Poznáte takýto dezert ?

alena45 - fotkaalena45, 21. októbra 2011
 www.povarenok.ru/recipes/show/60719/...


nikdy som nič podobné nevidela a tak som sa rozhodla dať tento recept ako zážitok, lebo to je zážitok pre mňa, obzerám ho už celý týždeň ako nejaký šperk, no teraz ho už neskúsim, možno o rok a to z mojej obľúbenej bazovej šťavy. Neskúsite ho niekto z hroznovej ? S prekladom rada pomôžem.
@zareaguj


Diskusia k článku

evusik
fúha, vyzerá to úžasne... ak som to pochopila tak z horznovej šťavy a múky sa uvarí omáčka a v nej sa namáča reťaz orechov. Tá sa zavesí a nechá sa 2-3 mesiace schnúť. Pochopila som to dobre?
môj by mi to zežral okamžite, nie že 2 mesiace :-)
alena45
julica, ani ma to nenapadlo, že by to mohlo byť v slovenčine.
evusik, ano, pochopila si to, autorka to tuším namáča najmenej trikrát alebo až do vyminutia masy.
Inak, pod týmto receptom je to isté, ale v jablčnej šťave.
No uznajte, že je to paráda !
motamita3
škoda ale moja protéza by to nezniesla ale skusim to pre detio avnúčatá
jelenik
Ja z hroznovej stavy /z obycajneho hrozna, znameho pod menom bago, alebo samorodak/ robim dzem a ma velky uspech. A obycajne pri spomenuti, ze to je dzem z hrozna prichadza pocudovanie, ze aj z hrozna sa da urobit dzem.
alena45
Jelenik, ja hrozno nemám, ale kedysi sme mali samoroďák (Talian) sa tuším aj volá a tiež som robila džem. Je vynikajúci. A tá farba tiež.
matata1
@alena45 krásny receptík. Mrkla som aj na pôvodnú stránku, a dokonca som to zvládla aj prečítať. Sem tam mi vypadávali niektoré písmenká, a chvíľku mi trvalo kým som sa preorientovala na azbuku. Veď od školských čias je to už nejaká chvíľka, ale na CCCP sa predsa nezabúda...
ela77
vyzerá to veľmi lákavo, už len rýchlo zohnať šťavnaté hrozno. Určite skúsim.
hubata
Tak dievočky: okrem tejto gruzínskej špeciality som tu našla aj starý názov hrozna, ktorý som minule márne ťahala od pána Malíka. Je to on: talian, samoroďák, voňavý, v lete výborne tieni, je dobrý na zaváranie, do štrúdlí, netreba ho striekať lebo nie je chúlostivý na choroby, akurát že ho už takmer nikto nemá.
alena45
Hubatá, moji susedia ho ešte majú, tiež neviem, prečo sa ľudia zbavujú takýchto zdravých vecí, naozaj, nepotrebuje postreky, ani zvláštnu pôdu a aj tak má husté bobuľky jednu ako druhú.
sovka62
Aj okolo nás je ešte talian habadej. Dokonca sme mali jedného záhradkára, ktorý z neho robil víno a doniesol ho na výstaavu ako Svätovavrinecké. Medailu nezískal, ale degustátorov oklamal, uverili mu. Po výstave mi prezradil, že také dobré víno má zo samorodáku preto, že ho strihá len na štyri očká (väčšina ľudí ho nechá natiahnuť, aby bola väčšia úroda), hrozna je síce menej, ale kvalitnejšieho. A víno z neho pripravoval ako z ušľachtilých odrôd, čiže nevylisoval hneď po zbere, ale nechal zomleté pár dní stáť.
jelenik
alena 45, ako pises, aj farbu ma paradnu. A spominam si, ze ho kedysi vykupovali vinari a pridavali pre lepsiu farbu vina. Tento rok sme mali celkom dobru urodu. Po rozmixovani a prepasirovani zrniecok som nechala stavu odstat a potom zobrala len hustu masu, co bola na povrchu do kastrola robila dzem. No a stava putovala hned do bruska /popila som jej veru dost/- mnam. Sice to trochu trva, nez odrhate zo strapcov zrniecka, ale mozete vidiet zavistlivy pohlad navstevy, ktora pri pohlade na velku misu bobul dava otazku: "a to ste kde nazberali take velke cucoriedky?"
gala
ked som bola mala, u mojej sesternici bola jedna gruzinka, ktora tuto specialitku priniesla...bolo to chutne, trochu gumene a zvlastne :)
45678
@hubat á, určite viem, že by si bola aj Ty spokojná :-) boli sme na prechádzke s manželom v prírode a pohľad, ktorý sa nám naskytol nás vrátil do detských čias :-)
V krovinách rástlo čierne hrozno samorodák a kadarka, liana ako hrom, nedokázali sme sa k tomu ani celkom dostať. Zvyšky, predpokladám kedysi vinohradov, ale skutočné BIO :-) mali sme dve igelitky, do ktorých sme chceli pozbierať korene kostihoja, no ten nás počká, tak sme ich naplnili nie síce symetrickými ukážkovými strapcami, ale zato veľmi chutným hroznom z prírody, kde nezasiahla ľudská ruka.:-)
nazarboncuk
jej ja to poznam z TR volajú to tušim orechová klobasa (cevizli sucuk) :D visí to tam v každom obchode s tureckým medom a halvou ...



siesta
Presne ako píše nazarboncuk, úplne bežne sa s tým stretnete v Turecku. Tam sa to volá sucuk. Arméni trvdia, že je to ich špecialita sudžuch a že Turci to od nich odkukali. Potom pridete do Gruzínska a počujete tú istú story, že je to gruzínska tradičná sladká špecialita :-) Nech je ako chce, je to veľmi dobrééééé
babinka
tak uz mi to visi :)), vdaka @alena45 som sa dostala na nejaku rusku stranku (este citat po rusky viem) a precitala vselico a pustila sa do hokusov pokusov. Urobila som jednu klobasku potretu pomarancovou stavou, druhu s riedenym cernicovym domacim dzemom s pridanymi mrazenymi cernicami (na znizenie sladkosti) uvarila, polievala, ohrievala, polievala, susila a zda sa, ze to bude mnam mnam :). Nakoniec som aj tu pomarancovu vylepsila cernicami, to bude specialitka. Ak sa podari, po nakrojeni pridam foto - ale vraj sa to ma susit 2 mesiace a tym padom az okolo vianoc to bude :))
alena45
Babinka, ani nevieš, ako si ma potešila svojím pokusom a navyše rôznymi príchuťami. Dúfam, že svoj postup dáš na Varechu, aby sa dal uložiť do KK. Už sa teším na foto.
alexola
na základe tohto "zážitku" som aj ja vyskúšala spomenutý recept. použila som domáce hrozno, lieskovce aj vlašské orechy, ale nenavliekala som, iba som hmotu naliala do vystlaných formičiek (nemám totiž podmienky na zavesenie týchto kvapkajúcich motúzov:) keď trochu stuhnú=obschnú, pokúsim sa ich na niečo zavesiť, aby preschli dôkladnejšie.. inak je to veľmi chutné aj v tekutom stave- ako inak:)
alena45
Alexola, dobrý nápad, budúci rok, ak sa dostanem k čiernemu hroznu, tak skúsim podľa Teba, veď v paneláku ani ja nemám veľmi kde zavesiť, aby odkvapkávalo, ale v stuhnutom stave už problém nebude.
alexola


pridávam foto tých mojich výtvorov, včera večer som ich ešte zavesila na šnúrky, v pozadí moja primitívna sušička pri radiátore. V strede nie sú presušené, no musela som ich skontrolovať... :) a celkom sa obávam, že keď sa vrátim na víkend opäť domov, veľa ich tu už nezostane. máme ešte svoje hrozno, ktorého ale nie je dosť na iné spracovanie, takže určite jednu dávku ešte urobím.. týmto chcem povzbudiť aj ostatných, aby skúsili- nemusí sa nechať odkvapkávať a chutí výborne!
babinka
tak moj pokus nevysiel, bolo to nadherne tvarom, ale kysleeeee, az ma zatahovalo. Neuvedomovala som si, ze pomarancova stava i dzem z cernic, su take kysleeeeee...brr. Iba hroznova stava, uz to nebudem inak skusat, ale nezabudnem..
alena45
Babinka, to ma mrzí, nedala si tam cukor ? Veď tam ide. Ja som to neskúšala a ani nemusím, lebo sestra mi poslala z Moskva dva druhy, teda dve farby, myslím, že jedno je hroznové a druhé tá ich kľukva, neviem čo to je u nás. Je to pre mňa zaujímavé zistiť, že dá sa žiť aj len z toho, čo príroda dá.
babinka
A idem na to znovu, mam hrozno, ktore by skoncilo na komposte, ak ho nespracujem. O vysledku dam spravu :)
alena45
@babidka , teším sa s Tebou na výsledok. Ale ako tak čítam túto diskusiu, viacerí spomíname samorodák talián, či ako sa to volá, nemáte niekto zakorenené ? Práve sa chystám objednávať nejaký vinič aj stromky do záhrady, ale takáto ponuka na nete nie je. A ani neviem, či mám sadenice posadiť na zimu, alebo radšej počkať na jar.



TOPlist