Ruky

hamka3 - fotkahamka3, 13. januára 2012
Jeden neskorý večer po poobednej zmene som sa vracala z práce
domov. Ako každá žena som rozmýšľala nad povinnosťami, čo ma
nasledujúci deň čakajú. Chcela som navariť niečo dobré, tak som si
v práci vytlačila recept. Započula som auto, tak som inštinktívne
uhla na kraj cesty. Keď auto prešlo, stúpila som na kraj cesty, kde
bolo blato. Na moje prekvapenie však bolo veľmi klzké a tak som
zletela na zem, rovno na lakeť. Pocítila som hroznú bolesť, ktorá
vystrelila až do zápästia. Pred očami sa mi zahmlilo. Zrazu som zistila,
že ma ktosi dvíha zo zeme. Bol to jeden pán od nás z firmy, ktorý sa
vracal domov na bicykli a videl môj pád. Pomohol mi na nohy, a ja
som mohla po svojich odísť. Z očí mi tiekli slzy, až tak ma bolela ruka.
Všetko som mala od blata - ruky, kabelku, oblečenie..aj recept, ktorý
som si vytlačila. Doma som sa s námahou dala do poriadku, a kým
som si ľahla do postele, ruka mi opuchla. Rozmýšľala som, ako
zvládnem povinnosti s takou boľavou rukou, keď som ju nevedela
ani poriadne ohnúť. No do rána najhoršia bolesť zmizla, ostala len
veľká modrina. Trochu ma ešte pobolievala, ale vedela som
normálne pracovať. V duchu som poďakovala a uvedomila som si,
že som zdravé ruky brala ako samozrejmosť. No od tejto príhody si
ich vážim a som vďačná za dar šikovných rúk.
@zareaguj


Diskusia k článku

damisa
veru máš pravdu ja som mala podobný zážitok keď som padla na ruku a riadne sa udrela a zápästie stále bolelo, tak som ho zafixovala a až po dvoch týždňoch som šla lekárovi keď ruka stále bolela a ten zistil, že je zlomené. Našťastie sa to dobre zrastalo tak len zase obviazal dal mastičky a ja som ešte ďaľšie týždne mala ruku nevládnu. Bola to moja ľavá ruka a kedže som ľaváčka musela som sa trápiť pri všetkých domácich prácach pravou rukou z čoho mali doma niekedy zábavu inokedy ma zase poľutovali. Tú bolesť v zápästí ale nikomu neprajem, lebo to bolo niekedy neznesiteľné, ale ruka je už v poriadku a aj bez sadry sa mi pekne zrástla.
hamka3
Ja som to chvalabohu nemala zlomené, len riadne udreté. Som praváčka, a udrela som si pravú ruku, tak to viem pochopiť.
pacik
Práve pred chvíľkou som padla na ruku, našťastie na ľavú (som pravák) a tiež čakám, čo z toho bude ...
aroooo
Ja som si raz tiež vykĺbila ukazovák pravej ruky v strednom kĺbe tak, že sa nezohýňal k dlani, ale opačne.V prvom momente ma napadlo a ako pôjdem o 3 dni do Grécka na dovoleku, tak som ešte v tej tupej bolesti prst chytila, natiahla, kĺb skočil na miesto, samozrejme to napuchlo ale dalo sa s tým kúpať v mori.Po návrate som musela chodiť na rehabilitáciu, ale gunguje na 99%.Veru, vôbec si neuvedomujeme, čo máme, keď sme zdraví ,až keď je neskoro si uvedomíme, že sme si ho mali viacej chrániť a niečo pre to aj spraviť.
arasidka
Hamka, nehovor to nikomu, ale keď sa ti také niečo stane, už som to písala, je to také zvláštne písať tu na Varení, ale život občas aj také veci prinesie. Večer si urob obklad / na mäkké plátno urob cvrk, / obviaž si miesto, kde to najviac bolí, potom na to urob zábal z mikroténom a elastickým obväzom si to obaľ. A choď spať. Urob to aj druhý,tretí krát na noc . Nikomu o tom nemusíš hovoriť, ani nám, iba ak to pomôže od opuchu a hlavne od bolesti, môžeš naznačiť, že zábal pomohol. Pst, ticho, nemusíš o tom hovoriť, nechaj si to iba pre seba :)))))))))))))))))))
zuzliak
Hamka3, pravda veru, ze aj sikovne ruky su dar. Ja som nastastie podobne nezazila, zato som si v skole pri parani vpichla noznice priamo do ruky- to bolo tiez o videni hviezd :) Drz sa a davaj na seba pozor :)
evanaaa
Ešte keď som pracovala, raz ráno, keď mrzlo, som cestou do práce, už v areáli za vrátnicou padla a tiež si zlomila ľavú ruku v zápästí, preto viem, aká je to bolesť,ale až neskôr, celú noc som nemohla spať, mňa bolela nielen zlomenina, ale celé telo, aj teplotu som mala. A pri veraní mi musel muž pomáhať, ja som si jednou rukou ani chlieb odkrojiť nevedela, nieto ešte mäso pokrájať, cibuľu, zeleninu, ap. Ale jeden úžitok z toho bol - bolestné asi 3600.- a dlhšia maródka, hihi. Lenže tie pády sú pre mňa dosť charakteristické, ja som veľa padala predtým a aj potom, naposledy minulú jeseň!
hubata
Veru tak je to: zdravie považujeme za samozrejmú vec a stačí jeden pád a zmeníme uhoľ pohľadu. Ja som si tak pomlela prst na mlynčeku na káve, káva sa mi dostala do rany, bolelo to, zle sa hojilo a malíček sa mi dnes nezmestí do kože.
baculata
Evanaaaa, som na tom podobne, vekom sa moje obavy z pádov zvysuju, pred týždnom sa mi podaril nepríjemný pád na verejnosti na parkovisku pred Tescom, dokonca držiac sa ruka v ruke s dcerou a vnučkou.Malá bola užasnutá a dcéra vystrašená a ja ani som netušila, ako ešte rýchlo dokážem vyskočit.
kuchticka
@hamka3 , ja som mala podobnu skusenost s horsim nasledkom. Raz som sa vracala v nedelu naobed domov z kostola a zarovno z nakupu, ktory som pri ceste spravila. Branu k domu mi manzel pripravil otvorenu, len som zaparkovala a isla tu branu za sebou zatvorit. Ako som tak ponahlala a brala obe polovice brany cuvajuc tahala tie obe polky za sebou zabudla som, ze v prostredku je nieco, aby uz brana neisla dalej (zastavovaci kolik), zakopla som a spadla na l. ruku. Od ulaku a bolesti som sotva dosla do domu (manzel pozeral hokej). Ruka bolela - bola skaredo zlomena a 6 tyzdnov v sadre. Az potom som si uvedomila co znamena ked je niekto bez ruky.
hamka3
ako vidím, máme tu kopu zážitkov z padania, najhoršie je, keď to nečakáte, len si idete, zamyslené...ako na potvoru, keď mrzlo a bol ľad, tak som si dávala pozor a nepadla som ani raz. keď to nečakáte, je to o to bolestivejšie.
rennatte
tak teraz sa zamyslam nad tym, ze co je horsie, ci ruka ci noha, lebo ja som sa pred niekolkymi rokmi so svojou dcerou tesila z vianocneho darceka - kolobezky a tak mi dala dcera tak symbolicky previezt este ten stedry vecer doma na chodbe a ja som skusila tak radostne ze ma zastavil az prah dveri, kolobezka vyletela na zadne, mne sa zakliesnila noha pod kolobezku, hviezdicky v ociach a silna bolest v nohe...ja samozrejme hrdinka,,,ze to v pohodke,,,aj sme sa na tom zasmiali, ale v noci mi bolo skor do placu od bolesti a zväcsovania objemu mojej nohy...1.sviatok vianocny som si doniesla z pohotovosti dlahu a o tyzden sadru az po koleno na celych 6 tyzdnov...no co vam poviem, hotova katastrofa, najprv len "klud na lozku", podotykam pri dvoch malych detoch a potom skackanie na zdravej nohe pomocou barli, oslabena zdrava noha,,,no hruza a vtedy som si povedala radsej ruka ako noha, ale ako to tu citam, tak je to prasti ako uhod,,,tak radsej bez padov a urazov :-) peknu nedelu prajem a chutny nedelny obedik :-)
sovka62
Veru, veru, zdravý človek má tisíc želaní, chorý len to jedno, jediné......
Ruku som si stihla zlomiť dva razy, prvý raz v zime a hneď v lete ešte raz (pre istotu tú istú), ale bola som ešte dieťa, kosti sa zrastali rýchlo a hlavne som nemala starosti ako navariť, upratať. Ale tú ukrutnú bolesť mám aj po tých rokoch doteraz v pamäti a teraz keď už som v rokoch a som menej obratná si na pády dávam pozor. Mám osteoporózu a iste by to nedopadlo dobre.
sovka62
A @arasidkina rada má čosi do seba. Ak sme si ako deti u starkej čosi porezali, odrali, pichli a podobne, hne´d sme počuli "choď si to ocikať" a verte, či neverte, nikdy sa nám nič nezapaľovalo, ani nehnisalo.
arasidka
sovka, môžem s čistým štítom prehlásiť, že je to recept zaručený, rokmi vyskúšaný a nejedenkrát v ťažkej situácii.
jurovic6
Varechaci,Varechacky mate uplnu pravdu kazdy sa len stazuje ked je chori alebo ked ho nieco boli ale aby si ovedal ked je zdravi "A ako mi je dobre, nic ma neboli" tak to nikoho ani len nenapadne. Ja som tak ci tak toho nazoru ze choroby si privolavame sami aj ked si to neuvedomujeme ale aj tak by sme si niekedy mohli povedat "ako sa mam dobre!!".Musime sa divat na to pozitivne a väcsinou sa divame len na tie negativne zazitky a tym si ich vlastne privolavame. Ked vas niekto stve v praci tak nevravte doma hned "boze ta ma zase vytocila" ale povedzte im o tom co vam tam robi radost!!(to je len priklad)
henyinnsbruck
zlomeniny su veru moc moc neprijemne a bolestive:( pamätam si ked som si prvy krat zlomila ruku-predlaktie -asi zo soku som v tom momente bolest necitila. o par rokov neskor sa mi ju podarilo zase zlomit- na tom istom mieste.2 hy krat sa mi ale zle zrastla, musela som do nemocnice pod narkozu , mi ju museli znovu zlomit :(((
odvtedy si davam velkyyy pozor na ruky:)



 



TOPlist