S táckou a starými písankami som si sadla do tieňa pod jabloň a začala som listovať. Tie písanky boli písanky s receptami, ktoré som si odložila po mojej mame.(Škoda, že vtedy ešte nebola Varecha, tá by si bola "zgustla" a bola by skúšala a skúšala a piekla...) Recepty asi od tridsiatych rokov minulého storočia, s krásnymi slovami a slovnými spojeniami, recepty najprv písané nádherným krasopisom, potom už staršou unavenou rukou, recepty povystrihované a nalepené z novín či časopisov, s poznámkami - "vyskúšané, dobré, nepodarilo sa" a samozrejme s prídavkom, od koho bol recept (od Manci, od Kotočnéni, z rádia...).
S Vami sa chcem podeliť o niektoré výrazy, ktoré si moje rovesníčky budú ešte pamätať, iste pridajú aj ďalšie. Tak : "žltky tajbujeme s cukrom pol hodiny", "vytrepeme tuhý sňah", pridáme "droždie za 50 halierov", alebo vtedy aktuálny názov zákusku "Atómové bomby", čo bolo vlastne z odpaľovaného cesta, ale postup prípravy bol nedokonalý, tak tam bola poznámka - nepodarilo sa.
Niektoré recepty niekedy pridám na Varechu, ale v mnohých je neúmerne veľké množstvo cukru.
Ale spomienky budú vždy sladké!
Tento zošit som si začala prepísovať minulu zimu,lebo niektoré recepty boli už tak rozmazané-zamastené,že som už iba po pamäťí piekla.Možno ,že túto zimu ho dopíšem,napriek tomu,že už mám aj veľa nových kuchárskych kníh a rôzných recepov.
Spomínam si výraz taktiež s písanky starej mamy :cesto dobre "vyščicovať" t.j. povaťahovať prstami :-)
Moja mama písala recepty modernejšie - už na písacom stroji, niektoré boli písané cez kopirák, takže vidno že si kolegyne medzi sebou recepty nielen rozmnožovali, ale v pondelok bola pracovná porada spojená s ochutnávkou napečeného. Schovávam po nej časopisy Slovenka, Dorka, Praktická žena, Květy, Receptář. Ale aj Pravda mala svoju predchodkyňu Varechy a uverejňovala nielen recepty, ale aj dobré rady. Dodnes podľa zdedenej Pravdy robím "utopencov".
Aj babkine aj mamine recepty mám odložené vo veľkej krabici, sú zamastené, okydané čokoládou - ale mne voňajú.
Babka používala výrazy ako napr.: "múdra hlava do pečiva" (prdopeč), "cerez" (stužený tuk), mama používala výrazy "smotana za 3,10 Kčs", 1/8 masla".....
Keď boli detíi malé tak pred sviatkami sa hrabali v krabici, vyťahovali recepty a hádali sa čo sa bude piecť. Vždy víťazili (a dodnes je to tak) klasické, teda zdedené po babke a mame.
No a čo zdedí moja dcéra? Po prababke a babke "voňavú" krabicu. Ja do závetu len uvediem heslo ako sa dostane k receptom na www.varecha.sk.
Staré recepty mám v jednom veľkom šuflíku, ale odkedy chodím na net, tak tam nechodím. Okrem Vianoc - to mám celý obal plný receptov a už začiatkom novembra tam začnem listovať a vytlačím ďalšie nové.
Takže preto dám heslo na www.varecha - až do závetu, aby som bola pekne-krásne doopatrovaná ako sa na matku patrí.