Varenie

Aké máte skúsenosti s varením hnedej ryže ?

frezia68 - fotkafrezia68, 30. júla 2010

V súlade so snahou zdravo sa stravovať,občas kupujem hnedú ryžu natural.Ale varím,varím a varím.....zdá sa mi nedovarená.Je to zlou tepelnou úpravou,neznalosťou prípravy,alebo táto ryža má byť"chrumkavejšia" ? Na obale nie je uvedený čas varenia,ale je prírodná,neleštená a nebrúsená ryža.Niekedy si myslím,že to s tým zdravým stravovaním preháňam.......najmä keď potom tu vidím krásne a dobré zákusky,koláče a už sa chystám vyskúšať niektorú orechovú dobrôtku.

@zareaguj


Diskusia k téme

babav
@frezia , ryzu treba varit najmenej 50 minut; 1 salka ryze,2salky vody,sol , 1 polievkova lyzica masla,alebo oleja.Na nasich obaloch je vzdy navod ako varit patricny druh ryze.
1x sympa
babi
ja som sa tiež pokúšala v snahe veľmi zdravo žiť ,uvariť hnedú ryžu. Hoci mám rada celozrnné pečino, chlieb ,konzumujem ovsenné vločky a pod. ale hnedú ryžu som nemohla, tak som urobila kompromis a kupujem ryžu PARBOILET zn. Lagris. Dočítala som sa o nej samé dobré veci. Jej úprava zachováva v zrnkách mineráli a vitamíny. Je to napísané aj na obale -sáčku- ryže, tam si to môžeš prečítať. Je veľmi chutná a u nás už nikdo ani inú nechce
evanaaa
Rony, to je ryža, nie cestovina a keďže nie je " ošúpaná ", čiže zbavená obalu, obsahuje veľa minerálnych a iných látok, viac o nej môže napísať niekto skúsenejší. Práve preto sa musí dlho variť. Biela ryža je toho obalu zbavená, tým aj týchto látok. Babi, ryžu Lagris ,či PARBOILET som varievala ale už teraz nie, ona je sypká a môj muž má radšej takú mazlavejšiu. Používam SOS -ku, a Cebolu.
evanaaa
Tie dve ryže čo spomínam, sú kvalitné ale ja ich z vyššie spomínaných dôvodov robím mäkšiu, viac rozvarenú, i keď osobne mám radšej sypkejšiu.
frezia68
@ Rony:už Ti vysvetlila @ evanaaa...a chcem Ti pochváliť novú fotku-veľký fešák :-)))
evanaaa
Frezia, práve som sa znovu sem vrátila, k tejto diskusii a len teraz som si všimla Ronyho novú fotku a chcela som ho pochváliť, ty si ma však predbehla, ale tvoja pochvala je tá istá ako by bola moja -jedným slovom, či dvoma? - zlatý chlapec. Aspoň si ho budem vedieť lepšie predstaviť. A Rony, ty sa nečervenaj....
dobizu
Ja robím síce drahšiu celozrnnú ryžu Uncle Bens (predtým som vyskúšala rôzne) a je hotová za 10-15 minút - nie je ani tvrdá, ani rozvarená a chuťovo je výborná... skutočne môžem odporučiť :-)
frezia68
@ 2010 :ďakujem za radu,skúsim namočiť.......@ dobizu :nevedela som,že Uncle Bens je je celozrnná,ďakujem. @ babav @ babi @ evanaaa:vďaka za rady.
janger
Tiez robim niekedy (nie moc casto) hnedu ryzu. Treba ju dlho varit, 45-50 minut, tak ako spomina @babav. @dobizu , ten Uncle Ben"s, ta je uz predvarena, myslim, tym je ta uprava kratsia. To predvaria, ususia a potom ju uz netreba tak dlho varit.
2010
Ja som robil z hnedej -lepkavej - originalnej -daco podobne ako rizoto ., s cinskymi klobasami ( lap chong ) a sitaky hribami , bolo to super.Ked mi vyde cas tak to pridam , este som na cestach.
zdezda
Mnoooo, v tej kuchte to je dobrý nápad, alexdidi :-)
bozulka
Ja som varievala všetky kvalitné u nás dostupné ryže,ale nakoniec som sa vrátila k SOS tá mi najviac chutí.Natural ryžu robím keď majú prísť mladí k obedu,ale to musím počítať s časom skoro hodinu a mne osobne veľmi nechutí.Ja mám rada takú ryžu čo mi chutí aj bez ničoho.
babidka
Ja ju varievam a teraz uz viem , ze veeeeeelmi zalezi na kvalite ryze . Varievam ju sice v ryzovom hrnci /specialny hrniec na varenie ryze / a preto nemozem davat velmi rady na "klasicke varenie" ale mam odskusane , ze do naturalnej ryze treba dat asi o 20% viac vody a varit ju dlhsie . @frezia skus este aj tzv. indiansku alebo divoku ryzu /pod takymi nazvami sa predava v nasich obchodoch / a zasa budes mat nieco ine , vzhladovo aj chutovo zaujimave . Poznas ju podla toho , ze zrnka su roznofarebne - hneda, biela , fialova , cierna . Po uvareni bude mat taky ciernofialkovy vzhlad /podla toho , akej farby zrnka prevazuju/ a chuti velmi dobre . Ja ju kupujem v Metre ale videla som ju aj nejakom hypermarkete . Ja mam rada sypkejsiu jasminovu alebo basmati ryzu , ale manzel ma radsej "lepkavejsie" ryze a tak to musim striedat aby nehundral ....:-)Ale naturalna ryza je jednoznacne zdravsia , ved biela je vlastne takmer "cisty" skrob . A ked je dobre uvarena naturalna ryza, tak je chutovo vyraznejsia a skor zasyti .
frezia68
@babidka :máš s tým väčšie skúsenosti,ako ja,ďakujem.A máš pravdu,že zasýti,lebo po nej dlhšie nemám hlad.Aj ja mám radšej sypkú a lepkavú len do rizota.A ešte ak poradíš,aký je to špeciálny hrniec na ryžu-potešíš a ďakujem.
tinca
@dobizu ja tiež robím najviac Uncle ben"s, je síce drahšia a striedam aj divoku ryžu ako radí @babidka , je super, mne chutí.
1x methi
babidka
@frezia specialny hrniec na ryzu je - elektricky hrniec na ryzu :-)Prvy som si kupila zo zasielkoveho obchodu u nas , ale nebol velmi kvalitny a bol aj prilis velky, lebo ryza bola dobre uvarena iba ak sa tam dalo aspon pol kila ryze ..../!/ Potom mi dcera kupila mensi /Panasonic/ a je to velmi sikovna vecicka . dobre uvari aj dve porcie ryze . Obsluha je jednoducha : ryzu premyjes a nechas odkvapkat , das do hrnca a zalejes vodou v pomere 1:1 a zapnes automatiku :-)Hrniec vie , kedy je ryza "tak akurat" a sam sa vypne . Udrzuje ryzu teplu /urcite nevyschne/ aj niekolko hodin .Dokonca sa prisposobi aj druhu ryze :-) Da sa v nom varit aj polievka , cestoviny a ovsena kasa, ale neskusala som . Zato som odskusala robit dusenu tarhonu a je mimoriadne chutna a tak isto aj pseno a pohanka.Ma v sebe casovac a tak si mozem dat ryzu do hrnca uz rano a na obed sa hrniec zapne sam a ja uz iba cakam na pesnicku ktora ma pozyva servirovat :-)A ked donho nalejem iba vodu , tak sa aj sam poumyva :-))))))
frezia68
@babitka ,vďaka.Rozšírila si obzory nevedomej,podrobný opis sa zišiel a urobím prieskum najprv na internete.Ešte máš doma návštevu z ďaleka?Tá fotka je veľmi pekná....:-)))
frezia68
@alexdidi :ťažko uveriť,ale nemám kuchtu.Asi pred 4O rokmi mi vybuchla kuracia polievka,zanevrela som na ňu a podarovala.Hoci holdujem inovácii v kuchyni a aj brat mi už núkal,nešetrím časom,ani plynom.......asi to už nezmením.
1x frezia
alexdidi
@frezia , čoby ťažko uveriť...ak si myslíš, že by si ju nevyužila, alebo ako píšeš, že jej neveríš, tak nit čo riešiť...ja ju tiež nepoužívam až veľmi často a práve preto ich/mám dve, menšiu a väčšiu/nemením.Dostala som ich ešte ako svadobný dar pre 36rokmi...ale ešte ryži som chcela dodať, že plne súhlasím s@babidkou...ve ľmi závisí od kvality ryže a tiež používam rôzne druhy ryže, podľaa toho o aký recept sa jedná...ja som si zase ryžu SOS neobľúbila, zato mám rada parbolaid, basmati, jasmínovú i divokú ryžu. Pritom musím priznať, že ryža nepatrí k mojím najobľúbenejšim jedlám, a teda, ak si ju dám, tak musí byť super...hnedá ryža mi chutí menej, pripravujem si ju v obdobiach, keď sa mi žiada žiť len zdravo/nie aj veľmi chutne/...
1x altyn
frezia68
@alexdidi :chute sú rôzne,ja mám častejšie SOS,po jasmínovej len poškuľujem,lebo vôňa by mi asi vadila(ker jasmín mám až veľmi rada) a o divokej sa až tu dozvedám a po tej budem pátrať.A bez hnedej by som vedela žiť :-))) len je zdravšia........teda mám k nej vzťah asi ako Ty :-)))
babidka
@frezia , deticky uz bohuzial odisli :-(((((((((((((((((((((( este sli potesit aj druhu staru mamu ...
K tomu ryzovemu hrncu - ja mam konkretne Panasonic SR CK05 /skus si ho vyguglit/, ale ako som pozerala , u nas nie je v predaji . Ten je tak akurat pre normalnu rodinu a aj male mnozstvo ryze sa uvari dobre .
frezia68
@ ďakujem Ti,ja som našla na nete štvoraké,ale Tvoju značku nie.My sme doma len dve,no páči sa mi,že sa ta varia aj pudingy,polievky,aj .....vieš,ja som nadšená novinkami a keď mám kúpiť,tak zistím,že nemám miesto a viem sa bez toho zaobísť.......A tušila som,že deťúrence odišli,lebo zasa si na Vareche.Veď si sa potešila a vieš,že sú zdravé,majú sa dobre....taký je život.Nemôžeme byť vždy s tými,koho máme radi.Zasa až za určitý čas.Ale je úžasné sa s nimi vidieť cez počítač ........:-))) ,niekedy boli len listy a tie išli šífom a dĺĺĺĺho.Žijeme v peknej dobe s tými vynálezmi,však?
babidka
vynalezmi sa to len hemzi :-) Deti mi uz viackrat volali a zatial rozpravaju krasne plynule po slovensky...:-) Tesia sa uz na Najnaj/to je po cinsky stara mama z otcovej strany/ a musia sa teraz rychlo preorientovat na cinstinu ....
1x mitzy
babidka
K hrncu :
ked sa rozhodnes pre hrniec , tak si vyber co najmensi :-) v nasich internetovych obchodoch som videla iba 1,5 litrove co je prilis velke .mala som taky a je to iba pre velku rodinu, male mnozstvo ryze pre 2 ludi sa tam prakticky uvari na "chrumkavo" a nie je to chutne . moj ma iba 0,5 litra a to je tak akurat :-)
frezia68
@babidka :ďakujem Ti za rady,ten Tvoj je šikovný,ale u nás nedostupný,aspoň na internete.Pôjdem do NAY/ aj inde/ či sa nedá objednať.
nitran
Mne funguje nasledovny sposob varenia ryze natural (pouzivam zn. Marianna): premytu ryzu nasypem do vriacej vody a necham varit cca 25 min na miernom ohni. Počas varenia zbieram nečistotu z povrchu vody. Po 25 minutach nechám ešte 5-10 vo vode a potom scedím a prepláchnem.
babidka
ale k bazalke : skus este jeden trik - zostrihni ju az po posledne 2 spodne listky.mala by po case zacat pustat nove bocne konariky.Ked bazalka vykvitne tak zacne zasychat a najma ked nie je na zahone , tak sa rychlo poda vycerpa a bazalka casom zhynie .tu uz nic nepomoze , iba nova rastlinka .
fiorenta
Dobry den, neda mi nezareagovat k tejto teme. Hneda ryza ci uz predvarena alebo predparena stratila akekolvek vyzivove hodnoty hnedej ryze napr. Uncle Bens – je v podstate mrtva a ako hneda ryza sa len tvari.Hneda ryza ma vysoke mnozstvo vitaminov a mineralov, pomaha pri zapche, alergii, zaludocnych problemoch a pod.Ryzu treba na noc namocit a nechat postat /podobne ako fazulu/ vari sa v tej istej vode v ktorej stala a pri vareni treba z povrchu vody zbierat lyzicou penu, a tiez treba varit co s najlepsie tesniacou pokrievkou.Ak ryzu varime bez oleja a soli ma schopnost detoxikovat telo a nastartovat imunitny system. Znama je tzv. 9 dnova kura
2010
Hneda ryza je v azii jedlo chudobnych , kazdy chce tu krasnu bielu.Hneda je rozlicnej kvality .Vcera som robil ako mi bolo povedane idiot proof metodu .Hodinu sa namoci ,naleje sa vela vody v pomere 1:10 vari sa 35 minut scedi a da sa zakryta sparit. Mne vysla super .Tato ryza je vzdy lepkava -aby sa dala jest palickami a vacsinou ju ochucuju MSG .
 pinchmysalt.com/how-to-cook-perfect-brown-rice/...
julanda
Ja som kúpila bio natural, návod odporúča uvariť vo vode, čo by som teda asi nezjedla. Normálne som ju udusila na cibuli, na šálku ryže 1,5 šálky vody. Dusila sa síce vyše hodiny, ale bola celkom dobrá.
2010
Tu som pred par rokmi mudroval ako varit tuto zakernu ryzu a ja som tiez kupil neuvaritelnu tvrdu podosvu. Takze rada z prvej ruky od azijskeho kuchara ako na nu ( moj pokus 3 ). potvoru varime ako spagety ... Do hrnca dame vela vody a ked vrie pridame ryzu znizime plamen ( v azii pridaju bujonovu kocku - vegetu MSG a tym padom nesolia. ktore je zdravsie ? ) dame pokryvku co dobre tesni, a varime 45 - 50 minut....zlejeme vodu , zakryjeme a nechame 10 minut zaparit. - nasusorime a aj posledna lacna tvrda potvora bude makka :-)


frezia68
@2010 :ďakujem za radu, niekedy vyskúšam,len takú peknú prílohu asi neurobím .Pekný servis,ako vždy :-)
2010
Ked mame ryzu ktoru nepozname ako som dostal 3 kombinaciu natural, cervenej a ciernej, najlepsie funguje varenie v osolenej vode ako ked sa varia cestoviny, tato kombinacia sa varila 45 minut a este som ju nechal 10 minut zakrytu zaparit potom zlial cez sitko. Pritom som podusil cibulu, cesnak, predvaril hokaido, pridal jarnu cibulku vsetko zmiesal vo woku pridal 2 lyzice kvalitnej sojovej omacky a dve lyzice koriandrovej vnate a nakoniec trochu sezamoveho oleja.
PS: Medzi sojovymi omackami je obrovsky rozdiel v kvalite a chuti ja som pouzil Yamasa


micanela
varila som viackrat, vzdy to bol tuhy hnus

kuchtu nemam ale skusim vopred namocit
frezia68
@2010 :samozrejme,že tú ryžu nepoznám,ale poslal si mi taký lákavý tanier,že hneď by som išla na stravu k Tebe :-) .A čo sa týka sójovej,tak mám doma Kikkoman a myslím,že je kvalitná,ale zasa nie som odborník a ani taký gurmán,ako Ty.Okrem toho ani ju pri mojom ,teraz už skromnom varení akosi nevyužívam.Ale oceňujem rady a posielam pozdrav do diaľky :-)))