Zdravá výživa

Bez mlieka

culik - bez fotkyculik, 26. januára 2012

Pekný deň želám,
keďže som v diskusiách o zdravej výžive nenašla podobnú
samostatnú tému, zakladám :) Ale ak tu takáto téma náhodou už je,
kľudne ma odkážte do príslušného šuflíčka. Som totiž
novoregistrovaná ;)
Témou by som chcela osloviť všetkých, ktorí praktizujú stravovanie
bez kravského, kozieho a iného mlieka živočíšneho pôvodu a
výrobkov z neho). Či už zo zdravotných dôvodov (alergia alebo
intolerancia) alebo len z presvedčenia. Zaujímajú ma hlavne vaše
skúsenosti, ktoré sa týkajú prípadného zlepšenia zdravotného stavu
po vysadení KM, či už u dospelých alebo detí. A samozrejme dobré
tipy na alternatívy a náhrady KM, s ktorými výrobkami máte
najlepšie skúsenosti, kde nakupujete a tak...
Vopred Vám ďakujem za názory!

@zareaguj


Diskusia k téme

fialka49
Vitaj na Vareche, tu nájdeš všetko, čo potrebuješ. Veď čo by to bol za obchod, keby v ňom krpce nemali?
annaha
ako nahrada mlieka je vyborne sojove mliecko ALPRO SOYA dostat v drogeriach DM smotana sa da nahradit sojovou alebo rastlinnou smotanou bez problemov sa da vyborne vsetko navarit pouzivam to uz velmi dlho
culik
Vdaka z aprivitanie, fialka :)

No jo, susene sojove mlieko od Alpro pouziva asi najviac ludi ako alternativu KM, mne je ale proti srsti, nepaci sa mi zlozenie :( Celkovo sa soju sa snazim pouzivat skor pomenej.
Za seba mozem vrelo doporucit nahradu smotany Oatly, ako nazov napoveda, vyrobenu z ovsa... pri vareni je vacsinou na nerozoznanie od sladkej smotany, ak prikyslite, nahradi aj kyslu...
Bohuzial v beznom sortimente som ju zatial nevidela, len v biopotravinach a e shopoch.
renulienka
...aj ja som dnes tiez kupovala v bioobchodiku, mali smotanu aj ovsenu,sojovu a ryzovu, mliecko ryzove som dostala aj v kauf.... a sojove mi chuti z bil.. susene mi nechutia a kupujem si to nie z presvedcania, ani ze by mi to bohvieako chutilo, ale drzim delenu...culik tiez som citala zlozenie a aj ked su bio tusim vsetky co som dnes kupila tiez su tam veci, ktore sa mi nezdali...daju sa aj doma spravit mliecka, aj mandlove, aj ovsene, treba sa s tym pohrat ak mas chut, aj recepty som videla niekde, skus pohladat,urcite najdes na inych strankach...
elian44
Aj ja používam Alpro, akurát z neho idem skúsiť ryžu v mlieku. Myslím, že fosforečňany sú v každom takomto sójovom výrobku, tuším sa to používa na vyzrážanie tej rozomletej hmoty, ale vyskúšam aj ovsené, včera som si všimla, že v DM majú aj také, dokonca aj ryžový nápoj majú.
culik
z DM sortimentu mi ako tak chutil ten ovseny napoj, ryzovy vobec, ich tetrapak sojovy som este neskusala.
tornadolue
@culik po uplnom vysadeni mlieka v mojom pripade 99% zlepsenie ekzemu. A mlieka uz nekupujem, robim si doma mandlove (staci na to obycajny mixer), ale mam v zasobe susene ovsene, ale zatial som z neho pouzila len 2 lyzice do jedneho receptu. Smotanu velmi neriesim, jednoducho varim bez nej. Ale Oatly som uz zhanala, zatial bez uspechu, no skusila som nejaku taliansku ryzovu smotanu a bola dobra.
evanaaa
Sójové mlieko mi veľmi nechutilo, ale kupovala som si sójové jogurty, tie som mala celkom rada ale odkedy sa liečim na ŠŽ, tak nič sojové nejem, lebo sója obsahuje látky podobné jednému ženskému hormónu, a tan by narobil rozvrat v tých horm., ktoré sú v ŠŽ., tak tie, čo sa na ňu liečie by si mali dať pozor na sójové výrobky. (Ten hormón je myslím estrogén).
evanaaa
@culik , vitaj, ako vidíš, dočkáš sa aj rady na mnohé problémy a odpovede, pokoaľ sa dá, ochotne ti varecháčky poradia. A iste uznáš, že je tu aj plno dobrých a chutných receptov, cíť sa tu medzi nami dobre, dúfam, že neobanuješ.
culik
evanaaa, dakujem aj tebe velmi pekne za mile privitanie :)
laali
Ahoj, ja tiež od začiatku roka držím "bezmliečnu dietu", za tých pár dní sa mi výrazne zlepšil ekzema a zmizli hnačky. Sóju a sójové produkty som poskúšala, no mi nechutia, skúsim pozháňať nejaké iné náhrady mlieka, zatiaľ varím len bezmliekovo...
marcy
kamarátka kupuje synovi ryžové mlieko v DM drogérii,chváli ho,hoci je drahé
veggie
Po dvoch mesiacoch bez mlieka a mliečnych výrobkoch sa mi konečne upravila problematická pleť ( a to som 5 rokov skúšala všetko možné). Inak mlieka mám najradšej vanilkové sójové, ryžové z DM a domáce mandlové.
mirulienkaba
dievcata, a uprednostnujete susene mlieka alebo tie v tetrapakoch? je to jedno??? ja som tiez od zaciatku roku bez mlieka a plet sa mi rapidne zlepsila... mne zatial chutili vsetky (skusala som len susene...): ryzove, sojove aj pohankove. ovsene som este nemala, ale spominana ovsena smotana bola mnam ;-)
kladika
ahojte, ja uprednostnujem uz len tekute rastlinne mlieka v tetrapakoch, alebo si vyrabam doma. Pozor- niektore susene rastlinne mlieka obsahuju kasein- ten je zivocisneho povodu. Ja uz dodrziavam bezmliecnu stravu rok a pol, kvoli dcerke, ktora mala ekzemy a po vyradeni mlieka z mojej stravy (stale kojim) jej ekzem uplne zmizol. Ja som mala velmi problematicku plet a tiez sa mi vycistila. Mlieku a vyrobkom z neho sa dosledne vyhybam, a staci ze sa v nejakom jedle objavi minimalna zlozka z mlieka (naposledy to bola ryza udusena na tuku s maslovou aromou) hned mam zdrav. problemy a odrazi sa to aj na pleti. Problem mi robi aj spominany kazein v praskovom rastlinnom mlieku.
julica
Tak už som aj ja v tomto klube, žiaľ, žiadna intolerancia, ale kvalitná alergia n amlieko, ako mi dnes prezradila alergiologička. Zbohom jogurty :( PS: nepoznáte dobrého gastroenterológa v BA?
sandratamer
@julica , nielen jogurty, ale všetky jedlá a polotovary, kde je sušené mlieko, srvátka, kazeín, býva aj v rastlinných mliekach. Pozor na chleby, sladkosti, koláče, všade ide mlieko alebo maslo (aj tam, kde by si to nečakala). Môj syn po roku totálnej diéty mal super výsledky, ideme teraz testovať a znovu pomaly zavádzať mliečne suroviny. U detí sa to vraj zvykne vytratiť. Gastroenterológ (dobrý) je problém, ale nových pacientov berú napríklad u milosrdných, chodím tam. Zistili mi tam HIT. Niekde si sa ma na to pýtala, ale nenapísala si, aké máš symptómy konkrétne.
julica
Vďaka Ti za radu, zájdem tam. Áno, čítala som si tvoju reakciu, ale som akási poplašená v poslednom čase, nestíham základné veci - odpísať na milú reakciu. Myslím, že na HIT sa teraz tak trochu vykašlem, veď kým si zavediem režim bez mlieka, to bude trápenia dosť. Pálieva ma jazyk a vyhadzujú sa hrče po čele, všimla som si to po červenom víne, inak neviem, nestíham sa sledovať. Tá srvátka je asi naozaj všade, koniec keksíkom, máme my ale obe šťastie, že to varenie a pečenie nás baví, takže v domácich podmienkach si to ustrážim, horšie to však bude pri cestovaní, mon dieau :( Teším sa však na to, že sa mi vytratí astma a vyčistí koža, beriem to pozitívne :)
sandratamer
Poznám všetko, a pri HIT sa zvykne pridružiť celiakia a intolerancia laktózy, to všetko mám ja. Tak mi nič iné nezostáva, musím variť len z čerstvých surovín, o steaku či hocijakom mäse môžem len snívať (mám ale povolené živočíšne masti, čo je super). Ak sa chceš vyhnúť stuženým tukom, skús ALSAN, je to zmes kokosového a palmového tuku. Ten ja pri HIT už nemôžem, ale zvykla som s ním piecť všetko možné, dávala som ich aj do krémov. Ak ťa prepadne chuť na sladké bez mlieka, miesto mlieka do koláča aj na puding použi kokosové mlieko (do koláča pokojne použi vodu, rozdiel nespoznáš), tie sušené mlieka majú všelijaké prímesy, ktoré ma desia. Dá sa to zvládnuť, ak ti to má pomôcť, sama zistíš, že nie je také ťažké sa všetkých tých vecí, čo si zvykla jesť vzdať. Malý bol už tak naučený, že keď mu niekto niečo ponúkal, prvá otázka bola, či je tam kravičkové mlieko. Aj lekárka z neho bola paf. Ak budeš potrebovať, napíš mi, ak budem vedieť poradím. A ešte, pozri tu na Vareche nátierky, niektoré sa dajú aj sterilizovať, aby si ich nemusela pripravovať každý deň čerstvé. Sú tu hubové, strukovinové, paradajkové, je toho dosť. Sama zistíš, že sa dá žiť aj bez mlieka celkom v pohode... Hlavne treba vypustiť stres, čo je v začiatkoch diéty ťažké. Ale keď to prekonáš, bude dobre.
sandratamer
Keksík bez mlieka nájdeš v kútiku zo zdravou výživou, napr. aj v Bile, vola sa Celi Hope, oriešková príchuť, vyzerá ako horalka. Kupujú si ju vegáni, občas som ju kupovala malému, na zahnanie najstrašnejšej chuti na sladké :-D. A môžeš aj kopu sladkostí z BIO shopu, neboj :-DDD
julica
:) Ďakujem Ti pekne za rady, dnes som absolvovala svoj prvy bezmliecny nakup v DM, puding z ovseneho mlieka je celkom fajn. Ponuka susenych rastlinnych mliek je obmedzena len na zn. Zajac a ta je plna chemie, obsahuje navyse aj nejaky extrakt z mlieka, zabudla som nazov (na k). Dokonca som si na tvoju radu bola vypytat aj termin na gastre u milosrdnych, vzali ma bez problemov, ale az na december. Dufam, ze nic nepokazim, ked si teraz dam bezmliecnu dietu, aj ked mi ju de facto este nik nenaordinoval, ale citim sa tak lepsie, zazracne ma prestal palit aj ten jazyk. Myslim, ze oproti tebe som na tom uplne OK, zelam ti vela sily a prajem, aby sa telo vyliecilo. Dakujem este raz.
2010
@julica , len taka poznamka , v azii ma laktozovu intoleranciu okolo 70% populacie , popozeraj poriadne po azijskych receptoch hlavne z juznej azie kde je intolerancia vyse 90% , Thajsko , Malajzia ,Vietnam a nemusis ani dietovat , preto davaju vsade kokosove mlieko skus aj ryzove mlieko ( neviem ci v EU je dovolene pouzivat slovo mlieko moze to byt ako drink ale je to mlieko podla mna lepsie ako sojove ,
dostat kupit aj ryzovy jogurt aj jogurt z kokosoveho mlieka).
Cheers and good luck
sandratamer
Alergologička ti nepovedala, že máš začať s bezmliečnou diétou? Ryžové pudingy aj jogurty sú super, ale lepšie je, keď si ich urobíš doma. Tie sušené náhrady mlieka, to som ti písala vyššie, obsahujú kazeín, čo je to, čo ti škodí. Náhrady mliek si môžeš vyrobiť aj doma, pozri k @michsamant , vyrábala mandľové mliečko, určite tam niekde bude mať aj ryžové. Treba to striedať, a tiež sa treba vyhýbať sójovým výrobkom, môžeš si na ne vypestovať alergiu. Sója je totiž v skoro všetkých bezmliečnych výrobkoch. Ale, skús pozrieť sušené kokosové mlieko (marí sa mi, že tam kazeín nebol) od Zajaca, myslím, aby si to mala po ruke, keby si súrne niečo potrebovala zjemniť. Ono, ak to nepoužívaš denne a nie je tam mliečna zložka, dá sa aj tak. Ak by si chcela na tenko natrieť chlebík náhradou masla pod džem (ja to nerobím, chlieb si ohriankujem a domáci džem dávam len tak nasucho) tak modrá Flora je ok.
sandratamer
Ešte som zabudla, čistú 100% ovčiu bryndzu bez prídavku kravského mlieka dostaneš kúpiť na Farmárskej tržnici v starej Ikea na Tomášikovej ulici, je tam stánok s ovčími výrobkami, napravo do BIO shopu.
2010
Inac vyrobit doma kokosove mlieko bez chemie je super jednoduche



marianne
neviem zase pridat video,iba link,ale toto mliecko je vyborne,aj dnes ho robim
tiginko
BIO ovčiu bryndzu znáša veru aj moja "bezlaktózová" dcéra a kupujem ju v Terne, presne v DNV. Len je drahšia - kilo vychádza vyše 13 EUR. Ale čo by som pre moju lásku nespravila raz za čas :-)
julica
Juj, akí ste milí, vďaka za dobre mienené rady. Vo varení problém nevidím, veď mliečnym jedlám som sa vyhýbala už dlho - najmä smotanovým, au. Výsledky mi prezradila len sestrička cez telefón, čo som brala ako signál vysadiť aj poslednú komoditu - čokoládu a syry :) Na tie mliečka bude treba dobrý mixér, už sa naň teším. Myslím, že kým neprídu absťáky a vyšetrenie u gastrodoktorky, nebudem skúšať iné živočíšne mlieka, chcem si to vyskúšať takto. Už sa teším na nové výzvy, to aby som rozšírila ponuku bezmliečnych receptov na vareche.
sandratamer
No veď toto, v Bio shopoch majú skvelú čokoládu s ryžovým mliekom!! :-DDD Na tie recepty sa teším, inšpirácie nie je nikdy dosť :-D