VARECHArky nebojte sa

gordonko - fotkagordonko, 12. marca 2013
...pri čítaní diskusie od @HVIEZDICKAZ som si spomenul na zážitok z vojny
( .... tým čo vadí môj pravopis radim NEČÍTAŤ ...dakujem )

slúžil som ešte za doby ,kedy sa vojenčilo 24 mesiacou a na vojne sa vojaci okrem hodností delili aj na ptáky , zobáky ( do 6 mesiacou vojny ), starší rajonisty ( do 12 mesiacou vojny ) pány mazáky ,ktorý už mali rok vojny za sebou a suprákou čo mali 18 mesiacou vojny za sebou. No práve tý mazaci a supráci si dovolovali ,,buzerovať,, tých mladších , najviac machrovali tací čo v normálnom živote ničoho nedosiahli ,ale vojna znich urobila ,,chlapy,, .... alebo blbcou ...no do civilu sa vracali zasa ako chudáci

.... ja ako starší rajonista som zasa za niektorého mazáka upratoval a umýval chodbu ,to nebolo nič vinímočné , ale mali sme tam mazáka ktorý veľmi a rád ponižoval a týral mladších a robil im zle , ibaže nechodil sám , vždy sa predvádzal pred ,,svojimi,,
..raz si tak vykračoval sám po chodbe a ja na kolenách vytieram podlahu ... ked som ho zbadal rýchlo som vyskočil a chytil som si kýbel z vodou do ruky ... jeho oblubou totiž bolo kopnúť do kýbla a vodu vyliať.
No a on ,,pan mazák ,, mi vravý ,aby som položil kýbel na zem ,ja som zasa oponoval ,že nepoložím atd. ,takto sme sa nejaký čas handrkovali až som povedal , ,,dobre ja ho položím ,ale ak donej kopneš , zbitkom vody Ta oblejem,, ...a veru aj tak sa stalo kopol mi do kýbla a kýbel sa prevrátil. Vedel som čo sa stane a tak som bol pripravený kýbel zachytiť ... podarilo sa , zostalo vnňom asi do tretiny vody a hned som tú špinavú vodu naňho vychrstol. To bolo niečo preňho nepredstavitelného a urážlivého a dal mi zato facku. No ja som nemeškal a okamžite som mu ju vrátil .
Zostal stáť , nezmohol sa ani na slovo a čumel ako ,,puk,, ..... odvtedy som mal odneho pokoj, už neriskoval dalšiu ,,nadielku,,

...tak isto je to s neprajníkmi tuto na vareche ... neboj te sa ich a pridávajte svoje recepty a komenty ,lebo tý nemenovaní anonimovia zato nestoja a okrem toho , Vás predsa môže uraziť iba inteligent ..... a to oni ani zdaleka nenisú.
Pekný deň vám všetkým




@zareaguj


Diskusia k článku

radost
@gordonko
mne je milé každé nárečové i inak "iné" slovo-ked ide z čistého nezišstného srdca..
vieš-ja som vrchárka..i varechárka-hoc len utajená doma v kuchyni...ja si nedám vziať radosť z VARECHY..:-)
VARECHU beriem ako hračku-vo voľnej chvíli sem chodím ako =mobil na nabíjačku=....:-))
želám ti radostný deň...:-)
rela
@gordonko , hovorí sa že najťažšia havária je naraziť na blbca. Dobre si mu to natrel :-)
tiginko
@gordonko vždy si mi bol veľmi sympatický a mne sa tvoja svojská gramatika a šikovnosť v kuchyni páčia. A viem, ako sa ťažko prispôsobuje Čechovi na slovenský jazyk, sama som pôvodom Češka. Verím, že si tvoríš názory na ostatných ľudí sám a neposudzuješ ich len podľa rečí ostatných. Inteligentný človek sa povznesie nad hlúpymi rečami a nerobí si z nich ťažkú hlavu. Tak veľa zdaru v kuchyni a želám ti život plný pozitívnych zážitkov, nie ako ten z vojny...
angast
@gordonko
patríš medzi svetlé stránky varechy a nikto ti nemôže nič vyčítať.
Na ten tvoj svojrázny pravopis sme si všetci zvykli a keby si sa v ňom polepšil, už by nám to najskôr vadilo. Tvoje kreatívne recepty vyrážajú dych i skúseným kuchárom. Páči sa mi tvoja svojrázna zásada, "ja nič navážim , dávam to od oka a dávam si tam všetko
na čo mám chuť a čo ma momentálne napadne". Týmto vynikáš.
Neverím , že tvoje jedlo sa opakuje v tvojej kuchyni viackrát, pretože
ho tvoríš " za jazdy" a podľa momentálnej situácie. Skrátka
neopakovateľný kuchársky virtuóz. Držím palce v ďalších nápadoch.
isabel2
Tie reakcie sú dobré a rada si ich stále prečítam .Neubližujme si,ved vonku je tak krásne.Práve som sa vrátila zo záhrady,oddýchnuť si pri Vareche,pri komentároch a receptoch.@gordonko si jednička.Pekný deň želám Vám všetkým.
ethanel
@gordonko ... Pekne si to napisal a mam rad tvoj styl pisania. V poslednom je tu naozaj napatie a sam sa cudujem preco su ludia na seba zly aj na takej stranke ako je varecha. Sam uz radsej ani moc nekomentujem a ak tak ludom co poznam cez varechu alebo recepty ktore ma naozaj zaujali, na druhej strane ak mne niekto komentuje recept za ucelom ma len podrazdit ,, chvala bohu moje recepty nie su zrejme tak navstevovane ,, snazim sa tuto osobu ignorovat a slusne napisat ze jeho koment akceptujem len preto ze nie vstci mame radi vsetko. Rad si precitam nazor na moj recept a necakam ze vsetci budu milivat to co varim a prezentujem ale take reakcie ake tu boli pisane k inym receptom su fakt uz trocha moc, hlavne ked sa tu zacnu rozoberat nepodstatne veci. Mily varechaci prajem Vam pekny den a tebe @gordonko dakujem za pekne citanie.
vierutt
@Gordonko , porozprával si poučný príbeh, ale ver mi, že viacerí nepochopia, prečo si ho porozprával.
No a čo sa týka pravopisu - nikdy, naozaj nikdy by som si nedovolila niekomu hľadať chyby, nedajbože mu ich vyčítať. Ešte nikdy som sa nezapojila do debaty o gramatických chybách, pre mňa je na Vareche dôležitý recept a "i" sa číta ako "y", tak nechápem. Aj Tebe pekný deň, týždeň, rok.......
1zdenko
Pozdravujem, vyborny clanok. Vsetci varechari uz predtym vyslovili svoj nazor, ja sa pripajam. Vareniu zdar
njdevil
@gordonko , trafil si klinec po hlavicke, ako sa hovori...krave sa vyhybaj spredu, konovi zo zadu a somarovi zo vsetkych stran...:-) pekny den prajem!
evanaaa
Tak @gordonko , ty si tu akýsi náš talizman aj so všetkými chybami ale aj výbornými nápadmi na varenie, fakt sa nedá o tebe povedať, že si opísal niekoho recept a ak sa ti aj niektorý páči a psravíš ho, tak to tu aj spomenieš - a ty si ho upravíš aj tak podľa seba. Ani mne sa nepáči to, čo sa tu deje, ale aj keď ma to vnútorne rozhádže - namám rada hádky -, ja sa Varechy nevzdám, aj keby ma niekto urazil.
cuisinier
@gordonko ,hovoríš my z duše.Ja si myslím že Varecha je o varení a
nie o pravopise.Verím jednemu pravidlu:Žena varí z povinosti ale muž
varí podla chuti a nálady no nakoniec sa to aj tak zje a nezáleží kto varil.
babidka
@gordonko :-))))))
Som na Vareche takmer od jej zaciatku a videla som tu uz vselico :-) Vzdy sa tu nasli rypaci ktori nenechali kamen na kameni ...a kde teraz su ? Tak ako prisli - tak odisli . Bohuzial , odislo s nimi aj par dobrych a sikovnych ludi . Nie kazdy sa dokaze povzniest nad niekedy neuvazenymi poznamkami , niekto neznesie ziadnu kritiku , niekto zasa je presvedceny o svojej velkoleposti a sikovnosti tak , ze zacne pohrdat ludmi ktori nevedia o vareni tolko ako on ...Su ludia ktori stale musia riesit nieco "dolezite" ci gramatiku inych atd .
Taki sme . Ludski . Chybujuci . Netolerantni. Malo empaticki . Ale aj nadseni kuchari .Pre niekoho je vrcholom jeho kucharskeho umenia uvarit sto krat uverejnene cestoviny s bambinom a brokolicou - ale preco ho hned zdrbat pod ciernu zem ? Lebo my lepsie varime -alebo aspon si to o sebe myslime ???Ak je ten recept naozaj zly - naco ho otvarat ? Velakrat si vsak za negativne reakcie moze aj sam autor - niekedy by stacilo porozmyslat nad receptom ci ho vobec uverejnit , upravit nazov ci neuverejnit mimoriadne zlu alebo dokonca cudziu fotku. Nevyskakovat hned od urazky ak namiesto pochvaly ma niekto upozorni na nejaku chybu alebo da uprimne mienenu radu . Ak niekomu napisem , ze by mohol recept napisat podrobnejsie a nie iba v skratkach a on ma oznaci za vyryvaca - co uz narobim ? Pritom vsak myslim svoju radu uprimne - ved je tu plno menej skusenych kucharov ktori si nedokazu "domysliet" postup alebo odhadnut vyraz "trosku" . Mozno sa stale opakujem - uz som ako ta stara platna co dookola vrci to iste .....Ved kazdy sme sam za seba zodpovedny a ak "publikujem" na verejnosti - musim si to premysliet . Musim pocitat s roznymi reakciami .Ak su dobre - je to super , taky pocit milujem . Ak su menej dobre - na vine je oponujuci ? Alebo moj recept /diskusia , zazitok/ ma naozaj nedostatky ? Niekto to nedokaze triezvo posudit .Preto je obcas nespokojny ,urazeny , nestastny a alebo prestane pridavat recepty/diskusiu/ alebo sa s tym vyrovna a snazi sa zlepsit .
Aj ja vravim -NEBOJTE SA . Nepodstatne veci ignorujte .Dobre veci a ciny si zapamatajte . Pekne si odlozte na "pouzitie"....
Mam rada Varechu . Aj ludi na nej .
violetacamorova
@gordonko a @babidka pekne ste to napisali a je to dobre , ze sa medzi varechacmi najdu aj dobri ludia, lebo aj ja mam rada tuto stranku kvoli receptom, oddychu a relaxu, ale mnohokrat sa mi stalo, ze ma slova niektorych kometatorov "matali" naozaj v zlom a dost dlho. Ale stretla som sa aj s tym, ze po tom zlom sa mi ozval naozaj pekny clovek. A myslim si, ze ludia maju na tejto stranke pravo navarit recept aj s vegetou aj s kecupom. Tato stranka, ak som si vsimla od zaciatku nie je strankou pre zdravo variacich a dietujucich ludi. A moja mama varila nam styrom detom a aj dodnes vari aj s vegetou a s bujonom a nikto chvalabohu z nas z toho "nezomrel".... A je to tiez dobra skusena kucharka, a hlavne clovek ktoreho si velmi vazim a aj jej kuchyna je mojou inspiraciou.
hubata
Je zaujímavé, že nikomu nevadia anglické výrazy, ale akonáhle sa tu objaví vareškár s maďarským alebo českým prízvukom, už sa nájdu jedinci ktorým to vadí. Tak načo sme liezli do EÚ keď sa nevieme zniesť ani pri tom jedle.
tothka
Na Varechu chodím denne a dá sa povedať že opakovane viac krát a akosi som si v poslednom čase zvykla menej komentovať jednotlivé recepty a diskusie. Na tie, ktoré ma zaujmú a sú podľa môjho názoru skutočne výborné, zvyknem zareagovať a to, že niekto sa v tej škole na slovenčine možno trochu flákal a nebavil ho pravopis, no popri tom mu to dobre "varí lebo pečie" dokážem pochopiť. @gordonko aj @babidka napísali ste to super a verím, že aj takí rypáci to pochopili. Buďme nad vecou, veď život je plný iných oveľa dôležitejších vecí a problémov, načo si ho zbytočne znepríjemňovať.
elekra
@gordonko , nedaj sa odradiť. Ja som každodenne na Vareche. Aj pridávam recepty aj hľadám inšpirácie aj čítam zážitky a diskusie. Mám to tu celkom rada, aj keď rypáci sa tu nájdu vždy. Tých som sa naučila nevnímať.... Prajem Ti veľa skvelých receptov, aby si sa mal s čím s nami podeliť.
silvia68
@gordonko tak tú gramatiku som predýchala, šak zasmiať sa nám tiež treba. Si super trieda, tomu sa povie teda odvaha. Ale tú jeho tvár by som chcela vidieť ako si na neho kydol to vedro vody. Pripomenul si mi jednu manželovu príhodu z vojny. Môj manžel je dobrák, tuším sa hovorí , že mu môžeš drevo kálať na hlave a nič sa nestane,ale len do času , kým pohár nepretečie. On je taký drobnejší chlap, dva metre do výšky a niečo cez 100kíl, no proste taký akurát, a na vojne mali za šéfa také celkom drobátko, čo by ho aj baba pod rukou odniesla. No a práve takí ľudkovia veľmi radi buzerujú tých urastenejších , ak na to majú moc a tú správnu funkciu. Môjmu to už aj liezlo na nervy, ale vždy si povedal, veď keď mu jednu uvalím, aj zabiť ho môžem a treba mi toho? Aj ho trochu ľutoval, že asi má komplexy , ked nedorástol na chlapa , tak ho jednoducho ignoroval.Jedného dňa ale manželovi praskli nervy, čo je veľa to je veľa a začal po tom šefovi ziapať. Citujem jeho kolegov: Sme sa skoro pos....li od strachu. Môj sa vykričal, uľavilo sa mu a odvtedy mal pokoj, aj od šéfa. Ten sa mu už len úctivo z patričnej vzdialenosti zdravil.
@babidka to napísala výstižne. Sme rôzny a ináč to nebude, pochváľme sa za dobré veci, potešme sa . Na varechu chodím denne, prispievať nemám čas, snád niekedy v dôchodku ale toľko nových super receptov, krásne prehľadne usporiadaných, som veľmi spokojná. A že niektoré su viackrát, nevadí, opakovanie je matka múdrosti. Niekedy inšpiruje aj celkom jednoduchý recept, ktorý je rýchlo hotový. Takže baby a muži nebojte sa veselo uverejnujte recepty, ja sa teším na všetky. Dnes chválim @denisac za jej pithiviers, výborný a hlavne rýchly, odporúčam.
pivonka
@Gordonko , ty si stelesnené pozitívum. Tvoje recepty, zážitky, stretko, komentáre, aj ten pravopis - je obrovsky pozitívne prejsť na jazyk krajiny, v ktorej žiješ - a že tá slovenčina je poriadne ťažká.
Tvoj dnešný zážitok sa mi veľmi páči, je to taký chlapský postoj v tom najlepšom slova zmysle.
@babidka , pri tvojom komentári som mala pocit, že je späť stará dobrá Varecha.
radulienka
@Gordonko , napísal si to fakt krásne, aj keď tá tvoja gramatika nie je dokonalá, viem, že je to tým, že sa snažíš ako pôvodom Čech po slovensky a veľmi si to vážim, pretože u mňa je to naopak, žijem v Čechách, len je zaujímavé, že tí, čo rýpu do iných, u teba si to nedovolia, ale je to ako s tým tvojim mazákom... Zostaň taký, aký si, prispievaj svojimi receptami a snáď sa aj tento blog raz vyčistí...
ericka
Krásny a poučný článok @Gordonko a myslím si,že tvoje recepty,zážitky a príspevky do diskusií celkom zatemnia tie chybyčky v gramatike...Mne osobne nevadia u nikoho,išla som sem predsa kvoli tomu,že mám rada gastronómiu a rada spoznávam nových ľudí,nie aby som tu len kritizovala.Veď každý sme predsa dobrí v niečom inom,či nie?
kuchticka
@gordonko. vzdy ta rada "vidim" na Vareche.
Velmi dobre si si poradil s tym despoterom v kasarniach. Hovori sa: "odvaznym stasie praje" Si odvazny a uprimny. Nech sa ti dari!!!
@babidka , dakujem, pisala si za mna. :-))
ebaka
Na Varechu chodím skoro denne a nedám si to nikým pokaziť.
arasidka
@gordonko , tomu môjmu dzedkovi sa občas stáva, že mu je niečo smiešne práve v takej chvíli, keď by sa užgŕňať nemal. A často na to doplatil. Keď bol na vojne, poznáš to, ranný nástup na chodbe, vojačkovia stoja, zaznie povel pozor a prichádza "hlava pomazaná", aby niečo horúce a srdečné opäť nareval dlhou chodbou.A na takej dlhej a vysokej chodbe sa to tak krásne ozýva.
A ten môj dzedko mal zrovna takého veliteľa, ako sa hovorí - néčo vyšší od kýbla. Okrem toho si so sebou niesol pod vojenským "sakom" brušisko jak stoh slamy.
Ako tak futašoval tou dlhou chodbou, ktorá bola do tvaru L, vojaci stáli v pozore a ten môj už tŕpol, lebo očakával, kedy veliteľ vypochoduje spoza rohu , a to bol moment, keď vedel, že zase bude "prúser", lebo už mu ústa mykali, len vybuchnúť do rehotu. A to sa nedalo prehliadnuť ani tomu "kýblveliteľovi". Dzedko už vedel, čo bude nasledovať, a chalani v zelenom tiež. Predstav si dvojmetrového chudáčka vojačka a tesne pred ním malá napaprčená gulička , ktorú išlo rozhodiť od jedu. Na to sa nedá zabudnúť. A následky nedali na seba dlho čakať, vždy sa našiel dáky trest.
Určite ešte dnes si občas na tieto ranné maršpochody niektorí z tých, čo tm vtedy na chodbe stáli - spomenie.
gordonko
@arasidka ....je Ti hádam jasný ,že kto nebol vbase nebol ani vojak.... bud hrdá na chlapa čo máš doma.



 



TOPlist