Rôzne

Ako je to vlastne s vitamínami pre naše deti ?

jozef57 - fotkajozef57, 31. marca 2013

Že je zdravotníctvo biznis dnes hádam už nik nepochybuje. Často počúvame o doplatkoch za lieky o vysokých cenách za rôzne vitamínové doplnky. Z médií nám reklamy odporúčajú, aby sme si dennú dávku vitamínov dopĺňali konzumáciou džúsov. Máme vraj konzumovať doplnky výživy, tie trocha kvalitnejšie sú za nekresťanské peniaze, ktoré si drvivá väčšina Slovákov vôbec nemôže dovoliť. Možno by sme boli prekvapení keby sme vedeli o skutočnej kvalite týchto nápojov a vitamínov. Mám chuť na jablko, ktoré sme konzumovali niekedy denne a dopestovali sme si ich na dedine. Jedli sme voňavé hrušky, ktoré bez špeciálnych komôr vydržali do druhej úrody. Pamätám sa na mrkvové džúsy za pár korún, nie chemické sladké vody, na ktorých zarába niekto koho vôbec nepoznáme a komu na nás a našich deťoch vôbec nezáleží.
Pamätám sa na ovocné mrazení drene, ktoré sme za pár korún maškrtili celé leto. Zato vraj môže nezamestnanosť a svetová kríza ? Obyčajné bludy, ktorými nás denne kŕmia. Zlikvidovali sme krásne sady jabloní, čerešní, ríbezlí, egrešov, orechov a neviem čoho všetkého ešte. Nedovolia nám pestovať vinič, lebo vraj sú akési limity EU. Slováci stále hľadajú pána, teraz sa chodia klaňať do Bruselu. Myslím, že pánov si budujeme sami podporujeme ich tým, že od nich nakupujeme tovar a najviac potraviny. Kupujme viac slovenské potraviny - všetky. Aj prostredníctvom takýchto portálov ako je varecha sa vzájomne informujme o tom, kde sú možnosti kúpiť kvalitné potraviny a kupujme ich prednostne. Zároveň, ale tvrdo požadujme, aby bola na prvom mieste kvalita. Bude to dlhá cesta, ale je tu ešte šanca, že raz si naši vnuci kúpia kvalitné ovocie, zeleninu, mäso, syry. Inak sa budeme čudovať čo všetko nám naši susedia a nielen oni predávajú. Mňa to netrápi, že melú zdochliny do klobás, ani že mleté hovädzie mäso je konina, že nám predávajú technickú soľ a pod. a čo čínske kurčatá ? ja to nikdy nekupujem. Miesto drahých kontrolórov ovládaných z Bruselu podporme tých čo našich nezamestnaných naučia robiť. Ale nie autá a televízory, ale okopávať polia a pestovať lesy. Ak to dokážeme o takých 20 - 30 rokov nás svet bude prosiť a odmeňovať, aby sme im predali ovocie, zeleninu, mäso a hlavne vodu. Bude tu aj turistika, budú aj krásne mestá a dediny bez skládok odpadu. Až potom my budeme páni. Skúste sa nad tým zamyslieť, je to v podstate veľmi jednoduché len treba začať. Nik to za nás neurobí, ak nie my všetci a s hrdosťou. Jeden jednoduchý príklad : vo výrobe stojí kg bryndze okolo 6 Eur v reťazci okolo 12 Eur !!! viete začo sme zaplatili "PÁNOM" tých 6 Eur ? z veľkej časti za svoju hlúposť, za nedostatok hrdosti, za to, že Slovák Slováka nepodporuje. Alebo, že by som sa mýlil a za všetko môžu tí čo tu boli pred nami ? Skončime s hľadaním tých čo za to môžu, môžeme zato my !!! MY VŠETCI !



@zareaguj


Diskusia k téme

honestka
uplne s tebou suhlasim.
skoda, ze urodna zem sa dnes nevie cenit a radsej sa na nej stavaju kvanta buduceho haraburdia, nie aby rypali kopce, na ktorych sa pestovat nic neda. /Hlavne dnes, ked "prenasanie hory" nie je problemom/.
A chudaci ludia od ktorych stat casto "nezakone a za par drobnych vykupuje" vsetko na com este aj moji rodicia pestovali svoje potraviny...
Ked /AK/ sa ludia zobudia moze byt neskoro, lebo verim, ze nanovo budu zasypat svoje bazeny v zahradach a vazit si kazdy kusok zemicky a zasejudo nej semienka, ktore im nielenze urobia radost ale hlavne prinos do domacnosti v podobe nenahraditelnej chuti.
alena45
problem v Slovakoch je ten, ze kazdy len vykrikuje spoza bucka. Vsetci vidime, kam toto speje, mladi si este nevidia dalej od nosa, uzivaju si falosne radosti, my starsi sme radi, ze este mame pracu a ti ostatni ? Rezignovali, lebo ak naozaj treba ukazat nejaku silu, vsetci odskocia. A mesta a obce a ludia su ozobracene, takze kto da posledne peniaze na vlak alebo autobus do Blavy na protesty ?
@honestka , nielenze sa tu stavaju fabriky na jedno pouzitie priamo na poliach, chcela by som vediet, ako sa tam vysporiadavaju s odpadom, ktory zacina byt najvacsim problemom ludstva. Nebezpecne latky kontaminuju zem, spodne vody a pestovanie zdravej zeleniny zacina byt utopiou.
lasocka
...len v kratkosti pre nedostatok času...:)
Je to všetko len o nas..@alena45 je tak ako píšeš...najprv sa musíme zmeniť,zmeniť naš prístup k životu a hladieť aj dalej od nosa...nieže po mne aj potopa:(.je to tema na dlhšiu debatu)
Rada by som uvítala aj nejake txpy , napady a riešenia čo robíte v ramci udržatelnosti v domacnosti a obci, čo by sa dali urobiť.
Neviem či tu na vareche som čítala napr. že obec prispela na kompostery občanom.../prepačte ak je to mimo temy/
lasocka
ešte k tým vitamínom..najlešie su tie zo zahradky alebo od pestovatelov ktorý nepoužívaju chemikalie. Je pravda,že kvalitne potrav. doplnky su drahšie. určite je to aj tým že sa používaju najnovšie technologie,ktoré vedia zachovať čo najviac učinných latok..ja osobne si objednavam len tie ktore si neviem dopestovať napr. chlorella, spirulina. Cesnakovy preparat za 20€ si určite nekupim:)a doporučujem produkty v koloidnej forme, alebo aspoň v chelatovej, aby bol aj učinok a nezaťažoval organizmus...
hubata
Ešte som nevidela aby výrobcovia týchto preparátov behali v bielych plášťoch po lúkach, poliach, lesoch a zbierali šípky na zaručený šípkový čaj, pestovali raž alebo ovos na chlorellu, cesnak na preparát ...... je to teda čistá chémia ktorá zaťažuje organizmus @lasocka.

Až sa budú zbierať alebo pestovať liečivé rastliny, odovzdávať do výkupní - tak potom uverím, že boli aj použité do nejakého výrobku a nie je to len čistá navoňaná chémia.

Tak si radšej nazbieram sama šípok, bazy, prasličky, harmančeka a vidím aký potravinový doplnok pijem ...... hehe a ešte zadarmo!
denyany
všetci máte pravdu, ide to s nami dolu kopcom. keď tak niekedy cestujem a vidím tie neobrobené polia zarastené burinou a sady, v ktorých je tráva pomaly vyššia ako stromy, chce sa mi plakať a niekedy aj kričať. na ÚP je zas kopec nezamestnaných, polia ležia úhorom a my dovážame zemiaky(!), cesnak, jablká... bohvieskade a s bohvieakými chémiami napustenými. a kupujeme to za nehorázne ceny! ale škoda je len takto o tomto písať, jednotlivec to nezmení, ako tu už niekto písal, keď ide do tuhého, odskočíme. no a k tým pánom - veru, niekedy mi to príde ako kedysi, keď nás riadili tí s červenou hviezdou, ba i horšie.
alena45
hej, je tu taký paradox, ľudia chcú žiť zdravo a tak skočia na každú reklamu za strašné peniaze. Moja kamarátka tak uprednostňuje výrobky z aloe vera, ďalšia nejaké čínske či korejské produkty, len akosi tomu neverím. tak ako @hubata , sama si nazbieram, sama nasuším. Naše byliny majú rovnaké účinky ako to, čo ponúkajú na trhu, treba si to len naštudovať, Veď keď som si prečítala účinky týchto cudzokrajných doplnkov, tak ani nie je možné, aby napomáhali takému širokému spektru problémov. Ale znejú tak exoticky, sú nesmierne predražené a úplne zbytočné.
@laso čka myslí asi tie kompostéry, o ktoré sa mala postarať pre občanov každá obec, aby sa zabránilo požiarom z robenia ohníkov na záhradách, keď likvidujú úrodu. No bez ohľadu na škody, ktoré vznikajú hlavne pri vypaľovaní trávy a tam sú kompostéry na nič, spaľovanie vyrodených rastlín je najúčinejší prostriedok na likvidáciu rôznych ich chorôb.
Ja myslím odpady, ako sú staré elektrospotrebiče, nádoby od náterových a iných chemických látok, staré batérie a pod.
alena45
@denyany , mnohé tie pôdy a sady už nepatria našim ľuďom, boli vykúpené práve preto, aby sme sem mohli potravinový odpad dovážať. A je to tak aj so starými fabrikami na obuv, odevy, teheľňami, dokonca máme tuším už len jeden cukrovar. Ak vôbec.
Než sa zobudíme, tak budeme mať predané všetky pramene pitnej vody. Ak už aj to sa nestalo.
radost
múdre slová..múdry muž...
trápi ma tiež-akú spoločnosť zanecháme potomkom...morálne aj materiálne devastovanú..a prečo?..pre nenažratosť jedných a mlčanlivosť=slabosť druhých...ako to môžem zmeniť ja?...neviem..pekný-hoc nie počasím -želám deň..:-)
viera1
@hubata neďaleko od nás (typická zemiakárska oblasť) sa po mnohých rokoch,kedy sa ničoho nemohli dorobiť (oni sadili a neprispôsobiví zbierali),rozhodli pre polia s bylinkami.A je pokoj.A to je v mnohých prípadoch dôvodom zanikania tejto výroby.pobavil ma vtedy zákon,že polia musia byť označené majiteľom.Určitá skupina ľudí tabule zlikvidovala a úrodu vyplienila.Neuveriteľná logika našich zákonodárcov...tabule neboli,úroda patrila ci...nom (!!!)
Teraz sa firme darí.je na trhu: www.agrokarpaty.com
dorenika
@alena45 aj my mlady sme radi ze mame pracu,nie ze nie...:) no ale tie vitaminy v tabletkach tomu neverim ani nahodou a dzusom tiez nie ani zdaleka sa to nepodoba na to ked vytlacim stavu z ovocia a to aj ked kupim 100% cize pijem vodu a mam pokoj aspon nepriberam,ale to ze sa nikdo neozve mate pravdu a nejde iba o to co sa tu je ale aj o to ze niekto klame ludi do tvare a ty sa tvaria akoze ok len potom doma nadavaju pri nedelnom stole popripade v krcme ale to je proste v slovakoch a cechoch az prilis dlho tu bol taky system a oni to vyuzivaju ze nikto nic nepovie a kazdy len na seba mysli.Ak by sa ludia spojili a prestali riesit ci je niekdo vychodniar,zahorak,madar,krestan,moslim a vsetci by si uvedomili ze sme sa tu narodili,toto je nas domov a inam nemame kam ist a ze vsetci sme vzisli z rovnakeho a nema zmysel sa dohadovat o povode,farbe alebo presvedceni.Proste ak by sme vsetci drzali spolu tak by sa dalo vecami pohnut ale vacsina ludi si myslia ze ich sa to netyka,ze sak nech sa vsetci ostatny menia ja nemusim,to vidite na tredeni odpadu.Ze naco budem tedit ked ostatny netriedia...to napriklad mojej prababke nevysvetlim ze kazdy musi zacat od seba.Ale to nieje len problem strednej a vychodnej europy i ked tam jeto najzrejmejsie
lasocka
@hubata suhlasim s tým že čo si nazbieram a dopestujem tak viem čo pijem a jem. Tiež to tak robím.No Vyrobcov tiež nemožeme hadzať do jedneho vreca. su už aj takí,ktorí si sami dopestuju a vyrabaju produkty napr. Ekotrend Myjava, spomínane čaje AGROKARPATY, v Čechach tiež rodinný podnik si pestuje bylinky a vyraba čaje/SONETOR?/, atd...je len na nas čo si vyberieme..a nesuhlasím,že všetky potravinove doplnky su chemia...chemia su tie s drogerie-synteticke šumivé C, šumive MG, atd.
P.S.Chlorella je sladkovodna riasa...
Tie kompostery som myslela tie do zahrady.nenadvazovala som na odpady @Alena45. Písala som to ako príklad, ako recyklovať...
Ja dakujem Jozef57 za tuto temu, lebo vidieť,že nam nie je lahostajne čo sa deje a kam spejeme.Verím že nielen diskutujuci ale aj vačšina varechačov začala robiť zmeny od seba.. a to tým,že si radšej sami pečieme chlieb,pečivo,robíme svoje jogurty,tvaroh, maslo,sirupy,lekvareatd...a pomahame si svojimi skusenosťami a napadmi..a takto sa vytvara komunita ludí ktora može stiahnuť aj dalších, ktorí chcu zmenu.Je to len moj nazor. ja som sa tu vela naučila:)
jozef57
Ďakujem Vám všetkým, že ste sa zapojili do diskusie. Tak isto ako väčšina domácností možno 95% jedál, ktoré zjeme si sami doma pripravujeme. Ako a kde nakupujeme suroviny. Hovädzie mäso si kúpime 2x do roka vo väčšom množstve priamo od malého chovateľa, ktorý vychová býčka bez všakovakých granúl a kvalita je naozaj špičková, kúpim ho čerstvé a viem, že ho nik nemáčal v roztoku aby prekryl "vôňu", aby mňa ako spotrebiteľa takto zavádzal a tvrdil, že je čerstvé. Bravčovinu si kúpim priamo na miestnom družstve. Kúpim celé alebo polovicu prasiatka, ktoré deň predtým pre mňa porazia a schladia (nič nerobia do zásoby). Jeleňa aj diviaka si kúpim vcelku v koži priamo od poľovníckeho združenia, na Slovensku je ich dosť. Hydinu kupujem na Eko farme, alebo ak v obchode, tak len z jasným označením že je to slovenský výrobok a kupujem len chladenú nikdy nie mrazenú. Vajíčka slepačie chodím nakupovať priamo na farmu. Tak isto ryby, kúpim ich tam kde ich chovajú. Ak idem cez sezónu na trh, idem do tej časti kde tetušky z dedín predávajú svoje produkty a nekupujem od tých čo ráno boli vo veľkoobchode pre ovocie a zeleninu, všetci vieme o čom hovorím. Parenice, korbáčiky nepasterizovanú bryndzu rôzne špičkové syry toho je na slovensku dosť a tak isto kvalitných ako vo francúzsku, Holandsku alebo inde vo svete, len sa treba pousilovať pohľadať dobrých dodávateľov. Mám mäsiara, ktorý tradičným spôsobom robí klobásy, salámy, údenú slaninu, masť ale aj jaternice. Med priamo od včelára. A vôbec ma to nestojí viac peňazí, je to len v organizácii nákupov a v ich načasovaní. Potraviny priamo od výrobcov sú predsa najlacnejšie. Nechcel som týmto povedať viac, hovorím len o tom, že my sme už začali. Nečakáme kým to niekto zorganizuje za nás, nik to neurobí, ak to neurobíme sami. Nečakáme na EU aby rozhodla a Tí čo ich ako občania zamestnávame a platíme z našich daní nepracujú pre nás pracujú len pre seba s tým sa ešte dlho budeme musieť zmieriť. Možno Vám niektorým sa bude zdať, že je to menej ako kvapka v mori, ale ja som nato hrdý a nie som sám čo to takto začalo robiť.

aj ked sme to my všetci čo sme im dali robotu

by , , Pozerám televíziu ukazujú dovolenkové destinácie
jozef57
:=) posledné dva riadky v predchádzajúcom príspevku byť nemali, prepáčte.
julica
Juj, vsetko so vsetkym suvisi v tomto horlivom prejave. Pri "slovak slovaka nepodporuje" ma zdvihlo zo stolicku. Treba zacat od seba, ludia su na ceste k balansu: za sociku si nemali co kupit, tak po nom by zase kupovali aj susene mysi, len nech je to zabalene a z obchodu. Podla mna sa vraciame do normalu, dobiehame "panov z bruselu".
julica
Este jedna poznamka, tento sposob hospodarstva, ktorym sa pan jozef a pani hubata riadia, celkom negativne vie ovplyvnit zamestnanost, lebo vynechava mnohe clanky vyroby.
evusik
@jozef57 na prvý pohľad je to veľmi ľúbivé, že nakupuješ väčšinu potravín od drobnochovateľov, je to zdravšie, lepšie, chutnejšie.... ale koľko by muselo byť tých drobnochovateľov aby sme si mohli všetci nakupovať u nich... iste uznáš, že je to nereálne, práve preto vznikali veľkochovy aby pokryli dopyt....
ja si myslím, že veľmi vhodnou a zmysluplnou alternatívou sú farmárske trhy, umožniť drobnochovateľom bez zbytočnej byrokracie predávať svoje prebytky... kto chce si kúpi, kto nie navštívi najbližší hypermarket...
ináč by ma zaujímalo kam dávaš napr. takého celého jeleňa a diviaka, ktorého kupuješ v koži, keď predpokladám, že v mrazáku máš už celú sviňu kúpenú na družstve a býčka od drobnochovateľa... neviem možno máš doma štyri mrazáky a veľkú spotrebu mäsa.... ináč dlhodobo mrazené mäso tiež nie je ideálne na konzumáciu, sám píšeš že chladené je lepšie...
lasocka
včera som objavila zaujímavu stranku o mäse/radšej si dajte do googlu mäso cez internet, aby som nerobila reklamu:)/ Prekvapilo ma že aj takto može fungovať nakup mäsa:o)...
evanaaa
Ono sa ľahko hovorí o odkupovaní potravín, plodín, mäsa a podobne priamo od pestovateľov, ale dobre píše @evusik - každý tú možnosť nemá. A ani si neviem predstaviť, že by som stále zháňala nejakých drobnochovateľov a pestovateľov vždy, keby som potrebovala zeleninu na polievku alebo mäso na nedeľu, asi by sme zostali hladní. A ak by som už niekoho našla a mala možnosť naraz viac nakúpiť, čo s tým? Mám len klasickú chladničku s mrazničkou, ani komoru či puivnicu nemám......ozaj nie je namieste odsudzovať ľudí len preto, že nakupujú v obchodných reťazcoch - superaneviemakých marketoch.
jozef57
Pozorne čítam Vaše príspevky ja netvrdím, že som našiel recept na blahobyt ja sa len zamýšľam nad tým prečo :
- sú plné osady kde nedôstojným spôsobom na ľudí v 21 storočí "žije" tisíce ľudí ?
- kde sú naše kvalitné potraviny ?
- prečo miesto na výlety do prírody chodíme na turistiku po obchodných centrách?
- prečo sme v strese či aj v našej chladničke nie sú potraviny s pochybnou kvalitou?
- prečo sú neobrobené polia a zdevastované poľnohospodárske dvory ?
- prečo miesto oštiepkov pareníc a kvalitnej bryndze konzumujeme niečo čo sa predáva namiesto syrov?
- prečo je všade plno rakoviny ?
- prečo je po Slovensku plno prázdnych priemyselných parkov ?
a mohol by som písať a písať .....



-
radost
@jozef57
áno..otázok je viacej ako odpovedí..aj ked-ono je to vlastne jednoduché:
za všetkým je jednoduché:
moje-tvoje..prečo ty máš viac ako ja..i ja chcem..egoizmus jednotlivca.."nenažranosť"...a tieto naše vlastnosti nám bránia byť "múdrymi" a riadiť spoločnosť ľudskú pre blaho väčšiny..
jozef57
Ja som už prežil väčšiu časť svojho života a som smutný s toho s čím som denne konfrontovaný. Vyrástol som na dedine a vôbec si neviem predstaviť, že by sused prišiel do nášho dvora a zakázal nám pestovať vinič, aby sme mu nerobili konkurenciu. Naša mama, ktorá riadila ako väčšina žien matiek na dedine domácnosť by nikdy nenechala neokopanú záhradu a cesnak išla kúpiť na druhý koniec dediny. Z našej malej dediny, lebo 400 obyvateľov je malá dedina, denne odvážali mlieko, jatočné prasiatka viete kolko ich bolo na družstve 3000, ale aj ovčí syr, teľatá a jatočné býky. Dnes ak nezamestnaným nedovezú do potravín tovar budú "hladovať" o tom som chcel písať. Potok pri ktorom smer bývali mal hĺbku v časoch najväčšieho sucha 15 cm a šírku 3m dnes má meter a 5cm kde je voda? Kde sú lesy ? Asi 40% nezamestnanosť je realita týchto dní na našej dedine na východe Slovenska. Niektoré namietate, že nie všetci môžu nakupovať ..... súhlasím, ale ak nám stačí to, že si to vieme zdôvodniť tak potom sa nečudujme.
jozef57
Prosím nepochopte ma zle, ja nehľadám ľudí ktorí pôjdu demonštrovať do ulíc ja nehľadám ani nechcem budovať žiadnu opozíciu voči nikomu.
Chcem v týchto príspevkoch prezentovať len svoj názor, lebo mi na tomto krásnom Slovensku záleží. Dlhé obdobie za nás komunisti rozhodovali, dali nám byt v činžiaku, privreli oči ak sme si ukradli sem tam materiál a svojpomocne si postavili domček. Mal som veľmi múdreho otca súdruhovia ho poslali do Jáchymova holými rukami vyberať smolinec, vedeli prečo, eliminovali takých ľudí nepasoval premýšľal a dával to patrične najavo. Pýtal som sa ho či sa to na Slovensku niekedy zmení. Jeho odpoveď bola, ak sa to zmení v Rusku tak je tu malá nádej, ale obával sa, že tento národ bude potrebovať pár generácií kým začne sám o sebe rozhodovať. Preto podporujme vlastných producentov potravín či je to družstvo, alebo babka na trhu, spájajme sa v dobrej viere a urobme všetko preto, aby naši potomkovia boli zdraví mohli si užívať života a tešiť sa s neho. Jedlo je základ a viac menej priamo alebo nepriamo sme s ním a jeho dôsledkami denne konfrontovaní nedá sa tomu vyhnúť.


jozef57
julica , sie ešte dieťa a preto sa na teba ani hnevať nedá ....
julica
Hnevať sa za názor? to vie len dieťa, nie múdry človek. nemá zmysel takto sa tu pohoršovať, každý na vyhovujúci životný štýl musí prísť sám. A spoločenský vývin sa ukazuje dialekticky, preto ten názor vyššie. V deväťdesiatych sa všetci šli zblázniť za hotovým z obchodu (lebo dovtedy nebolo), v deväťdesiatych sa rozkradlo, čo sa dalo. kde tu vidíte dieťa, netuším, bodaj by som ním bola.
jozef57
nevnímal som to ako názor, ale ako provokáciu nechcem aby táto diskusia skončila na tom, kto tejto republike viac uškodil, kto viac nakradol a tak ..... vieme, kto to bol ..... boli to tí : "čo tu boli predtým, pred nami", sa vyjadruje (90 % našich politikov ) ... stačí sledovať politiku...... od tejto diskusie očakávam skôr návody ako to riešiť ďalej, nech si ľudia môžu vybrať a skôr odporúčania prečo si myslíme, že to naše alebo nami podporované riešenie je dobré ....
julica
Vy ste dávali otázky, ja jednu krátku odpoveď. Politička nie som a za svojimi slovami si stojim, netusim, preco do toho netahat domacu politiku, ked vy sam ste zacal s bruselom. atd, atd.