Rôzne

Aké nože používate?

hubata - fotkahubata, 21. mája 2011

Dobrý deň milé varecháčky, mám taký problém: nemám poriadneho noža !!! Chcem jeden šikovný do ruky, univerzálny a hlavne taký aby som ho mala poriadne nabrúsený. Používam z tescomy, ale to je hrozné: tými kúpenými ostričmi nožov sa mi vôbec tieto nedajú nabrúsiť a tak radšej používam ...... ani vám nepoviem aký, ale má už cca 20 rokov. Ten keď prebrúsim reže ako žiletka.
Viem že veľmi nechvália ani keramické nože, vraj sú dobré len na zeleninu. Odporučte mi v takej strednej cenovej relácii nejaký kvalitný, aby som len fikla - a nenarobila sa pritom.

@zareaguj


Diskusia k téme

kucharronald
Mne zatiaľ dobré sú aj Tescoma nože, veľký nôž a stojí niečo vyše troch eur :) Niekedy ich vybrúsim, a keď sa ani vybrúsiť nedajú, kúpim nové, ale vydržia ten rok......
Práve včera som dostal ako darček od českých príbuzných set nožov značky Rainbow Maxam. Vyzerajú super, a v ,,príručke" píšu, že sú vyrobené z chirurgickej ocele. Netreba ich nikdy brúsiť a záruka je doživotná :))) Uvidíme, ako budú fungovať....
arasidka
Hubatá, to musíš ako ja urobiť.
Bolo to dva roky dozadu, zvoní mobil - "gratulujeme, vyhrala ste sumu .... prevziať si ju môžete tam a tam, a môžete si pozvať niekoho so sebou, sedenie vrcholí dobrou večerou...." Nemusím ozrejmovať ˇˇdalej, však?
No a tak som si vzala mamu, aj keď som tam nechcela ísť, pretože naozaj - takéto akcie nemám rada. Ale mama že ona by aj išla, tak reku hybajme.
Jasné - "chvíľočku" sme si vypočuli históriu onoho slávneho podniku, kde výrobky vyrábajú iba pre takéto akcie - he he he...
No a ukázali nám ich - všetky zázračné veci - najzázračnejšie však boli tie ceny - poznáte, že? No ale pre nás prítomných bolo viacej výhod - takých a onakých, a ešte aj z ceny spustené... poznáte, že?
No ako to tak fungovalo, prednášajúci "pracujúci dôchodca" nám ukázal pravé nože vyrobené z fajnej oceli, z ktorej sa vyrábali tuším pre nindžákov šable.... kecám, ale vraj samurajské nože a iné... A môj dedko sa práve chystal osláviť svoje jubilejné zakončenie ďalšej desiatky rokov svojho života, a ja že ja si kúpim - a začala som zjednávať, že ja by som chcela iba jeden.
Nedali sa zlomiť, lebo treba bolo kúpiť malý aj veľký a ešte k tomu aj brusič, na ktorom neslobodno nič inšie brúsiť enem tie samurajské nože. A tak som podpísala zmluvu , dedkovi som nože darovala, zamlčiac cenu, ktorú som potajme rok a pol splácala po dvadsať euro , pričom som ešte dopredu zaplatila zálohu.Ne-chci-te vedieť, koľko stáli ............/ 400 euro.../.
No nepopieram, aj pekné škatuľky to malo, aj reklamný plagátik... Dlho,predlho som dedkovi nepovedala skutočnú cenu. Ale radosť mal veľkú. Nazvali sme ich "dedičné nože", hádam keď úspešne skončí vnuk tú svoju kuchársku školu,a vydarí sa mu varechová kariera, dostane to on od nás na pamiatku.
Ale baby, tie nože režú jak besné, a to sme ich ešte nebrúsili. Dedko keď s nimi robí, aj sa mu oči úžia jak takému samorájovi a hubu špúli a ja chystám leukoplat a opakujem si číslo prvej pomoci , a chystám ľad, že by som zachránila každý kúsok , čo by si odfaklil.... aj keď máme prstov desať - každý kúsok sa hodi!
Hubatá, neboj, možno aj ty raz z ničoho nič vyhraješ....:)))
gman
@hubata. to, ze pouzivas noz, ktory ma 20rokov svedci o jeho kvalite :) takze to nie je hanba, ale skor stastie. stredna cenova kategoria? skus kuchynske noze od vicorinox alebo niektore lacnejsie serie od wusthof, co je solingen. najlepsie je noz asi vyskusat priamo v ruke :)
drzim palce s vyberom
hubata
@arasidka , máš Boha pri sebe??? Že 400 € - veď to museli pribaliť aj prasiatko k tým nožom!!!
To si bola na tých oných .... promo akciách, až sa čudujem že boli odtiaľ kvalitné nože. No ale čo je moc, to je moc.
marianne69
@ hubata:-DDDD ...ja mam pro-cook stali okolo £150 nie su sice takeho rangu ako Global,tam asi jeden tolko stoji,ale som s nimi navysost spokojna,mam ich 5 rokov,rezu jak besne ako @ arasidka pise:-)))
arasidka
šak to.................... ale vravím, že sama sa bojím s tými nožmi narábať, sú fakt dobré. No a po mužovom dedkovi - kucháro-mäsiarovi, zostala celá zbierka nožov, ktoré občas používame už roky, a dedo ich používal už v roku 1926, keď si v Petržke otvoril mäsiarstvo.
sjuz
tiež som roky mala kadejaké nože domapozbierané:), občas brúsila na zadnej strane taniera:), a potom som si vždy ufikla bok ukazováka- a to niekoľko krát... teraz používame Twilings - sú dobré a ten najväčší stojí cca 60-70 EUR...
palokuchki
Ja mam jeden noz znacky Zwilling co som uz davnejsie vyhrala na Vareche. Je naozaj vynikajuci. Muz skoro kazdy raz ked s nim kraja ho chvali. Od februara som ho asi len trikrat prebrusila. Pouzivam ho stale.
nbert
Ja pouzivam Victorinox, Füri a Global. Victorinox su velmi privetive cenovo a v domacnosti vydrzia asi naveky. Na brusenie vrelo odporucam system Accusharp, daju sa v nich dokonca vymienat ocielky a dokaze s nimi nabrusit aj decko.
hubata
@nbert - psst .... prosím pekne čo je to systém Accusharp? Nejaká brúska o rozlohe 25 m2?
elantra
@arasidka :D :D ja sa furt pobavim pri citani tvojich komentov
tiez nemam poriadneho noza este. dostala som jeden z tescomy, aj rezal ako besny, aj som si z ukazovaka odfikla, tak som ho odvtedy nebrusila... :)))
sovka62
Používala som Solingen, dlhé roky. Ale zodrali sa, ten zúbkovaný už má skoro úplne rovné ostrie. Keď som sa posťažovala, že mi odchádzajú, mladí mi kúpili pod stromček sadu nerezových. Nerezový stojan, nerezová rúčka, nerezové ostrie. Paráda nad parádu, viete ako perfektne vyzerali na kuchynskej linke? A krájali plne super, ale len do prvého nabrúsenia. Pribrusovala som si ich, ale boli stále tupšie a tupšie, tak sme ich odniesli profesionálnemu brusičovi. Vydržali ostrá asi tak dlho, ako keď si ich brúsim sama. A aby toho nebolo málo, začali hrdzavieť nože,rúčky aj stojan, takže je po paráde. Je to značka Volana Edehlstahl Rostfrei, tak si to dobre zapamätaj a vyhni sa im širokým oblúkom.
Asi týždeň pred Veľkou nocou sme boli na nákupe v Metre. Manažment sa asi musel napiť, keď chystal zľavy, alebo k nákupu nám pri pokladni pribalili kilový kus údeného, štyri fľaše červeného vína a keramický nôž. Nemohla som sa dočkať, kým prídeme domov, tak som ho chcela vyskúšať, už som po ňom dlhšie poškuľovala. Takže ho mám približne mesiac, krájam s ním úplne všetko, mäso sa ním krája tak, že skoro netreba vyvinúť žiadny tlak, len viesť nôž. Dokonca som ním na drobné kocky rozkrájala maslo priamo z mrazničky (lebo som ho potrebovala do pečenia, ale zabudla vyložiť, čo už so mnou). Reklama hlása, že sa nemusí brúsiť, ale celkom tomu neverím, lebo už som ponuku na brúsku na keramické nože videla. Načo by to vyrábali, ak brúsiť netreba? Ale ak bude treba, kúpim ju, nôž sa mi páči a robí sa mi s ním dobre.
arasidka
Ako som mohla zabudnúť! Musím začať zase po mojom: bolo to dávno - presnejšie v marci roku 1996. Niekoľko rokov po revolúcii, keď ešte ľudia verili v" kupónovú privatizáciu, BMG a slávny Horizont sa chystal uzrieť svetlo sveta, alebo už bol v plienkach, neviem, nebola som pozvaná na krst, tak vtedy tak ako všetky ostatné "vymoženosti" porevolučné, boli aj prezentácie v rozbehu. A tak mi sesternička dohodila jednu akciu, vraj parádne americké vysávače. Nuž, náš bol v troskách, práve sme premýšľali o tom, že si kúpime nový, a tak sa nám to celkom hodilo, hlavne keď ma o tom presvedčila osoba,ktorej som vždy verila, lebo mi vždy dobre poradila. Tak sme sa po telefóne dohodli, kedy k nám prídu.Boli to dvaja starší manželia, jasné, že veľmi príjemní a po pár minútach po zoznámení sa s nimi, som už nebanovala, že som si do chalupy cudzích ľudí pozvala.
Prednáška a ukážky zázračného vysavača boli celkom zaujímavé, ale keď sa blížilo k cene - prišlo mi tak trošku bledo pred oči. Šestdesiattisíc vtedajších korún slovenských. A dvadsať rokov záruka.Ale ten nástroj na prach bol taký úžasný, že sme fakt váhali, čo a ako.
A vtedy sa to stalo! Zazvonil telefón. Manžel zdvihol slúchadlo, zbledol .....
Na druhej strane telefónu mu zlomeným hlasom otec oznámil:"Príď domov, mama...... zomrela..."
Skôr, než sme sa s hosťami rozlúčili, dostali sme na pamiatku súpravu dvoch nožov, zn. Rambou, dodnes sú uložené tak, ako sme ich prijali do daru. Ale iste, používame ich, vždy ich opatrne môj muž vytiahne z krabici, pretrie handrou a smutne si vzdychne. Veď presne do roka zazvonil telefón druhýkrát a lekár nám oznámil, že otec už nie je medzi nami.
Zvláštne, téma o nožoch a ...
2010
nbert , to odpovedal ... dobre noze su drahe.Zalezi kolko chces minut.
Osobne keby som kupoval noze znova , vyskusal by som ich v predajni ake su vyvazene ako sedia v ruke ale kupil by som ich cez internet.Hlavne cez americke stranky kde maju tovar ovela lacnejsi.( plus euro kupi viac ).My pouzivame uz dlhsie Global noze su ako skalpel.
 www.chefknivestogo.com/gl5pcprset.html...

hubata
Aj mne sa páčia hentie: také šikovné do babskej ruky.
bozulka
Dlhé roky som používala solingen,bola som veľmi spokojná.Potom prišla éra keramických nožov a ja samosebou "musím" mať.Sú to japonské,ale nemecký výrobca.Vyšli ma na 2500.-SK,3ks.Ale...jeden som si poznačila a je krásne nepravidelne zubatý,ale ešte stále reže.Ostatné 2 už by potrebovali brúsku.Takže jediná výhoda,že neničíš vitamíny ako kovovým nožom.Nôž v kuchyni,aj v domácej je taký dôležitý ako oheň bez ktorého sa nedá variť!!! Držím palce na kúpu dobrých nožov v prijateľných cenách.
evanaaa
Ja mám zbierku nožov " každý pes iná ves", ale čo už, kým režú ( aj moje prsty), zatiaľ si s nimi vystačím, na také drahé nemám, ale raz c sme boli aj my ä s mužom) pozvaní na jednu prmo akciu, kede nám len tak, zdarma, dali krásny kufrík a v ňom nože vo dvoch radách ( v spodnej bol aj sekáčik, aj iné), nože mali pekné rúčky, ale sú stále v kufríku, lebo som ich nevyskúšala, je mi ľúto ich ničiť, ale mala by som, nech vidím, čo sú zač. Ale - darovanému koňovi na zuby nehľaď......
evanaaa
pána, koľko preklepov, prepáčte! ( že - prmo akciu, hah).
duschko
Dobry noz, aj slanina lepsie chuti. Zdedil som par dobrych po otcovi. Som s nimi velmi spokojny. Sedia v ruke ako uliate. Vzdy mi prizvukoval, ze dobre noze sa nesmu umyvat horucou vodou. Aj s brusenim sa to nesmie prehanat. Vo vacsine pripadov staci noz pretiahnut ocielkou. Nepouzivat vselijake brusitka, ktore dokazu tak akurat noz, myslim tym ostrie poskodit. Ostrit dobre noze by mal iba odbornik. Lacny noz nebude nikdy dobry, bude len lacny.
miky64
troška neskoro ale predsa sa zapojim do diskuzie svojou skúsenosťou. V roku 1986 pri dovolenkovej návšteve Suchumi /bývale zssr/ som za 60rubľov kúpil sadu mäsiarských nožov ktoré používam do dnes či na zabíjačky alebo v kuchyni jedinou ich nevýhodou je že potrebujú kamenný brus pretože ak sa nabrúsia klasickými brúskami tak nerežu ale trhaju
avatar44
ahojte.už som to spomínal, ale nedám dopustiť na japonské kuchynské nože. mám už dva (Santoku a Nakiri,  www.pampalini.sk/11-noz-shun-santoku.html)...
od KAI a môžem len odporúčať.Predtým som mal sadu nožov zo "Solingenu",v porovnani s nimi sú tie japonské podstatne ostrejšie keď sa nabrúsia a aj dlhšie vydržia bez brúsenia. Brúsim ich keramickým brúsnym kameňom, spravil som si z toho rituál. Je to jednoduché, keď som to dokázal ja zvládne to už fakt každý :->.
Videonávod napr. www.youtube.com/watch?v=8JGQJonsl7k
motozuzika
@marianne69 (21.5.2011 20:51)
Riešim teraz tiež problém s nožmi a radšej si priplatím za poriadnu sadu. Celkom by ma zaujímalo, ako dopadli nože ProCook, lebo aj teraz sa dajú kúpiť za 150€ :-)
marianne
@motozuzika (3.10.2022 18:08). maximálna spokojnosť. Mám ich už min.10 rokov a slúžia bez chybičky. nepoškodené, krájajú super. Slúžia svojmu účelu.