Svadby

nephilim - fotkanephilim, 14. septembra 2021
Synonymum pre veselosť. Šťastie novomanželom. A dobré jedlo. Väčšinou.

Ženila som brata. Však najstaršia sestra. Nevidela som ho dva roky. Vďaka, Covid-19. Naozaj mi nechýbal. Naozaj som nerevala. Malej paskude bolo treba uviazať kravatu. Obrať mu sako od mačacích chlpov. Však prečo by som revala. Sis sa svadby nedožila. Dôstojne ju zastúpila jej najlepšia kamarátka. Moja adoptívna sestra. Spolu sme ronili slzy na WC. Že malá paskuda sa žení. Že ešte na to nie je dosť zrelý. Brat to zabil ako pán: „Dievčatá, ste na pánskych véckach, nechcete ísť plakať inam? A mimochodom, TeeTee, mám tridsaťtri. Tak už sa snáď môžem oženiť, či?“
Figu sa môžeš ženiť. Veď toť nedávno //24 rokov späť// som ti desiatu do školy robila.

Prišli moje britsko-iránske švagriné. Aj moja iránska nana//=svokra//. Shirin. Moja švagriná. Je dodnes presvedčená, že vývar je naše národné jedlo. Nana vyjedla všetko hrozno a chutili jej pagáčiky. Zemiakový šalát. Majonézový.
Prišla španielska strana. U mňa poty až na zadku druhýkrát. Že ako príjmu naše jedlo. Pamätná scéna: švagriná je prvýkrát bryndzové halušky. Vygooglila si ich na nete. Po prvom ochutnaní: „A nie je to pokazené? Zvláštne to páchne.“ Vystihla to. Nie je o čo stáť. Ha. Zemiakový šalát padol za španielsku vlajku ešte pred desiatou večer. Rezne a losos detto. Treska? Padla za vlasť. O pagáčiky & korbáčiky bola takmer bitka. Tak aj o kávu. Medzinárodný konflikt.

Na svadobnej veselke mama zasyčala: „Vytiahni mobil, Tee, odfoť jedlo, a už viac nie si moja dcéra.“ No dobre. Kabelka s mobilom aj tak 30 metrov odo mňa. Hovädzí plátok bol lahodný. Mäkký. Bála som sa, že kýchnem. A on sa rozpadne. Asi konvektomat. Bol skutočne lahodný. Akurát ochutený. Neprecpaný korením. Môj Raphael //=transplantovaná pečeň// nezvládal šampiňóny. Muž sa toho hrdinsky zhostil. Až príliš ochotne. Príloha. Brat si dupol. Žiadne 0,5 hranolky + 0,5 ryža. Že ktorý debil toto vymyslel. Má pravdu. Obyč zemiaky s petržlenovou vňaťou z našej záhrady boli vynikajúce. Zákusky nestáli za nič. Mir-ŠVAGRINÁ-ka pečie skvelo. Ale. Pred vlastnou svadbou by som ani ja nepiekla. Nechali si upiecť. Nuž...zákusky nevyšli. A tak som sa tešila. Na metrové rezy. Na šuhajdy. Punčáky. Nekonalo sa.

S už teraz súčasnou švagrinou sme vo svadobné ráno žali kvety. Na záhrade. Do svadobných váz. Ozobávali sme Navaho černice. Pridali sa bosorky. //=švagriné// Vzápätí vyliezť na strom. Zahryznúť do jablka. Hodiť ho po budúcej neveste. Mama+svokry spínali ruky. Že kedy tie deti dospejú. Nikdy, to bola odpoveď. Bola to perfektná svadba.
@zareaguj


Diskusia k článku

mamec
Ani nevieš, ako mi toto čítanie spravilo dobre. Máš úžasnú rodinu. Veľa šťastia všetkým, hlavne mladomanželom.
haji
Souhlas s @mamec , aj mě si potěšila. Krásně napsané, od srdce. Živé, hravé a radostné zážitky, s trochou nostalgie. Všechno nejlepší novomanželům!
Na dálku zdravím a přeji všem dny plné lásky, radosti, pohody a hlavně pevné zdraví všem!
Mám velkou radost, milá @nephilim z tvého uzdravování, máš fajn rodinu!!
S láskou objímám, drž sa mi!
nephilim
@mirop Záleží na tom, v akom jazyku premýšľam. Komunikujem. Keď je toho na mňa priveľa, heslujem. Aj druhý muž to tak nazval. Za tú jednu noc padlo u mňa šesť jazykov. Slovenčina. Čeština. Dnes už neplatí, že deti a mládež rozumejú. Že mamí, proč tá paní mluví polsky? Hm. No nič. Angličtina. Nemčina. Francúzština. Španielčina. Iránčinu nerátam. Ovládam základ. Fakt základ. Zdvorilostný. Zhováraj sa. Napravo iný jazyk. Otoč sa. Iný jazyk. Niekto ťa osloví. Iný jazyk. Prekladaj rodine. Nie som jazykový génius ako sis. Je to náročné. Na slová. Už rozumiem, prečo sa profesionálni tlmočníci striedajú po tridsiatich minútach.

mamec
Máš môj veľký obdiv. Ja na jazyky nie som vôbec.
nephilim
@mamec Ani ja. Študovala som/pracujem v zahraničí. To ma naučilo. Jazyky vždy šli sis. Simultánne tlmočila pre Brusel. Luxemburg. Preto viem. že sa tlmočníci povinne striedajú.
Mám skvelú rodinu. Sme totiž rodina cvokov. Medzinárodná. Máme sklony sa vydávať/ženiť kadejako. Aspoň sa je na čom smiať. Rada by som ich videla častejšie. Na SK som bola krátko. Režim základ. OTP. Že čo to je? Malá paskuda mal šťastie, že sa oženil. Pretože svet sa opäť zatvára. Aj preto som vďačná. Rodine. Švagrinám. Svokrám. Očkované a testované. Tam. Späť. Vraj neľutujú. Vytancované. Nadšené.
nephilim
@haji Hajimrška. Bola si s @Mitzy z tých, čo so mnou prežívali to, čo neprajem nikomu. Smrť sestry. Covid. U mňa zlý priebeh. Transplantácia pečene. Mesiace v nemocnici. Uzdravovanie. Krok vpred. Občas dva vzad. Nerada to priznávam. Psychicky ma to dosť poznačilo. Bratova svadba ma nakopla. Malej paskude želám šťastie. Lebo vie podržať, keď to človek potrebuje. Švagrinej //=jeho žene// som dlho nevedela prísť na chuť. Prekvapila. Však rodáčka z Velkej nad Veličkou. Mala som tušiť, že to bude zábava.

sovka62
Mala paskuda -to ma ocarilo. Nadavka a v nej tolko lasky, kolko sa len zmesti do dvoch slov.
Je skvele, ked sa clenovia rodiny maju radi, cim som starsia, tym viac si uvedomujem, ze rodina je to uplne najdolezitejsie a cim je vacsia tym lepsie.
finczi
Vaše,,písmená,, znejú už veselšie ako pred časom. Teším sa! Veľa šťastia novomanželom a Vám aj veľa zdravia!



 



TOPlist