"Obycajna" ludskost.

kuchticka - fotkakuchticka, 2. februára 2012
Pred 14 dnami sme mali u nas zimnu vichricu - SMRST- ktora pozhadzovala vela stromov, konarov na elektricke vedenia dokonca cele rozvodne siete boli ponicene. Cely stat ochromeny. Prave vtedy sme mali i vela snehu a mrzlo. Na pomoc nam prisli elektrikari zo 7. susednych statov, aby bolo co skoro vsetko opravene, lebo nic nefungovalo. Mys sme boli bez svetla a tepla iba 4 dni, ale niektori i vyse tyzdna. Ta vichrica este nebolo vsetko. Za 2 dni na to zacala padat poladovica a pozhadzovala dalsie stromy a droty, dokonca i tie, co uz boli opravene. Tak zacinali vsetko od zaciatku.
Ale o tom som nechcela... Teraz, pri tejto prirodnej kalamite sme spoznali dobro ludi. Vsetci susedia - blizki i ti vzdialenejsi sa chodili pytat ci niecio nepotrebujeme - nakupit, lebo videli auto stale vonku a sneh neodhrnuty, prisli nas pozvat nech sa u nich zohrejeme, lebo vatsina ma plynove kurenie a my elektricke, jedni nam doniesli termosku s horucou kavou Starbaks, ini nas pozyvali nech sa k nim nastahujeme dokial nie je prud, dokonca nam prisli poodhadzovat sneh z nasej vyjazdove cesty a chodniku k autu a na hlavnu cestu. Stale niekto klopal na dvere ci nieco nepotrebujeme. Nas to vsetko tak dojimalo, ze sme si s manzelom povedali: az bude zasa teplo a slniecko pozveme vsetkych tych susedov na velku grilovacku ku nam. Uz sme taku grilovacku robili, ale iba pre najblizsich susedov.
Ako sa hovori: V nudzi poznas priatela. My mame tada vela, vela priatelov. A to sme zasa tak velku nudzu nemali. V mraznicke plno jedla, len sme si zohrievali na malom varici na bombicku propan-butan, tak isto sme si svietili lucernami na bombicku, osprchovat sme sa isli k susedom a bolo vsetko v pohode, iba Varecha mi chybala a vy vsetci k nej.
@zareaguj


Diskusia k článku

pacik
Je šťastím mať okolo seba takýchto ľudí a vedieť, že ľudskosť sa ešte zo sveta nevytratila. Máš krásny zážitok, aj keď situácia nebola taká krásna :-)
zuzliak
Je nadherne, ak si navzajom vieme byt "darom". Ide len o to, nezabudnut na to a znasobovat dobro davanim ho vsetkym okolo nas. Si stastna zena, Kuchticka :)
matata1
@kuchti čka som rada, že ste to v zdraví prežili. Ako sa povie: v núdzi poznáš priateľa. Človeka to zohreje pri srdci, keď vidí, že jeho osud nie je druhým ľahostajný. Je skvelé mať dobrých susedov.
marcy
i mňa teší,že ste v poriadku,že ste nezostali bez pomoci a záujmu,lebo tu sa začína vytrácať spolupatričnosť :-( pokory je málo ( mali sme stretnutie z priemyslovky a zostala som nemilo prekvapená,ako kariéra a mamon dokáže ľudí zmeniť ) niekto považuje za úspech to ,že má na inkaso,niekto je furt nespokojný....rebríček hodnôt inak nastavený ...mám rada B. Filana a túto poslednú sobotu mal ako vždy pravdu :))
rela
@kuchti čka -krásné a zároveň dojemné. Veľa šťastia
kucharka100
Pekný príbeh plný ľudskosti a spolupatričnosti. Tak by to malo fungovať všade. Áno v núdzi poznáš priateľa, pravdivé príslovie. Mala som možnosť pocítiť také na vlastnej koži.....život je pestrý a prináša rôzne situácie aj ťažké. Som tiež rada, že existujú na svete dobré duše, ktoré pomôžu keď treba, hovoríme im anjeli. Dobrých priateľov nie je nikdy dosť. Treba si ich vážiť....
cistinka
Ako sa vraví: Dobrý sused je lepší, než zlá rodina.....hlavne že ste to všetko v poriadku prežili a ty môžeš byť na vareche. Chápem ťa veľmi dobre, ako ti to chýbalo...ja som bola v horách bez signálu pol roka :-)
amelie
@kuchti čka, tiež som našla kopu nových priateľov vo Francúzsku, keď nám tramontana vytrhla garážové dvere a bráničku z predzáhradky odniesla až pod kopec. Prišli pomôcť susedia, niektorých som videla prvýkrát. A potom sme pokračovali k ďalším susedom už spolu. Odvtedy hrávame spolu pétanque, prechádzame sa v dunách na pláži, posedíme si pri pohári vína a vymieňame si recepty:-) @marcy , všade sú normálni ľudia a potom tí druhí... Nevšímaj si ich, nevedia, o čo prichádzajú
sovka62
@kuchti čka, som presvedčená, že človeku sa vráti to, čo do sveta pošle. Preto si myslím, že si od susedov dostala to, čo si si zaslúžila a veľmi sa teším, že napriek všetkému zlému, čo sa deje v tomto svete, sú ľudia schopní myslieť jeden na druhého a pomáhať si ako sa len dá. Zlepšila si mi dnešný deň, ďakujem.
evanaaa
@kuchti čka, máš okolo seba ľudí, ktorých nevyvážiš zlatom. Aj oni si uvedomili, že dobro dobrom sa odpláca ( teda, aspoň tak by to malo byť) a že raz sa aj im oplatí ten, komu pomohli, ale na druhej strane, nerobia to len preto, ale pretože to majú v sebe zakódované - robiť dobro druhému. Ja tiež radšej darujem ako byť obdarovaná.
amelie
@kuchti čka, želám tebe a tvojim priateľom veľa veselých grilovačiek:-)
fialka49
V tej ľadovej pohrome vám zasvietili a zahriali vás slniečka zvaní dobrí susedia. Takáto súdržnosť je k nezaplateniu. A nezabúda sa.
hubata
Pekne sa zachovali @kuchti čka, pri grilovačke im odovzdaj pochvalu za ich ľudskosť z ďalekého Slovenska.
babav
@kuchticka ,vy si tohorocnu zimu odnasate aj za vychodne pobrezie US .Ja som sa prave vratila z dlhej prechadzky s mojou vnucickou...mame tu slniecko ako na jar.Groundhog v PA dnes uvidel svoj tien to znamena este 6 tyzdnov zimy ...uvidime ci aj u nas...mozno nas obide ,nadelila nam kalmitu uz v oktobri a minuly rok bola k nam kruta....
Tesim sa,ze mate okolo seba dobrych ludi ...iste vam vracaju pozicane ...si velmi dobra dusa a to ta poznam iba z Varechy;-)
zvoncek
nuž prichodia mi na myseľ:
v najväčšej núdzi poznáš priateľa- to je tá "obyčajná ľudskosť", ktorá sa pomaly v tejto dobe stáva vzácnosťou,
ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva- - nuž naša milá @kuchti čka,
Ty láskou k bližným prekypuješ, niet divu, že sa Ti to vracia.,
želám Tebe s manželom a všetkým dobrým anjelom okolo Teba , aby
ste si užili aj krásne slnečné dni plné pohody- aby sa grilovačka mohla uskutočniť.
palokuchki
@kuchticka , pozdravujem ta a nezavidim ti tu zimu. Dobre, ze sam vam nic vaznejsie nestalo. Na tvojom zazitku vidiet, ze je este vela dobrych ludi. Dobre to padne, ked vidime ze si ludia vsimaju a staraju sa o inych. Nam tu taka zima nehrozi, my mame zase problem s poziarmi. Spominam si ako to bolo u nas, ked nam naposledy horelo na farme. Naraz prislo tolko aut, farmari z blizkeho okolia aj ked oni neboli ohrozeni a pomahali nam hasit.
kuchticka
Mile Varechacky, vsetkym vam dakujem za odozvu a som tiez stastna ze mam vo vas toooolko priateliek. Mam vas vsetkych rada.
Citam, ze vy to tam u vas mate tiez velmi zamrzle a drzim palce aby sa co najskor oteplilo a ludia netrpeli zimou a nezomierali. V Polsku uz 10, na Ukrajine asi 18, v Rusku tiez vela. My mame naraz plno slniecka a po snehu ani pamiatky. Ako rychlo to prislo tak rychlo i odislo. Tak nech je to u vas tiez tak.
tykadielko
kuchticka - nádherne si to popísala, je úžasne, že máte okolo seba takých úžasných a ľudských človiečikov....je to super, tiež mi susedia občas pomôžu,skvelý pocit a hreje pri srdiečku .....vďaka všetkým, ktorí sú vnímaví a ochotní pomôcť za každých okolností :)
irenaw
dojímavý príbeh, popri tom všetkom nepríjemnom, čo vie príroda nadeliť, je krásne vedieť, že v ťažkých chvíľach vypláva na povrch to najlepšie, čo je v ľuďoch.
arasidka
Veru, veru, dnes je to aj u nás, pod Malými Karpatmi neďaleko Bratislavy, veľmi mrazivé. Mráz sa zvýraznil studeným vetrom, tečúci potok pod našimi oknami zamrzol, pod hrubým ľadom tečie po prúde voda ďalej. To si nepamätám celé roky, čo tu bývam a bývam tu už 27 rokov! Vzala som nášho psiska von, nech sa vyhambičkuje, trochu prebehne. Myslíte, že chcel ísť? Ani len cvrk nespravil, futašoval rýchlo ku vchodovým dverám a svojími obrími labami sa postavil na tepichovú rohožku pred vchodom. A tak mu vymýšľam náhradné "cvičenie", aby som jeho prebytok energie trochu skrotila. Do dvojlitrovej fľaši od minerálky som nastrkala ale desať kúskov granulí, zavrela viečkom na pevno, zahŕkala a reku na. Do dvadsiatich sekúnd bol vrchnáčik dolu, z fľaši zostala len akási guča a on unavený si práve ľahol s divným pohľadom, že očúvaj gazdziná, gevúliva desátym kúskom sa nestrhám.... No a ja mám ísť k mame, tá ani netuší, aký je vonku fujak, že na teplomeri máme teraz na obed mínus l3 celziakov, vraj ani nevím, nehovor, mne je tu tak doma dobre, aj f krátkych rukávoch tu sedzím. Ale na šťastie, auto sme na prvýkrát naštartovali, mali sme väčšie šťastie ako susedovci.
evas13
Dobro si zasiala a dobro ti vyrástlo, v podobe dobrých susedov, ktorých človek spozná až pri takýchto situácií akú ste prežili vy teraz. Pekné a dojímavé. Prajem ti milá Kuchtička, aby tá vaša grilovačka dopadla tak dobre, že ľudia na ňu budú spomínať stále, veselo a s úsmevom. :)
majkahumajka
Som na Vareche velmi kratko, ale kazdy vecer sa tesim,ze si priblizim moje mile Slovensko a k poteseniu aj ine casti sveta. Kuchticka dakujem za dojimave historky a suhlasim s tym, ze zivot je o rozdavani, niekto ma usmev, ktory moze dat, druhy na ceste do obchodu prehovori s osamelym clovekom, dalsi zase pomoze v nudzi a necaka za to odmenu. Verim tomu, kolko das ,tolko dostanes naspat.Tesim sa na dalsie komenty a prajem Vam vsetkym Love and Peace
jerica
@kuchticka Zážitok hreje pri srdiečku , vidieť, že ľudskosť nie je na ústupe. Krásne si to opísala. Dávať je vždy o pohladení , úsmev je o vrátení , nenávisť je o samozožieraní.
babav
@kuchticka , dakujem za opytanie.....nas nastastie ziadna kalamita nezasiahla ,ale vsade okolo narobili burky strasne skody...iste ste videli na TV. Horucavy pretrvavaju uz dva tyzdne ...dnes ma byt 103F.
Horuco je este stale aj na Slovensku ...maju to o to tazsie, ze aircondition nemaju a neviem si ani predstavit ako to prezivaju ludia v panelakoch:-(
Prajem ti pekne leto!
arasidka
Tak ja ti to opíšem, kurátenko moje! Mám už pol roka Zateplený barák. Šak aj pekne vypadá, jako nový. Aj velice len pekné barvy zme skombinovali, a v zime zme to aj cícili - bolo neuveritelne teplo. Na, a fčul si tá naša zemegulička zmyslela, že šak počkajte, já vám to v léce osladzím. A šeckým, krema nékerých, gde asi vácej poslúchali, alebo čo!Hnet zrána nám teplomer v scíny ukazuje 28 - 29 stupnú celzijových. Šak jak dobre?!?! Enem čo sa zvrtnem dvakrát na opatku cez kvartýr - už je tam inšé numero.Stúpa to jak kríza na burze.A už mi fučí z kúta ventilátor, rolety sú zatáhnuté , enem na tej severnej strane otvírame durch okno a je dobre. Bosky, bez štrinflí, hrajem sa na Evu, ket je doma nygdo. Jak sú mji chlapi doma, tak obidva brnbolce pod bradu si schovám do tfajného lajblíka elastického. Dvere na kúpelny sa nezavírajú, enem ftedy, ket ide negdo pod sprchu.Ket slnko preleze na druhú stranu baráku, vymenýme rolety, a to už na balkóne je fajnovo, aj tam zdvihnem rolety a vymeným v lavóri vodu za čerstvejšú. Chladnyčka je napráskaná menerálkama a pivem - hlavne nealkom. A sranda, že v obývačke vinotéka ide celý cérez - ale na rozdzíl od zimy, sú tam samé smíšne značky - Vraj Baldovská, Sanguara, Lemon,vinea a polka melónu od kofy z rínku.Aš ket slnéčko konečne dostane fajront v našem okrese, vitáhne sa mírne chladzené červené a dáme si od radosci pohárek, ščastní, že sme sa dožili večera. Než tú sedmičku vycucáme, blíži sa kolem jedenástej večer a na teplomeri je ešče furt kolem tricítky.
V noci sa opčas šeci stretneme f kuchyni pri chladnyčke a lupneme si každý za pohár minerálky.
kuchticka
Mile moje - @arasidka , @babav - ste zlate, ze si na mna tiez spomeniete. Dnes som pave oslavila v rodinnom kruhu svoje onte narodeniny a tato vasa mila priloha mi este dodala akoby dalsie blahozelana. Pred chvilkou som citala na FB od mojich neteri zo Slovenska a teraz este ... No bolo to velmi mile a obom vam pekne dakujem. Pozdrav leti do Pensylvanie a na Zahorie svetelnou rychlostou.



 



TOPlist