Veľké manévre

hubata - fotkahubata, 25. júna 2014
Môj krstný otec bol drevorubačom a to už hovorí za všetko: chlap ako hora, svalnatý - hoci nikdy vo fitku nebol, hubatý (máme to v rodine), po slovensky nevedel ani ceknúť, dorozumieval sa len v záhoráčtine. Aj pri svojom nebezpečnom povolaní si ale nikdy neodpustil návštevu krčmy, ba dá sa povedať že mu bola domovom.

Raz sa vybral do Bratislavy. Po prvý raz v živote a aj to naposledy navštívil toto veľkomesto, lebo musel: dostal pozvánku aby sa osobne dostavil na vojenskú správu ohľadne nejakých vojenských manévrov pre záložákov. Z rodnej dediny nevytiahol takmer päty, nuž ale ako-tak sa na Hlavnú stanicu už len dotrepal. V živote sa neviezol električkou a teda nemal ani potuchy o tom, že si treba zakúpiť lístok a štiknúť ho v nejakom poondiatom strojčeku. Na guráž si dal zapražené pivo, prežehnal sa a poručeno pánubohu nastúpil. Už po chvíli vynadal vodičovi, lebo lietal po celej električke - pritom nekontrolovateľne používal výrazy ktorými častoval sám seba, keď zabudol doliať benzínu do motorovej píly...........

Výťah!!!! Doma ho nemali, v šenku z bezpečnostných dôvodov výťah nebýva .......... horor nastal keď sa zavreli dvere, po chvíľke otvorili, zase zavreli, zase otvorili: ale to už nastúpila chvalabohu nejaká dáma, lebo nevedel kde-čo potlačiť a tak len stál v pozore a čakal čo sa bude diať. Navoňaná, upravená panička v klobúku a boli si tak blízko .... no preňho hrôza, lebo ženičky čo sadili stromčeky v lese mávali odhadom tak okolo sedemdesiatky, nosili tepláky zastrčené v gumákoch a vaťák skryl všetky vnady.... Zostal celý nesvoj, lebo sa začínali diať veci aké poznal len vtedy keď jeho Mariška mala dobrú náladu a nefrfotala aby okamžite zliezol .......
Nájsť číslo dverí v spleti chodieb - to vôbec nebolo jednoduché tak ako v lese, tam severná strana je vždy porastená machom, takže sa ľahko zorientujete: dvere jedny ako druhé, rovnaké sprosté, je .........té dvere, nadával, až sa konečne ocitol podľa neho v jedinej normálnej kancelárii - v kotolni. Nuž a keďže aj v kotolni býva zima, mal pre tento prípad kotelník čo sa s ním hneď skamarátil, poistku na zahriatie ...... Prebrali mladosť na vojne, aj fešné úradníčky, ale ako ubúdalo borovičky, ubúdalo krstnému aj na smelosti: dobre si uvedomoval, že takýto nadratý nemôže predstúpiť pred nejakého lampasáka, aby sa prihlásil brániť vlasť proti narušiteľovi. Tak aj s kotolníkom vymysleli podľa nich geniálny plán: kurič to na druhý deň vybaví u veliteľa a aby mal krstný nejaký doklad že sa dostavil načas, vymysleli aj potvrdenie opečiatkované tou istou pečiatkou akú používal kotolník pre Zberné suroviny keď prišli zobrať starý papier, ktorý sa musel spáliť, aby nebolo prezradené štátne tajomstvo. Spokojný, že takto dobre vybavil, nasadol do osobáku Bratislava-Malacky a odcestoval. Lenže psychické a iné napätia spôsobili, že milý krstný sa prebudil až o zástavku ďalej ako mal vystúpiť. No tak čo, počkal si na spiatočný vlak, ale unavený sa opäť prebudil až za Malackami. Čas už riadne pokročil a na ďalší vlak musel dlho-predlho čakať v staničnom bufete. Uzimeného, unaveného ho premohol vo vlaku opäť spánok a prebral sa vždy pred alebo až za Malackami, a to už si ani nepamätal, po koľký krát videl ubiehajúcu malackú stanicu. Pozbieral zvyšok zdravého rozumu a od výpravcu si požičal bicykel, keď tie sprosté vlaky stoja vždy len za alebo pred Malackami, ale nikdy nie v Malackách.... Premrznutý na kosť dobicykloval v noci domov a tam ho čakalo nemilé prekvapenie: na dvore auto, Mariška nespala, ale uplakaná sedela v kuchyni s vojenskou hliadkou ozbrojenou až po zuby. Darmo sa krstný preukazoval potvrdením Zberných surovín, za srdcervúceho lamentovania Marišky bol okamžite deportovaný na Vojenskú správu, mesiac pobudol v base a potom ešte 3 mesiace slúžil ako záložák na Šumave v mene hesla "neprojdou!....."

Ale piť sa i tak neodnaučil ........
@zareaguj


Diskusia k článku

smejkad
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
chudak, takto sa natrapit :-))))))))))))))))
megdesign
"Z rodnej dediny nevytiahol od narodenia päty" - a kde bol teda na vojne, ked ho povolali na manevre? V rodnej dedine :DDD
mata3636
@megdesing - dovtedy nevytiahol z rodnej dediny päty - treba rozmýšľať, keď čítaš a nie len za každú cenu rýpať
hubata
@concord , @megdesin : narodil sa na horárni ako aj ja, na vojne bol niekde na Šumave na "čiare" a idem opraviť tú naftu na benzín ....... To je tak, keď sme rezali drevo ručne dvaja na kozách. Vďaka.
megdesign
My sme rezali drevo bruchatkou na konovi.... Na kozach bola polozena velka doska na zabijacke /alias stol/ ;)
rea1
život tropí hlouposti. :-))))) fajné počítaníčko, dobre som sa zabavila.
megdesign
@mata3636
1. neprzni mi nick, ja tvoj neprznim.
2. porozmyslaj ty. : "Manevre" prichadzaju niekolko rokov po vojne, ako cvicenie pre "zalozakov", ked skoncili Zakladnu vojensku sluzbu. Cize ked "Z rodnej dediny nevytiahol od narodenia päty", logicky nebol na vojne, cize nemohol byt vojak v zalohe, cize nemohol ist na manevre. ;) To je tak, ked niekto nechape pisanemu textu ;)
concord
@hubat á
Nevadí, hlavne že my Záhoráci si rozumíme. A z tej horárni by ma nedostali ani s párom traktorov.
smejkad
nikto nespochybnuje tvoje znalosti, @megdesign
tu vsak ide v prvom rade o to, ze niekto nezistne zlepsuje naladu kazdemu, kto o to ma zaujem a za tychto okolnosti nejake fakticke chybicky naozaj nie su dolezite :-)
pekny a pohodovy den zelam :-)
martina0812
mne sa neskutočne páčilo to slovné spojenie: ...začínali sa diať veci, ktoré poznal, len keď mala jeho Mariška dobrú náladu... neskutočne vtipné!!!
bozulka
@martina0812 , to sa páčilo aj mne.
Na Záhorí sa drevo reže na kozách či sa to niekomu páči alebo nie...!!!Zábavné čítanie !!!
hubata
Jasné že sú to kozy, aj to kozy pripomína! Medzi čo položíš koňovi metrovicu hááá????



 



TOPlist