Pri lete nad Bratislavou sa mi spravila husia koza a stiahlo mi hrdlo. Tak ako vzdy, ked prichadzam na Slovensko, ked sa blizim k rodisku ci uz autom alebo lietadlom... Ten pocit vedia pochopit asi len ludia, ktori ziju v cudzine. A aj po tolkych rokoch sa to nestraca.
Okrem potesenia, ze som zase doma, bol to pre mna aj kulinarny zazitok. No, same maskrty! Slovenska kuchyna je pre mna ozaj pochutka. Jedla som take jedla ako bryndzove halusky, parene buchty s makom, kacicu s loksami…Ta kacica mi stala aj za to, ze ma bolelo po nej brucho a bolo mi tazko (tak ako vzdy po jej konzumacii, takze sa tradicne ozvalo: ’’mami, mas Pancreolan?”). Bola vyborna.
No a este jedna pochutka, slovensky chlebik, taky obycajny. Mozno pre vas smiesne, ale pre mna je to fakt maskrta. Hlavne, ked je uplne cerstvy, makkucky. Mnam.
Na spiatocnu cestu som si do kufrika pribalila kopu pokladov: tarhonu (casto som na Vareche citala recepty s tarhonou, narobili ste mi take chute a tu nie je dostat), mlety mak, uhorkovy nalev (aby som si mohla spravit tatarsku omacku podla receptu od @zdezda ), hotove medove a dobosove platy (som zvedava, ci budu dobre, nemam s nimi skusenost)...Bola by som kupila viac, ale obsah kufrika bol samozrejme obmedzeny.
A este jeden poklad mam. Malilinku knizocku receptov od Dr. Oetkera, velmi staru…Je po mojej babicke. Pouzivala ju, ked bola este mlada. Knizocka je uplne zodrata, zozltnuta…Je vidno, ze ju pouzivala casto. Prelistovala som ju a zda sa mi, ze je v nej kopu dobrych receptov. Niekedy nieco vyskusam a podelim sa potom s vami o recept.
Par dni prebehlo ako voda. Uz sa tesim na dalsie navraty...
Diskusia k článku