Tri pohľady na jednu praženicu .

stefanm - fotkastefanm, 28. novembra 2013
Normálne ráno v strede týždňa , sedem hodín , rodina sadá k spoločným raňajkám . Varí otec . Dnes praženička , domáci chlebík a čaj . Prečítajte si tri pohľady na túto situáciu .

Pohľad č.1 : syn Peter , 14 ročný , 180 cm vysoký štíhly chlapec v záverečnom štádiu puberty :
„Zase praženica . Grc. A určite bez cibuľky . Prečo ten tato nedáva do praženice cibuľu ? To si nevie nájsť na internete nejakú stránku o varení a prečítať si , že to tam patrí ? Ešte že tam pridal slaninku . A čerstvý chlebík !?! To zas vstával o štvrtej ráno aby zapol domácu pekárničku ? Drbe mu ? Horúci čajíček , jeho špecialitka . V mikrovlnke zohriata voda a v nej rozpustený granulovaný prášok s prísadou lesného ovocia . Mali by na obale uvádzať upozornenie – Pozor žiravina - . No čo už ? Dojem , vypijem a bežím do školy . Len keby ma tak nesvrbeli tie jebáky na chrbte ! Ešte tu mám na desiatu croissant XXL . To sa bude hodiť . Cez prestávku zájdem za Zuzkou a ponúknem je ho na výmenu za je buchtu chlpatú ! Minule mi povedala , že ten croissant sa len zdá taký veľký , že je to len nafúknutý obal a dnu je taký croissantik ako nosím ja medzi nohami . Krava je to , ale má buchtu“ !

Pohľad č.2 : matka , 36ročná , štíhla , atraktívna brunetka so sieťkou na natáčkach , v župane a s veľavravným pohľadom z ktorého sa dá určiť akú prežila noc :
„Fú , to bolo zaspávanie . Ten starý , dobrý Mošus , robí zázraky . Len čo ho zavoňal , hneď sa pýtal či ešte dlho musí čakať kým dočítam kapitolu . Nemusel . Nedočítala som . Musím o tom v robote podrobne porozprávať Zite . Nech závidí !!! Aááá , praženička . To sa dnes pochlapil . Len dúfam , že do nej nedal cibuľu . Ale určite si pamätá ako som ho zjazdila , keď mi prvý krát urobil jedlo s opraženou cibuľou . Od vtedy vie , že ju neznášam . Nie je tam , len slaninka . Tu dnes môžem . A ten čaj určite odignorujem a potom vylejem . Bože . On vstal o štvrtej a nachystal chlieb na pečenie v pekárničke aby bol teraz čerstvý ? Tak to sa mu muselo to zaspávanie včera večer fakt páčiť . Musím poobede kúpiť Peťkovi tú vodičku na akné , nech sa toľko neoškrabáva .Takže ešte prelakovať nechty , lebo dnes si obúvam tie ružové lodičky , tak aby ladili a šup do práce “ !

Pohľad č.3 : otec , 55ročný , prešediveny pán s okuliarmi . Na sebe má oblekové nohavice , svetlomodrú košeľu , károvanú kravatu a cez to zásteru s motívom Eiffelovej veže :
„Praženica zo šiestich vajec ! Niekedy to bolo len pre mňa málo a teraz s tým nasýtim na raňajky celú rodinu . Ešte že dcéra Kaťa pracuje v Belgicku . Ona miluje vajíčka . Ale táto praženička sa mi vydarila . Ja sa zastavím cestou do práce u Tona v bufete na rohu a vezmem si trochu tlačenky s cibuľou a octom . Šéfka je aj tak na služobke v Lichnštajnsku tak čo ? A ten chlebík ?! Určite si myslia , že som vstával o štvrtej , aby som to pripravil a spustil , ale ani vo sne ich nenapadne , že tá pekárnička má časovač a ja som si to všetko pripravil už večer , pred tou divokou nocou a ono sa to samo o štvrtej zaplo a o šiestej už bol chlebík hotový . Škoda , že som musel improvizovať s tým čajom . Ale medzi ostatnými je len ženský a urologický čaj . Tak som im spravil ten granulovaný čo sme kúpili v Poľsku . Peter si tie pupáky užíva tak ako ja za mlada . Nech trpí . To je život , to nezmeníš . Ešte narýchlo umyjem riad , pohľadám kľúče od Saaba a sako a padám do roboty . Hej , ešte musím jemne oznámiť manželke , že prídem domov až večer lebo dnes idem hrať s Ferom šach a potom s Jarkou bedminton . Musím sa predsa starať jak o mozog , tak o telo . Padám do práce“ !

Jedna praženica a tri pohľady . Ešte som chcel pridať pohľad @hubatej ale neviem po Záhoracky .
@zareaguj


Diskusia k článku

martina0812
Bože!!!! :-DDDDDDDDDD @hubata , vyjadri sa, prosím!!!! Prosím!!! Toto nemalo chybu, stefanm, ďakujem, dobre som sa zasmiala!
paeva
no, Stefan, konečne si sa ozval, cha, cha, cha
ešte chválim spločné raňajky, u nás už ani obed v nedeľu, niekedy.
tiginko
krásne pohľady do duše :-) Autobiografia?....či?
radost
kto umí-ten píše..kto neumí..ten---číta...eštežesomčítaťnezabudla..!!vdaka-pani prvácka učiteľka..!!
aj teraz sa mi zišlo..a rada som...:-)
ela77
@Stefanm , len mi vŕta v hlave, či si to opisoval vašu rodinu, ale to si si potom ubral 4 roky.. @hubat á je asi ešte v práci, neboj určite sa ozve, lebo na záhradke sa už robiť teraz nedá takmer nič, tak tu určite nazrie.
rela
4. pohľad: ráno nemôžem na praženicu ani pozrieť, večer by som si však pochutila. Z čerstvého chlebíka mám najradšej pätku.
spetkasoli
jéééjej@Stefanm , to som sa krásne pobavila, veď som aj ja práve posnídala praženicu so slaninkou aj s cibuľkou, no veru spokojná som bola velice a vieš ty, že aj ja som mala tri pohľady na smaženicu? No ver mi, alebo nie, ale mala . Ten prvý a najdoležitejší bol ten moj .. a bol spokojný a tie ďalšie dva boli tu od tých vedľa z profilu. Moji milovaní "kluci" Maxík s Filípkom, oba blonďáci, nie moc štíhlí, ale už po puberte a bez pupákov:). Tí sa ale k mojej smaženici vobec nevyjádrili, len tíško pozerali do tanierika a čakali a čakali ... no nechala som im na "okošt" a ich názor na moju praženičku bol jasný - bez komentára, len to ich olíznutie mi dalo na javo, že aj im chutilo. Milý@Stefanm , vždy ma tvoje krásné historky pobavia, veľmi rada čítám a máš pravdu, aj ja sa teším na záhorácký komentík od@hubatej :) a majte všetci prima deň
hannah22
jujuj ten život je niekedy na .... ale pekne si to naskenoval... tvoje historky mi zas dvihli náladu, hned je den krajší.... a hubatá nikde, tak zas až večer, možno sa objaví, dík ... nech sa daríí.... :))
kuchticka
Konecne!!!
Skoro tyzden nam stavkoval PC, uz som ho chcela vyhodit oknom, ze necham napojit ten stary, co pracoval ovela lepsie ako tento. Asi sa zlakol a dnes som mohla konecne napojit spojenie s vami varechacmi.
Tak sa mi naramne hodil na zabudnutie @Stefanov ranajkovy pribeh. Dakujem .
stefanm
...ďakujem za kladné komentáre k tejto mojej práci . Pridal som to len pre pobavenie . Je to celé vymyslené ale dva detaily sú odpozorované priamo z môjho života . Najprv som to chcel dať ako súťažnú otázku ale pretože mám v poslednej dobe obmedzený prístup k práci na PC , tak vám ich odhalím hneď teraz .
Prvé je to , že moja manželka nezje jedlo kde je pri príprave použitá opražená cibuľa . Všade , všade to zacíti . Surovú cibuľu môže , to jej chutí ale opraženú nemá rada .
A druhá vec je ten croissant . Len raz si kúpte to pečivo a budete prekvapení aký je to zázrak . Toto na fotke



som kupoval asi v auguste tohoto roku a trvanlivosť má do 06.2014 !!! Zázrak ? A tá veľkosť oproti obalu je fakt polovičná . O čokoládovej náplni sa mi nechce písať , lebo si nechcem vymýšľať a či tam nejaká bola si neviem spomenúť .
No a také som si vyrobil sám



a nevydržali ani deň , také boli chutné .
hubata
Tu orol, tu panna, tu @Hubat á,
neskoro som zbadala tento príspevok @stefanm , tak sa ospravedlňujem že na výzvu širokej verejnosti reagujem neskoro - ale predsa:
Tak za prvé záhoráci nemajú praženicu, kde by ju vzali - oni majú škvarelinu. Teda nie je to ani škvarenina ani praženica - je to škvarelina.
Aj my doma tak ako u @stefanm sme ľúbili škvarelinu ale každý inak: najstarší brácho si ju robil z 15 vajec (a babkine vajcia z horárne boli aj dvojvaječné, teda z 30!), k tomu 1/2 chleba, zapil vineou, odgrgol si a išiel hrať ping-pong do pivnice. Druhý brácho si robil škvarelinu len z 8 vajec, ale k tomu si opražil 10 dkg parízeru, zjedol štvrťku chleba a zapil to bielou kávou. Vyčesal si háro, zastrčil hrebeň do vačku na menžestrákoch a do tmy brnkal na lavičke na gitaru.
No a ja? Ja len z troch vajec, 2 chlebov a k tomu orosenú desinu čo som ukradla tatkovi zo 7. schodíka v špajzi. Ale všetci sme ju pražili postupne za sebou na jednej panvici, samozrejme že sa neumývala, kto by čakal až sa odmočí a okrem toho to pripečené, zoškrabované bolo najlepšie. Ja som ale nestihla už ujsť nikam, lebo mama sa vrátila z roboty, zacítila smrad škvareliny a zbuchnátovala ma za pripečenú panvicu, keďže nemala na čom urobiť zápražku.
Myslím že o 14.30 hod. sa v každej rodine robila škvarelina, lebo kým sme sa docúrali po obede z družiny domov, tak sme za tie dve hodiny aj vyhladli, a o 16.00 hod. sa zasa buchnátovali deti za škvarelinový smrad a pripečené panvice.
Dnes ako rozvedenej vdove mi robí raňajky frajer: tiež škvarelinu, lenže už mi tak nechutí ako voľakedy. Je len z jedného kupovaného vajíčka, s kopcom zeleniny a zapíjam ju Dolce gusto, nič sa frajerovi nepripečie, lebo ju robí na teflonke, nie je čo vyškrabovať a frajera nemám ani za čo zbuchnátovať. No povedzte nie je to nuda?

Je tu čas Vianočný, čas vylizovania mís od krémov. Tak doprajte deťom, sebe, manželom a frajerom vylízať obyčajnú misu z umelej hmoty, aby im zostala jej chuť na jazyku tak ako mne zostala na jazyku chuť škvareliny z neumytej panvice. Nerezová misa je o ničom pri buchnátovaní by ste mohli prísť o zuby, nekĺže sa po nej hladko jazyk a nerezová ani nemá tú správnu chuť.
Toto je odborný výklad @Hubat ej k diskutovanému praženicovému problému predloženého prof. Ing. @stefanm , CSc. odbornej varecháčskej verejnosti.
P.S. Bodaj by sme mali len takéto problémy......

viera1
Ako mi odľahlo,že si sa nestratila,hneď sa mi bude lepšie spať.Krásne si to popísala,toto nepoznám,mama robila popoludňajšie smeny a vždy sme mali navarené.Obaja s bratom sme už v predsieni (pri vyzúvaní topánok) vedeli podľa vône,čo je na obed.Granadír nás sklamal (dnes sa idem za ním utĺcť).
Teflonku zruš,toho vyškrabovania sa nevzdaj,chichi.
kuchticka
Tak sme mali dnes prazenici (smazene vajicka) so zelenou cibulkou, lebo som piekla chlieb a vzdy robim v ten den prazenicu, lebo sa k tomu zjedia dobre vsetky patky zo dvoch chlebov.
Porovnavam skvarelinu @hubatej , prazenicu @stefanovu a tuto moju prazenici a myslim, ze by mali vsetky rovnaku chut, lebo po dlhej prechadzke som bola hladna ako vlk.



 



TOPlist