Pohľad č.1 : syn Peter , 14 ročný , 180 cm vysoký štíhly chlapec v záverečnom štádiu puberty :
„Zase praženica . Grc. A určite bez cibuľky . Prečo ten tato nedáva do praženice cibuľu ? To si nevie nájsť na internete nejakú stránku o varení a prečítať si , že to tam patrí ? Ešte že tam pridal slaninku . A čerstvý chlebík !?! To zas vstával o štvrtej ráno aby zapol domácu pekárničku ? Drbe mu ? Horúci čajíček , jeho špecialitka . V mikrovlnke zohriata voda a v nej rozpustený granulovaný prášok s prísadou lesného ovocia . Mali by na obale uvádzať upozornenie – Pozor žiravina - . No čo už ? Dojem , vypijem a bežím do školy . Len keby ma tak nesvrbeli tie jebáky na chrbte ! Ešte tu mám na desiatu croissant XXL . To sa bude hodiť . Cez prestávku zájdem za Zuzkou a ponúknem je ho na výmenu za je buchtu chlpatú ! Minule mi povedala , že ten croissant sa len zdá taký veľký , že je to len nafúknutý obal a dnu je taký croissantik ako nosím ja medzi nohami . Krava je to , ale má buchtu“ !
Pohľad č.2 : matka , 36ročná , štíhla , atraktívna brunetka so sieťkou na natáčkach , v župane a s veľavravným pohľadom z ktorého sa dá určiť akú prežila noc :
„Fú , to bolo zaspávanie . Ten starý , dobrý Mošus , robí zázraky . Len čo ho zavoňal , hneď sa pýtal či ešte dlho musí čakať kým dočítam kapitolu . Nemusel . Nedočítala som . Musím o tom v robote podrobne porozprávať Zite . Nech závidí !!! Aááá , praženička . To sa dnes pochlapil . Len dúfam , že do nej nedal cibuľu . Ale určite si pamätá ako som ho zjazdila , keď mi prvý krát urobil jedlo s opraženou cibuľou . Od vtedy vie , že ju neznášam . Nie je tam , len slaninka . Tu dnes môžem . A ten čaj určite odignorujem a potom vylejem . Bože . On vstal o štvrtej a nachystal chlieb na pečenie v pekárničke aby bol teraz čerstvý ? Tak to sa mu muselo to zaspávanie včera večer fakt páčiť . Musím poobede kúpiť Peťkovi tú vodičku na akné , nech sa toľko neoškrabáva .Takže ešte prelakovať nechty , lebo dnes si obúvam tie ružové lodičky , tak aby ladili a šup do práce “ !
Pohľad č.3 : otec , 55ročný , prešediveny pán s okuliarmi . Na sebe má oblekové nohavice , svetlomodrú košeľu , károvanú kravatu a cez to zásteru s motívom Eiffelovej veže :
„Praženica zo šiestich vajec ! Niekedy to bolo len pre mňa málo a teraz s tým nasýtim na raňajky celú rodinu . Ešte že dcéra Kaťa pracuje v Belgicku . Ona miluje vajíčka . Ale táto praženička sa mi vydarila . Ja sa zastavím cestou do práce u Tona v bufete na rohu a vezmem si trochu tlačenky s cibuľou a octom . Šéfka je aj tak na služobke v Lichnštajnsku tak čo ? A ten chlebík ?! Určite si myslia , že som vstával o štvrtej , aby som to pripravil a spustil , ale ani vo sne ich nenapadne , že tá pekárnička má časovač a ja som si to všetko pripravil už večer , pred tou divokou nocou a ono sa to samo o štvrtej zaplo a o šiestej už bol chlebík hotový . Škoda , že som musel improvizovať s tým čajom . Ale medzi ostatnými je len ženský a urologický čaj . Tak som im spravil ten granulovaný čo sme kúpili v Poľsku . Peter si tie pupáky užíva tak ako ja za mlada . Nech trpí . To je život , to nezmeníš . Ešte narýchlo umyjem riad , pohľadám kľúče od Saaba a sako a padám do roboty . Hej , ešte musím jemne oznámiť manželke , že prídem domov až večer lebo dnes idem hrať s Ferom šach a potom s Jarkou bedminton . Musím sa predsa starať jak o mozog , tak o telo . Padám do práce“ !
Jedna praženica a tri pohľady . Ešte som chcel pridať pohľad @hubatej ale neviem po Záhoracky .
ešte chválim spločné raňajky, u nás už ani obed v nedeľu, niekedy.
aj teraz sa mi zišlo..a rada som...:-)
Skoro tyzden nam stavkoval PC, uz som ho chcela vyhodit oknom, ze necham napojit ten stary, co pracoval ovela lepsie ako tento. Asi sa zlakol a dnes som mohla konecne napojit spojenie s vami varechacmi.
Tak sa mi naramne hodil na zabudnutie @Stefanov ranajkovy pribeh. Dakujem .
Prvé je to , že moja manželka nezje jedlo kde je pri príprave použitá opražená cibuľa . Všade , všade to zacíti . Surovú cibuľu môže , to jej chutí ale opraženú nemá rada .
A druhá vec je ten croissant . Len raz si kúpte to pečivo a budete prekvapení aký je to zázrak . Toto na fotke
som kupoval asi v auguste tohoto roku a trvanlivosť má do 06.2014 !!! Zázrak ? A tá veľkosť oproti obalu je fakt polovičná . O čokoládovej náplni sa mi nechce písať , lebo si nechcem vymýšľať a či tam nejaká bola si neviem spomenúť .
No a také som si vyrobil sám
a nevydržali ani deň , také boli chutné .
neskoro som zbadala tento príspevok @stefanm , tak sa ospravedlňujem že na výzvu širokej verejnosti reagujem neskoro - ale predsa:
Tak za prvé záhoráci nemajú praženicu, kde by ju vzali - oni majú škvarelinu. Teda nie je to ani škvarenina ani praženica - je to škvarelina.
Aj my doma tak ako u @stefanm sme ľúbili škvarelinu ale každý inak: najstarší brácho si ju robil z 15 vajec (a babkine vajcia z horárne boli aj dvojvaječné, teda z 30!), k tomu 1/2 chleba, zapil vineou, odgrgol si a išiel hrať ping-pong do pivnice. Druhý brácho si robil škvarelinu len z 8 vajec, ale k tomu si opražil 10 dkg parízeru, zjedol štvrťku chleba a zapil to bielou kávou. Vyčesal si háro, zastrčil hrebeň do vačku na menžestrákoch a do tmy brnkal na lavičke na gitaru.
No a ja? Ja len z troch vajec, 2 chlebov a k tomu orosenú desinu čo som ukradla tatkovi zo 7. schodíka v špajzi. Ale všetci sme ju pražili postupne za sebou na jednej panvici, samozrejme že sa neumývala, kto by čakal až sa odmočí a okrem toho to pripečené, zoškrabované bolo najlepšie. Ja som ale nestihla už ujsť nikam, lebo mama sa vrátila z roboty, zacítila smrad škvareliny a zbuchnátovala ma za pripečenú panvicu, keďže nemala na čom urobiť zápražku.
Myslím že o 14.30 hod. sa v každej rodine robila škvarelina, lebo kým sme sa docúrali po obede z družiny domov, tak sme za tie dve hodiny aj vyhladli, a o 16.00 hod. sa zasa buchnátovali deti za škvarelinový smrad a pripečené panvice.
Dnes ako rozvedenej vdove mi robí raňajky frajer: tiež škvarelinu, lenže už mi tak nechutí ako voľakedy. Je len z jedného kupovaného vajíčka, s kopcom zeleniny a zapíjam ju Dolce gusto, nič sa frajerovi nepripečie, lebo ju robí na teflonke, nie je čo vyškrabovať a frajera nemám ani za čo zbuchnátovať. No povedzte nie je to nuda?
Je tu čas Vianočný, čas vylizovania mís od krémov. Tak doprajte deťom, sebe, manželom a frajerom vylízať obyčajnú misu z umelej hmoty, aby im zostala jej chuť na jazyku tak ako mne zostala na jazyku chuť škvareliny z neumytej panvice. Nerezová misa je o ničom pri buchnátovaní by ste mohli prísť o zuby, nekĺže sa po nej hladko jazyk a nerezová ani nemá tú správnu chuť.
Toto je odborný výklad @Hubat ej k diskutovanému praženicovému problému predloženého prof. Ing. @stefanm , CSc. odbornej varecháčskej verejnosti.
P.S. Bodaj by sme mali len takéto problémy......
Teflonku zruš,toho vyškrabovania sa nevzdaj,chichi.
Porovnavam skvarelinu @hubatej , prazenicu @stefanovu a tuto moju prazenici a myslim, ze by mali vsetky rovnaku chut, lebo po dlhej prechadzke som bola hladna ako vlk.