo ich chcem. Roky takto mrazím všetko ovocie na zimu, je lepšie ako zavárané a nemusím sa s ním potom babrať. Pod vodou to ide veľmi rýchle.
3sandra3
@hubata ,,, dobrý návod na skladovanie ovocia,,, páči sa mi tvoj spôsob..... vidíš,,, toto vyskúšam ...vďaka za radu
hubata
Jooj, nie to som ja v detstve ešte za slobodna ako Papuľnatá, no a potom som sa zaľúbila do Hubatého, tak za vydata sa volám Hubatá ....
angiek
ja budem robit podla enge, dam ich do mraznicky, nechce sa mi hodinu kostkovat :) dakujem za napad
kucharronald
Kedysi sme kôstkovali aj 4-5 kíl višní alebo čerešní...ale potom ma prešlo, a minulý rok som zaváral okolo 15ks 7decových pohárov višní :) ešte aj teraz máme zopár, a keď potrebujem do koláčov, odkvapkám a odkôstkujem.
Neodporúčam ich zamraziť, ak máte veľa voľného času, lebo mrazené sa rýchlejšie znehodnotia a pokazia sa. Mrazené vydržia maximum 2 rokov, a zavárané max. 4 roky, ak boli dobre zavarené, a boli na dobrom, chladnom mieste...
Zavárať sa dajú aj odkôstkované višne, alebo čerešne, ktoré vydržia 1-2 roky...
angiek
tak mne to nevadi, aj strudlu robim vzdy aj s kostkami, ine si totiz neviem doma ani predstavit, este z cias mojej babky ktora to takto robila... :)
hubata
@angiek : práve preto som to sem dala lebo to odkôstkovanie ide pod vodou rýchlo a je jedno či ich ideš zavárať alebo mraziť. Veď ak dáš veľa ovocia do koláča tak iné nerobia hostia len sledujú či si zuby nevylámu ..... Ja teda vždy nejedlé časti z jedla odstránim pokiaľ sa len dá. Nejde to napr. pri takom jedle ako je živánska (špajdla) ale koláč bez kôstok a zvlášť keď je to napr. štrúdla sa dá predsa urobiť v pohode a nezaberie to ani tak veľa času. A štrúdlí pečiem vždy niekoľko nôh .....
1x vimar
3sandra3
@angiek aj moja babka vždy piekla čerešňovú štrúdlu s kôstkami,,, a vôbec nám to nevadilo,,,chutila i tak,, čo chutila,,,, bola jedinečná,,, moja mamina nevie urobiť takú ,akú robila jej mamina.... tá babkina bola skvelá...
.... a zavarené višne alebo čerešne sa ľahšie odkôstkujú ako čerstvé
babkamt
Aj JA PRED ZAVARENíM ALEBO MRAZENíM VYKôSTKUJEM čEREšNE AJ VIšNE.kAžDý ROK NA TO PADNE JEDNO TRIčKO.tERAZ TO AJ JA BUDEM ROBIť POD VODOU AKO TY HUBATA,ĎAKUJEM ZA RADU.
elekra
Tiež používam do koláčov vykôstkované čerešne, višne, slivky a všetko kôstkové ovocie. Treba si zuby šetriť na iné dobroty!
angiek
tak slivky kôstkujem aj ja :)) vynimka su iba ceresne...
3sandra3
slivky aj ja...to je už samozrejmosť, tak ako aj marhule, broskyne...
3sandra3
@hubata to faakt,,, aká ironia osudu... vidíš to, čo si chcela , to máš /myslím tým teraz to, že si sa nakoniec zaľúbila do pána Hubatého a teraz ti to ostalo na celý život.../ ... :-)))
sovka62
Kedysi nikto čerešne nevykôstkoval, všetko sa pieklo s kôstkami, štrúdle, bublabiny, osúchy, aj ja som tak pekávala, kým naša Janka nevyhlásila, že ona "pľuvací" koláč jesť nebude. Tak som jej povedala, že si ich môže vykôstkovať sama, ja na také čas nemám, a odvtedy som mala vystarané, až kým sa nevydala a neodišla z domu. Teraz si vykôstkovávam sama, čo už, keď sú už všetci na také naučení.
sovka62
@hubata , naša priateľka Janka sa veľmi tešila, že keď sa vydá, zbaví sa priezviska Apeltauerová (nikto jej na prvý raz nerozumel). Vydala sa a za vydatá je Scherhauferová, to teda vyhrala, nie? Ale na mene nezáleží, aj keď poznám pár, kde sa mladá nevesta nechcela vydať kým si nastávajúci nezmení meno podľa nej, aby sa nevolala Chlpatá.
danculka
Čerešne by som neodkladala bez vykôstkovania,hoci v mojich čerešniach červík nie je ani keď je uplne prezretá až čierna ale videla som veľa kompótov , kde sa učia plávať....takže by si ich zamrazila...
3sandra3
@sovka62 ... som sa pousmiala :-)) nad tým príbehom o priezvisku, ktorý si napísala... presne, na mene nezáleží
klaura
Čerešne zaváram s kôstkami, ale do koláčov a bublanín vždy pred pridaním vykôstkujem. 7 dl pohár sa vykôstkuje dosť rýchlo ... nie je to až také zdržanie ... a podľa vás si toho roku čerešne aj namrazím ... tiež vykôstkované ... :)
aroooo
Úžasná téma,dnes som sa hrala skoro celý deň s čerešňami a otvorím varechu a č e r e š n e!!! Neboli najväčšie,ale poctivo som odkôstkovávala,najprv podľa hubatej pod vodou,čo ma v polovici prestalo baviť, neboli také čierne a ani tak nestriekali.No načistila som asi 4 kg a začala experimentovať. Podľa@ babkamt na vzorku 3 fl so štipkou soli-kompót,podľa @ sovky odkôstkované natlačené vo vlastnej šťave s 1 PL vody-je to zavarené,viečka držia, zostali mi 3 kg vykôstkované že na lekvár.Tie som presladila cukrom pol kg/kg čerešní,trochu rozmixovala ponorným mixérom,plávali tam aj celé a varila po troške,trochu to penilo,po odparení prestalo,vtedy som pridala pol mokka lyžičky kys. citrónovú a na špicu noža sorbovú, kyslosť to zahustila, dúfam že sa nebude kaziť,vyšlo mi z toho cca 2,4 kg lekváru či džemu.Takže ak mi niekto spomenie čerešne, tak už len jesť.
straka1
U nás máme najradšej višne-zaliaté v bielom rume.V zime-sa dajú použit všeliako-iba detičky to nemôžu.
zzdravo
k nam odkostkovanie este nedorazilo, nikomu nie je luto vypluvat kostky, tvarova gymnastika ku ceresnovemu kolacu proste patri a hotovo :)))
evanaaa
Keď už ide o tú robotu pri vykôstkovaní a záleží vám na tom, kúpte si odkôstkovač, tam to ide rýchlo. J asíce mám len taký malinký, ale to často nerobím, len do koláča či štrudle, na ten jeden pohár mi stačí, ale majú aj lepšie, väčšie.
evia
Ja som si v Liedli kúpila odkôstkovač a je s ním perfektná robota. Vrele odporúčam. Čerešne sú rýchlo odkôstkované, šťava z nich vyteká iba minimálne a potom ich dám do krabičiek od zmrzliny a hneď mrazím. Po otvorení sa také zmrazené celkom pekne od seba porozdeľujú a do štrúdle, alebo kysnutých bálešov sú perfektné
hubarka35
jéj dakujem za tuto diskusiu o čerešniach-bola by som zabudla do lidla ist-už aj letim len či ešte budú mat-tu u nás v TO sú ludia ako kosatky hned je rozobraté a fuč...
jamalinka
.....no čerešne sa nám predvádzajú v plnej paráde. Tuším sa minulý víkend vo veľkom spracovávali. Ja som aj zavarila, celé. Aj zamrazila vykôstkované. No a ešte mi zostalo na džem. Robila som ho tak, že som čerešne vykôstkovala, dala do kastróla na platnu a na plynovom sporáku som varila cca hodinu. Keď už bol hustý, robil cestičku, pridala som kryšt. cukor, kyselninu citrónovú a petol - po 1 kávov. lyžičke a krátko povarila. Je dosť hustý. Milujem také kúsky do jogurtov, kyslej smotany alebo na zmrzlinu, sú vynikajúce. No dnes idem ešte vyskúšať tie kandizované, už sa teším, aké budú dobré. Len by som chcela poprosiť autorku tohto receptu, či sa majú čerešne po uzatvorení do pohára aj sterilizovať, alebo len dobre zatvoriť?
verka1
jamalinka, netrba, oni sú také presladené, že ja ich dám do pohára také vyschnuté a do chladničky a potom už na ne len chodím. No a ja využívam drobné ovocie, ako čerešne, višne a hrozno, ako ľad do nápojov. Minulý rok sme mali oslavu, pripravila som sangriu a miesto kociek ľadu som dala toto mrazené ovocie. A tam kôstky nevadia, lebo sa dajú využiť aj na hru, kto ďalej dopľuje. A tiež mrazím najprv rozložené na tácke a potom ich nasypem do sáčku. Nezlepia sa.
citronn
chcela by som vedieť čoby sa dalo urobiť, teda ako zužitkovať čo najlepšie citrónovú kôru.Dostala som od priateľky z talianska citróny a samozrejme že bez chemikálií. Je to úplne niečo iné i chuťovo a tá kôra,no jedna radosť. Vie niekdo poradiť? Ďakujem
demonka
Ja kostkujem cez.silnu slamku repektive cez nasadu na zzdobiace vrecko ide to sup sup
demonka
Ja kostkujem cez.silnu slamku repektive cez nasadu na zzdobiace vrecko ide to sup sup