Som Támar. Moje druhé meno je Corona. Tretie hepatitída.

nephilim - fotkanephilim, 8. apríla 2020
Mám potvrdený pozitívny test na Corona vírus. Nie, nemôžete ho dostať kliknutím na tento článok.
Už štrvrtý týždeň trávim v nemocnici. Nefandím si. Veľká noc bude antispetická. A to som chcela piecť milované medové rezy.

Pre tých, čo o Corone pochybujú: exkluzívna reportáž. Z mojej postele.

Na posteli neležíte. Sedíte. Máte pľúcnu ventiláciu. V nose hadičky. Prívod kyslíka. Snažíte sa dýchať. Predstavte si sto kíl ťažkej váhy. Ako vám tlačí na pľúca. Chcete sa nadýchnuť. Ide to ťažko. Bolí vás celé telo. Chrbtica. Kĺby. Obličky. Pečeň. Pália oči. V šťastnejších časoch ste si objednali špeciálne zafarbené baletné špičky. Môžete sa na ne akurát pozerať. Spoza skla. Pri výške 1,86m vážite 55 kg. Všade vás vozia na vozíku. Neudržíte sa na nohách. Tancovať? Zabudnite. Chodiť? Zabudnite. Mobil. Tablet. Zabudnite. Mohli by poškodiť prístroje. Raz za deň vás dovezú do miestnosti, kde môžete ísť online. Máte na to pätnásť minút.

Chceli ste sa vydávať. Druhýkrát. 20.02.2020
Nehrozí. Hranice uzavreté. Nesmie vás navštíviť rodina. Slovenská. Britská. Španielska. Zasnúbeného vidíte cez sklo. Ja rúška. Rukavice. On to isté. Dlane sa vám dotýkajú cez sklo. Máte pätnásť minút. Hneď ako odídete, nabehne dezinfekčná čata.

Denne vidíte „astronautov“. Lekárov a sestry. Ošetrovateľov. V tzv. skafandroch. Melú z posledného. Cestami na RTG, sono či EKG vidím, ako sa rútia k zemi. Raketovou rýchlosťou. Sú vyčerpaní. Plačú. Je to zlé. Je to fakt veľmi zlé. Nikdy som si nemyslela, že zažijem tento scenár. Scenár ako z veľmi zlého hollywoodskeho filmu. Vitaj, realita.
Trávim dni a noci na posteli. Už sa mi ani nežiada čítať. Lúštiť krížovky. Mám zlé sny. Horúčky.
Mysli pozitívne. Skúste to po takmer mesiaci. Napíšte mi, či sa to dá.

Tri týždne som nič nejedla. Umelá výživa. Poškodená pečeň. Prosím, ak je niekto na pečeňovej a žlčníkovej diéte, ozvite sa. Keď môžem, prehľadávam internet. V rôznych jazykoch. Stránky aj lekári si odporujú. Vraj najlepšia metóda je pokus-omyl. Nesmiem schudnúť. Ibaže na pokus-omyl nechcem mrhať čas. Zistila som, že je relatívny. A ja chcem žiť.
@zareaguj


Diskusia k článku

2010
Zda sa ze babky su tu povercive a boja sa kliknut.
Keep on fighting, have that positive attitude,
she will be right mate.
Cheers
Lubo
haji
Milá Tamarko! Nedostává se mi slov, ale je bezpodmínečně nutné si věřit, máš sílu, chuť do života a optimismus, že to dáš! Hodně záleží na psyché, bo CV se se silou vůle, chutí do života a optimismem nesnese - opakuji - nesnese. Obrať se na svoju dušu, Boha - Universum, anděle s prosbou o pomoc, podporu, vedení, ochranu!
Napadá mě, že ve tvé situaci to bude chtít nějaké pití - nutridrink a nebo nějakou podobnou výživu pro seniory, těžce nemocné. K dostání nejspíš v lékárně, jen netuším jak to teď u vás je. Tady je odkaz na nutridrink:  www.nutridrink.cz/#co-je-nutridrink...
Např. z lékárny Pilulka je to tzv. Speciální výživa :  www.pilulka.cz/specialni-vyziva...

Jasné, že to jsou české odkazy, na české zboží, ale určitě si zaradíš v hledání ve vašich lékárnách, pokud to funguje - oddělení speciální výživa. Určitě to bude chtít nějaké neutrální příchutě, dobře přečíst složení.
Pokud jde o pevnou stravu - k té se dá přejít jen velmi pomalu a v malých dávkách. Dbát na to, aby žaludeční stěny si zvykaly - krok za krokem. Zprvu rýžový vývar, po trochách. Pak podle situace /žaludek, střeva/ následuje rýžová kaša bez chuti a bez zápachu, bez tuku. Následně vařená, nastrouhaná mrkev - málo a ve spojení s rýží. Mně vyhovovala vločková kaše, ale to v tvém případě bude chvíli trvat, žaludek si musí pomalu zvykat, aby nepoškodilo stěny /rýže je jemnější/. Nechci být rozvláčná, ani si neumím představit, jestli ti mohou stravu přinést z domu či jak to tam chodí.
Dodržuj pitný režim, pokud můžeš pít. Afirmuj si osobní sílu, vůli žít a to, že jsi pod ochranou Boží a ochranou Matky Země. Jejich Láska je nejmocnější síla ve vesmíru!
Jsem s tebou! Objímám!
haji
@2010 (9.4.2020 14:36)
Babky nejsú poverčivé, ale zaregistrovaly to až teď!! Něco mě na Varechu táhlo pořád a pořád, jen se běžně nehrabu v Zážitcích. Je to chyba.
radost
Želám návrat šťastia..
-aký spôsobom píšeš,keď:
= Mobil. Tablet. Zabudnite. Mohli by poškodiť prístroje. =
zvládneš to..verím
nephilim
@radost Máš raz za 24h pätnásť minút. V samostatnej miestnosti. Vrátia ti mobil. Dezinfikovaný. Potom ti ho vezmú. Opäť dezinfikujú. Toto som s prestávkami písala tri dni. Okrem astronautov k tebe nik nesmie. Iba cez sklo.

ywett
Támar, posielam ti objatie, veľa síl a pozitívnej energie, dievčatko ty to dáš, si silná, bojuj!
Myslím na teba
2x haji a martau
cesminaz
Aj ja ti tiez milá @nephilim prajem čím skoršie zotavenie. Vela trpezlivosti, síl a aspon trocha optimizmu.. Ved ako sa vraví " Nádej umiera posledná" :-)
sovka62
Aj ja som zaregistrovala až teraz, mrzí ma to. Ale písala si 8. marca, tak pevne verím, že najhoršie máš za sebou a pomaly sa zotavuješ. Podľa tvojich príspevkov, si silná osobnosť a verím, že nejaká korona na teba nemá. Pevne držím päste pre šťastie.
frezia68
@Nephilim : Že si Támar,až teraz sa dozvedám.Tvoj zážitok som našla na Fb,zdieľa jedna priateľka a preto som tu nakukla. Prečítala som jedným dychom a je mi strašne ľúto,ale Ty si bojovníčka.Zvíťazíš,verím. Pamätáš,ako som Ťa učila piecť chlieb? Aj vtedy si mala pevnú vôľu a dokázala si. Tami,máš pred sebou cieľ a svadba je silný stimul. Veríš,chceš a dokážeš ! A ja verím Tebe, v takých situáciách musíme prekonať sami seba. Ak môžeš,ozvi sa a poteš nás aj lepšou správou,nech všetko dobre dopadne!
jerica
K tomu nie je slov, jedine veľký obdiv a vďaka, že si opísala svoju ( možno trpkú ) skúsenosť akou bojuješ proti nepriateľovi covid19, tvoje slová sú mementom pre neveriacich, zažila som v decembri JIS ku, nikomu ani najväčším nepriateľom to neprajem ťažiť, hoc to nebola Corona. Nech sa zadarí, Ty si bojovník aj keď bez kalašnika, zato telom a mysľou to zvládneš,skoré uzdravenie zo srdiečka ti to želám .
nephilim
@all Chcem žiť. Opäť tancovať. Nech mi nik nesiaha na španielske zdravotníctvo. Všetci sú skvelí. Moja španelčina sa zlepšila. Nezaujíma ich, či máte umyté vlasy. Hovoria s vami. O ich rodine. Ste pre nich querida. Chica. Corazón. Sú to drobnosti. Ale máte pocit, že ste človek.
Nepodceňujte Coronu. Aj ja som si myslela, že rúško istí. Okuliare. Dezinfekcia. Štyrikrát som mala negatívny test. A potom pozitívny. Nechcite to zažiť.
ywett
@nephilim (12.4.2020 02:39)

Som rada, že si sa ozvala a už včera som sem opakovane nakukla, či si písala. Každý deň na teba myslím a držím palce, veľa zdravia ti prajem a nech ten ťažký boj čím skôr vyhráš!
Posielam ti pre potešenie kytičku :)


haji
@nephilim (15.4.2020 22:01)
Jsem ráda, že tě tu vidím, milá Tamarko! Děkuji za lepší zprávy a věřím, že i ty další budou jenom dobré! S láskou a vírou objímám! Držím pěsti i na nohách!
zolik
Vies, mylim na Teba. Od prveho momentu ako si sem svoj pripevok pridala. Bola som paralyzovana spravou, ze lekar, ktoreho som poznala 29 rokov, ktory daval mojmu mladsiemu synovi vsetky okcovania, mojho Starsieho liecil na vsetky mozne detske choroby, zomrel na Cronavirus, lebo vtedy (zaciatok Marec) este nikto nevedel ako je tato nakaza nebezpecna. Dr. Piribauer bol prvy lekar v Rakusku, ktory na nasledky tejto epidemie zomrel. A mne je to neskonale luto. Aj ked Ti pisem tieto riadky tak placem. A budem plakat kym dopisem. Bojuj o svoj zivot. Nie kazdy dostane takuto sancu.
nephilim
@zolik To meno poznám. Nikdy sme sa nestretli. Miloval árie. Operu. Sledovala som jeho Instagram. Na balerínu som pristará. Príliš vysoká. Milujem tanec. Až sa dokážem postaviť na pointe/špičky/, bude to Giselle. Ten balet mal rád. Čo o ňom písali: Menschlich bis zuletzt.

frezia68
Gratulujem k negatívnemu testu !!!! Lepší sa to, držím palce a verím,že sa ozveš,až opustíš nemocnicu.Síce Ťa čaká zvládnutie diéty,ale doma s pomocou rodiny to dáš :-).
staja
@nephilim , myslím na Teba každý deň, odkedy si sa zdôverila, čím prechádzaš. Každý deň kontrolujem, či sa ozveš a čo napíšeš. Dnes som sa veľmi potešila a držím palce, aby Ti to všetko dobre dopadlo. Sme naozaj s Tebou všetci.
jerica
@nephilim (16.4.2020 06:14)

Pozdravujem a ďakujem za správy ako pokračuješ v liečbe. S tým baletom, mám nevestu ktorá má TUTU škola baletu, viem, že kto sa upíše k umeniu baletu, je ako droga, nepustí, myslím, že sa rýchlo zotavíš, čo ti zo srdiečka prajem, a užiješ si tej lásky k umeniu ktoré miluješ a bude tvoju terapiou.
ywett
@nephilim (15.4.2020 22:01)

Ani nevieš ako som sa potešila tvojej dobrej správe, že prvý test už bol negatívny a naďalej silno držím palce aby aj tie dva tak dopadli a mohla si byť už doma :) Si silná, ja som ti verila, že to zvládneš a som rada, že som ťa potešila aj kytičkou. Opatruj sa a nech sa Ti splnia všetky Tvoje želania!


nephilim
@all Následky zostanú ešte dlho. Doktorka vravela, že ruksak s kyslíkovou bombičkou a tracheokanylkou nemám vyhadzovať. Ale! Dnes som sa najedla. Grep bol božský. Dala by som si zemiakové placky. Pečenú kačicu. Grilované kura. Sushi. Grilovanu doradu. Už aspoň cítim hlad. Vraj je to dobre. A ten grep. Bol božský.
Zaplávala by som si. Baletím tridsaťpäť rokov. Nie profesionálne. 1.86m. Balet je život. Tvrdý. Nádherný.
Odvrátená strana Corony. Britsko-iránska švagriná porodila. Dievčatko. Mala som byť víla kmotrička. Nemôžem ju navštíviť. Aj sesternica sa omišila. /Volá sa Miška./ Vytúžené dieťatko. Pohľadnicu jej musel poslať brat. Sisin popol sme stále neuložili. Pohrebné služby fungujú obmedzene. Chcem byť prítomná. Nemôžem. Snažím sa robiť si srandičky. Sama zo seba. Cezo mňa neprejde ani guľka. Ani pohľadnica. Ani popol. Cynické? Realita.
@ywett Ako vieš, že modrá alebo fialka je farba môjho trikotu? Iba ak dávam súkromné hodiny deťom nosím ružový.
haji
@nephilim (18.4.2020 14:57)
Z celého srdce se s tebou, Tamarko, raduji! Díky Bohu, všemu a všem za vyslyšení našich přání, modliteb a proseb. S láskou tě objímám!! Dávej na sebe pozor, ano?! Přeji krásné dny, plné lásky a pevného zdraví! Hlavně se nepřesiluj, odpočívej a nabírej sílu! Jsi úúžasnáá!!
mitzy
Nikdy neviete, kedy to mozete dostat a ako.
Chcem sa s vami podelit o moju skusenost. Mili priatelia na vareche. Mala som lahsiu formu covidu. Moj manzel bol v januari pracovne mimo SR na tyzden. Nastastie som v tom obdobi bola doma s detskymi skolkarskymi chorobami, ktore sa nezaobisli bez atb a z minuleho roku viem, ze imunita sa obnovuje po chorobe az tri tyzdne a preto si deti radsej pestujem doma a tak mi je lepsie i na dusi a bola som rozhodnuta, ze skolku budem opat riesit az po chripkovom obdobi v aprili ako rok predtym. Manzel ochorel. Pripisovali sme to tomu, ze ochorel mozno od deti, ktore sa uz medzicasom vyliecili, mozno v praci. Kto vie. Liecila som ho zalievanym theraflu, paralenom a vitaminmi, varila som apustnicu, hovadzi vyvar, brokolicovu, mrkvovu a ine zeleninove polievky a vela vyzivneho jedla ale lahsieho, napriklad kacku s kapustou, kura, ryzu, kompot, zemiaky ale i chlebiky a parky, spenat, vajicka... Vela som narazovo vetrala dokoran. Nova zubna kefka. Uteraky vymienam po dni. Prezliekala som mu postelnu bielizen a prala. Citron, odstaveny pomaranc. Med. Ovocie. Zelenina. Caj. Vela caju. Dzusy. Sirup na podporu imunity. Vela spal a bol v izbe aby ho deti nerusili. Citil sa zle. Vela som za nim chodila a bola som rada, ze aj ked mu je mizerne, tak poctivo vsetko zje a vypije a cita si. Muz sa vyliecil. Jeho priznakmi bola silna bolest hlavy, skoro ziadna teplota a mal kasel. Potom som ochorela ja. Mala som studeny pot. Skoro ziadna teplota. Max nieco okolo 37 ale mala som pocit ze mi je velmi teplo. Bolelo ma hrdlo, usi a dutiny ako vzdy ked ochoriem.. tak som kloktala solou. Cmulala cukriky septolete, salviove cukriky a ine. To pomoholo zmiernit bolest. Davala som si bud paralen, panadol alebo sirup nurofen na zmiernenie bolesti usi a hlavy. Potom ma vsak den na to zacal velmi boliet hrudnik. Vygooglila som si ze to moze byt zapal priedusiek alebo nosohltanu alebo i zo stresu a ze je na to dobry erdomed. Vecer som si dala prvy sacok a pomohlo. Po par dnoch som sa ozaj citila lepsie. Asi aj psychicka pohoda tomu pomohla, pretoze erdomed mi zabral hned a bolest sa zmiernila. Davala som si vitamin D, sirup na imunitu imunoglukan. Caje. Na chripku, harmancek, nechtik, ostruzina malinova, medovka, caj na dychacie cesty. Pomarance. Klasika ako pri inom ochoreni. Musela som normalne fungovat v domacnosti a okolo deti. Ale vzdy ked som mohla, som si lahla na gauc a pozerala ako sa deti hraju. A ked poobede zaspali, spala som. Najradsej pod perinami a dekou aby som sa vypotila z choroby. Pila som i vela vody. Bol den, ked som sa citila uz dobre. A druhy den na to mi bolo opat chorobne. Nezvyknem sa potit pri praci. No pri vacsej namahe som sa spotila. Ked uz bolo skoro vsetko okej, citila som velku bolest na jednej strane spanku a v okoli oka. To trvalo par dni. Kvapkala som si do oka kvapky a dala si nurofen. V noci ked som sa z toho vsetkeho dostala sa mi snival sen, ze mi z oka trcal ostry predmet, oko krvacalo a predmet vyletel a rano som sa citila konecne dobre. Ked mi konecne toto vsetko preslo, ochoreli trosku i deti. Ale tie boli hned fit. Nebola potrebna navsteva doktorky. Nastastie. Kontrolovala som teplotu, no nebola. Iba kasel, ktory presiel po sirupe. No pre istotu som este tyzden, i viac bola doma s nimi, pretoze som sa zacala bat. Som hypochonder, nechcem v zime aby boli deti zbytocne chore ani nakazit inych ludi a vzhladom ku tomu, ze mam staru mamu rada, tak navstevy riesim iba vtedy, ked sme naozaj vsetci fit. A niesom typ na supermarkety a prechadzky v nich. Skor prechadzky vonku. Media prinasali spravy o tom ako sa to siri Europou. Bola som opatrna, moja mama prisla na navstevu, ked uz som sa citila ok, ale i tak som si pre istotu dala rusko, bol februar a este neboli zavedene.. Prevencia. A to som bola zarazena, kedysi davno ked som si v knihe o starostlivosti o dieta precitala ze ked je mamicka chora, ma dojcit s ruskom. Pretoze tie ruska sme nikdy nemali v povahe nosit. Teoria. V praxi som sa uz z toho nesmiala.
A ako viem ze to bol covid? Konecne mame testy pristupne pre ludi za poplatok. Manzel sa dal pre istotu otestovat. Mal negativny vysledok na covid. Ale zistili mu ze ma v tele protilatky. Teda to mal. Poobvolaval hned ludi, s ktorymi prisiel do kontaktu tou dobou aby ich informoval. Kolega, ktory s nim cestoval v januari bol zdravy a ani po ceste nebol chory. Bola som rada, ze ludia okolo su ok. Ako vidite, prejavy su rozne. A bolo to tu skor. Po tych vyslednych testoch ktore muz absolvoval pred tymto vikendom som ostala v soku. Je to neprijemny pocit. Trosku sci fi. S rodinou sa nestretavame odkedy to tu bolo oficialne potvrdene. Aj ked si chybame. Kiezby to tu uz nebolo. Prosim vas, pisem to sem, aby to dalo niekomu mozno nadej, mozno malicku radu. Informaciu, lebo ked mame viac info je to lepsie. Nemozeme za to, ze sme sa nakazili. Nikto za to nemoze. Je to virus, ktory sa siri neviditelne. Dufam pevne v dobre opatrenia na Slovensku a v ostatnych krajinach. Dufam, ze sa toho na svete zbavime ci uz vakcinou alebo to odide same. Davajte na seba pozor.
2010
@mitzy (20.4.2020 00:20)
Je to riadne svinstvo, ziadna chripka. O com sa moc nehovori ( pokial nie je vakcina ) je neuveritelne mnozstvo ludi co su ako ze vylieceny - ale s vaznymi nasledkami.
Tu su dnesne cisla akoze skoncenych pripadov:
Closed Cases
799,094
Cases which had an outcome...
informacia je zo svetovej dennej tabulky
 www.worldometers.info/coronavirus/...
1x haji
mitzy
@2010 (20.4.2020 12:19)
..je to naozaj strasne, 2010, Lubo. Drz sa!
afataga
@mitzy (20.4.2020 00:20)

Citala som 2x, ale neviem, kde si zobrala istotu, ze si mala Covida? Dala si si robit test aj ty?
2010
@mitzy (20.4.2020 12:56)
Dakujem, ale moj problem je ze zatial mi chuti jest od nudy, a mal by som nosit masku aj vo vnutri aby som tolko nejedol. ( zena je nakanapa uz asi mesiac, nastastie mame vacsi dom tak ju tak casto nevidim, akurat navarim). Aj dnes cernohorsky rezen, uz viac nevarim. Dnes pisali ze ty s nadvahou a obezny ovela horsie znasaju virus.





afataga
@2010 (20.4.2020 13:39)

Mne chutilo aj ked som mala zapal pluc, aj zapal pecene, take, ze mi nemozem jest, nepoznam. Teda poznam, ale to nebolo nikdy chorobou, citaj medzi riadkami.
paradis1
Tiež to neviem pochopiť, keď mám horúčky., som chorý, doslova by som žral....ospravedlňujem sa za výraz...ale je to fakt. A vždy som sa chvála bohu, alebo tomu "žraniu" veľmi rýchlo zotavil.
Nephilim, prepáč, ale žer :-)))))
nephilim
Včera to bolo zlé. Škrabala som nechtami. Posteľ. Hyperventilácia. Lapáte vzduch. Viem. Inak to nejde. Rúška. Kryty. Skafandre. Pomáhajú vám do kúpeľne. Umyjú vás. Je to ich práca. Ale cítite sa ponížene. Chýba mi ľudský dotyk. Nie som túlivý typ. Voči neznámym. Teraz poteší aj tlapka. Na pleci. Že som querida. Chiquita.
@mitzy Hepatitída. Skype. S bratom. Citujem: "Kokos, ty si inak žltá. A jaké sexy modré pery máš. Že ty by si zase fandila Švédom na Majstrovstvách?"
Odporúčajú grapefruity. Citrusy. Beriem. Milujem. Cvikla. Surovú znesiem. Tuk zakázaný. A to je problém. Som stále na umelej výžive. Postupne vysadzujú. Mala by som jesť pohánku. Neznášam ju. Chudé ryby. Fajn. Zelený čaj. Pijem ho tridsať rokov. Čaj z pestreca. Nekonzumovať zeleninu, ktorá nadúva. Z vajec len bielka. Med zakázaný. Morčacie mäso áno. Ibaže nechutí. Minimum korenín. V poho. Bylinky istia. Ale zakázali stonkový zeler. Ja ho rada. Odvodňuje.
Vyzerám ako kostlivec. Potrebujem pribrať.
2x haji a mitzy
smejkad
Ja tiez tak. A myslim, že to mám zafixovane z detstva. Mamina nám, ked sme boli chori, stale vravela- musíš jesť, aby telo vládalo bojovať.
2x mitzy a ywett
haji
Vím jak je těžké jíst, když to nejde. Mám s tím pár zkušeností. A určitě méně vyhraněných oproti tobě, milá Tamarko. Kdo nezažil, neuvěří. Je dobré být v klidu a trpělivě nějak fungovat - s jídlem, minimem. Hloupě napsané... Krok za krokem. Sousto za soustem. Velmi zhuštěně napsané. Spolupráce s lékaři, spolupráce sama se sebou, s vlastním tělem. Trénink dělá závodníka. Chce to klid, netlačit na pilu. Krok za krokem. Pokus, omyl. Hlt za hltem, sousto za soustem. Lehce se to napíše, hůř se činí. Step by step...
Držím pěsti, milá @ nephilim ty to dáš!!
@ obj ímám@
Drž sa mi!!
mitzy
@afataga (20.4.2020 13:25)

Afi, to vravela pani Dr. ze určite aj ja ak manžel a bola som po ňom chorá. Ale objednala som sa na testy pre istotu na tie protilátky. Ak mám protilátky, pôjdem ešte na test, či nie som infekčná. Ak nemám protilátky, obišlo ma to.
mitzy
@nephilim (21.4.2020 00:08)

Ach, jedz len jedz! Ale viem co to je keď nevieš jest. Je taky sirup pre deti vola sa Pediakid. Minule leto moja mama chytila virozu a nemohla jest. Toto jej pomohlo. Viem, máš to iné. Skus prebadať nejaké sirupy s podporou chuti do jedla a probioticke. Pôjde to pomaličky, ale ty to dáš.
1x ywett
mitzy
@nephilim (21.4.2020 00:08)

Ach, jedz len jedz! Ale viem co to je keď nevieš jest. Je taky sirup pre deti vola sa Pediakid. Minule leto moja mama chytila virozu a nemohla jest. Toto jej pomohlo. Viem, máš to iné. Skus prebadať nejaké sirupy s podporou chuti do jedla a probioticke. Pôjde to pomaličky, ale ty to dáš.
1x ywett
mitzy
@nephilim (21.4.2020 00:08)

Ach, jedz len jedz! Ale viem co to je keď nevieš jest. Je taky sirup pre deti vola sa Pediakid. Minule leto moja mama chytila virozu a nemohla jest. Toto jej pomohlo. Viem, máš to iné. Skus prebadať nejaké sirupy s podporou chuti do jedla a probioticke. Pôjde to pomaličky, ale ty to dáš.
afataga
@mitzy (21.4.2020 15:52)

Jasne, ze ak to mal manzel, je dost pravdepodobne, ze aj ty, ale istou nemas. Dobra sprava, ze mozno to mas za sebou.
elenas
@nephilim (21.4.2020 00:08)

Pamätám si aj ja som raz bola chorá, že som nemohla nič prehltnúť a či vôbec dostať niečo do žalúdka. Potom som si spomenula na jednu diétnu polievku, ktorú som robila pre deti, keď mali tráviace problémy. Polievka jednoduchá, mrkva, zemiaky pokrájané na kocky a za hrsť ryže, uvariť všetko spolu vo vode, ani som nesolila, len všetko uvarila domäkka. Na tanieri potom som ešte popučila vidličkou aby som veľa nežuvala a tak po troškách jedla niekoľkokrát denne. Nič iné okrem tejto polievky som nemohla jesť niekoľko dní, ešte som pila repíkový čaj, ten mi veľmi pomohol. Potom som už aj kúsok masla do polievky pridala, aj trochu osolila a začala postupne jesť aj iné.
Podľa toho, čo píšeš máš pečeňovo-žlčníkovú diétu. Pokiaľ viem, môžu sa jesť zeleninové polievky, mliečne aj ovocné ale nesmú sa jesť mäsové ani rybacie alebo hubové vývary, čiže odporúčajú len vegetariánske polievky a bez zápražky.
Mäso netučné, hydina, teľacie a hovädzie ale tiež varené alebo pripravené na pare, žiadne vyprážané-smažené, ani tučné ani údené.
Pohanka je výborná na takúto diétu aj ovsené vločky, ryža. Uvaríš si pohanku a k tomu varené kuracie alebo morčacie prsia.
Ešte sa nesmie jesť špenát, reďkovky, šťaveľ, zelená cibuľka, cesnak, rebarbora a kyslé ovocie (neviem, či naozaj citrusové môžeš jesť, skús to ešte raz preveriť, pripadá mi to zvláštne, že ti ich odporučili), huby, čokoláda, zmrzlina, zákusky, kakao, káva, sýtené nápoje, kyslé uhorky, konzervy, strukoviny (fazuľa, šošovica), čerstvo upečený chlieb (radšej jesť včerajší alebo podusený).
Mliečne výrobky sa môžu ale netučné a nie veľa.
Veľa šťastia a skorého uzdravenia! Diéta len dočasná ale potrebná.
elenas
@elenas (22.4.2020 19:34)

podusený (je to preklep) - malá som na mysli trochu usušený chlieb alebo sucháre.
nephilim
@elenas Ďakujem. Mám pocit, že mi niečo také podávajú. Slamka istí. Jem to aj tri hodiny. Malá miska. So žlčníkom nekamarátim dlhodobo. Cesnak rada. Nemôžem. Je mi po ňom ťažko. Mäso netučné. Kuracina, morčacina. Chudé hovädzie. Nik mi nevie povedať, či šampiňóny áno. Citrusy áno. Grapefruity, pomaranče. Citróny. Toto je problém. Každý tvrdí niečo iné. Pečivo čo najstaršie.

Toto je asi najosobnejší príspevok. Pretože COVID-19 existuje. Mám ho. A nie je to vtipné.
Sis. Odpusti. Liezla si mi na nervy. Malý chlebík s cottage syrom a tromi plátkami rajčiny si jedla hodinu. Vzdychala si. Vravela si, že nechápem. Lebo som ti hovorila, že musíš.
Už chápem.
Som hladná.
Nechutí mi.
2x haji a ywett
elenas
@nephilim (23.4.2020 21:31)
Pokiaľ viem tak ani šampiňóny ani iné huby nie, sú ťažké na trávenie. Pozdravujem a držím palce.
haji
@nephilim (23.4.2020 21:31)
Určitě žampióny ne!! Huby ne, nic co je příliš aromatické, ostré, uleželé fermentované, s plísní /syry/, nic co nafukuje včetně čerstvého kynutého pečiva, nedejbůh prohání /nevhodné tuky a také jejich přemíra/, nic co se zbytečně dlouho tráví - také ne veliké kusy jídla. Velmi opatrně jíst čerstvou zeleninu, raději jemně nastrouhat, jíst zpočátku raději zeleninu jemně prošlou tepelnou úpravou... Určitě ne ovoce, které obsahuje zrníčka, kusy slupek - zatíží trávící ústrojí. Podobné to bude s ořechy, semínky - to bych vůbec zatím nechala bokem.
Překvapil mě stopkový zeler - že nemůžeš, odvodňuje...! No, jak se zlepšíš, šel by odšťavit a nebo nakrájet, jemně nechat projít tepelnou úpravou. Většina zeleniny ztratí svůj náboj ostrosti projítím tepelnou úpravou - /určitě ne křen!!/. No a s kořením velmi opatrně - spíš ne. Možná tak kmín, drcený - by šel a nebo vývar z něj. Existují bylinkové čaje určené pro trávení, žlučník, játra - i to chce opatrně zkoušet. Může tam být ve směsi jedna bylinka, potvorka, která nesedne - to umí pozlobit. Vždy od všeho kousek, hlt - a čekat, jak tělo zareaguje. Pomalu, pomalu, krok za krokem. Vše se musí naučit fungovat - žvýkání, polykání, trávení, posun střevy až po výstup - to celé se rozpohybovává a naskakuje pomalu, po částech. Nespěchej, prosím, buď trpělivá, zlato! Nenech se odradit drobnými neúspěchy!
Držím pěstě!! To dáš!! Jsi šikulka!!
P.S. Když pečivo, tak starší, světlé /méně upečené/, spíš z bílé mouky /určitě nic celozrnné - zatím ne/. Zn. ideál jsou dietní sucháre. Jsou tvrdé a celkem nechutné, ale po kousíčcích rozmělníš v ústech. Moc toho nejde sníst - ono ničeho nejde sníst moc, bylo by ti těžko, nedobre. Dělat přestávky mezi jídlem, aby prošlo trubkami... pokus, úspěch, pokus, omyl a tak pořád dokolečka. Trpělivost, prosím!
haji
Ještě jsem zabudla: nic co nafukuje - brukvoviny /košťáloviny - kaleráb, květák/ a podobná zelenina. Nafukujú aj slupky, šupky obecně. Se mnou hezky umí zatočit i čerešně /šupky/, zrníčka - maliny, rybíz apod. Nafukujú aj neobielené jablká - s těmi velmi opatrně, čerstvá jsou pro žaludek těžce stravitelná. Buď je jemně nastrouhat, odšťavit a nebo nechat projít tepelnou úpravou - povařit. Hmm Zkúšaj, děvče, zkúšaj...
avuska
@nephilim (21.4.2020 00:08)
ahoj, nepoznám ťa osobne, ale keď toto čítam, znova sa vraciam v minulosti , pred pár rokmi ma horúčka, vyradila na celý polrok zo života, žiadne bolesti, príznaky, nič len horúčka, skončila som v nemocnici, prešla všetkými oddeleniami, so stratou hmotnosti 20kg, prežívaním na posteli, nekonečným spánkom, mojím jediným jedlom bolo kola a tyčinky, teplotu som si merala len po 37 potom som vytiahla teplomer, pre istotu, pozerala som po ľuďoch a závidela som im, že jedli, po asi 6 mesiacoch konečne sa to zlepšilo a môj prvý obed bola šošovicová, bol to krásny pocit cítiť hlad a chuť, chcem ti poradiť, aj keď viem, že máš diétu, mne povedali jedz na čo máš chuť, tak som jedla, tie nutridrinky sú fajn, ale strašne sladké, myslím, že kakaové boli naj, alebo neutral, prajem veľa veľa síl a vieru, že to dopadne dobre, inak nemôže
nephilim
@avuska Ďakujem. Naozaj ďakujem. Rozumieš mi. Naozaj rada by som sa najedla. O jedle sa mi sníva. Moje svokry /súčasná+budúca/ by mi uvarili čokoľvek. Lenže mne nechutí. Doslova to do seba tlačím. Prvé pokusy končili vo vrecku. Na boku postele. Išlo to von.

1x haji
nephilim
@avuska Tie nutridrinky ma asi udržali nad vodou. Sú hnusne sladké. Švagriná je lekárka. Že telo si vypýta, čo potrebuje. . Som astmatička. S atopickým ekzémom. Vždy mi zakazovali citrusy. Paradajky. Mandarínka. Pomaranč. Ruky rozškriabané dokrvi. Svrbenie. Teraz ich jem na kilá. Pijem šťavu. Telo a pleť čisté. Ruky ako bábätko.

zolik
@nephilim (2.5.2020 20:51)
Uz bude iba lepsie, to najhorsie mas za sebou. A okolo seba ludi, ktori Ta podporuju. A hned dve svokry, ved to je uzasne!
Pre potesenie Ti posielam jednu fotku z mojho druheho domova, ktoru mam velmi rada.



avuska
@nephilim (2.5.2020 20:42)

ja som pila nechtíkový čaj a šťavu z cvikly a ešte v tom čase nám do rodiny pribudlo bábätko, dnes má to bábätko 15 rokov a ani netuší ako ma vtedy zachránilo, ale raz sa mu to poviem, na stužkovej, promócií alebo svadbe :)
1x haji
nephilim
@ywett Ďakujem. Si veľmi láskavá. Darí sa mi asi slušne. Vzhľadom na diagnózu. Som zaradená do zoznamu čakateľov na transplantáciu pečene. Ale žijem. Síce už asi nikdy nezmlsnem segedínsky guláš. Vysmážaný karfiol. Rezeň. Rybu. Zemiakový šalát s tatárskou. Špekáčik narezaný na šišku. Opekaný na ohni.
Ale žijem. Pretože bola noc, keď som neverila, že sa dožijem rána. Učím sa žiť trochu inak. Neznášam slová "trochu inak". Bez tuku. Ultra diétne. Po piatich mesiacoch mimo nemocnice chcem variť. Veľmi diétne @Mijaita - mrkvovo-feniklová polievka.
A naozaj ďakujem za otázku. Ja týmto slovom neplytvám.

1x haji
haji
@nephilim (22.8.2020 00:02)
Milá moja, jsem ráda, že tě tu vidím! A že píšeš, od srdce a ze srdce, jak se cítíš. Popravdě, ulevilo se mi! Když budeš mít chuť, písni "em", budu moc ráda. Ať je to jak chce, hlavně že žiješ a že to - dietně - jde k lepšímu. Držím pěsti i na nohách, ať si čoskoro ešte lepšia! Myslím na tebe a objímám! Hodně zdraví a štěstí, drž sa mi!!



 



TOPlist