Staré recepty

garanco - fotkagaranco, 5. októbra 2011
Bol krásny letný slnečný lenivý letný podvečer. Dostala som chuť na niečo sladké, bleskovo som upiekla sušienky - t.j. vzala som nožnice, odstrihla som zvar na vrecúšku so sušienkami, vysypala ich na tácku - a bolo napečené.
S táckou a starými písankami som si sadla do tieňa pod jabloň a začala som listovať. Tie písanky boli písanky s receptami, ktoré som si odložila po mojej mame.(Škoda, že vtedy ešte nebola Varecha, tá by si bola "zgustla" a bola by skúšala a skúšala a piekla...) Recepty asi od tridsiatych rokov minulého storočia, s krásnymi slovami a slovnými spojeniami, recepty najprv písané nádherným krasopisom, potom už staršou unavenou rukou, recepty povystrihované a nalepené z novín či časopisov, s poznámkami - "vyskúšané, dobré, nepodarilo sa" a samozrejme s prídavkom, od koho bol recept (od Manci, od Kotočnéni, z rádia...).
S Vami sa chcem podeliť o niektoré výrazy, ktoré si moje rovesníčky budú ešte pamätať, iste pridajú aj ďalšie. Tak : "žltky tajbujeme s cukrom pol hodiny", "vytrepeme tuhý sňah", pridáme "droždie za 50 halierov", alebo vtedy aktuálny názov zákusku "Atómové bomby", čo bolo vlastne z odpaľovaného cesta, ale postup prípravy bol nedokonalý, tak tam bola poznámka - nepodarilo sa.
Niektoré recepty niekedy pridám na Varechu, ale v mnohých je neúmerne veľké množstvo cukru.
Ale spomienky budú vždy sladké!
@zareaguj


Diskusia k článku

tinca
@garanco , ja tiež opatrujem zošit s receptami po svojej maminke, s tým písmom si to krásne napísala. Mamina používala výraz "žltky trajbujeme" aj kvasnice za 50 hal. som tam našla. Už sú to len dávne,ale krásne spomienky.
ancicka
Nielen naše mamky mavali takéto poznámky,ale aj ja mám v mojích receptoch,ktoré som si písala do zošita,droždie za 50 hal.Ja som si začala písať recepty do zošita, ešte som nemala ani 14 rokov.Vtedy nebolo toľko ruchárskych kníh ako teraz.Ked som nejaký recept získala,alebo mi niekto dal,tak som ho najsamprv vyskúšala a až tak som si ho zapísala.Stalo sa veľa razy,že sa koláč nevydaril.
Tento zošit som si začala prepísovať minulu zimu,lebo niektoré recepty boli už tak rozmazané-zamastené,že som už iba po pamäťí piekla.Možno ,že túto zimu ho dopíšem,napriek tomu,že už mám aj veľa nových kuchárskych kníh a rôzných recepov.
trencanka
Mam po mojej babicke jej kucharsku knihu zo 40-tych rokov, pekne pokropena vselicim pri priprave jedal :)) a aj s poznamkami pisanymi jej rukou, nadhera, opatrujem ju a nechcem ju dat ani previazat, chcem ju mat taku.
45678
Ten výraz "tajbujeme" je neprekonateľný! v súvislosti s vymiešaním vajec :-)
Spomínam si výraz taktiež s písanky starej mamy :cesto dobre "vyščicovať" t.j. povaťahovať prstami :-)
sovka62
Ach, tie naše staré písanky! Ja som si začala písať recepty na zákusky, zdrojom bola svokra mojej, ktorá pekávala na svadby a neskôr kolegyne. Tiež sa už rozpadáva, niečo je pokvapkané, niečo preškrtnuté, lebo sa mi nepáčilo (škvarkové pagáče z rôznych zdrojov aspoň päťkrát, lebo to stále neboli tie pravé podľa mojej chuti) a droždie za 50 hal. maslo za päť a za desať korún sa tam vyskytuje často. Sú tam aj rôzne salajkové a to je dobre, lebo salajka sa už opäť dá kúpiť a sú tam všetky vianočné, ktoré pekávame s dcérami a vnučkami. A v mojich prvých kuchárskych knihách mám tiež rovno dopísané poznámky, pre istotu, kto by si to všetko pamätal.
babidka
Mamkine recepty zdedila sice starsia sestra ....ale ja som si nieco odpisala tiez :-) Je tam tiez "staci aj zelene maslo za 8 korun " :-) alebo "asi 20cm psej klobasy /tak sme volali kabanos/ , alebo " malu hrudu tvarohu od pani M." :-)))) No , "zelene maslo" /bolo to maslo 2.triedy/ uz asi nekupim a kolko mohla vazit ta mala hruda tvarohu od susedky pani M. ani netusim :-)))) Ale recepty si opatrujeme ....
hubata
Moja babka si písala recepty do zošita naslinenou ingustovou ceruzkou, ťažkou upracovanou rukou - rukou roľníčky. Recepty mala povystrihované recepty z "Roľníckych novín" a "Domácej pokladnice". Na boku zožltných novín sú tiež poznámky: od Marišky, ze svadby, vhodné na hody, ked je vajco velké, móže sa dat polovička.......

Moja mama písala recepty modernejšie - už na písacom stroji, niektoré boli písané cez kopirák, takže vidno že si kolegyne medzi sebou recepty nielen rozmnožovali, ale v pondelok bola pracovná porada spojená s ochutnávkou napečeného. Schovávam po nej časopisy Slovenka, Dorka, Praktická žena, Květy, Receptář. Ale aj Pravda mala svoju predchodkyňu Varechy a uverejňovala nielen recepty, ale aj dobré rady. Dodnes podľa zdedenej Pravdy robím "utopencov".

Aj babkine aj mamine recepty mám odložené vo veľkej krabici, sú zamastené, okydané čokoládou - ale mne voňajú.
Babka používala výrazy ako napr.: "múdra hlava do pečiva" (prdopeč), "cerez" (stužený tuk), mama používala výrazy "smotana za 3,10 Kčs", 1/8 masla".....

Keď boli detíi malé tak pred sviatkami sa hrabali v krabici, vyťahovali recepty a hádali sa čo sa bude piecť. Vždy víťazili (a dodnes je to tak) klasické, teda zdedené po babke a mame.
No a čo zdedí moja dcéra? Po prababke a babke "voňavú" krabicu. Ja do závetu len uvediem heslo ako sa dostane k receptom na www.varecha.sk.
alena45
prečo do závetu ? Moja dcéra už ho používa.
Staré recepty mám v jednom veľkom šuflíku, ale odkedy chodím na net, tak tam nechodím. Okrem Vianoc - to mám celý obal plný receptov a už začiatkom novembra tam začnem listovať a vytlačím ďalšie nové.
hubata
No hej @alena45 - lenže ty nepíšeš na varechu príhody z ich detstva...... Vieš aké by som mala doma peklo, keby vedeli že ja som tá @hubat á ?
Takže preto dám heslo na www.varecha - až do závetu, aby som bola pekne-krásne doopatrovaná ako sa na matku patrí.
jelenik
Mne sa pripomenul nazov receptu, ktory vznikol takto. Uplynulo od vtedy hadam 50rokov, po navsteve tety /mamkina sestra/ sme dostali od nej list. Zacinal takto: Draha sestra a svagor. 25 Dg muky, 2o Dg cukru....Skratka teta napisala hned recept, ktory si od nej moja mamka pytala a az potom opisala ako docestovali a pod. Odvtedy sme na otazku mamky, co upeciem odpovedali "Draha sestra a svagor " /spominam, ze to boli tusim Londynske rezy/.
garanco
@jelenik , veľmi milá príhoda. Moja teta nám tiež raz v liste poslala recept, kde bolo: 4 lyžice upáliť na karamel-(teda cukru). Ešte aj moje deti sa z toho smiali...
jelenik
garanco, precitala som si Tvoj profil a potesilo ma, ze pouzivas take korenie ako ja. U nas to byva povedane napr.takto: dnes si zase pridala do polievocky to tvoje korenie - lásenku. A bola velmi, velmi chutna. A ja som samozrejme potesena.
garanco
Som veľmi rada, že si spriaznená duša! Používajme to korenie aj v premrštenej dávke!
jelenik
Ano, lebo tu nehrozi, ze jedlo predavkovanim tohto korenia pokazis.A utekam nakladat na tanier veceru.



 



TOPlist